Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 99

Tema: Izborni predmeti

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Izborni predmeti

U većini naših (međimurskih) osnovnih škola izborni predmeti su organizirani u suprotnoj smjeni.
    Škola se opravdava time da kao učenici ne smiju imati više od 6 sati nastave. Međutim, ako ja dobro čitam pravilnik, tamo piše da ne smiju imati više od 6 sati DNEVNO. Stoga, bez obzira na to što kao imaju pauzu između, ne bi smjeli imati tih 8 sati taj dan kad imaju izbornu nastavu.

Problem je u tome, što 7 i 8 razredi imaju 2 izborna predmeta van nastave i to remeti ostale njihove obveze, a i oduzima im jako puno vremena na odlazak i dolazak u školu.

Ima li kakve zakonske podloge za to?
    Mogu li roditelji tražiti da djeca imaju po 6 i 7 sati dnevno,a li da im izborni predmeti budu u normalnom rasporedu?

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Mogu tražiti, no pitanje je li moguće organizirati nastavu tako da bude "u komadu" (zbog prostornih i/ili kadrovskih mogućnosti škole).
    Moraš uzeti u obzir i da će uvijek biti i roditelja koji su protiv tako organizirane nastave - jer se djeca moraju odmoriti, moraju nešto pojesti i sl.

Forka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

isto je tako i kod nas.
    u petom razredu, od 3 izborna predmeta koja se nude, 2 su organizirana u suprotnom turnusu. u normalnoj smjeni je samo vjeronauk .
    nama je to totalno nezgodno jer u suprotnom turnusu dijete ima glazbenu školu i treninge, pa je jako teško složiti raspored tako da sve štima...

YosephK avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Ograničenje od 6 sati dnevno se odnosi na REDOVNU nastavu. Uobičajeno je da se izborna nastava prebaci na drugu smjenu jer je 8 sati u komadu za djecu OŠ ipak previše. Tu su i organizacijski problemi oko izborne nastave (slobodna učionica, raspored rada učitelja koji predaje taj predmet, ...).

I za kraj - morate shvatiti da je to ipak IZBORNA nastava...

YosephK avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj Forka prvotno napisa Vidi poruku
    u petom razredu, od 3 izborna predmeta koja se nude, 2 su organizirana u suprotnom turnusu. u normalnoj smjeni je samo vjeronauk .
    Ugovorom o katoličkom vjeronauku u osnovnim i srednjim školama (međudržavni ugovor sa Vatikanom) je određeno da je vjeronauk unutar "normalne" smjene.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

I kod nas ista priča - vjeronauk je uklopljen u nastavu, informatika popodne, a drugi strani jezik je jednom zadnji sat, a drugi put nakon rupe, kasnije popodne. Teško je to sve uklopiti, pogotovo kad još idu i u glazbenu, ali ide. Najveći problem je s putnicima, tako da naši ipak gledaju složiti što "gušći" raspored da bi njima bilo lakše, ali nije jednostavno.

Forka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj YosephK prvotno napisa Vidi poruku

što to znači? i kakve to ima veze? to je ipak NASTAVA.
    i ako dijete odluči ići na tu IZBORNU nastavu, mora se prema njoj odnositi ISTO kao i prema REDOVNOJ nastavi...

Forka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    ali nije jednostavno.
    vidiš, ja mislim da nije ni komplicirano...

YosephK avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Tako je. Ali se izborna nastava drugačije tretira nego redovna nastava. Iz jednostavnog razloga - nije obavezna.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

pa obavezna je kada ju učenik upiše.
    gledano s učiteljske strane - mnogima ovisi satnica tj radno mjesto o interesu djece za taj predmet tj mogućnosti pohađanja istog. jer čemu izbornbi predmet ako učenici ne mogu doći?

YosephK avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Nisi razumjela... Htio sam reći da nije obavezna za upis. Možda zvuči bahato i okrutno, ali je tako. Izborni predmet nikako ne može biti unutar redovne satnice. On mora biti van redovne nastave. Naravno da bi bilo odlično kad bi se sve uspjelo uklopiti, ali škole često nemaju uvjeta za to.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

vidiš, ja mislim da nije ni komplicirano...
    Ne bi bilo komplicirano da imaju mjesta, ali to im je problem - slobodne učionice.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Baš smo jučer na VR razgovarali o tome i roditelji su postavili problem sa suprotnoga gledišta. Naime, u našoj školi su svi izborni predmeti (ima ih 5) vezani uz nastavu, jer je škola mala, ima samo jutarnji turnus i ima prostorne mogućnosti. Neki roditelji su se žalili da djeca u višim razredima imaju ponekad i 7-8 sati i tražili su da se izborni predmeti prebace u drugu smjenu. Kad bi se tako učinilo, onda bi drugi roditelji tražili suprotno. U svakom slučaju, mislim da je previše da djeca imaju toliko sati u komadu i da u tim uvjetima ne mogu održavati pažnju. Zato mislim da je greška ono što mnogi roditelji čine, a to je da djecu upisuju na sve izborne predmete. To je preveliko opterećenje uz ostale aktivnosti koje djeca imaju.

YosephK avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj Zdenka2 prvotno napisa Vidi poruku
    Zato mislim da je greška ono što mnogi roditelji čine, a to je da djecu upisuju na sve izborne predmete.
    Apsolutno potpisujem ovo. Pa ćemo malo Njemački, pa malo Informatiku, pa malo Atletiku, pa malo Dramsku, pa malo Sinhronizirano plivanje, pa malo Klavir. Sve je to super, ali za dijete ipak PREveliko opterećenje. Jedan izborni + jedna izvanškolska aktivnost je sasvim dovoljna. Treba ostaviti vremena i za obaveze sa redovne nastave, ali i za igru.

Forka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj no@ prvotno napisa Vidi poruku
    pa obavezna je kada ju učenik upiše.
    gledano s učiteljske strane - mnogima ovisi satnica tj radno mjesto o interesu djece za taj predmet tj mogućnosti pohađanja istog. jer čemu izbornbi predmet ako učenici ne mogu doći?
    potpis. osim toga, u konačnici, gledano s učeničke strane, ocjena iz izbornog predmeta tretira se JEDNAKO kao i ocjena iz redovne nastave...

Forka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj Zdenka2 prvotno napisa Vidi poruku
    Zato mislim da je greška ono što mnogi roditelji čine, a to je da djecu upisuju na sve izborne predmete.
    Zdenka2?

Moje dijete je samo izabralo izborne predmete. Sve ...
    A lijepo sam joj govorila...

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Pa je Forka, ali to je nešto što biraš ako želiš i možeš. Ako ne možeš uskladiti s drugim aktivnostima - onda ne izabereš pa makar ti je žao. Ili se odlučiš za besplatnu izbornu, a odustaneš od vanškolske aktivnosti.

Forka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj vertex prvotno napisa Vidi poruku
    Pa je Forka, ali to je nešto što biraš ako želiš i možeš. Ako ne možeš uskladiti s drugim aktivnostima - onda ne izabereš pa makar ti je žao. Ili se odlučiš za besplatnu izbornu, a odustaneš od vanškolske aktivnosti.
    slažem se.
    ne slažem se s time da se nastava iz NEKIH izbornih predmeta odvija u kontraturnusu.

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ograničenje od 6 sati dnevno se odnosi na REDOVNU nastavu. Uobičajeno je da se izborna nastava prebaci na drugu smjenu jer je 8 sati u komadu za djecu OŠ ipak previše. Tu su i organizacijski problemi oko izborne nastave (slobodna učionica, raspored rada učitelja koji predaje taj predmet, ...).

Ali, ako se predmeti rasporede, oni ni jedan dan neće imati 8 sati (kao što imaju sad). Imat će po 6 i 7 sati. Ako im se (po preporuci ministarstva - radi resterećenja) stave blok sati, to je po 3 do najviše 5 predmeta na dan.
    Što se tiče rasporeda, vrlo je moguće sve to napraviti.
    MM je satničar u srednjoj strukovnoj školi. Oni imaju tamo svašta: po 16 predmeta, dijeljenja razreda u grupe, pa po 3 različita predmeta u isto vrijeme, etika koju imaju SVI razredi zajedno, po dva jezika u miješanom razredu, izborna nastava, dodatna nastava kao priprema za maturu.... I nema šanse, da bilo što imaju u drugoj smjeni.
    Pa ja stvarno ne vidim razlog zbog kojeg bi to bilo nemoguće napraviti u osnovnoj školi.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Poslid prvotno napisa Vidi poruku
    Pa ja stvarno ne vidim razlog zbog kojeg bi to bilo nemoguće napraviti u osnovnoj školi.
    manjak prostora je često razlog koji se ne može ignorirati....

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nema manjka prostora.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj no@ prvotno napisa Vidi poruku
    manjak prostora je često razlog koji se ne može ignorirati....
    I ja sam htjela ovo napisati, ali onda mi je palo napamet da naša škola radi u dvije smjene. Dakle, uvijek je je jedna puna smjena u školi, s tim da je 6 razreda u produženom boravku, dakle jutro je i popunjenije (pa kad je smjena popodne, nema baš opravdanja da su izborni predmeti u još popunjenijoj jutarnjoj smjeni). Je li to onda radi rasporeda učitelja?

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj vertex prvotno napisa Vidi poruku
    I ja sam htjela ovo napisati, ali onda mi je palo napamet da naša škola radi u dvije smjene. Dakle, uvijek je je jedna puna smjena u školi, s tim da je 6 razreda u produženom boravku, dakle jutro je i popunjenije (pa kad je smjena popodne, nema baš opravdanja da su izborni predmeti u još popunjenijoj jutarnjoj smjeni). Je li to onda radi rasporeda učitelja?
    može biti zbog rasporeda učitelja (jer su stvari u rasporedu lančano posložene....)

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

mora li dijete upisati izborne predmete?

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

ne mora.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

jupi

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

I ja sam tak mislila, ali figa - djeca se sama upisuju i stiskaju jer to žele. Moram potezati kočnicu inače bi moj stariji bio valjda na svemu kaj se nudi. Jedva sam ga uvjerila da ne ide još i na astronomiju jer ne možemo uskladiti raspored i stvarno JA mislim da je to previše.

Forka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

@peterlin, astronomija nije izborni predmet

znači, @apri, ne moraju djeca upisivati izborne predmete, naravno. zato se i zovu izborni.
    ali, ukoliko upišu izborni predmet, zato kaj, npr. žele učiti još i talijanski u školi, i super im je na informatici, jer je profa zakon, itd..., onda tome predmetu moraju pridavati istu važnost kao i ostalim predmetima, znači obvezni su dolaziti na nastavu, učiti, pisati zadaće, i sve što već treba. iz tih predmeta također dobijaju najnormalnije ocjene, koje im se u konačnici zbrajaju ISTO kao i svi drugi redovni predmeti...
    i ne mogu se usred godine sjetiti da oni više ne bi išli na taj predmet...
    od astronomije, primjerice, mogu odustati...

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

znači
    dodatni jezik je izborni predmet
    i informatika
    i što još?

jer, ja se sjećam vremena kada je "izborni" bio izbornim samo zato što si između 6 ponuđenih trebao odabrati 2 (lupam sada projeve bezveze), prema vlastitom nahođenju.
    ali si morao nešto.
    Posljednje uređivanje od apricot : 29.09.2011. at 13:25

Forka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

i vjeronauk
    koji nije u kontraturnusu, nego UNUTAR redovne nastave
    kaže Joseph K da je to poradi nekakvog međunarodnog ugovora s Vatikanom...

ne moraju ništa upisivati, ako ne žele. nije obavezno.

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

ja se slažem s tim da je djetetu dovoljna jedna izvanškolska aktivnost i jedan izborni predmet + redovna nastava
    moja trenutno ide na 2 izborna i vidim da teško stiže što se vremena tiče
    ako bude htjela odustati od jednog svakako ću je podržati

ne može baš sve probati, odjednom
    ima cijeli život pred sobom na kraju krajeva
    i ne razumijem nikoga tko se žali da ne može stizati a dobrovoljno si je natovario tolike obveze na leđa - ako ne možeš stići, izorganizirati, nemoj ići i to je to

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Forka, u pravu si, astronomija je izvannastavna aktivnost.

Od izbornih još je vjeronauk u igri, ali za to se klinci (zapravo, roditelji) obično odlučuju u prvom razredu. Znači, moj ima sva tri - vjeronauk + drugi jezik + informatiku, a od izvannastavnih aktivnosti keramiku.

I bez brige, u razredu ima klinaca koji idu na sve što stignu, a i onih koji ne idu. Sve je to u redu. Neki ne žele, neki ne stignu, neki ne mogu dolaziti, neki se bave nečim izvan škole...sve u rok službe.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    jer, ja se sjećam vremena kada je "izborni" bio izbornim samo zato što si između 6 ponuđenih trebao odabrati 2 (lupam sada projeve bezveze), prema vlastitom nahođenju.
    ali si morao nešto.
    to ti vrijedi za SŠ.
    u OŠ ne mora učenik, ako ne želi ili mu je opterećenje izabrati niti jedan izborni predmet.

Inače izborni predmeti mogu biti raznoliki - gotovo sve ono što inače spada u izvannastavne aktivnosti.... (astronomija, robotika, geografija hrvatske, ekologija....)

razlika je što onda ima drugačiji status - učenici su obavezni dolaziti, imaju ocjene itd, a učitelji više administracije (i dr im se računa u zaduženjima, al to je komplicirano za objašnjavati i od malog interesa za ovaj forum

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

@ Forka, ja ne sumnjam da je tvoje dijete htjelo upisati izborne predmete, ali oko sebe vidim roditelje koji forsiraju djecu na sve izborne predmete, čak i kad su im djeca lošiji učenici i čak i kad nisu zadovoljni nastavom iz nekog predmeta. Imaju osjećaj da bi zakinuli dijete ako ne bi išlo na sve što se nudi. Ja gledam na izborne predmete kao na ponudu unutar koje se može birati, a i ne mora, prema sposobnostima i afinitetima djeteta.

Htjela bih još dodati to da moje dijete izvrsno iskorištava vrijeme koje provodi u knjižnici kad ima rupu - napiše pol zadaća i tako je poslijepodne slobodniji za druge svoje aktivnosti i igru.
    Posljednje uređivanje od Zdenka2 : 29.09.2011. at 16:26

YosephK avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

i vjeronauk
    koji nije u kontraturnusu, nego UNUTAR redovne nastave
    kaže Joseph K da je to poradi nekakvog međunarodnog ugovora s Vatikanom...
    Ugovor o katoličkom vjeronauku ( www.hbk.hr/?type=dokument&ID=35), članak 1, stavak 4. Eksplicitno kaže da je vjeronauk unutar redovne nastave.

Inače, astronomija MOŽE biti izborni predmet ako škola ima dopusnicu za izvodjenje istog. U tom slučaju oni koji upišu moraju dolaziti na nastavu i dobivaju ocjene iz toga.g. U tom slučaju oni koji upišu moraju dolaziti na nastavu i dobivaju ocjene iz toga.

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Izborni predmet nikako ne može biti unutar redovne satnice. On mora biti van redovne nastave. Naravno da bi bilo odlično kad bi se sve uspjelo uklopiti, ali škole često nemaju uvjeta za to.
    ne razumijem, jel mora biti van satnice ili moze biti unutar, ako skola ima uvjeta? pretpostavljam ovo drugo
    u nasoj skoli su svi predmeti, i obavezni i izborni, unutar tih 7-8 sati rasporeda, ali, neki jesu na kraju, a neki izborni su i drugi, treci sat
    tako djeci raspored izgleda otprilike ko krezuba usta, jer je izbornih sati kod sestasa ukupno 10 (3 informatike, 3 latinskog, 2 njemackog, 2 vjeronauka):
    deset sati u pet dana, dva sata dnevno

kucnim redom je djeci koja nisu na izbornoj nastavi zabranjeno u to vrijeme izaci iz skolske zgrade (npr na igraliste), inace dobivaju neopravdani sat
    jedna mama na roditeljskom postavila je pitanje iz kojeg predmeta to dijete tada moze dobiti neopravdani? iz onog kojeg nije obavezno polaziti?

moze li dijete dobiti neopravdani sat u tom slucaju?

ježić avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Razumijem da je kućnim redom zabranjeno djeci koja nisu na izbornom predmetu izaći van iz škole. Radi se jednostavno o sigurnosti djece, škola je odgovorna za to od vremena kad im počinje nastava dok ne završi. Ne mogu djeca npr. skočit pod tim satom u dućan po sendvić. Čak je i upitan boravak na školskom igralištu, ako tamo nema nikoga da na njih pazi. Ali ovo davanje neopravdanih satova je totalna nebuloza! Naravno da dijete ne može dobiti neopravdan izostanak s nečega što niti ne pohađa. Štoviše, ne može dobiti uopće izostanak ikakav, on tu nastavu ne pohađa.

Što se tiče organizacije, mislim da je malo u kojoj školi moguće organizirati da su svi izborni predmeti potpuno van redovne satnice. To bi konkretno značilo da se svi izborni predmeti u svim razredima održavaju isti sat, a za svaki sat bi onda trebao postojati poseban učitelj. Jednostavno nemoguće.

YosephK avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj ivarica prvotno napisa Vidi poruku
    ne razumijem, jel mora biti van satnice ili moze biti unutar, ako skola ima uvjeta?
    Ne, mora biti van redovne nastave. Što znači - prvo redovna nastava, a tek onda izborni predmeti (znači, može biti na kraju rasporeda tako da oni koji nemaju te predmete mogu ići kući). Osim vjeronauka koji mora biti unutar redovne satnice. Kako bi to izgledalo da, npr, 10 učenika ide na latinski i onda ostalih 18 sjedi na hodniku jer je latinski 4. sat?

u nasoj skoli su svi predmeti, i obavezni i izborni, unutar tih 7-8 sati rasporeda, ali, neki jesu na kraju, a neki izborni su i drugi, treci sat
    tako djeci raspored izgleda otprilike ko krezuba usta, jer je izbornih sati kod sestasa ukupno 10 (3 informatike, 3 latinskog, 2 njemackog, 2 vjeronauka):
    deset sati u pet dana, dva sata dnevno
    STRAŠNO!!!

kucnim redom je djeci koja nisu na izbornoj nastavi zabranjeno u to vrijeme izaci iz skolske zgrade (npr na igraliste), inace dobivaju neopravdani sat
    jedna mama na roditeljskom postavila je pitanje iz kojeg predmeta to dijete tada moze dobiti neopravdani? iz onog kojeg nije obavezno polaziti?

moze li dijete dobiti neopravdani sat u tom slucaju?
    Ne može dobiti neopravdani sat. Može dobiti pedagošku mjeru zbog kršenja Kućnog reda, ali neopravdani sat nikako.
    Posljednje uređivanje od YosephK : 29.09.2011. at 17:59

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

znaci kucni red je u suprotnosti s...?
    (inace imam problem s kucnim redovima, kako je rekao moj sin u 2. razredu kad se vratio s vijeca ucenika - ti si mi rekla da je to dokument koji nama ucenicima daje neke obaveze i neka prava, ja sam tamo samo cuo na koji nas nacin sve kaznjavaju )

ježić avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Ne razumijem kakva je ovo satnica izbornih predmeta (3 informatike, 3 latinskog, 2 njemačkog i 2 vjeronauka) ukupno 10 i to za 6. razred?

Prema nastavnom planu je propisano koliko sati redovite nastave je u kojem razredu (za 6. razred je to 23 sata, za 8. razred je 26 sati). Od 5.-8. razreda trebala bi biti mogućih ukupno 6 izbornih predmeta, i to 2 vjeronauka, 2 stranog jezika i 2 sata nekog drugog izbornog predmeta.

U teoriji znači, dijete koje sluša 26 sati obavezne nastave i ide na dva izborna predmeta po dva sata, ima ukupno u satnici 30 sati. To podijeljeno na 5 nastavnih dana iznosi 6 sati dnevno, ali je u praksi neizvedivo da su svi izborni predmeti prema tome isključivo 5. ili 6. sat u rasporedu!

YosephK avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Nije Kućni red u suprotnosti sa nečim...nego je vrlo vjerojatno njihova praksa u suprotnosti sa Kućnim redom i Statutom škole. Kućni red definira pravila ponašanja, a Statut definira kazne za kršenje kućnog reda.

YosephK avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj Poslid prvotno napisa Vidi poruku
    Ako im se (po preporuci ministarstva - radi resterećenja) stave blok sati, to je po 3 do najviše 5 predmeta na dan.
    U praksi, a i po zdravom razumu, ovo je nemoguće. Naime, u OŠ (slično je i u SŠ) je moguće samo 3 predmeta staviti da imaju blok sat: Hrvatski jezik, Strani jezik i Matematika. Zato jer ti predmeti imaju >= 4 sata tjedno. Za njih je moguće staviti da imaju jednom blok sat. Zamisli biologiju, koja ima satnicu 2 sata tjedno (kao što ima većina predmeta), staviti u blok sat. Znači da bi učenici svakih tjedan dana imali biologiju. Tu nema kontinuiteta rada. U najgorem slučaju je to da 3 dana u tjednu bude po jedan blok sat + 4 ostala predmeta = 5 predmeta dnevno, a 2 dana u tjednu po 6 predmeta dnevno.

Preporuku ministarstva možemo objesiti mačku o rep. Iz zdravorazumskih razloga. Oni ionako pod "rasterećenje" podrazumijevaju masu torbe, a ne količinu gradiva.
    Posljednje uređivanje od YosephK : 29.09.2011. at 18:43

ježić avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

U praksi, a i po zdravom razumu, ovo je nemoguće. Naime, u OŠ (slično je i u SŠ) je moguće samo 3 predmeta staviti da imaju blok sat: Hrvatski jezik, Strani jezik i Matematika. Zato jer ti predmeti imaju >= 4 sata tjedno. Za njih je moguće staviti da imaju jednom blok sat.
    Strani jezik ima maksimalno 3 sata tjedno. Po mojem ni za to jedan blok tjedno + 1 sat nije baš najbolje rješnje.

A ovo za vješanje preporuke ministarstva mačku o rep potpisujem u potpunosti. Ministrastvo vrlo često svašta preporuči što nema veze sa zdravim razumom.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj ježić prvotno napisa Vidi poruku
    Ne razumijem kakva je ovo satnica izbornih predmeta (3 informatike, 3 latinskog, 2 njemačkog i 2 vjeronauka) ukupno 10 i to za 6. razred?
    greska, sori
    inf. 2 sata, ostalo kako je nabrojano

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kod upisa u srednju školu npr. gimnaziju - opću, jezičnu - gledaju li se dva strana jezika?
    ja sam isto u razmišljanju da mi dijete ne uči njemački od 4. razreda jer već uči dva strana jezika (jedan u školi, drugi van škole), a kao treći bih ju upisala na francuski koji nije u školskoj ponudi ...

kod nas su izborni (njemački i informatika) u suprotnoj smjeni
    Posljednje uređivanje od Vrijeska : 29.09.2011. at 23:22

YosephK avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj Vrijeska prvotno napisa Vidi poruku
    kod upisa u srednju školu npr. gimnaziju - opću, jezičnu - gledaju li se dva strana jezika?
    Gleda se utoliko hoće li biti smještena u razred koji ima početni stupanj učenja stranog jezika ili napredni.

ja sam isto u razmišljanju da mi dijete ne uči njemački od 4. razreda jer već uči dva strana jezika (jedan u školi, drugi van škole), a kao treći bih ju upisala na francuski koji nije u školskoj ponudi ...
    Čuj, je li bi ona htjela učiti francuski, pa ćeš je upisati ili bi je ti htjela upisati na francuski? :/ U svakom slučaju, mislim da je učenje čak 3 strana jezika ipak previše.

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

moj oskar nejde ni na jedan izborni predmet
    i tako jedan dan ima samo dva sata nastave dok njegovi kolege imaju 6 plus jos dva izborna u drugoj smjeni

ja mislim da se fakat ne bi trebali buniti na izborne predmete
    jer su, kao sto netko bev rece, izborni
    ravnateljca i pedagogica su na pocetku godine savjetovali svima da nejdu na sve izborne jer je to jednostavno tumac za djecu, a osim toga NEMAJU se kud ni ocjene upisati jer obrazac za svjedozbe jednostavno nije predvidjen za toliko ocjena i kaze da suimali slucajeva da su prilikompisanja svjedozbi morali vagati koju ce ocjenu upisivati u svejdodzbe
    al vecina roditelja je rekla da sto oni sto djeca oce ic na sve... onda oke, rekose oni - morate se prilagodit i meni je to o.k. jer u biti nezadovoljni rasporedom imaju mogucnost izbora
    ja to gledam tak, zivot nije pravedan, tak nije ni ovo
    pa ak oces tako prilagodi se

takodjer su rekli da vjeronauk JE izborni, ali da je u redovnoj nastavi jer jako malo ucenika NEJDE na vjeronauk pa je lakse tih jako malo zbrinut tijekom redovne nastave nego njih jako puno

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

duplic
    Posljednje uređivanje od Mukica : 30.09.2011. at 03:22 Razlog: duplic

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

u našoj OŠ, kompletna nastava mora biti gotova do 14 sat
    uključujući izborne predmete
    limit su dva izborna (baš jučer pričali na VR)
    ako netko hoće treći, mora baš biti odlikaš i roditelj mora potpisati

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

J ide na dva - talijanski i informatika. u sklopu nastave su svi, za sad, cjelodnevni je razred, 4. na talijasnki želim da ide, to je drugi strani jezik, zašto da ga ne uči u školi, besplatno. na informatiku želi on, meni je svejedno, ali njima je fora jer samo igraju igrice . iz informatike nema ocjene. ionako im trebaju ispuniti vrijeme od 8 do 4, pa u tom vremenu još ide i na šah i na ekologe.
    vidjeti ćemo kako će biti dalje, ali isto su izborni za vrijeme nastave, i to mi je super.

i, mišljenja sam da njima ništa to ništa nije previše, imaju oni kapaciteta i za još, kakvo opterećenje, ako sad ne mogu učiti, kad će moć.

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •