Mi idemo već godinu dana na logopedske vježbe, s time da smo mi imali i problem s č, ž, š. C, z, s je puno teže riješiti tako da to još uvijek nismo uspjeli riješiti. Može dugo potrajati. I meni je već dosta.
Mi idemo već godinu dana na logopedske vježbe, s time da smo mi imali i problem s č, ž, š. C, z, s je puno teže riješiti tako da to još uvijek nismo uspjeli riješiti. Može dugo potrajati. I meni je već dosta.
Uvijek ja na ovim temama o logopedima (ako sam vam dosadna, recite mi "iš iš")
Ovako - teško je na temelju iskustva s jednim djetetom reći koliko će terapija trajati kod drugog...Nekome je dosta 6 dolazaka, nekom 6 mjeseci, a nekome i puno dulje.
Kod nepravilnog izgovora i stava jezika logoped će često pokazati kako to ide i dijete se treba gledati u ogledalo (to je moj sin radio sa L i R).
Pola sata 2xtjedno nije dovoljno, s djetetom treba raditi i doma - nenametljivo ispravljati i podsjećati na to što je logoped rekao.
Kod nas je ključna rečenica bila "Kako teta Vinka (logoped) traži da govoriš?" I danas povremeno podsjetimo, iako je dijete u 12. godini, a kod logopeda je bio od nepune četvrte godine do kraja 2. razreda.
Evo, našla sam neke pjesmice koje su korisne za rad doma, ali mame - ako niste dobile od logopeda upute za rad doma, PITAJTE i tražite, pa će vam reći što i koliko treba (da ne pretjerate):
GLAS S
OSAM SATI PSSS! PSS!
Osam sati, Psss! Pss!
treba večerati! A tko spava?
Operi ruke! Psss! Pss!
Tu su kruh i sol! Pas spava!
Posoli salatu
I stavi na stol!
PUSA KOS
Pusa mami, Viče kos:
Pusa tati. „Ja sam bos,
Deset sati, kupi mi sandale,