Pokazuje rezultate 1 do 50 od 355

Tema: Imate li bake?

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    prima avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj Anemona prvotno napisa Vidi poruku
    Samo jedna stvar koju bih napomenula, pitanje "imate li bake" nije jednosmjerna tema, kao što se u ovoj priči gleda, nego bi se itekako moglo postaviti i u smjeru "imaju li bake vas (djecu)?".
    Možda zvuči nekome od vas glupo, ali "imanje bake" je dvostrani odnos uzajamnog pomaganja (barem kod nas). I baka ima nas u mnogo svakodnevnih trenutaka i baka će biti s nama kako je danas, tako i u konačnici kad će večina pomoči biti potrebna njoj.

Ponavljam to je dvostrana veza, nemojte to zaboraviti.
    meni ovo nije bilo jasno ni prvi put pa nije ni drugi, pa naravno da nije kod svih dvostrana veza, zašto bi bila?
    zašto je uopće potrebno to opravdanje "pomažem i ja njima". mislim da se nitko ne treba pravdati, da ja sad kopam po tvojoj organizaciji života (uz baku) je isto zadiranje u privatnost ko kad mene pitaju "a nemate bake?"

već je par ljudi napisalo da se uz djecu brine i za bolesne roditelje, tako sam i ja dok nisu umrli, a nije bilo dvostranog davanja jer su već bili bolesni kad sam ja rodila

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj prima prvotno napisa Vidi poruku

meni ovo nije bilo jasno ni prvi put pa nije ni drugi, pa naravno da nije kod svih dvostrana veza, zašto bi bila?
    zašto je uopće potrebno to opravdanje "pomažem i ja njima". mislim da se nitko ne treba pravdati, da ja sad kopam po tvojoj organizaciji života (uz baku) je isto zadiranje u privatnost ko kad mene pitaju "a nemate bake?"

već je par ljudi napisalo da se uz djecu brine i za bolesne roditelje, tako sam i ja dok nisu umrli, a nije bilo dvostranog davanja jer su već bili bolesni kad sam ja rodila
    Ne znam kako je kod drugih, ali znam kako je kod mene, ili kako smatram da bi trebalo biti.
    U kratkoj rečenici: kako sad moje dijete ne ide u vrtić, jer nam bolje odgovara da je s bakom, tako će baka jednog dana biti s nama, a ne u domu.
    Isto tako bih ja u tom trenutku mogla napisati, vi sad s velikom djecom hladite jaja na moru, a ja doma "čuvam" baku - nije fer.
    Ali život se sastoji od mnogo odluka koje su vrlo rijetko same za sebe.
    Posljednje uređivanje od Anemona : 05.10.2011. at 10:09

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Isto tako bih ja u tom trenutku mogla napisati, vi sad s velikom djecom hladite jaja na moru, a ja doma "čuvam" baku - nije fer.
    Ali život se sastoji od mnogo odluka koje su vrlo rijetko same za sebe.
    pa tko kaže da mi koji sami odgajamo svoju djecu isto tako jednog dana nećemo voditi potpunu brigu o svojim roditeljima?!
    ne znači, ako oni nisu u mogućnosti čuvati moju djecu, da ih ne vole ili da mi njih ne volimo ili da se uzajamno ne brinemo jedni o drugima.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj Tashunica prvotno napisa Vidi poruku
    pa tko kaže da mi koji sami odgajamo svoju djecu isto tako jednog dana nećemo voditi potpunu brigu o svojim roditeljima?!
    ne znači, ako oni nisu u mogućnosti čuvati moju djecu, da ih ne vole ili da mi njih ne volimo ili da se uzajamno ne brinemo jedni o drugima.
    Vidiš, ovo je dio rečenice koji mene smeta u raspravi. To je bit.
    Ne, ne odgajate sami, odgajete ti i muž uz pomoč vrtića/škole, a kod mene odgajamo ja i muž uz pomoč bake, u skoro pa jednakim omjerima.
    Zato "boli"/smeta ona anina rečenica: mi smo djecu sebi rodili - pa i mi smo, samo nam pomažu različite osobe.
    Nazovi moju mamu odgajateljica i sve je isto, zar ne? Barem meni.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Vidiš, ovo je dio rečenice koji mene smeta u raspravi. To je bit.
    Ne, ne odgajate sami, odgajete ti i muž uz pomoč vrtića/škole, a kod mene odgajamo ja i muž uz pomoč bake, u skoro pa jednakim omjerima.
    Zato "boli"/smeta ona anina rečenica: mi smo djecu sebi rodili - pa i mi smo, samo nam pomažu različite osobe.
    Nazovi moju mamu odgajateljica i sve je isto, zar ne? Barem meni.
    Kao i obično, s Anemonom se uvijek slažem . Roditelji čija djeca su u vrtiću djecu ne odgajaju sami ništ više od onih koje čuva baka za to vrijeme kad roditelji rade.

U svakom slučaju dobro je imati nekog za pomoć, jer ima raznih situacija u kojima je pomoć potrebna. Divim se na hrabrosti roditeljima koji nemaju baš nikog da im uskoči kad zatreba a imaju više djece, i oboje rade.

prima avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Ne, ne odgajate sami, odgajete ti i muž uz pomoč vrtića/škole, a kod mene odgajamo ja i muž uz pomoč bake
    tvoja djeca su izuzeta od škole?

nhf

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Tashunica je napisala:
    anemona ne kažem da je puno drugačije, ali ipak u nekim segmentima i je.
    recimo kad gledam svoju susjedu kojoj baka čuva djecu, kao prvo ne mora žuriti ni s posla ni na posao, meni je odlazak na posao, a posebno povratak, ako muž ne ide po malog, noćna mora -trči na vlak pa trči na bus samo da što prije dođeš (nedavno je jednoj susjedi doslovno nabijeno na nos jer je došla u 5 i 5 po malu, da se to ne može tolerirati).
    druga stvar, ona svaki dan ima skuhano, a ja trčim ili sama ili s malim u dućan pa kuham.
    pa mama izvadi veš iz mašine pa onaj drugi složi pa tu i tamo nešto spegla kad je hitno pa ponekad uleti s pranjem prozora itakodalje.
    ne kažem da je kod svih tako, ali ipak je puno lakše kad je baka servis u pitanju inače se žene vjerojatno ne bi na to odlučivale, jel tako?
    ako ništa drugo dijete di je barem zdravije.
    Svatko vidi što želi - to je moje objašnjenje.
    Ja sam puno puta komentirala da bi mi bilo "lakše" malog ostaviti u vrtiću i kad dođem dođem, nego juriti za gablec doma, jer me čeka, pa juriti nazad jer ne smijem kasniti, pa juriti u 15 doma, jer ne čeka na lesi, pa javljati ako ću kasniti,...
    Za svaki drek me zovu, veš stavlja muž prati i vjesi ga prije posla, ja ga pokupim za gablec ili nakon posla,...
    Mogla bih sad nabrajati svaku stavku, ali ne želim. Ono što želim reči je da je sve u oku promatrača.
    Naravno da sam odabrala opciju baka, jer smatram da je za nas ispravnija, bolja,...

Razlika je što ja imam izbora, a ti nemaš, to ti svakako priznajem.

I svakako priznajem da je teško kad nemaš nikoga blizu, to je nepobitno tako, ali isto tako ne volim kad se nas sve kojima čuva baka djecu trpa u isti koš i spominje rečenica: mi smo sebi rodili djecu.

ani4:
    Baš...
    Šta bi ja svojoj mami za neki broj godina trebala reci; E, ja te ne cu cuvati/njegovati,... jer ti nisi cuvala moju djecu? Glupost...
    Prečula si dio gdje sam napisala da smo mi s roditeljima u istoj kući i da je tu jako puno prednosti i nedostataka. Svakodnevna interakcija i pozitivna i negativna.
    Citiraj prima prvotno napisa Vidi poruku
    tvoja djeca su izuzeta od škole?

nhf
    Možda bude, ako Rozin lobi pobijedi.

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

pa dobro, onda mi se valjda počelo priviđati
    a lijepo napisah -ne kažem da je kod svih tako...

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

I svakako priznajem da je teško kad nemaš nikoga blizu, to je nepobitno tako, ali isto tako ne volim kad se nas sve kojima čuva baka djecu trpa u isti koš i spominje rečenica: mi smo sebi rodili djecu.
    ja opet smatram da je to rečeno više kako bi toj osobi bilo lakše podnijeti činjenicu da je u nepovoljnijem položaju, no ne želim opet ispasti psihoanalitičar
    npr. ja nisam rodila djecu ni sebi ni baki nego njima samima. mi smo roditelji i mi smo glavni, a sretna sam i zahvalna na svakoj dodatnoj osobi bila to baka, šogor, stric, ujo, teta, kuma, prijateljica ili bilo tko u koga se mogu pouzdati i od koga će moja djeca osjetiti ljubav, a ja pomoć u smislu da sebi mogu olakšati život i brigu o djeci, a da u svemu tome djeca budu zbrinuta na najbolji način kada god to mogu. što više to bolje i ni najmanje se ne osjećam pogođena ovom izjavom jer znam da su moja djeca bogatija proporcionalno takvim osobama u svom životu.

kao što nekog ne bi toliko smetalo to pitanje imate li baku kada bi stvari sagledali i iz drugog kuta. meni ne smeta jer se zaista osjećam loše kad se moram izgovarati s posla. to nitko ne voli, sigurna sam i nikome to nije sretna opcija, ali kao što tražimo razumijevanje za svoje probleme trebali bi u tom slučaju imati razumijevanja i za tuđa blesava pitanja. eto to bi trebao biti neki moj rezime. nadam se da sam sad shvaćena i da neću više morati dodatno objašnjavati jer koliko to god bolno bilo, ali zaista mislim da je to ipak tako. no barem nije trajno, bar dok djeca ne porastu....onda kreću išijasi

ani4 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Tashunica je napisala:

Ja sam puno puta komentirala da bi mi bilo "lakše" malog ostaviti u vrtiću i kad dođem dođem, nego juriti za gablec doma, jer me čeka, pa juriti nazad jer ne smijem kasniti, pa juriti u 15 doma, jer ne čeka na lesi, pa javljati ako ću kasniti,...
    Za svaki drek me zovu, veš stavlja muž prati i vjesi ga prije posla, ja ga pokupim za gablec ili nakon posla,...
    Mogla bih sad nabrajati svaku stavku, ali ne želim. Ono što želim reči je da je sve u oku promatrača.
    Naravno da sam odabrala opciju baka, jer smatram da je za nas ispravnija, bolja,...

Razlika je što ja imam izbora, a ti nemaš, to ti svakako priznajem.

ani4:

Prečula si dio gdje sam napisala da smo mi s roditeljima u istoj kući i da je tu jako puno prednosti i nedostataka. Svakodnevna interakcija i pozitivna i negativna.

Možda bude, ako Rozin lobi pobijedi.
    Ali ja uopce nisam odgovarala na tvoj post, vec na gore napisano da ne znaci ako bake ne cuvaju nasu djecu da se mi necemo brinuti za njih u starosti.

ani4 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Tashunica prvotno napisa Vidi poruku
    Baš...
    Šta bi ja svojoj mami za neki broj godina trebala reci; E, ja te ne cu cuvati/njegovati,... jer ti nisi cuvala moju djecu? Glupost...

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Istekao mi edit:
    - može se gledati i ovako. Nečiji roditelji su udaljeni 200, 300 km i koliko je to povremeno teško, toliko je to povremeno i olakšanje, moji roditelji su udaljeni jedan kat i isto tako koliko puta je to olakšanje, toliko puta je i teško.
    Nije crno/bijelo. Ima prednosti i nedostatke i zato ne volim takve teme imam baku/nemam baku, jer se uvijek razilazimo u crno bijelim razmišljanjima.

A što se tiče zadiranja u intimu takvim pitanjima o imanju bake, več sam se izjasnila - to je jedno u nizu glupih pitanja koja idu uz roditeljstvo.
    Mene recimo nervira kad me netko pita zašto mi dijete ne ide u vrtić, pa uglavnom ne ludim zbog toga.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Kad me več krenuo niz, da dodam.
    Mene poslodavac isto tako u trenutku kad baka ide kod dr., ili na terapije, a ja moram uzeti godišnji ili slobodni dan, gleda poprijeko i pita, a zašto dijete ne ide u vrtić?
    Da li me ima pravo to pitati?
    Meni je i to jednako zadiranje u intimu, ali "veslam" dalje.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •