Kakva su vam iskustva?
Koje bi preporučili?
Kakva su vam iskustva?
Koje bi preporučili?
ja imam onu što se kupovala uz bodove u Mercatoru i katastrofa mi je: jako brzo sve zagori na njoj (iako stavim jednako ulja kao i na običnoj, a kažu da može i bez ulja), a kad zagori, to perilica ne može oprat, pa onda ribaj do besvjesti
uglavnom, ja nikad više
imam i mali keramički lonac, ista stvar
naravno, treba uzeti u obzir da meni često i zagori s obzirom da moja mrvica i ja skupa kuhamo, pa dok nju pripazim...ali s ostalim posuđem mi ne stigne zagorit
ja imam delmano i ok je, dapače sve se brzo u njoj zagrije i skuha
imam mali set od 3 kom i sasvim mi je dovoljan uz ikeine inox lonce koje imam od prije
zanimljivo je da smije u perilicu za razliku od teflona
mi imamo nekoliko tava iz mercatora
meni su ok, ne ljepi mi se ništa
teflon ne smije u suđericu?
mi sav tefalov program peremo u suđerici
ovih dana sam naletila na neki članak u kojem piše da su opasnije od teflona :/ ...
moja mama ima one spider tave iz topshopa (nisu keramičke) i oduševljena je.
veli da ne stavlja ulje čak ni vodu.
http://www.alternativa-za-vas.com/in...ke-eko-tavice/
evo, to je taj članak koji spominje sorcie
ja sam baš htjela kupiti keramičku grill tavu (treba mi nešto za pečenje na minimumu minimuma masnoće)
teflon ne bi...
sad sam opet u dilemi
I ja sam u dilemi.
Željela sam je kao alternativa teflonu i što sad?
na sad
ja kupila one iz Mercatora, dobre su mi, ali ako se može vjerovati onom članku onda![]()
Posljednje uređivanje od pomikaki : 30.09.2011. at 11:31
Kad takav članak objavi neki drugi sajt, a ne ovaj s čišćenjem organizma, možda povjerujem.
gle, nisam ni ja baš povjerovala, ali mi se ne daje 350 kn za tavu pa da mi sad sutra neko kaže da to baš i nije dobro
radije bih onda našla neko drugo rješenje pa dala tih 350 kn za nešto što će mi sigurno pomoći...
a recimo ne znam uopće može li se s malo (ili bez) masnoće peći na tavi od inoxa ili od lijevanog željeza
(mislim znam da može...trenutno pečem/kuham/parim samo na vodi, pa zapečem u pećnici...ali to mi uzme vremena i živica...čitaj: stojim pored tave, šparheta i pećnice)
ali namjera mi je (s kupnjom keramičke grill tave bila) pojednostavniti si život![]()
Posljednje uređivanje od BHany : 30.09.2011. at 12:06
čitala sam i ja taj članak, i forum mi je inače ok jer sam tako davno saznala za citrofit i ulje crnog kima ali................................ odlučila sam da jednostavno ne mogu kontrolirati baš sve
pazim da ne kupujemo kineski donji veš izbjeljen koznačime, pa opet nisam 100% sigurna niti kako je izbjeljen/pofarban ovaj iz H&M-a ili M&Spencera.....................zaustavit ću se ovdje da ne odem jaaaako ot
ok, ipak malo ot-a gdje kupiti tave od gusa?? koliko god se pokušavam sjetit, nemam pojma gdje sam ih vidjela za kupit.
Ima sada Konzum svoju liniju suđa koja je poprilično skupa s obzirom na ostalo, tave su meni najsličnije onima od gusa, to je onaj materijal od kojeg su i one nogice na staklokeramičkim plinskim pločama? kaj ne?!?
Ja sam uzela onu za palačinka i fenomenalna je, je da s njom ubiješ nekoga kolko je teška ali mi se čini kvalitetna i niše se ne ljepi.
Vidjela sam ove iz Konzuma, no one su od ljevanog aluminija. I malo me to zbunilo-mislila sam da aluminij ne preporučaju za kuhinju.
Ili sam nešto opako pobrkala.
piše da je štetno samo nano keramičko posuđe...a tave od obične keramike da su ok!Pitanje ostaje: čime zamijeniti teflonsko posuđe?
Posuđe od nehrđajućeg čelika, kvalitetno emajlirano posuđe, stakleno, glineno i keramičko posuđe (ne nano!) odlično i zdravo su posuđe za pripremanje hrane.
Saznajte više: http://www.alternativa-za-vas.com/in...#ixzz1aZIoehOQ
gdje stvarno kupiti kvalitetno posuđe? gdje kupiti kvalitetan wok?
Ja imam AMC. Kuham bez vode, pečem bez masnoće. Ništa ne zagori i sve je jako fino.![]()
Googlala sam jer i mene ova tema muči...
Nažalost dosta se toga može pronaći na netu o potencijalnoj problematičnosti nano tehnnologije na zdravlje :/
http://www.google.hr/webhp?sourceid=...w=1280&bih=911
mislim da je jako nezdravo sve googlat.
stvarno ne moram znati što je sve kancerogeno, jer ispada da je sve kancerogeno, i hrana i suđe i podne obloge i tvari koje udišemo...
obzirom da ne mogu na pusti otok gdje ću se baviti uzgojem organske hrane itd, rađe ću zažmiriti na sve te informacije i živjeti u blaženom neznanju.
a na kraju ću ionako riknut od neke bolesti, nitko nije zdrav umro.
ma ja se trudim, ne biram svjesno stvari za koje se dokazalo da su štetne, ali brate mili, svako malo doznam za nešto da je štetno.
a nekad bi rađe da nisam ni doznala, ko za one spužvaste pazle. mislim, ok doznalo se da su štetne, ali m. je svoje već na njima otpuzala, ne mogu to promjeniti.
Ma naravno, prošlost ne možemo mijenjati, ali mogu promijeniti svoju odluku da kupim još posuđa s keramičkim premazom i da se riješim te jedne koju imam i zamijenim je sa željeznom tavom (koju ionako tražim godinama, al očigledno ne dovoljno intenzivno). Izbor uvijek postoji, pa ako nešto znam teško mi je to odignorirati. Bitno mi je samo da sam u svakom trenu odabrala najbolje što sam znala u tom trenutku i to mi je čist dovoljno.
Ja kupila danas keramički pekač u Konzumu za nekih 50-ak kn, stavila lazanje da se peku i u očaju se sjetila da sam ga zaboravila namastiti prije pečenja. Očekivala sam da ću ih strugati iz pekača, ali nisu se ni zalijepile za pekač, kamoli da su zagorjele. Inače nisam nikada prije čitala o keramičkom posuđu, ovo mi se učinilo zgodno za imati i zadovoljna sam.
I u Billi se prodaje za bodove keramičko posuđe. Jel netko te kupovao?
OK, jesu li sve keramičke tave s tim nano premazom? zna li itko?
imaš posude za pečenje koje su keramičke, najčešće za pećnicu, te su nedvojbeno ok, ali se koriste za druge svrhe.
Ovdje je riječ o metalnim tavama presvučenim nekakvim keramičkim premazom. E sad kakav je to premaz i koliko je štetan, teško je reći. Ja svoje još koristim. Bacila sam oko na par linkova, i koliko shvaćam radi se o potencijalnoj opasnosti za pluća od tih nano čestica, uspoređuje se s azbestom. (nadam se da nisam nešto zbrkala, čitala sam samo površno). Pretpostavljam da je problem u procesu proizvodnje, pa ne vidim razloga da sad bacam u smeće tave, jedino možda da ih drugi put ne kupujem.
Jer kako bi sad u moja pluća, ili pluća mog djeteta, dospjele te čestice?
Te "nove" keramičke tave jesu nano. To se lako može naći kod svakog proizvođača jer se većinom hvale da je nano tehnologija u pitanju.
Al one stare teške keramičke nisu problematične. Ove su problematične utoliko što su nano jer se čini da nano čestice mogu uzrokovati probleme sa zdravljem. Keramika kao keramika je ok.
Zato oni nama prezentiraju keramiku kao zdravu (što i je slučaj), ali ne spominju da postoje potencijalni problemi s korištenjem nano tehnologije...
Ne ne govorim da se keramika danas preslvači tim premazom, zaista ne znam i iskreno sumnjam da se to dešava sa svom keramikom.
Ja pričam o ovom novo izumljenom suđu, koje je alumininijsko ali ima taj kreamički nano premaz.
U stvari mislim da se brkaju pojmovi.. jer sam skužila da sam mogla biti krivo shvaćena.
Naslov je u konačnici totalno krivi, jer to nisu keramičke tave, to su aluminijske tave se keramičkim premazom.
Keramičko (pravo) posuđe teško da može biti tava, eventualno zdjela za pečenje - najčešće neke zdjele, tanjuri itd... ovo je uobičajeno što smo navikli do sada koristiti od keramike http://www.k-b.hr/shop/keramika-i-keramicko-posue/
a to ništa nema veze s ovim novim posuđem što se reklamira.
Dakle, keramika kao keramika je ok (oduvijek bila - vjerujem da većina vas jede iz keramičkih tanjura), samo je problem nano tehnologija koja se koristi kod ovih novih novih tava s keramičkim premazom.
ok, onda se razumijemo, a sad me još zanima na koji način nano tehnologija šteti zdravlju?
Da li samo u proizvodnom procesu ili i prilikom upotrebe? Ako je ovo drugo u pitanju, na koji način?
Mogu pristati na odluku da ih više ne kupujem, ali baš da ove već kupljene bacim u smeće, za to mi treba malo konkretnija priča![]()
ok, ja sam, u startu, skužila da dio proizvođača tavica koristi tu nano, a dio ne, tehnologiju.
i sad, ponavljam pitanje-zna li mi tko reći gdje ima za kupiti gusanih željeznih tava? i je li gusani aluminij ok ili nije?
pa googlajEno na drugoj temi sam i ja stavila link s googla "nano technology health concerns" i čuda istraživanja se poizbacuju...
S tim da je na ovim novim tavama moguće sporno i ljepilo - proizvođači se prave grbavi na te upite. Ako je ok, što onda šutiš kad te pitaju?
Meni se ovo čini kao i sve ostalo zadnjih godina, fenomenalno spektakularno, svi odreda oduševljeni, i onda nakon deset godina korištenja nam kažu da je otkriveno da je kancerogeno, da je ovako ili onako..
Tko ne koristi? Pomogla bi nam s tom info
E kad nađeš gusanu željeznu tavu definitivno dojavi... to i tražim već duže vrijeme (i u međuvremenu kupujem glupostii sad, ponavljam pitanje-zna li mi tko reći gdje ima za kupiti gusanih željeznih tava? i je li gusani aluminij ok ili nije?)
... kako mi je drago sto sam naisla na ovu temu! Sad mi je zao sto sam 'bacila' 100 kn na keramicku tavu iz Konzuma... ufff...
Ja znam jedino sto nije dokazano da ima ista stetno (cak dokazano da nam pomaze zdravlju!) a to je sve od cast iron. Ja imam jednu veliku, duboku tavu ali je teeeeeska samo tako. Jedna prednost je sto mozes na spaker kuhati s njom i u pecnici je staviti... Moj tata mi je to nedavno donio iz Amerike tako da ne znam gdje se ovdje prodaju. Voljela bi kad bi imala neku manju da mogu koristiti umjesto keramicku.
Ako itko zna gdje se prodaju cast iron tave nek se javi!!!