Stranica 3 od 8 PrviPrvi 12345 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 101 do 150 od 355

Tema: Imate li bake?

enchi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Išla sam čitati opet tvoj prvi post, i stvarno se skrenulo s teme ali gadno!
    U pravu si - tvoj privatni život ne bi trebala briga poslodavca, ali eto - nažalost je sve češće tako. Nemam kaj pametnije reći OT...
    Nadala si se da ćeš se ovom temom izventilirati a kad ono evo ti nove za "živciranje". Stavljam pod navodnike jer se nadam da se ne živciraš za ozbiljno!

Da doprinesem raspravi koja ja malo zastranila - mi imamo jednu baku koja je spletom nesretnih životnih okolnosti nama na raspolaganju (premda si je zaplanirala život ponešto drugačije), pomaže nam rado, djeca ju vole ali s mjerom. S tim da ona bez problema kaže kada ne može/ne želi uskočiti i sve pet! Čist račun!

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Ignoriram najčešće, ali nekako mi je kak se veli voda došla do grla...kao da se stalno moram opravdavati za nešto, ako me kužiš. Postalo je preučestalo!

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Ma ne. Velim, ja sam temperametna, fakat si me skužila došla sam se izventilirati, nadajući se da će me skužiti. A onda se tu nadrobilo svega nebitnog...

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Nažalost, svugdje se podrazumijeva da imate nekog.

Npr. meni treba fizikalna terapija u kući. Da se to ostvari, prvo se treba naručiti kod fizijatra, ne može preko telefona, nego za prvi pregled treba doći s uputnicom. Muž radi, ja doma s malom djecom, ne mogu hodati, imamo baku koja je s nama jer ne mogu biti sama s curama. Znači nije ni baka dovoljna. Treba netko otići mojoj doktorici po uputnicu. Pa me treba netko odvesti do fizijatra. Onda treba netko odnijeti papire dr. opće prakse da napiše uputnicu za komisiju. Pa treba to odnijeti na komisiju. I na kraju opet dr. opće prakse da napiše uputnicu za ustanovu koja pruža terapije. U svakom telefonskom razgovoru čujem:"pošaljite nekog..." Sva sreća ima nas dovoljno.
    I da, ispada da ja nisam svoju djeci rodila samo sebi nego i bakama i dedama, prabaki, stricu i tetama, koji se svi brinu se za njih, i pomažu gdje god treba.

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj dorotea24 prvotno napisa Vidi poruku
    ti misliš da moj post nema veze s topicom jer možda ne želiš priznati da si isfrustrirana činjenicom da sve moraš sama i da ti nema tko uletiti, a poslodavca to možda ne zanima previše ili on želi na ljepši način reći da se probaš snaći na drugi način ili kako sam već pokušala objasniti, nije ništa neuobičajno da bake čuvaju djecu pa mu to dođe kao normalno pitanje. ovo "isfrustrirana" ne mislim kao uvredu nego zaista u pravom smislu. mene je baka sto puta izvukla iz teških situacija i svaki puta si pomislim kako bih sad ovo izvela bez nje. tako da ove priče o empatiji od zarin nemaju veze sa vezom. no eto lakše je valjda reći kako su drugi bezobrazni jer svašta ispituju nego reći da si u nezavidnoj situaciji. danas je zaista teško biti zaposlen i nemati pomoć sa strane i tu nema ničeg sramotnog niti lošeg.htjela sam ti samo ukazati i na drugu stranu. kao što je netko napisao nije uredu da posao pati zbog tvog privatnog, ali nije uredu niti da poslodavac nema razumijevanja za tebe. mislim da ti je ovaj bijes sasvim nekonstruktivan i okrenut na krivu stranu, a ti kako hoćeš.
    ja ću govoriti iz svojih cipela, ne iz aninih, ne ja nisam isfrustrirana što sami odgajamo djecu, meni je to pod normalno jer ne znam za drugačije.
    isto tako ti (ili netko drugi, svejedno) nikada nisi hodala u ovim mojim cipelama iz prve rečenice pa ne možeš reći jesam li isfrustrirana ili ne.
    ne znam zašto bi bilo nenormalno da te dirne/pogodi kad ti netko na poslu spomene nešto u vezi svega ovoga, e pa mene dirne pa taman bila najgluplja na svijetu. ne nije nitko glup da postavi to pitanje samo da provjeri imamo li mi baku.
    ipak se tu radi o poslu i nekom strahu od degradiranja, micanja s radnog mjesta, bilo čega.
    uostalom ne volim kad me se gleda kao neradnika, jer to nisam, a neki su skloni izbivanje zbog bolesti djeteta izjednačiti sa neradom.

i još jedna stvar, ostavljate li vi svoju bolesnu djecu kod bake i idete raditi?
    ako da, zašto to radite ako se ne bojite predbacivanja, ipak ste vi toj djeci najpotrebniji kada su bolesna.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj Tashunica prvotno napisa Vidi poruku
    i još jedna stvar, ostavljate li vi svoju bolesnu djecu kod bake i idete raditi?
    ako da, zašto to radite ako se ne bojite predbacivanja, ipak ste vi toj djeci najpotrebniji kada su bolesna.
    Ja ću samo na ovo odgovoriti, več sam uostalom negdje napisala.
    Ne, ne ostavljam bolesno dijete kod bake. Meni baka čuva dijete točno u terminu kao da je u vrtići. Dijete ostaje (na sreću spava) u 6.30. i ja dolazim u 15.05.
    Sreća je da smo u istoj kući.
    Ja dolazim na gablec i dam djetetu doručak, pa dolazim u 15.05. i dam djetetu ručak, međuobroke odradi baka.
    Svaku bolest sam na bolovanju, sve što se tiče djeteta izvan čuvanja u tom vremenu odradim ja ili MM.
    Ako moram nekud ići nakon 15.05. dijete ide u kompletu (svakog dr., frizera, trgovinu, hitnu, sve), ako nije MM doma, a često nije.

Hvala Bogu, uz baku je i deda, koji je dobrog zdravlja, ali još radi.
    Pa kad ne može on baku odvesti kod dr. i slično, vozim ja, ili MM.

Ponavljam to je dvostrana veza, nemojte to zaboraviti.
    Posljednje uređivanje od Anemona : 05.10.2011. at 08:07

eris avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Meni je žao ko god nema nekog da mu pripomogne. Razumijem da vi što živite po velikim gradovima, neki udaljeni po 500km od svojih roditelja i porodice, al mi nekako nije jasno da nemate nikoga da vam "pokupi", pričuva dijete, kada vam pomoć zatreba. Ja imam prijateljicu koja ima odraslu djecu, i koja je, ne jednom pokupila moje dijete iz vrtića. Zatim, MMova sestra, imala malu u drugoj grupi, ali kada je frka, vozi mog sina sebi kući, a onda ja nekada u 7, ili MM idemo po njega. Imam divnu komšinicu, neudatu,ima 35 godina. Kada god sam je zamolila(a kada niko drugi ne može) da je pričuva sat-dva, da odem na roditeljski, da odem ljekaru, pa jednom čak sam išla i na politički sastanak, nikada me nije odbila. Ponekad joj kupim nešto, bombonjeru, neku lijepu majcu i slično. I ja pazim i čuvam tuđu djecu, od brata, zaove, djevera, s vremena na vrijeme, iako oni svi imaju po jednu nanu, osim mene. malo žrtve, ali moramo se međusobno pomagati.
    Vjerujem da je anu.m razbjesnilo to opetovano pitanje, i moji su uvijek ostajali sa čistačicom, ali se zna ko jue mama a ko je "nana" tako da to mene ne bi nimalo živciralo.

eris avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

I mogu vam reći da mi je žao što nisam imala baku u svom životu, tako sam bila ljubomorna na sve one koji je imaju. Zato, ne oduzimajte svojoj djeci taj osjećaj, to je prirodno, posebna veza između djedova i baka i unučadi. Pa neka ih malo i razmaze, život kasnije je dosta surov.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

e sad je stvarno otišlo tamo kamo nije trebalo.

možda je pogrešan naziv topica, pa zato...
    poanta je zabadanje ljudi u privatne živote, a ne imanje/nemanje bake.

Andro-gen avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

@ana.m sjajnu si temu otvorila. inače, kako se cijeli život susrećem sa drugom stranom medalje mislim da bi trebalo pojasniti stvar svuda kad se upita nešto tipa "imate li baku, dedu..."
    da, imam baku (mamu). dementna, stara, problematična, agresivna, koju moram paziti više nego dijete i paziti da ne dođe u dodir sa djetetom.
    eto, jel mi to igdje olakotna okolnost? ne, nije, dapače... ljudi vole kratke odgovore i objašnjenja ne traže i ne žele ni čuti, a na obrascima i nema mjesta za pojašnjavanja... a ako napišeš da nemaš baku, lagao si i tek onda mogu nastati problemi.
    Posljednje uređivanje od Andro-gen : 05.10.2011. at 08:36

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Anemona prvotno napisa Vidi poruku
    Ja ću samo na ovo odgovoriti, več sam uostalom negdje napisala.
    Ne, ne ostavljam bolesno dijete kod bake. Meni baka čuva dijete točno u terminu kao da je u vrtići. Dijete ostaje (na sreću spava) u 6.30. i ja dolazim u 15.05.
    Sreća je da smo u istoj kući.
    Ja dolazim na gablec i dam djetetu doručak, pa dolazim u 15.05. i dam djetetu ručak, međuobroke odradi baka.
    Svaku bolest sam na bolovanju, sve što se tiče djeteta izvan čuvanja u tom vremenu odradim ja ili MM.
    Ako moram nekud ići nakon 15.05. dijete ide u kompletu (svakog dr., frizera, trgovinu, hitnu, sve), ako nije MM doma, a često nije.

Hvala Bogu, uz baku je i deda, koji je dobrog zdravlja, ali još radi.
    Pa kad ne može on baku odvesti kod dr. i slično, vozim ja, ili MM.

anemona, napisala sam -ako da...

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

tashunice ne čuva mi baka djecu kada su bolesni, ali kada počnu ozdravljati, odnosno kad prođe ono najgore pa do potpunog oporavka ih ostavim kod nje.
    gle, ja tisuću puta osjetim na svojoj koži da se ne mogu na poslu ponašati kao oni koji nemaju djecu i sa svih vanrasporednih aktivnosti odlazim ranije, uvijek žurim kući kad nešto treba vanredno napraviti pa se krpam na drugi način i da, pitaju me a joj pa jel ti nisu kod bake, tate itd. ne znam.....mene to ne dira toliko. samo kažem baka ima drugih obaveza i gotovo. ok, ja imam olakotnu okolnost jer moj posao nije od 8-16 i termine za neke od tih vanrednih aktivnosti se mogu dogovoriti, ali svejedno razumljivo mi je da ljude smeta ako netko olazi sa sastanka ranije ili se žuri pa požuruje cijelu stvar ili ode ranije pa ostali moraju obavljati njegov dio posla, ali mi smo na to navikli, pokrivati jedni druge. imamo još jednog kolegu sa dvoje male djece i on također uvijek žuri kući pa mu isto govore pa daj žena ti je kući, ajde možeš još ostati, ali to je sve onako više u nekakvom prijateljskom tonu. i ne izostaju uvijek oni sa djecom, ali njihovi izostanci su ipak najčešći. zato ja takva pitanja ne shvaćam tragično. znalo se dogoditi da mi dijete svaki tjedan bude bolesno i da se ja već neugodno osjećam radi otkazivanja svojih obaveza, premještanja u druge termine i "bježanja" kući, pa i da se osjećam loše zbog toga, ali to je tako dok su djeca mala i od toga se ne može pobjeći. e sad....postoje šefovi koji imaju razumijevanja i koji nemaju kako u ovim situacijama tako i u drugim. ne znam jel vi stvarno ne kužite što ja hoću reći ili se ja ne znam izraziti, ali poanta je najjednostavnije rečena na jedno uho unutra na drugo van i ne se živcirati radi toga.

prima avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Samo jedna stvar koju bih napomenula, pitanje "imate li bake" nije jednosmjerna tema, kao što se u ovoj priči gleda, nego bi se itekako moglo postaviti i u smjeru "imaju li bake vas (djecu)?".
    Možda zvuči nekome od vas glupo, ali "imanje bake" je dvostrani odnos uzajamnog pomaganja (barem kod nas). I baka ima nas u mnogo svakodnevnih trenutaka i baka će biti s nama kako je danas, tako i u konačnici kad će večina pomoči biti potrebna njoj.

meni ovo nije bilo jasno ni prvi put pa nije ni drugi, pa naravno da nije kod svih dvostrana veza, zašto bi bila?
    zašto je uopće potrebno to opravdanje "pomažem i ja njima". mislim da se nitko ne treba pravdati, da ja sad kopam po tvojoj organizaciji života (uz baku) je isto zadiranje u privatnost ko kad mene pitaju "a nemate bake?"

već je par ljudi napisalo da se uz djecu brine i za bolesne roditelje, tako sam i ja dok nisu umrli, a nije bilo dvostranog davanja jer su već bili bolesni kad sam ja rodila

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

anemona, napisala sam -ako da...
    Znam, ali volim s tobom raspravljati o temama gdje se vječno ne slažemo.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj prima prvotno napisa Vidi poruku

meni ovo nije bilo jasno ni prvi put pa nije ni drugi, pa naravno da nije kod svih dvostrana veza, zašto bi bila?
    zašto je uopće potrebno to opravdanje "pomažem i ja njima". mislim da se nitko ne treba pravdati, da ja sad kopam po tvojoj organizaciji života (uz baku) je isto zadiranje u privatnost ko kad mene pitaju "a nemate bake?"

već je par ljudi napisalo da se uz djecu brine i za bolesne roditelje, tako sam i ja dok nisu umrli, a nije bilo dvostranog davanja jer su već bili bolesni kad sam ja rodila
    Ne znam kako je kod drugih, ali znam kako je kod mene, ili kako smatram da bi trebalo biti.
    U kratkoj rečenici: kako sad moje dijete ne ide u vrtić, jer nam bolje odgovara da je s bakom, tako će baka jednog dana biti s nama, a ne u domu.
    Isto tako bih ja u tom trenutku mogla napisati, vi sad s velikom djecom hladite jaja na moru, a ja doma "čuvam" baku - nije fer.
    Ali život se sastoji od mnogo odluka koje su vrlo rijetko same za sebe.
    Posljednje uređivanje od Anemona : 05.10.2011. at 09:09

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Znam, ali volim s tobom raspravljati o temama gdje se vječno ne slažemo.
    ne bih ja rekla da se ne slažemo, nego da se ne razumijemo.
    ali nije ni to problem, mene jedino nije jasno da se netko čudi ako se ja osjećam loše zbog nečega.

doro vjeruj mi na riječ ne radi se o prijateljskom tapšanju -joj pa zar nisu kod bake, moja okolina jako dobro zna gdje su bake.

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Isto tako bih ja u tom trenutku mogla napisati, vi sad s velikom djecom hladite jaja na moru, a ja doma "čuvam" baku - nije fer.
    Ali život se sastoji od mnogo odluka koje su vrlo rijetko same za sebe.
    pa tko kaže da mi koji sami odgajamo svoju djecu isto tako jednog dana nećemo voditi potpunu brigu o svojim roditeljima?!
    ne znači, ako oni nisu u mogućnosti čuvati moju djecu, da ih ne vole ili da mi njih ne volimo ili da se uzajamno ne brinemo jedni o drugima.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Istekao mi edit:
    - može se gledati i ovako. Nečiji roditelji su udaljeni 200, 300 km i koliko je to povremeno teško, toliko je to povremeno i olakšanje, moji roditelji su udaljeni jedan kat i isto tako koliko puta je to olakšanje, toliko puta je i teško.
    Nije crno/bijelo. Ima prednosti i nedostatke i zato ne volim takve teme imam baku/nemam baku, jer se uvijek razilazimo u crno bijelim razmišljanjima.

A što se tiče zadiranja u intimu takvim pitanjima o imanju bake, več sam se izjasnila - to je jedno u nizu glupih pitanja koja idu uz roditeljstvo.
    Mene recimo nervira kad me netko pita zašto mi dijete ne ide u vrtić, pa uglavnom ne ludim zbog toga.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Kad me več krenuo niz, da dodam.
    Mene poslodavac isto tako u trenutku kad baka ide kod dr., ili na terapije, a ja moram uzeti godišnji ili slobodni dan, gleda poprijeko i pita, a zašto dijete ne ide u vrtić?
    Da li me ima pravo to pitati?
    Meni je i to jednako zadiranje u intimu, ali "veslam" dalje.

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Kad sam imala užasno važan projekt, moja mama je uzela bolovanje na svom radnom mjestu i došla k nama čuvati djecu, jer mene nije bilo 6 -24 h. Nitko me tada nije ni pitao imamo li bake na raspolaganju, jednostavno se podrazumijevalo da moram biti tamo. Ista je stvar kad moram na poslovni put - vozimo djecu do mojih (mm-ovi su 1000 km daleko), a onda se oni snalaze kako znaju, jer i oni još rade (!). Sreća pa obožavaju unuke i koliko god im je teško, još uvijek im nije preteško.

Međutim, htjela sam reći da me ne pogađa pitanje "pa zar nemate bake". Dapače, ponosna sam kad odgovaram da uglavnom uspijevamo sami.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

pa tko kaže da mi koji sami odgajamo svoju djecu isto tako jednog dana nećemo voditi potpunu brigu o svojim roditeljima?!
    ne znači, ako oni nisu u mogućnosti čuvati moju djecu, da ih ne vole ili da mi njih ne volimo ili da se uzajamno ne brinemo jedni o drugima.
    Vidiš, ovo je dio rečenice koji mene smeta u raspravi. To je bit.
    Ne, ne odgajate sami, odgajete ti i muž uz pomoč vrtića/škole, a kod mene odgajamo ja i muž uz pomoč bake, u skoro pa jednakim omjerima.
    Zato "boli"/smeta ona anina rečenica: mi smo djecu sebi rodili - pa i mi smo, samo nam pomažu različite osobe.
    Nazovi moju mamu odgajateljica i sve je isto, zar ne? Barem meni.

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Angie75 prvotno napisa Vidi poruku
    Međutim, htjela sam reći da me ne pogađa pitanje "pa zar nemate bake". Dapače, ponosna sam kad odgovaram da uglavnom uspijevamo sami.
    ne pogađa ni mene u tom smislu, naravno da sam ponosno što u današnje ludo vrijeme uspijevamo sami odgajati djecu i razvažati i obavljati sve što treba.
    pogađa me to što me se na neki način osuđuje jer ostajem s djetetom.

doduše moram priznati zadnjih par mjeseci su se stvari promijenile nabolje zbog nekih novih okolnosti.
    sad uglavnom nos zabadaju oni kojih se to uopće ne tiče pa me više niti ne dira.

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

ok, gadno je kada ti se predbacuje što moraš otići, izbivati ili što već, naručito ako je to zaista predbacivanje, ali opet kažem, postoje grozni i dobri šefovi kako u ovom tako i u drugim stvarima. to više ovisi o tome kakav je tko čovjek.
    neki ljudi nisu osjetljivi na malu djecu, čak iako su ih i sami nekad imali, možda su zaboravili kako je to ili se ni ne žele sjetiti pa im je svejedno jel ideš na nekakav izlet ili ti je dijete bolesno kod kuće...izostao si. no to je takav čovjek.

kad govorimo o zadiranju u intimu. kad tražimo da nas se pusti s posla da pokupimo dijete ili što već mi smo tu svoju intimu praktički već umiješali u posao.

grozno je što je tako, bilo bi idealno da nije, ali eto osjetimo posljedice tog kapitalizma na sebi. ja sam već duže vrijeme sigurna da je neminovno kako će se on srušiti i da će ponovno doći neka druga vremena i to iskreno i priželjkujem jer po meni je ovaj svijet tako nepravedno raspoređen, svi ti odnosi među ljudima itd. no što je tu je.
    svatko gleda svoj interes ti svog djeteta i trudiš se da balansiraš između posla i njega, a šefa zanima posao. zbog djece svašta pretrpimo i naspram svih boleština, neprospavanih noći i briga to pitanje imate li baku mi dođe ko komarac....koji ne bode

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Vidiš, ovo je dio rečenice koji mene smeta u raspravi. To je bit.
    Ne, ne odgajate sami, odgajete ti i muž uz pomoč vrtića/škole, a kod mene odgajamo ja i muž uz pomoč bake, u skoro pa jednakim omjerima.
    Zato "boli"/smeta ona anina rečenica: mi smo djecu sebi rodili - pa i mi smo, samo nam pomažu različite osobe.
    Nazovi moju mamu odgajateljica i sve je isto, zar ne? Barem meni.
    Kao i obično, s Anemonom se uvijek slažem . Roditelji čija djeca su u vrtiću djecu ne odgajaju sami ništ više od onih koje čuva baka za to vrijeme kad roditelji rade.

U svakom slučaju dobro je imati nekog za pomoć, jer ima raznih situacija u kojima je pomoć potrebna. Divim se na hrabrosti roditeljima koji nemaju baš nikog da im uskoči kad zatreba a imaju više djece, i oboje rade.

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

ovo s kapitalizmom kao razlogom mi je u ovom kontekstu (kontekstu pisanja na forumu milijune postova svaki dan u vrijeme radnog vremena) presmijesno.

jel tko ikada dobio primjedbu da sta mu ne moze baka trabunjat na rodi, ili otic na cik-pauzu?

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ostavljam
    radim u smjenama i kad je V bolesna pokrivamo se MM i ja, dok sam ja ujutro na poslu on je s malom, i obrnuto
    ako je izvedivo (problem je kad smo oboje popodne, on nekad nije u mogućnosti zamjeniti smjenu)
    ako nije izvedivo i u preklapanju smjena (od 12.30-14.30.) je V s bakom (da imamo Baku, s velikim B, i hvala dragom Bogu na njoj)
    tako sada s njenih 8, kada je to sve lakše i kada me ne grize toliko savjest što ostavljam bolesno dijete, tako i kad je bila manja, tako smo odradili i streptokoka, i upale ušiju i vodene kozice i brojne viroze
    zašto to radim?
    možda zato što nisam dobra majka
    možda zato što kad ja ostanem doma netko drugi mora raditi cijeli dan, jer nitko ne može moj posao preuzeti u mojoj smjeni nego mora poslije svoje smjene doći raditi moj posao
    i tako nešto ne želim nikome priuštiti bez prijeke potrebe
    jer znam kako je meni kada me u 12 h nazovu da poslije svoje smjene ne idem doma nego na drugi kraj grada raditi do 20.30.
    sreća da je moje dijete bilo dosta zdravo (i nadam se da će takva i ostati) i sve te bolesti je dosta dobro podnjela
    sreća da se MM i ja možemo uglavnom posložiti u kontra smjene, sreća da imamo baku uglavnom na raspolaganju
    a vjerovatno je tu i luda glava koja stavlja posao na prvo mjesto

ja sam kao dijete bila dosta boležljiva
    mama i ja smo bile same
    ona je imala takav posao da nije mogla ići na bolovanje
    ona bi otišla ujutro na posao, ostavila kod susjede ključ, nazvala doktora i zamolila ga da me ode pogledati
    obično bi završila na penicilinu
    sestra bi došla kod susjede po ključ, meni dala injekciju i otišla
    sreća da nisam alergična
    mama je ostala na bolovanju za mene jedino 5 dana kada sam imala upalu pluća
    ona je sad ljuta na sebe radi toga
    ja joj ne zamjeram, nas 2 smo živjele od tog njenog posla
    jedino joj zamjeram što je na mene prenjela taj glupi način razmišljanja

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj meda prvotno napisa Vidi poruku
    ovo s kapitalizmom kao razlogom mi je u ovom kontekstu (kontekstu pisanja na forumu milijune postova svaki dan u vrijeme radnog vremena) presmijesno.

jel tko ikada dobio primjedbu da sta mu ne moze baka trabunjat na rodi, ili otic na cik-pauzu?
    ja danas imam slobodan dan. i nikad ne surfam sa posla, jesam par puta kada sam imala pauzu.

edit: ali imaš ti pravo. zapravo mislim da je kod nas još super što se tog prigovaranja tiče. vani je sigurno još puno gore
    Posljednje uređivanje od dorotea24 : 05.10.2011. at 09:51

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku
    zašto to radim?
    ajme aleks ti jako dobro znaš da to nisam niti pomislila.
    pitanje je bezvezno koliko je bezvezna i konstatacija -pa šta te to dira.
    jedno proizašlo iz drugog.

apsolutno nemam ništa protiv majki koje djecu ostavljaju bakama, ono totalno mi svejedno.
    banalizirala sam ovim pitanjem baš zbog tog mahmah rukom na to što nekoga nešto sekira.
    takvi smo kakvi jesmo, nekoga nešto dira.
    ja uvijek kažem da sam željna toga da djecu nekome ostavim i odmorim se malo i možda će već sljedeće godine biti nešto od toga i apsolutno ne namjeravam osjećati grižnju savjesti zbog toga.
    niti mislim da su ove ili one bolje majke ili roditelji, svejedno mi je tko kako odgaja svoju djecu.

anemona ne kažem da je puno drugačije, ali ipak u nekim segmentima i je.
    recimo kad gledam svoju susjedu kojoj baka čuva djecu, kao prvo ne mora žuriti ni s posla ni na posao, meni je odlazak na posao, a posebno povratak, ako muž ne ide po malog, noćna mora -trči na vlak pa trči na bus samo da što prije dođeš (nedavno je jednoj susjedi doslovno nabijeno na nos jer je došla u 5 i 5 po malu, da se to ne može tolerirati).
    druga stvar, ona svaki dan ima skuhano, a ja trčim ili sama ili s malim u dućan pa kuham.
    pa mama izvadi veš iz mašine pa onaj drugi složi pa tu i tamo nešto spegla kad je hitno pa ponekad uleti s pranjem prozora itakodalje.
    ne kažem da je kod svih tako, ali ipak je puno lakše kad je baka servis u pitanju inače se žene vjerojatno ne bi na to odlučivale, jel tako?
    ako ništa drugo dijete di je barem zdravije.

prima avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Ne, ne odgajate sami, odgajete ti i muž uz pomoč vrtića/škole, a kod mene odgajamo ja i muž uz pomoč bake
    tvoja djeca su izuzeta od škole?

nhf

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku
    oze
    zašto to radim?
    ma daj, kakvo je to brijanje?pa i ja bih ostavila dijete u početnoj fazi bolesti da se baka usudi.

ne kažem da je kod svih tako, ali ipak je puno lakše kad je baka servis u pitanju inače se žene vjerojatno ne bi na to odlučivale, jel tako?
    e pa ja sam samo ovo htjela reći i to sam u prvom postu pokušala i objasniti.

banalizirala sam ovim pitanjem baš zbog tog mahmah rukom na to što nekoga nešto sekira.
    pa jel bi ti puno više pomoglo da kažem govno jedno kapitalističko, kako se usudi zadirati u intimu i ispitivati takvo što. odvratno bezosjećajno ili da ti kažem ne sekiraj se, normalno je i događa se i meni (jest sigurno manje nego drugima), ali me ne dira. ne možeš promjeniti i ne obaziri se. u jednu ruku u pravu ste i ti i on, ali to je bolje objasnila aleksandra.

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

pa jel bi ti puno više pomoglo da kažem govno jedno kapitalističko, kako se usudi zadirati u intimu i ispitivati takvo što

ani4 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Baš...
    Šta bi ja svojoj mami za neki broj godina trebala reci; E, ja te ne cu cuvati/njegovati,... jer ti nisi cuvala moju djecu? Glupost...

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj eris prvotno napisa Vidi poruku
    Meni je žao ko god nema nekog da mu pripomogne. Razumijem da vi što živite po velikim gradovima, neki udaljeni po 500km od svojih roditelja i porodice, al mi nekako nije jasno da nemate nikoga da vam "pokupi", pričuva dijete, kada vam pomoć zatreba. Ja imam prijateljicu koja ima odraslu djecu, i koja je, ne jednom pokupila moje dijete iz vrtića. Zatim, MMova sestra, imala malu u drugoj grupi, ali kada je frka, vozi mog sina sebi kući, a onda ja nekada u 7, ili MM idemo po njega. Imam divnu komšinicu, neudatu,ima 35 godina. Kada god sam je zamolila(a kada niko drugi ne može) da je pričuva sat-dva, da odem na roditeljski, da odem ljekaru, pa jednom čak sam išla i na politički sastanak, nikada me nije odbila. Ponekad joj kupim nešto, bombonjeru, neku lijepu majcu i slično. I ja pazim i čuvam tuđu djecu, od brata, zaove, djevera, s vremena na vrijeme, iako oni svi imaju po jednu nanu, osim mene. malo žrtve, ali moramo se međusobno pomagati.
    Vjerujem da je anu.m razbjesnilo to opetovano pitanje, i moji su uvijek ostajali sa čistačicom, ali se zna ko jue mama a ko je "nana" tako da to mene ne bi nimalo živciralo.
    Na poslu sam i ne stignem čitati sve, a na ovo ću za sada samo.... Nemam riječi!!

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Tashunica je napisala:
    anemona ne kažem da je puno drugačije, ali ipak u nekim segmentima i je.
    recimo kad gledam svoju susjedu kojoj baka čuva djecu, kao prvo ne mora žuriti ni s posla ni na posao, meni je odlazak na posao, a posebno povratak, ako muž ne ide po malog, noćna mora -trči na vlak pa trči na bus samo da što prije dođeš (nedavno je jednoj susjedi doslovno nabijeno na nos jer je došla u 5 i 5 po malu, da se to ne može tolerirati).
    druga stvar, ona svaki dan ima skuhano, a ja trčim ili sama ili s malim u dućan pa kuham.
    pa mama izvadi veš iz mašine pa onaj drugi složi pa tu i tamo nešto spegla kad je hitno pa ponekad uleti s pranjem prozora itakodalje.
    ako ništa drugo dijete di je barem zdravije.
    Svatko vidi što želi - to je moje objašnjenje.
    Ja sam puno puta komentirala da bi mi bilo "lakše" malog ostaviti u vrtiću i kad dođem dođem, nego juriti za gablec doma, jer me čeka, pa juriti nazad jer ne smijem kasniti, pa juriti u 15 doma, jer ne čeka na lesi, pa javljati ako ću kasniti,...
    Za svaki drek me zovu, veš stavlja muž prati i vjesi ga prije posla, ja ga pokupim za gablec ili nakon posla,...
    Mogla bih sad nabrajati svaku stavku, ali ne želim. Ono što želim reči je da je sve u oku promatrača.
    Naravno da sam odabrala opciju baka, jer smatram da je za nas ispravnija, bolja,...

Razlika je što ja imam izbora, a ti nemaš, to ti svakako priznajem.

I svakako priznajem da je teško kad nemaš nikoga blizu, to je nepobitno tako, ali isto tako ne volim kad se nas sve kojima čuva baka djecu trpa u isti koš i spominje rečenica: mi smo sebi rodili djecu.

ani4:
    Baš...
    Šta bi ja svojoj mami za neki broj godina trebala reci; E, ja te ne cu cuvati/njegovati,... jer ti nisi cuvala moju djecu? Glupost...
    Prečula si dio gdje sam napisala da smo mi s roditeljima u istoj kući i da je tu jako puno prednosti i nedostataka. Svakodnevna interakcija i pozitivna i negativna.
    Citiraj prima prvotno napisa Vidi poruku
    tvoja djeca su izuzeta od škole?

nhf
    Možda bude, ako Rozin lobi pobijedi.

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ajme di je pošla ova tema. Ana, razumijem da te živciraju takva pitanja, ljudi vole gurati noseve tamo di im nije mjesto. Moja djeca imaju dvi babe, jedna je moja koja radi dva posla, preko tjedna je nema a vikende posvećuje njima jer je zaljubljena u njih. Znači, kod mene se ne radi o čuvanju jer sam ja kući a i dvoje starijih se čuvaju sami, nego se radi o tome da ona jedina dva slobodna dana u tjednu želi biti s onima koje najviše voli. Druga baba je moja svekrva koja živi ispod nas, u penziji je već nekoliko godina, jedini problemi u životu su joj na kojoj strani kauča će taj dan ležati i koju seriju će pogledati. vrlo je riječita jer kad priča onda su joj puna usta njenih unuka, obožava ih...a u stvarnosti ih tjera iz kuće, ne želi ikakve veze s njima, idu joj na živce...Prvi put u životu je dobila obavezu vezi njih kad sam počela raditi i to je trajalo godinu i nešto. Ali morala sam uskladiti smjene na poslu, tako da sam radila u istoj smjeni ko što su mi djeca išla u školu pa ih je čuvala po sat vremena na dan i skuhala bi ručak. na kraju svakog tjedna sam joj plaćala sve to što je skuhala. Bljak. Nema puno smisla ovo što pišem osim u svrhu kukanja i malo podrške onima koji su sami. Jer koji put je bolje biti lišen ovakve vrste pomoći nego biti sam s djecom

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

pa dobro, onda mi se valjda počelo priviđati
    a lijepo napisah -ne kažem da je kod svih tako...

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Nitko mi nije odgovorio na pitanje, da li je ok da te poslodavac pita:
    - zašto dijete ne ide u vrtić?
    - kad planiraš zatrudniti?
    - zašto opet ideš na vađenje krvi?
    - zašto imaš komplikacije u trudnoći?
    ....

Po meni nije ok i tema je trebala biti drugačije postavljena. Npr. zadiranje poslodavaca u intimu,... onda bismo mogli konstruktivno raspravljati, ali kad je postavljena baka/ne baka, onda ne ide.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Sebi rodiš djecu, a djedovima i bakama unuke.
    I obzirom da su mi praktički pod nosom i da mogu, očekujem od njih da mi pomognu kad mi pomoć treba.
    Da ih pričuvaju kad su virozni pa ne mogu u vrtić, da ih uzmu k sebi kad moram učiti, da ih vode na more...
    Svatko ima drugačija očekivanja i drugačije mogućnosti.
    Ne kažem da mi ne bi mogli sve sami, ali nam je u trenutnom životnom kaosu ovako mnogo jednostavnije.
    Ali ljudi guraju noseve gdje im nije mjesto, pa i sugeriraju ostanak djece doma cijelo ljeto i zimske praznike kao da je to normalno. To ne razumijem.

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

I svakako priznajem da je teško kad nemaš nikoga blizu, to je nepobitno tako, ali isto tako ne volim kad se nas sve kojima čuva baka djecu trpa u isti koš i spominje rečenica: mi smo sebi rodili djecu.
    ja opet smatram da je to rečeno više kako bi toj osobi bilo lakše podnijeti činjenicu da je u nepovoljnijem položaju, no ne želim opet ispasti psihoanalitičar
    npr. ja nisam rodila djecu ni sebi ni baki nego njima samima. mi smo roditelji i mi smo glavni, a sretna sam i zahvalna na svakoj dodatnoj osobi bila to baka, šogor, stric, ujo, teta, kuma, prijateljica ili bilo tko u koga se mogu pouzdati i od koga će moja djeca osjetiti ljubav, a ja pomoć u smislu da sebi mogu olakšati život i brigu o djeci, a da u svemu tome djeca budu zbrinuta na najbolji način kada god to mogu. što više to bolje i ni najmanje se ne osjećam pogođena ovom izjavom jer znam da su moja djeca bogatija proporcionalno takvim osobama u svom životu.

kao što nekog ne bi toliko smetalo to pitanje imate li baku kada bi stvari sagledali i iz drugog kuta. meni ne smeta jer se zaista osjećam loše kad se moram izgovarati s posla. to nitko ne voli, sigurna sam i nikome to nije sretna opcija, ali kao što tražimo razumijevanje za svoje probleme trebali bi u tom slučaju imati razumijevanja i za tuđa blesava pitanja. eto to bi trebao biti neki moj rezime. nadam se da sam sad shvaćena i da neću više morati dodatno objašnjavati jer koliko to god bolno bilo, ali zaista mislim da je to ipak tako. no barem nije trajno, bar dok djeca ne porastu....onda kreću išijasi

ani4 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Tashunica je napisala:

Ja sam puno puta komentirala da bi mi bilo "lakše" malog ostaviti u vrtiću i kad dođem dođem, nego juriti za gablec doma, jer me čeka, pa juriti nazad jer ne smijem kasniti, pa juriti u 15 doma, jer ne čeka na lesi, pa javljati ako ću kasniti,...
    Za svaki drek me zovu, veš stavlja muž prati i vjesi ga prije posla, ja ga pokupim za gablec ili nakon posla,...
    Mogla bih sad nabrajati svaku stavku, ali ne želim. Ono što želim reči je da je sve u oku promatrača.
    Naravno da sam odabrala opciju baka, jer smatram da je za nas ispravnija, bolja,...

Razlika je što ja imam izbora, a ti nemaš, to ti svakako priznajem.

ani4:

Prečula si dio gdje sam napisala da smo mi s roditeljima u istoj kući i da je tu jako puno prednosti i nedostataka. Svakodnevna interakcija i pozitivna i negativna.

Možda bude, ako Rozin lobi pobijedi.
    Ali ja uopce nisam odgovarala na tvoj post, vec na gore napisano da ne znaci ako bake ne cuvaju nasu djecu da se mi necemo brinuti za njih u starosti.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

pa dobro, onda mi se valjda počelo priviđati
    a lijepo napisah -ne kažem da je kod svih tako...
    Tash ja tebe tako volim, a ne možemo ovako.
    Znaš dobro što sam mislila, to je kao da ja kažem roditelji vode šmrkavu i bolesnu djecu u vrtić, jer im se neda s njima doma zezati. I onda dodam - ne kažem da je kod svih tako. (oprosti, što spominjem omiljenu temu).
    Kako bi ta rasprava završila?
    Mislim da ne baš dobro.

A realno:
    Od 10 šmrkavih:
    1 su zbilja doveli iz navedenog razloga
    2 su alergična
    3 nema tko čuvati
    2 roditelja misli svi su takvi, pa može i moj
    ...
    i tako do 10.

A ja sam tvrdnju napisala prema ovom prvom kojeg stvarno vidim kod susjede, uz laganu ogradu prema ostalima. (Naglasak je na laganu ogradu).

Tako si i ti mogla napisati vi ste mi svi super koji imate bake, ali znam i jedan primjer gdje se to debelo koristi.

ani4 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

ja opet smatram da je to rečeno više kako bi toj osobi bilo lakše podnijeti činjenicu da je u nepovoljnijem položaju, no ne želim opet ispasti psihoanalitičar
    npr. ja nisam rodila djecu ni sebi ni baki nego njima samima. mi smo roditelji i mi smo glavni, a sretna sam i zahvalna na svakoj dodatnoj osobi bila to baka, šogor, stric, ujo, teta, kuma, prijateljica ili bilo tko u koga se mogu pouzdati i od koga će moja djeca osjetiti ljubav, a ja pomoć u smislu da sebi mogu olakšati život i brigu o djeci, a da u svemu tome djeca budu zbrinuta na najbolji način kada god to mogu. što više to bolje i ni najmanje se ne osjećam pogođena ovom izjavom jer znam da su moja djeca bogatija proporcionalno takvim osobama u svom životu.

kao što nekog ne bi toliko smetalo to pitanje imate li baku kada bi stvari sagledali i iz drugog kuta. meni ne smeta jer se zaista osjećam loše kad se moram izgovarati s posla. to nitko ne voli, sigurna sam i nikome to nije sretna opcija, ali kao što tražimo razumijevanje za svoje probleme trebali bi u tom slučaju imati razumijevanja i za tuđa blesava pitanja. eto to bi trebao biti neki moj rezime. nadam se da sam sad shvaćena i da neću više morati dodatno objašnjavati jer koliko to god bolno bilo, ali zaista mislim da je to ipak tako. no barem nije trajno, bar dok djeca ne porastu....onda kreću išijasi
    Vec je zbilja smijesno kako uporno nameces svoje misljenje o nekome koga uopce ne poznas i kako TI ZNAS da je njoj tesko i da je u nepovoljnijem polozaju od tebe. Ali to ne zeli priznati... Ali zato TI to znas...

Vjerovali ili ne, i mi koji nemamo pomoc baki imamo obitelj ( strine, ujne , tetke i ine rodake) koji vole nasu djecu i djele tu ljubav sa njima. I to sto ih baka ne dadilja ne znaci da su uskracena za bilo sta.

I smiesno mi je sto se OCEKUJE od baka da podrede svoj zivot cuvanju unucadi, Da znam, vecini slobodnih baka je to uzitak i rado to rade, ali zasto se podrazumjeva da to moraju?!
    Ja npr. ne bi voljela da me moja djeca uzimaju zdravo za gotovo i da ocekuju da cu bez pogovora raditi sta njima odgovara. I da cu ostatak svog zivota, kada napokon dodem u mirovinu i docekam malo mira, MORATI cuvati njihovu djecu...

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Tash ja tebe tako volim, a ne možemo ovako.
    ma mooooožemo

meni ne smeta jer se zaista osjećam loše kad se moram izgovarati s posla.
    pa baš se o tome i radi, em se već osjećaš loše zbog svega skupa, em još moraš odgovarati na blesava pitanja.

ja sam možda malo pretjerala, jer nije meni nitko prijetio niti da će me frknut s posla niti išta slično.
    zasmetala mi je činjenica što mi to ne smije smetati, e pa nekad mi smeta, nekad mi ne smeta.
    isto tako meni ne smeta kad me netko pita kad će treće, ja se samo grohotom nasmijem, a nekome možda baš to smeta.

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

pa baš se o tome i radi, em se već osjećaš loše zbog svega skupa, em još moraš odgovarati na blesava pitanja.

ja sam možda malo pretjerala, jer nije meni nitko prijetio niti da će me frknut s posla niti išta slično.
    zasmetala mi je činjenica što mi to ne smije smetati, e pa nekad mi smeta, nekad mi ne smeta.
    isto tako meni ne smeta kad me netko pita kad će treće, ja se samo grohotom nasmijem, a nekome možda baš to smeta.
    eto ja nisam htjela reći da te ne smije smetati nego da te ne bi trebalo smetati, a to je velika razlika jer koliko god ispalo da ja tu nešto namećem i podbadam javila sam se ovdje isključivo s namjerom da pomognem pošto ja u ovom slučaju gledam stvari iz nekog drugog kuta. što opet (ovo se odnosi na ani) ne znači da ja mislim kako najbolje sve znam i da sam svemoguće (kamo sreće).

ani sorry ti si totalno ispala iz vinkla i samo bi se svađala pa onda pročitaš i ono što ja nisam htjela napisati, ali ako ti je tako lakše udri samo....ni to mi ne smetasve za opće dobro.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

ma mooooožemo

Evo, ovako sam ja shvatila doroteu (valjda sam dobar nick stavila), nisam shvatila da ide u psihoanalizu, nego da smatra da ovo za baku ana spominje jer je na to osjetljivija.
    Isto tako kad sam ja znala čuti pitanje, što čekamo, kad ćemo imati dijete, zašto smo sebični, sami sebi dovoljni,...? Ja sam mislila da ću iz kože iskočiti. Več smo godinu dana pokušavali, sve pretrage prolazili,... A netko mi pamet soli.
    Naravno, taj netko nije mogao znati što mene mori.

Tako je netko osjetljiviji na roditelje, netko na pse,...

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

netko na pse,...
    loool
    mog psa čuva baka

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Evo, ovako sam ja shvatila doroteu (valjda sam dobar nick stavila), nisam shvatila da ide u psihoanalizu, nego da smatra da ovo za baku ana spominje jer je na to osjetljivija.
    Isto tako kad sam ja znala čuti pitanje, što čekamo, kad ćemo imati dijete, zašto smo sebični, sami sebi dovoljni,...? Ja sam mislila da ću iz kože iskočiti. Več smo godinu dana pokušavali, sve pretrage prolazili,... A netko mi pamet soli.
    Naravno, taj netko nije mogao znati što mene mori.

Tako je netko osjetljiviji na roditelje, netko na pse,...
    eto vidiš, na kraju je ispalo da se mi razumijemo na ovaj ili onaj način.
    svatko od nas ima pravo na to da mu nešto smeta, tebi ovo, meni ono, dorotei nešto treće...
    u stvari je najbitnije da ljudi konačno prestanu zabadati nos tamo gdje mu nije mjesto, iako opet... svi to ponekad radimo

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj AdioMare prvotno napisa Vidi poruku
    loool
    mog psa čuva baka
    Ti si najgora moguća kombinacija.
    Zašto ne ide u vrtić?

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj AdioMare prvotno napisa Vidi poruku
    loool
    mog psa čuva baka

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ma ja opet ponavljam
    to pitanje treba staviti u kontekst

ako ja radim svoj posao kako treba, poštujem radno vrijeme (ako je to poslodavcu važno, nekim poslodavcima, nekim radnim mjestima nije važno biti na poslu do 08.00.-16.00.
    nekima je) i ako me poslodavac pita imam li baku pomislit ću:
    koji kua tebe briga imam li ja baku ili ne

ali ako ja kasnim radi djece, idem ranije s posla radi djece, a posao i poslodavac je takav da se pazi i na minutu dolaska i odlaska, pa me on pita imam li baku ja ću si to prevesti:
    molim te lijepo poštuj radno vrijeme, mene nije opravdanje za kašnjenje ili raniji odlazak s posla ako ti moraš po djecu
    snađi se drugačije, a ne da odlaziš ranije s posla

Stranica 3 od 8 PrviPrvi 12345 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •