HAJ!! Može li mi netko odgovoriti da li se epiduralna plaća ili pokriva hzzo?
To nitko nigdje ne spominje, a ja konkretno mislim roditi u Petrovoj u Zagrebu. Dal netko ima iskustva s tim??![]()
HAJ!! Može li mi netko odgovoriti da li se epiduralna plaća ili pokriva hzzo?
To nitko nigdje ne spominje, a ja konkretno mislim roditi u Petrovoj u Zagrebu. Dal netko ima iskustva s tim??![]()
Ja nemam iskustva ali jos nikad nisam cula da se placa pa pretpostavljam da se ne placa.
ja je u rijeci nisam platila, niti sam čula da je itko bilo gdje kod nas platio
frogice, nazalost ni ja nemam iskustva jer cu prvu bebu tek roditi. Osobno ne razmisljam o epiduralnoj. Odlucila sam sve prepustiti majci prirodi. Nadam se da cu imati priliku roditi prirodnim putem, jer koliko sam informirana to je najbolje za bebu.
Do sada nisam cula da ju je netko platio, iako znam curu kojoj lijecnik na njeno trazenje nije zelio dati epiduralnu jer je smatrao da ce stetiti bebi.
Preporučam da se dobro obavijestite o epiduralnoj prije nego ju poželite, ima dosta neugodnosti i komplikacija, i to ne samo za mamu nego i za bebu.
Inače mislim da se ne plaća posebno.
niš se ne plaća!
Hm...niš se ne plaća ali na SD teško da ćeš dobiti. Ja sam ju tražila, već sam imala trudove i bila idealno otvorena i nisu mi je htjeli dati. Navodno imaju samo tri injekcije dnevno pa štede za teže slučajeve. Međutim čula sam da u Petrovoj daju bez problema na zahtjev, e sad...
meni je moj gin,rekao da ne davaju ako vide da ćeš brzo roditi,znači da si otvorena i imaš trudove jer im valjda treba vremena dok ti ju daju.Shiny prvotno napisa
ja sam htjela ali kada sam došla u rodilište u 20 h bila sam već otvorena i imala trudove,dok su me tamo sredili već je prošlo 21 h i rekli su da je kasno da ću brzo roditi i da nema ništa od epiduralne,rodila sam u 23.10
u petovoj ti daju šakom i kapom. ja osobno nisam htjela da me pikaju i to u kralježnicu, ali doktor me nagovarao i popustila sam. hvala bogu, jer kad je popustila tražila samo joooš....![]()
sa stranice udruge primalja (dr wagner)
....Danas druga tehnologija u porođaju bilježi porast epidemijskih razmjera – epiduralni blok protiv porođajne boli (epiduralni ili spinalni blok za carski rez druga je priča jer to je tada anestezija izbora). Novi subspecijalizanti, opstetrički anesteziolozi, stasali su samo zbog primjene epiduralnog bloka u normalnom porođaju. Oni trebaju mnogo rodilja koje žele epiduralnu ako namjeravaju od toga živjeti (usput, u njihovu profesionalnom časopisu reklamira se iznajmljivanje privatnog zrakoplova). Ti novi specijalisti obilaze tečajeve za trudnice i preplavili su hodnike rodilištâ iskačući pred žene i nudeći im epiduralni blok. Njihovo nastojanje da prodaju svoj „proizvod“ uključuje tvrdnju da je epiduralni blok „siguran“. No koliko je uistinu siguran?
U 23 % ili u gotovo jedne od četiri žene koje su dobile epiduralni blok razviju se komplikacije. Jedna od neželjenih komplikacija je smrt – epiduralni blok za suzbijanje normalnog porođajnog bola rezultira tri puta većim mortalitetom nego pri normalnom porođaju. Jedan od 500 epiduralnih blokova rezultira privremenim neurološkim problemima kao što je paraliza; a jedan epiduralni blok na 500 000 prouzročit će trajnu neurološku štetu.
Te ekstremno teške posljedice epiduralnog bloka nisu baš tako uobičajene, no postoje one koje su češće ali manje ozbiljne – no ipak važne. Od 15 do 20 % žena kojima je dan epiduralni blok imat će vrućicu nakon porođaja što će rezultirati neželjenim provođenjem pretraga i antibiotskom terapijom u djeteta. Od 15 do 35 % žena ne može spontano mokriti nakon epiduralnog bloka i mora se kateterom prazniti mokraćni mjehur. Od 30 do 40 % svih žena koje su primile epiduralni blok ima jake bolove u leđima satima ili danima nakon porođaja, a 20 % od tog broja osjeća isti bol nakon godinu dana i dulje. Kako je porođajni bol osnovna komponenta prirodnih tjelesnih mehanizama za napredovanje porođaja, a epiduralni blok eliminira taj bol, on također eliminira i normalno napredovanje porođaja. Stoga je očekivano da porođaj s davanjem epiduralnog bloka traje dulje, što pokazuju i istraživanja. Kako normalni porođaj nije moguć uz epiduralni blok, četiri puta češće (u odnosu na normalni porođaj) izgon djeteta završava uporabom forcepsa ili vakuuma, dok je porast carskog reza dvostruk (u odnosu na normalni porođaj). Sve te intervencije, dakako, nose vlastite dodatne rizike i za majku i za dijete. Tako se može reći da žena koja primi epiduralni blok mijenja „brisanje“ porođajnog bola za dulji porođaj, a ako je na posljetku učinjen carski rez, za još dodatnog bola u danima nakon porođaja – a usto su ona i dijete izloženi mnogo većem riziku.
Dakle, epiduralni blok predstavlja ozbiljan rizik za majku. Postoje li rizici za dijete? Kako je malo vjerojatno da će žena odabrati način olakšavanja bola koji dovodi u opasnost njeno dijete, ženama se ne odaje da u 8 – 12 % porođaja uz epiduralni blok dijete pati od ozbiljne hipoksije (manjka kisika), što je zabilježeno elektronskim praćenjem fetalnog srca (CTG). American College of Obstetricians and Gynecologist, nakon što je razmotrena učestalost hipoksije fetusa pri davanju epiduralnog bloka majci, preporučuje i određuje trajni monitoring djeteta tijekom porođaja (kontinuirani CTG) kako bi se pravodobno uočila hipoksija fetusa.
Ima li taj manjak kisika trajne posljedice za dijete? Istraživanja su pokazala da u jednomjesečne djece majki koje su primile epiduralni blok neurološki test može pokazati manju moždanu štetu. Kako to otkriće još nije znanstveno potkrijepljeno, mogućnost da je to točno zabrinjavajuća je i žene koje za sebe žele porođaj „u epiduralnoj“ trebale bi to znati. Epiduralni blok nosi još jedan rizik, koji nalazimo i u drugim primjenama tehnologije u porođaju: tzv. „kaskadu intervencija“. To znači da primjena jedne intervencije vodi ka primjeni druge, a ta pak vodi sljedećoj intervenciji i tako dalje... Ako se, primjerice, počne s lijekom za izazivanje porođaja ili za njegovo ubrzavanje, to rezultira češćim i vrlo bolnim kontrakcijama. To pak rezultira potrebom za suzbijanjem bola, primjerice epiduralnim blokom, koji, kako smo vidjeli, vodi ka mogućnosti dovršenja porođaja forcepsom ili vakuumom što vodi k obveznoj izdašnoj epiziotomiji; ili porođaj završi carskim rezom. Sve te intervencije povećavaju mogućnost vrućice u poslijeporođajnom razdoblju što će uzrokovati provedbu dijagnostike i terapije antibioticima u novorođenčeta.
Čini se da majka priroda misli na nas pa dođemo u bolnicu kad je prekasno za epiduralnu![]()
Rodila sam sa epiduralnom u rodilištu koje inače nikada ne daje, nisu me ništa tražili, ali sam nakon mjesec dana anestezilogu platila jer nije bio dužan dati mi ju (ali samo jer sam to ja htjela)
To sam rodila drugo dijete sa epiduralnom, i žao mi je što nisam i prvo. NIKAKVIH posljedica nisam imala.
Porod prekrasan, trudovi bezbolni. Cijelo vrijeme smo se šalili i zezali (anesteziolog je bio cijelo vrijeme sa mnom, mjerio mi tlak, dodavao epi., sestre na praksi dolazile i odlazile,...).
Same pohvale za epiduralnu :D
Ja sam cula da se epiduralna u petrovoj plaća 400,00 kn. Prijateljica rodila prije 3 mjeseca. Dobijes ju na zahtijev - ali vrlo tesko - i placaj 400,00 kn.
Opet kažem, rodila sam u kolovozu i u petrovoj je nude šakom i kapom i besplatna je! Šta se promijenilo? :?
Epiduralnu u cjelosti placa HZZO. Ako sam dobro zapamtila, oko 1.200 kuna.
Eto jos jednog lijepog i etickog razloga za prirodan porod!
i ja o epiduralnoj sve najnajnajbolje :DinternetMum prvotno napisa
prvu bebu sam rodila s epiduralnom na sd-u, sami su mi je ponudili, i bilo je fantastično - bezbolno i lagano, naravno da sam bila u stanju tiskati i to vrlo snažno, i nikakvih negativnih posljedica nije bilo.
sa drugom bebom sam planirala isto, ali su se stvari na sd-u očito promijenile, ili ja nisam imala sreće. jedini anesteziolog taj dan je bio na operacijama pa mi je nije imao tko dati. a što se tiče plaćanja, jedna dr mi je rekla da im HZZO ne plaća katetere pa je to problem i zato ih više ne dijele šakom i kapom. na moj komentar da bi većina rodilja koja želi epiduralnu sama platila kateter, samo je slegnula ramenima i rekla da bi to stvorilo dodatnu gužvu i komplikacije.
sad mi je doduše drago da je nisam dobila jer sam iskusila "draži" prirodnog poroda koji i nije bio tako strašan - bolilo je jaaaakooo ali je kratko trajalo:D
Moram komentirati naplatu epiduralne od rodilja. Naime, distributeri setova za epi analgeziju mogu iste prodati samo pravnim osobama, dakle ljekarnama, bolnicama... Privatna osoba set može kupiti samo u ljekarni, a iz mog iskustva, ne znam da ih i jedna ljekarna naručuje.
Kako bolnice imaju ograničen mjesečni limit, na setove za epi otpada jedan manji dio novca, ali tendencijom u medicini, edukacijom o bezbolnom porodu i prednostima lokalne nad općom anestezijom sve je veći dio kolača koji ide u te svrhe.
Sad, kako je set već kupljen, novcima koje je bolnica na neki način dobila, bilo od HZZO-a, grada, županije... ovisno o načinu na koji se financira, a PDV na navedeni proizvod plaćen, ponovna naplata, mimo sustava poreza i računa je nelegalna.
Čini mi se da mi se zadnjih par postova odnosi plaćanje usluga koje po mom mišljenju ne bi trebale biti naplaćene, ali kad vidim gdje nam sve uzimaju novac poludim.
HZZO ne plaća ni konac kojim sašiju rez od epiziotomije, pa nam možda i to počnu naplaćivati!
Ne znam, ja sam isto rodila uz pomoć epiduralne i opet bi ju uzela :D ! Ćim su mi je dali , laknulo mi je...a o tim pustim štetnim posljedicama neću govoriti, ispada da svaka 5 žena ima negativne nuspojave, a ja sam u bolnici (KBC Firule) upoznala barem 10-ak žena koje su rodile isto kao i ja i sve bi ponovno tako. Dapače nitko od nas nije imao niti glavobolju a kamoli što drugo, e pa sad. Da ne kažem da se epiduralna u ostalim granama medicine, npr. za manje zahvate na nogama npr. daje gotovo uvijek kao najnormalnije rješenje. Neću puno hvaliti, naravno da je najbolje prirodno i brzo, ali biram blok nego sate bola, a i što je to normalan i lagan porod, je li to kad imaš jake trudove "samo" 5-6 sati. ne znam kako se određuje takvo što. Mene je bolilo i nakon par sati jedva sam ju dočekala. MA ne znam tko se ne bi predomislio, samo najjači karakteri, svaka im čast.
A da, mojoj prijateljici je bio problem što joj je epi. "uhvatila" samo jednu stranu tijela. tako je jedna bolila a druga nije.Isto nije imala nikakvih ostalih nuspojava.
Nemojte me sada kuditi, znam da nemaju svi isto mišljenje, ali ja bi da je mogu tražiti i dobiti ako hoću. Psihološki mi je lakše! Zar ne?![]()
meni uvijek buni jedna stvarCubana prvotno napisa
toliko se borimo da nam ne rade nepotrebnu rutinsku epiziotomiju, da nam nepotrebno ne daju drip i sedative i slicno, a oni kao da zele potrositi vise novaca na svaku rodilju
pa ustedjeli bi kad bi postovali nase zelje!![]()
HZZO plaća porod, ne plaća po utrošenom na porodu. HZZO-u je svejedno je li stavljen kateter, infuzija, napravljena epiziotomija, koliko sredstava protiv bolova se dalo itd. Oni daju x kuna za svaki vaginalni porod, a y za carski. Ako bi netko uštedio, to bi bila bolnica (pod preduvjetom da ne gube čak i na nemedikaliziranom porodu, to ne znam).
Prošle je godine anesteziologica iz Splita čak organizirala međunarodnu radionicu za analgeziju pri porodu tako da se može reći da se u tom polju zbilja trude i dobro im ide :DNoa prvotno napisa
Onaj prijevod sa stranice udruge primalja je sve samo ne objektivan i cilj mu je zaplašiti i odgovoriti žene od epiduralne pa ga tako i treba promatrati.
Da odmah razjasnim, ne zagovaram epiduralnu, čak se i predomišljam bi li ju uzela ili ne (strasno mrzim glavobolju i ne zelim ni najmanji rizik da prva 2 dana ne uživam u svom djetetu), ali takodjer ne volim da nam uzimaju novac zato sto to mogu kao i da nam je izbor smanjen na račun neinformiranosti.
Reference za članak s Hrvatske udruge primalja:
http://www.midwiferytoday.com/articl...ogyinbirth.asp
O dr. Wagneru sa stranice primalja: Dr. Marsden Wagner je američki perinatolog i epidemiolog, iz Kalifornije. Aktivno i glasno podupire primaljstvo. Bio je direktor sektora za zaštitu zdravlja žena i djece pri WHO (Svjetska zdravstvena organizacija) petnaest godina. Putuje u mnoge svjetske gradove gdje predaje o unapređivanju maternalne skrbi, uključujući pravilnu primjenu tehnologije u porođaju i promiče posao primalje kao idealan izbor za najbolji ishod normalnog porođaja. Savjetnik je nacionalne i lokalne vlasti te nevladinih udruga, a svoja je znanstvena otkrića i predavanja prezentirao u 45 zemalja. Čest je gost televizijskih emisija. Dobitnik je mnogih počasnih nagrada i priznanja za svoja dostignuća. Izdao je 134 znanstvena rada, 20 poglavlja u raznim knjigama i objavio 14 znanstvenih knjiga u Engleskoj, Njemačkoj, Francuskoj, Španjolskoj, Rusiji, Italiji, Japanu, Kini, Švedskoj, Izraelu i Danskoj.Sources of Information for Technology in Birth
- TABS (Trauma And Birth Stress originating from New Zealand) offers a new Web site: www.tabs.org.nz. This website has been created to provide information for PTSD sufferers, expectant mothers and their partners, family members, support people, caregivers and health professionals on Post Traumatic Stress Disorder.
- Enkin, M. et al. (1995). A Guide to Effective Care in Pregnancy and Childbirth. Oxford, England: Oxford University Press.
A classic book in this field. Brings together the best scientific evidence for every intervention in pregnancy and birth. Tables in the back rank interventions from proven benefit to proven ineffective or harmful. Used widely by maternity care providers in many countries. Good to take with you to the hospital.
- Goer, H. (1995). Obstetric Myths Versus Research Realities: A Guide to the Medical Literature. Westpoint, CT: Bergin & Garvey.
An excellent book reviewing the scientific basis (or lack of scientific basis) of all obstetric interventions used during pregnancy and birth. Easy for non-medical readers to understand.
- Olsen, O. (1997, March). Meta-analysis of the Safety of Home Birth. Birth; 24(1)4-13.
Outstanding scientific analysis of research on safety of homebirth. Contains 80 references from scientific literature. Concludes: "Home birth is an acceptable alternative to hospital confinement for selected pregnant women, and leads to reduced medical interventions."
- Wagner, M. (1994). Pursuing the Birth Machine: The Search for Appropriate Birth Technology. Sydney & London ACE Graphics. Available in U.S. and Canada from ICEA Bookstore, telephone 1-800-624-4934.
A book describing what is behind inappropriate use of birth technology. Includes detailed discussion of individual technologies with scientific review and more than 500 scientific references. Easy for non-medical readers to understand.
- Wagner, M. (November 1998). Midwifery in the industrialized world. Journal of Society of Obstetricians and Gynecologists of Canada; 20(13): 1225-1234.
A journal article summarizing the scientific evidence regarding the practice of midwifery. In order to educate doctors reading this obstetric journal, it also describes the appropriate role of midwives.
- Wagner, M. (spring 1999). Misoprostol (Cytotec) for labor induction: A cautionary tale. Midwifery Today; 49: 31-33.
A more thorough review than was possible in this article of the way in which Cytotec for labor induction has come into widespread use without adequate scientific evidence or approval by the FDA and without patient knowledge or consent.
Malo smo se udaljile od teme, ali članak čija se literatura temelji na sličnim knjigama i cijela 2 znanstveno relevantna citata treba uzeti s rezervom.
Biti informiran znači biti upoznat sa svim gledištima, i pro i kontra, a ne plašiti rodilje sa prenatalnim ultrazvukom.
Kako će netko gledati na članak je njegov/njezin izbor i to poštujem. Opet informacije radi, tri (ne dvije) knjige koje su navedene kao reference se isto tako temelje na raznim referencama i u njima su popisane. Enkinova i od Goer se mogu već smatrati klasicima, kad god se govori o evidence-based medicini se na njih referencira.
Imaš pravo.![]()
Poanta je ovoga, kao i cijelog foruma, ŽENE UPOZNAJTE SE SA SVOJIM PRAVIMA! Ne dajte da vas pljačkaju samo zato što ih trebamo, (korupcija u medicini se hrani na: ja liječnika trebam i bolje mu se ne zamjeriti) i da se radi bilo što protivno vašim uvjerenjima. Samo se potrudite da vam stavove ne formiraju drugi i neobjektivni, već sagledajte sa svih strana te onda donesite odluku, jer ipak odlučujete za dvoje.![]()
Drage moje, nakon duugog perioda dižem ovu temu!
Konkretno želim vaša iskustva s sljedećim : 1) da li ste platile epiduralnu analgeziju 2) u kojem rodilištu ste rodile 3) da li je epiduralna bila vaša želja prije poroda, te ste obavile razgovor s anesteziologom 3) da li ste epiduralnu dobile po dolasku na porod po vašoj ( radi straha, boli,,,) ili vam je ponuđena od strane doktora jer je medicinski opravdana
- ovo nije rasprava o tome da li epiduralna analgezija treba ili ne treba, štetne posljedice..... zanima me isključivo zato jer u sisačkom rodilištu epiduralnu analgeziju možeš dobiti, samo ako unaprijed obaviš razgovior s anesteziologom i uplatiš 2.200,00 kn ( ako rodiš u uredovnom vremenu anesteziologa, a ne za vrijeme dežurstva vraćaju 1.000,00 kn), znači plaćanje unaprijed.
Hvala svima!
ja ti ne mogu dati odgovor jer još nisam rodila. sad sam 33 TT.
ali, na trudničkom tečaju nam je sestra koja radi u Vinogradskoj rekla da ako želimo epiduralnu pod svaku cijenu, moramo se unaprijed dogovoriti sa anesteziologom :?
zanima me ista stvar kao i tebe, pogotovo jer znam dvije osobe koje su rodile i Vinogradskoj a nisu išle na prethodne dogovore sa anesteziolozima, ali isto tako nisam sigurna jesu li imale "štelu" ili po kojem ključu je to išlo.
ne znam kak je sad, al dok sam ja rađala prije 20 mj, nudili mi sami - odbila. i prosle godine u 11 mj sam bila tamo na vjezbama i isto su svakoj rodilji ponudili, sumnjam da se nesto promijenilo.
ja sam u koprivničkoj-križevačkoj županiji i naravno trebala bih ići rodit u Koprivničku bolnicu, no tamo nema ni priće o pepiduralnoj a kamoli da se daje ili nudi
jako sam žalosna zbog toga
ima li tko ideju kako dobiti epiduralnu???
joooj, ja se uzasavam epiduralne, nemrem vjerovat da ju netko tolko zeli, il sam ja prevelika panicarka, al ne kuzim zakaj se izlagat komplikacijama, istina je da jako boli porod - zadnji trudovi al ipak pa mozemo mi to.[/list]
mihim, kao što je gore rečeno, ovdje se ne radi o tome dali uzeti ili ne uzeti epiduralnu, ovaj je topic za one koji očito to žele pa traže konkretne informacije...dakle, iz mog iskustva iz Vinogradske ista se ne plaća, daju ti ju vrlo rado... a ja sam ju još radije prihvatila i da, opet bi i budem ako će biti prilike
pa smije se komentirat, ja nikog nisam osuđivala, samo mi je nevjerojatno da, ma nis, kak se ono kaze - ko voli nek izvoli.
:D Bok
Da li je ko u Splitu rađao s eiduralnom , kakva su iskustva i da li se plača i koliko :?
rodila sam u Petrovoj s dripom i ponudili su mi epid.
prvo sam ih pitala što je to i kako se daje i koje su komplikacije
cure moje nismo u srednjem vijeku
drip boli luđački :shock:
3 sata sam bila s epid. a prije poroda ti se skinu a to je potrajalo kod mene još 3 sata
uglavnom isto su me isprepadali da je ne uzimam ( da bih mogla ostati nepokretna i da će mi noge trnuti mjesecima pa da neću moći hodati = GLUPOST ) ali komplikacije su samo mala glavobolja ali i za to postoji lijek
i opet bih je uzela jer znam da sam barem 3 sata spavala i odmorila se
i epid se ne plaća odnosno meni nije nitko donio raćun![]()
Jesu ti i drip ponudili ili su ti ga samo uvalili?dorica prvotno napisa
haj drage moje!
ja sam platila epiduralnu, ali će mi na kraju morat vratit novce jer sam rodila na carski.
u temi čestitanje sam napisala da am došla doma.
svima
nisu mi ga nudiliCubana prvotno napisa
a moraju ga dati bez obzira želim li ja to ili ne ( koliko sam skužila)
beba bi se dosta dugo mučila i da ne dođe do komplikacija jer sam bila samo 4 cm otvorena ( a drip otvara) a trudovi svakih 1-3 min
ali su mi odmah ponudili epid. da se ja ne patim
zamima me gdije si rodila , u kojoj bolnici?Mordana prvotno napisa
draga dorica, rodila sam u sisačkoj bolnici i na kraju ipak imam problema s vraćanjem novaca od epiduralne. sad se moram prepirat i svađat s njima. kud mi je porod bio blagi užas na zahvalu mladom doktoru B. sad nedaju pare nazad.