Pokazuje rezultate 1 do 11 od 11

Tema: Zašto štednjak ponekad 'pukne'?

Ripcord avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno Zašto štednjak ponekad 'pukne'?

Kad podgrijavam nešto u lončiću - voda, mlijeko, bilo što, štednjak često kao da 'pukne'. Ne znam kako to bolje objasniti. Evo sad sam si baš stavila vodu da zavrije za čaj i toliko je počeo jako pucati (kao male ekspolozije) da me totalno zbunio. Kad skroz smanjim vatru, onda to ne radi i kad je nešto veće gore, isto većinom ne (mislim da par puta je, ali nisam sad sigurna - mamnezija teška).

Jel stvar u lončiću (ne bude mokar, i to se počne događati nakon što je već blizu stanja vrenja)?

Isto tako mi pukne i pećnica uvijek nakon cca desetak minuta pečenja (al normalno peče cijelo vrijeme). Nemam pojma, jel moj štednjak opsjednut ili postoji jednostavno objašnjenje

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

sa starim štednjakom sam si to objasnila tome da se metal širi/steže. ne znam ima li znanstvena podloga za to.

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Jesi li sigurna da ti pucaju uređaji, a ne posuđe? Kad prokuhavam mlijeko nekad uzmem tanki lončić (ako deblji nisu oprani ) i onda on puca kad mlijeko uzavre. Pretpostavljam da je do debljine/kvalitete materijala, jer sa debljim loncima to mi se nikada ne događa.

Ripcord avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Citiraj rehab prvotno napisa Vidi poruku
    Jesi li sigurna da ti pucaju uređaji, a ne posuđe? Kad prokuhavam mlijeko nekad uzmem tanki lončić (ako deblji nisu oprani ) i onda on puca kad mlijeko uzavre. Pretpostavljam da je do debljine/kvalitete materijala, jer sa debljim loncima to mi se nikada ne događa.
    To mi je palo na pamet, jer ovaj s kojim se najviše događa je neki jeftini jadni kojeg sam kupila početkom ljeta, ali nema nikakvih ogrebotina po njemu.

vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

koristim klasične mother ease, i super su mi, ove nove nemam, pa za to ne znam

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Vješticice,

vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

izvinjavam se, ovo je trebalo na drugu temu, nisam stigla editirati, molim obrišite

manjak kofeina, sori
    Posljednje uređivanje od vještičica : 04.10.2011. at 09:15

Ripcord avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Stiltala sam se: mother ease lončići?!

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj Ripcord prvotno napisa Vidi poruku
    To mi je palo na pamet, jer ovaj s kojim se najviše događa je neki jeftini jadni kojeg sam kupila početkom ljeta, ali nema nikakvih ogrebotina po njemu.
    Nema ogrebotina ni po mome, ali jasno se vidi da pukne lončić, a ne štednjak.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Pa probaj uzeti neki drugi lončić, to je lakše nego zamijeniti štednjak, he he he...

AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Nisu jeftini lončići jeftini bez razloga...
    Sve je u vrsti i kvaliteti materijala.
    Nekvalitean materijal se jako širi i uslijed širenja i naprezanja u biti "izbacuje" zrak zarobljen ispod lončića i to je ono pucanje koje čuješ.
    U pećnicama se slična stvar dešava, uslijed širenja i rastezanja materijala napetost negdje mora popustiti i to širenje ili skupljanje matreijala pri grijanju/hlađenju rezultira "pucanjam".
    Kvalitetniji lončići ili bolje rečeno - oni koji imaju debelo dno, se griju/hlade sporije i ravnomjernije, napetost se jednako raspoređuje i nema tog efekta.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •