Pokazuje rezultate 1 do 50 od 355

Tema: Imate li bake?

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

pitanje je glupo i neumjesno, iz više razloga.
    posebno me smeta ne poštivanje tuđe privatnosti, zar je netko dužan ikome objašnjavati
    ima li baku i ako ima zašto ona ne može, nema li baku i zašto je nema?

i inače sam osjetljiva na zadiranja u tuđu intimu i to mi je najgori vid nekulture.
    ana. m meni se međutim ne sviđa način na koji ti agresivno poturaš svoje stavove da su mame koje hvala Bogu imaju pomoć
    rodile djecu drugima, ne brinu o njima onako kako treba, itd. sve u tom tonu. a to nije ništa drukčije od onoga što tebe pitaju za baku.
    po meni nije korektno, koliko god ti imala i imaš pravo biti ljuta i ogorčena.

i jest, slažem se da je žalosno uzimati pod normalno da se čovjek mora opravdavati što vodi računa o vlastitoj djeci i to je sigurno pokazatelj stanja u cjelokupnom društvu. jako nepravdeno zapravo.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj flopica prvotno napisa Vidi poruku
    pitanje je glupo i neumjesno, iz više razloga.
    posebno me smeta ne poštivanje tuđe privatnosti, zar je netko dužan ikome objašnjavati
    ima li baku i ako ima zašto ona ne može, nema li baku i zašto je nema?

i inače sam osjetljiva na zadiranja u tuđu intimu i to mi je najgori vid nekulture.
    ana. m meni se međutim ne sviđa način na koji ti agresivno poturaš svoje stavove da su mame koje hvala Bogu imaju pomoć
    rodile djecu drugima, ne brinu o njima onako kako treba, itd. sve u tom tonu. a to nije ništa drukčije od onoga što tebe pitaju za baku.
    po meni nije korektno, koliko god ti imala i imaš pravo biti ljuta i ogorčena
    .

i jest, slažem se da je žalosno uzimati pod normalno da se čovjek mora opravdavati što vodi računa o vlastitoj djeci i to je sigurno pokazatelj stanja u cjelokupnom društvu. jako nepravdeno zapravo.
    S ovim podcrtanim bih se složila. Ništa osobno ana protiv tebe, ali čim se potegne tema pomoči baka (nakon poroda,... svejedno) ti se užasno ljutiš i priznaješ samo svoje.
    Ok, to je tvoje pravo, svi mi imamo nekakve unutarnje "demone" s kojima se borimo.

Samo jedna stvar koju bih napomenula, pitanje "imate li bake" nije jednosmjerna tema, kao što se u ovoj priči gleda, nego bi se itekako moglo postaviti i u smjeru "imaju li bake vas (djecu)?".
    Možda zvuči nekome od vas glupo, ali "imanje bake" je dvostrani odnos uzajamnog pomaganja (barem kod nas). I baka ima nas u mnogo svakodnevnih trenutaka i baka će biti s nama kako je danas, tako i u konačnici kad će večina pomoči biti potrebna njoj.
    Neki od vas ovdje pišu da su njihovi roditelji več sad stari i potrebna im je pomoč, i kod nas ostalih će to doči kad tad, pa da vas vidim tko će se onda usuditi postaviti temu i postrojiti na pitanje: "imaju li bake vas?"

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Anemona prvotno napisa Vidi poruku
    Neki od vas ovdje pišu da su njihovi roditelji več sad stari i potrebna im je pomoč, i kod nas ostalih će to doči kad tad, pa da vas vidim tko će se onda usuditi postaviti temu i postrojiti na pitanje: "imaju li bake vas?"
    Upavo tako. I već je postavljena - Roditeljsko pismo, na ovom pdf-u. Po meni niko ne treba "imat nikoga", tj. svi se imaju uvjetno. Detaljno obrazloženo na drugom topicu.

I jednako mi je, neodgovorno, iz perspektive države - ovdje pitači "bake" su vrtići, škola i ti stručnjaci, reći - it's not us, it's baka... pa zar nemate baku, za skrb o teško bolesnim, nepokretnim i dementnim ljudima, da te bolnica i dom pitaju, kad otpuštaju ljude koji su prije umirući, nego živi, s potrebom koju može izhendlat samo stručna osoba - kateteri, sonde itd. pitaju, mrtvi-hladni - a vaša djeca?

Država treba prepoznati i brinuti se ondje gdje je stvarno potrebno i di "mreža" to ne može pokrit. To je, po meni, servis države.

Inače, što će nam bolnice, vrtići, starački domovi, servis onih što starcima u Lici raznose jelo itd.? Svi bi se trebali oslonit samo na djecu/bake, pa ko se prije slomi.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 04.10.2011. at 12:02

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj n.grace prvotno napisa Vidi poruku
    Sve smo sebi rodile djecu. A primjerice, muž i ja tri dana u tjednu radimo do devet sati uvečer, bake nam pričuvaju cure i do neba im hvala na tome. Mogu tebe ljutiti tuđa propitkivanja, ali i ovakve opaske su jednako neumjesne.
    Citiraj flopica prvotno napisa Vidi poruku
    po meni nije korektno, koliko god ti imala i imaš pravo biti ljuta i ogorčena.

????? O čemu vi....Koga ja napadam? Kao prvo dorotea je uletila s postom koji nema veze s topicom...Nije bila tema ko ima koga za čuvanje djece...
    Kao drugo, ovo što je vama tako jako bolno upalo u oči nije se odnosilo na apsolutno nikoga tko ima pomoć nego na poslodavce...Dakle šta njega briga imam ja baku ili nemam, ja sam to dijete rodila sebi, a ne bakama..U tom sam smislu to napisala...Pa sada tko je shvatio shvatio tko nije nije...

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj ana.m prvotno napisa Vidi poruku
    ????? O čemu vi....Koga ja napadam? Kao prvo dorotea je uletila s postom koji nema veze s topicom...Nije bila tema ko ima koga za čuvanje djece...
    Kao drugo, ovo što je vama tako jako bolno upalo u oči nije se odnosilo na apsolutno nikoga tko ima pomoć nego na poslodavce...Dakle šta njega briga imam ja baku ili nemam, ja sam to dijete rodila sebi, a ne bakama..U tom sam smislu to napisala...Pa sada tko je shvatio shvatio tko nije nije...
    ti misliš da moj post nema veze s topicom jer možda ne želiš priznati da si isfrustrirana činjenicom da sve moraš sama i da ti nema tko uletiti, a poslodavca to možda ne zanima previše ili on želi na ljepši način reći da se probaš snaći na drugi način ili kako sam već pokušala objasniti, nije ništa neuobičajno da bake čuvaju djecu pa mu to dođe kao normalno pitanje. ovo "isfrustrirana" ne mislim kao uvredu nego zaista u pravom smislu. mene je baka sto puta izvukla iz teških situacija i svaki puta si pomislim kako bih sad ovo izvela bez nje. tako da ove priče o empatiji od zarin nemaju veze sa vezom. no eto lakše je valjda reći kako su drugi bezobrazni jer svašta ispituju nego reći da si u nezavidnoj situaciji. danas je zaista teško biti zaposlen i nemati pomoć sa strane i tu nema ničeg sramotnog niti lošeg.htjela sam ti samo ukazati i na drugu stranu. kao što je netko napisao nije uredu da posao pati zbog tvog privatnog, ali nije uredu niti da poslodavac nema razumijevanja za tebe. mislim da ti je ovaj bijes sasvim nekonstruktivan i okrenut na krivu stranu, a ti kako hoćeš.

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj dorotea24 prvotno napisa Vidi poruku
    ti misliš da moj post nema veze s topicom jer možda ne želiš priznati da si isfrustrirana činjenicom da sve moraš sama i da ti nema tko uletiti, a poslodavca to možda ne zanima previše ili on želi na ljepši način reći da se probaš snaći na drugi način ili kako sam već pokušala objasniti, nije ništa neuobičajno da bake čuvaju djecu pa mu to dođe kao normalno pitanje. ovo "isfrustrirana" ne mislim kao uvredu nego zaista u pravom smislu. mene je baka sto puta izvukla iz teških situacija i svaki puta si pomislim kako bih sad ovo izvela bez nje. tako da ove priče o empatiji od zarin nemaju veze sa vezom. no eto lakše je valjda reći kako su drugi bezobrazni jer svašta ispituju nego reći da si u nezavidnoj situaciji. danas je zaista teško biti zaposlen i nemati pomoć sa strane i tu nema ničeg sramotnog niti lošeg.htjela sam ti samo ukazati i na drugu stranu. kao što je netko napisao nije uredu da posao pati zbog tvog privatnog, ali nije uredu niti da poslodavac nema razumijevanja za tebe. mislim da ti je ovaj bijes sasvim nekonstruktivan i okrenut na krivu stranu, a ti kako hoćeš.
    ja ću govoriti iz svojih cipela, ne iz aninih, ne ja nisam isfrustrirana što sami odgajamo djecu, meni je to pod normalno jer ne znam za drugačije.
    isto tako ti (ili netko drugi, svejedno) nikada nisi hodala u ovim mojim cipelama iz prve rečenice pa ne možeš reći jesam li isfrustrirana ili ne.
    ne znam zašto bi bilo nenormalno da te dirne/pogodi kad ti netko na poslu spomene nešto u vezi svega ovoga, e pa mene dirne pa taman bila najgluplja na svijetu. ne nije nitko glup da postavi to pitanje samo da provjeri imamo li mi baku.
    ipak se tu radi o poslu i nekom strahu od degradiranja, micanja s radnog mjesta, bilo čega.
    uostalom ne volim kad me se gleda kao neradnika, jer to nisam, a neki su skloni izbivanje zbog bolesti djeteta izjednačiti sa neradom.

i još jedna stvar, ostavljate li vi svoju bolesnu djecu kod bake i idete raditi?
    ako da, zašto to radite ako se ne bojite predbacivanja, ipak ste vi toj djeci najpotrebniji kada su bolesna.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj Tashunica prvotno napisa Vidi poruku
    i još jedna stvar, ostavljate li vi svoju bolesnu djecu kod bake i idete raditi?
    ako da, zašto to radite ako se ne bojite predbacivanja, ipak ste vi toj djeci najpotrebniji kada su bolesna.
    Ja ću samo na ovo odgovoriti, več sam uostalom negdje napisala.
    Ne, ne ostavljam bolesno dijete kod bake. Meni baka čuva dijete točno u terminu kao da je u vrtići. Dijete ostaje (na sreću spava) u 6.30. i ja dolazim u 15.05.
    Sreća je da smo u istoj kući.
    Ja dolazim na gablec i dam djetetu doručak, pa dolazim u 15.05. i dam djetetu ručak, međuobroke odradi baka.
    Svaku bolest sam na bolovanju, sve što se tiče djeteta izvan čuvanja u tom vremenu odradim ja ili MM.
    Ako moram nekud ići nakon 15.05. dijete ide u kompletu (svakog dr., frizera, trgovinu, hitnu, sve), ako nije MM doma, a često nije.

Hvala Bogu, uz baku je i deda, koji je dobrog zdravlja, ali još radi.
    Pa kad ne može on baku odvesti kod dr. i slično, vozim ja, ili MM.

Ponavljam to je dvostrana veza, nemojte to zaboraviti.
    Posljednje uređivanje od Anemona : 05.10.2011. at 09:07

eris avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

I mogu vam reći da mi je žao što nisam imala baku u svom životu, tako sam bila ljubomorna na sve one koji je imaju. Zato, ne oduzimajte svojoj djeci taj osjećaj, to je prirodno, posebna veza između djedova i baka i unučadi. Pa neka ih malo i razmaze, život kasnije je dosta surov.

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Ja ću samo na ovo odgovoriti, več sam uostalom negdje napisala.
    Ne, ne ostavljam bolesno dijete kod bake. Meni baka čuva dijete točno u terminu kao da je u vrtići. Dijete ostaje (na sreću spava) u 6.30. i ja dolazim u 15.05.
    Sreća je da smo u istoj kući.
    Ja dolazim na gablec i dam djetetu doručak, pa dolazim u 15.05. i dam djetetu ručak, međuobroke odradi baka.
    Svaku bolest sam na bolovanju, sve što se tiče djeteta izvan čuvanja u tom vremenu odradim ja ili MM.
    Ako moram nekud ići nakon 15.05. dijete ide u kompletu (svakog dr., frizera, trgovinu, hitnu, sve), ako nije MM doma, a često nije.

Hvala Bogu, uz baku je i deda, koji je dobrog zdravlja, ali još radi.
    Pa kad ne može on baku odvesti kod dr. i slično, vozim ja, ili MM.

anemona, napisala sam -ako da...

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

anemona, napisala sam -ako da...
    Znam, ali volim s tobom raspravljati o temama gdje se vječno ne slažemo.

prima avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Samo jedna stvar koju bih napomenula, pitanje "imate li bake" nije jednosmjerna tema, kao što se u ovoj priči gleda, nego bi se itekako moglo postaviti i u smjeru "imaju li bake vas (djecu)?".
    Možda zvuči nekome od vas glupo, ali "imanje bake" je dvostrani odnos uzajamnog pomaganja (barem kod nas). I baka ima nas u mnogo svakodnevnih trenutaka i baka će biti s nama kako je danas, tako i u konačnici kad će večina pomoči biti potrebna njoj.

meni ovo nije bilo jasno ni prvi put pa nije ni drugi, pa naravno da nije kod svih dvostrana veza, zašto bi bila?
    zašto je uopće potrebno to opravdanje "pomažem i ja njima". mislim da se nitko ne treba pravdati, da ja sad kopam po tvojoj organizaciji života (uz baku) je isto zadiranje u privatnost ko kad mene pitaju "a nemate bake?"

već je par ljudi napisalo da se uz djecu brine i za bolesne roditelje, tako sam i ja dok nisu umrli, a nije bilo dvostranog davanja jer su već bili bolesni kad sam ja rodila

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj prima prvotno napisa Vidi poruku

meni ovo nije bilo jasno ni prvi put pa nije ni drugi, pa naravno da nije kod svih dvostrana veza, zašto bi bila?
    zašto je uopće potrebno to opravdanje "pomažem i ja njima". mislim da se nitko ne treba pravdati, da ja sad kopam po tvojoj organizaciji života (uz baku) je isto zadiranje u privatnost ko kad mene pitaju "a nemate bake?"

već je par ljudi napisalo da se uz djecu brine i za bolesne roditelje, tako sam i ja dok nisu umrli, a nije bilo dvostranog davanja jer su već bili bolesni kad sam ja rodila
    Ne znam kako je kod drugih, ali znam kako je kod mene, ili kako smatram da bi trebalo biti.
    U kratkoj rečenici: kako sad moje dijete ne ide u vrtić, jer nam bolje odgovara da je s bakom, tako će baka jednog dana biti s nama, a ne u domu.
    Isto tako bih ja u tom trenutku mogla napisati, vi sad s velikom djecom hladite jaja na moru, a ja doma "čuvam" baku - nije fer.
    Ali život se sastoji od mnogo odluka koje su vrlo rijetko same za sebe.
    Posljednje uređivanje od Anemona : 05.10.2011. at 10:09

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ostavljam
    radim u smjenama i kad je V bolesna pokrivamo se MM i ja, dok sam ja ujutro na poslu on je s malom, i obrnuto
    ako je izvedivo (problem je kad smo oboje popodne, on nekad nije u mogućnosti zamjeniti smjenu)
    ako nije izvedivo i u preklapanju smjena (od 12.30-14.30.) je V s bakom (da imamo Baku, s velikim B, i hvala dragom Bogu na njoj)
    tako sada s njenih 8, kada je to sve lakše i kada me ne grize toliko savjest što ostavljam bolesno dijete, tako i kad je bila manja, tako smo odradili i streptokoka, i upale ušiju i vodene kozice i brojne viroze
    zašto to radim?
    možda zato što nisam dobra majka
    možda zato što kad ja ostanem doma netko drugi mora raditi cijeli dan, jer nitko ne može moj posao preuzeti u mojoj smjeni nego mora poslije svoje smjene doći raditi moj posao
    i tako nešto ne želim nikome priuštiti bez prijeke potrebe
    jer znam kako je meni kada me u 12 h nazovu da poslije svoje smjene ne idem doma nego na drugi kraj grada raditi do 20.30.
    sreća da je moje dijete bilo dosta zdravo (i nadam se da će takva i ostati) i sve te bolesti je dosta dobro podnjela
    sreća da se MM i ja možemo uglavnom posložiti u kontra smjene, sreća da imamo baku uglavnom na raspolaganju
    a vjerovatno je tu i luda glava koja stavlja posao na prvo mjesto

ja sam kao dijete bila dosta boležljiva
    mama i ja smo bile same
    ona je imala takav posao da nije mogla ići na bolovanje
    ona bi otišla ujutro na posao, ostavila kod susjede ključ, nazvala doktora i zamolila ga da me ode pogledati
    obično bi završila na penicilinu
    sestra bi došla kod susjede po ključ, meni dala injekciju i otišla
    sreća da nisam alergična
    mama je ostala na bolovanju za mene jedino 5 dana kada sam imala upalu pluća
    ona je sad ljuta na sebe radi toga
    ja joj ne zamjeram, nas 2 smo živjele od tog njenog posla
    jedino joj zamjeram što je na mene prenjela taj glupi način razmišljanja

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku
    zašto to radim?
    ajme aleks ti jako dobro znaš da to nisam niti pomislila.
    pitanje je bezvezno koliko je bezvezna i konstatacija -pa šta te to dira.
    jedno proizašlo iz drugog.

apsolutno nemam ništa protiv majki koje djecu ostavljaju bakama, ono totalno mi svejedno.
    banalizirala sam ovim pitanjem baš zbog tog mahmah rukom na to što nekoga nešto sekira.
    takvi smo kakvi jesmo, nekoga nešto dira.
    ja uvijek kažem da sam željna toga da djecu nekome ostavim i odmorim se malo i možda će već sljedeće godine biti nešto od toga i apsolutno ne namjeravam osjećati grižnju savjesti zbog toga.
    niti mislim da su ove ili one bolje majke ili roditelji, svejedno mi je tko kako odgaja svoju djecu.

anemona ne kažem da je puno drugačije, ali ipak u nekim segmentima i je.
    recimo kad gledam svoju susjedu kojoj baka čuva djecu, kao prvo ne mora žuriti ni s posla ni na posao, meni je odlazak na posao, a posebno povratak, ako muž ne ide po malog, noćna mora -trči na vlak pa trči na bus samo da što prije dođeš (nedavno je jednoj susjedi doslovno nabijeno na nos jer je došla u 5 i 5 po malu, da se to ne može tolerirati).
    druga stvar, ona svaki dan ima skuhano, a ja trčim ili sama ili s malim u dućan pa kuham.
    pa mama izvadi veš iz mašine pa onaj drugi složi pa tu i tamo nešto spegla kad je hitno pa ponekad uleti s pranjem prozora itakodalje.
    ne kažem da je kod svih tako, ali ipak je puno lakše kad je baka servis u pitanju inače se žene vjerojatno ne bi na to odlučivale, jel tako?
    ako ništa drugo dijete di je barem zdravije.

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku
    oze
    zašto to radim?
    ma daj, kakvo je to brijanje?pa i ja bih ostavila dijete u početnoj fazi bolesti da se baka usudi.

ne kažem da je kod svih tako, ali ipak je puno lakše kad je baka servis u pitanju inače se žene vjerojatno ne bi na to odlučivale, jel tako?
    e pa ja sam samo ovo htjela reći i to sam u prvom postu pokušala i objasniti.

banalizirala sam ovim pitanjem baš zbog tog mahmah rukom na to što nekoga nešto sekira.
    pa jel bi ti puno više pomoglo da kažem govno jedno kapitalističko, kako se usudi zadirati u intimu i ispitivati takvo što. odvratno bezosjećajno ili da ti kažem ne sekiraj se, normalno je i događa se i meni (jest sigurno manje nego drugima), ali me ne dira. ne možeš promjeniti i ne obaziri se. u jednu ruku u pravu ste i ti i on, ali to je bolje objasnila aleksandra.

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj dorotea24 prvotno napisa Vidi poruku
    pa jel bi ti puno više pomoglo da kažem govno jedno kapitalističko, kako se usudi zadirati u intimu i ispitivati takvo što

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •