A jojjjjj.... cekaj... je li ova 'gusana zeljezna' tava isto kao 'cast iron' pan??? Moj Hrvatski nise bas savrsen pa ne znam....
A jojjjjj.... cekaj... je li ova 'gusana zeljezna' tava isto kao 'cast iron' pan??? Moj Hrvatski nise bas savrsen pa ne znam....
Evo ja imam tocno ovu tavu!!! Hrvati je zovu 'tavu od lijevanog zeljeza' (malo skrolaj za sliku) : http://www.coolinarika.com/forum/kuh...-kupiti/48876/
Evo našla!!
Tvrtka Rist, Radnička 177
http://www.rist.hr/shop/kat_38/tave_i_vok/index.html?page_content=shop
Skrolajte dolje dosta (ili ukucajte da nađe na stranici 2211016)
Eeee kad bi znalaCitala sam onaj link od coolinarika da je jedna zenska (ali prije 2 godine) nasla u Mercatoru na Vukovarskoj?! Mozda bi bilo dobro njih nazvat... to, ili pitat moje roditelje sad kad dodju u 1 mjesec da ponesu poseban kufer pun te tave
![]()
Evo direkt link na tavu http://www.rist.hr/shop/kat_38/tave_...28/detail.html
To je to!!!! Super!! I uopce nisu skupe... bitno je da je i rucka od tog zeljeza isto, kao sto vidim na slici da je...
SAVJET: Ako itko nabavi tu tavu, nemojte dopustit da se susi na zraku jer onda na svaki kap vode dodje ono crveno (na engleski 'rust') pa morate kasnije brisati sa ulje ili opet prat... odmah nakon sto je operete obrisite je... vidjet cete sami![]()
Al ne kužim kako je online kupiti. I još jedan detalj, u cijenu NIJE uključen pdv tako da i to treba uračunati.
Promijenih naziv teme da ne zbunjuje ljude..
gledala sam te linkove. Spominju se čestice koje su opasne za pluća. Ali to je nemoguće u fazi kad je tava gotova. Pretpostavljam da se radi o tome da je proces proizvodnje štetan za one koji su mu prisustvovali.
Moram reći da se nisam baš udubila u sve te tekstove, ovo je koliko sam pohvatala na brzinu, ali ako netko ovdje baca skupe tave u smeće nadam se da zna više od mene pa čekam da mi kaže![]()
Pa problem je taj što ti nitko ne može garantirati da te nanočestice keramike ne otpadaju niti poslije i da ih ne konzumiraš s hranom... kao što rekoh, proizvođači bacaju grbu i na upite o ljepilu... Svi ti proizvođači se hvale kako je to puno drugačije od teflona, ali ne govore o mogućim nuspojavama te nove tehnologije. Taj dio se prešućuje.
Da mi je ta tava nužna, da nemam niti jednu drugu, da nemam drugu opciju, hajde šta ću - koristila bih je. Al kad već postoji toliki izbor, meni to nije vrijedno testiranja na zdravlju mojih ukućana da bi se za XY godina zaista dokazalo da su zaista gore za zdravlje od teflonskih. Jednostavno mi nije vrijedno te moje greške.. jbga, zeznuh se i bacih 200kn - ni prvi ni zadnji put. Obogatit se sigurno neću ako je zadržim![]()
Eto ti ga na sad! Srećom pa imam samo jednu.
Možda ipak preći na sirovo pa nek rade tave kakve ih volja.
Evo i ovdje cast irona..
http://cookware.lecreuset.com/cookware/product_11-3%2F4%22-Iron-Handle-Skillet_10151_-1_20002_10066_10048
inače, meni je la Creuset totalno fora, samo skupooo...
sto mislite o ovoj tavi?
http://www.lidl.hr/cps/rde/xchg/SID-...ndex_23445.htm
Evo link gdje pise 'Aluminij je dokazano povezan s Alzheimerovom bolesti, a najvjerojatnije i s osteoporozom i karcinogenim promjenama.'
http://www.centar-angel.hr/HR/Zaniml...e_kiseline.php
Ja sam mislila da je Teflon los samo zbog tog aluminija... taj link kaze da nije skroz dokazano/povezano, ali toliko se govorilo o tome zadnji 15 godina (pogotovo u Americi) da sad cim ja cujem aluminijske tave pomislim na Alzheimer's bolest.
Ali izgleda da si Cubana i ti u pravu.. sad sam citala kako je teflon los i zbog toga sto se pusta u zrak/hranu gad se ugrije.. uzas: http://www.wisegeek.com/is-teflon-dangerous.htm
OK, definitivno gus za kuhanje i pečenje, ali kakve tave koristite za peći jaje i koje za pećnicu i kolače?
da li je netko kupio na kraju onu tavu od ljevanog željeza?
sad sam sva u panici. Nikako da nađem idealnu tavu i jos uvijek pecem u svojim starim tavama. Mislim mi smo se vec toliko najeli i aluminija i teflona i svega..((
pa zar su i Tefalove tave tako opasne? Ja si sve nekako mislim da bi ipak bile povucene iz prodaje sve te tave da su zaista tako opasne. pa ispada da si na trzistu ne mozes kupiti tavu koja nije opasna...
Posuđe od lijevanog željeza je dobro za pripremanje palačinki i pogačica te pirjanje povrća. Nemojte pripremati juhu ili bilo koju tekuću ili kiselu hranu u posuđu od lijevanog željeza, jer takva hrana reagira sa ionima željeza.
Pročitajte više na: http://www.alternativa-za-vas.com/index.php/clanak/article/zdravo-posude/#ixzz1g32WQkt7
a po ovome ni gus nije dobar za kuhanje
Da li je netko možda kupovao posuđe Le Creuset u Sloveniji/Italiji/Austriji?
Moje skromno mišljenje je da "kiselo" ne bi smjelo na čisti gus (tipa grill tave ili slično), ali da se to ne odnosi na emajlirani gus..
Pa zato pitah da li itko ima iskustva konkretno s Le Creuset posuđem odnosno da li ga je netko kupovao u susjednim nam državama budući da je i dosta jeftinije nego kod nas...
ja nisam. ali isto isčekujem odgovor, kao i ideje u koji dućan, gdje, itd.![]()