Pokazuje rezultate 1 do 13 od 13

Tema: Novi zakon 112/2011 i pauza za dojenje

luce st avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno Novi zakon 112/2011 i pauza za dojenje

Danas sam morala ići na posao nešto odraditi (inače sam na prvih 6 mj porodiljnog do 29.10) i dočekala me pravnica da je nova procedura vezana za pauzu za dojenje. Uputila me na Narodne Novine 112 iz 9 mjeseca ove godine.

Ima li tko iskustva sa ovime? Ako sam dobro razumjela to mi znači smanjenje plače ako zatražim tu famoznu pauzu jer će 2 h (tj. 25% padnog vremena) obračunavati po proračunskoj osnovi (meni je plača viša, zato se i u biti vračam raditi).

vidra avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

ma daj? sram ih bilo! meni je grozno i što nema pauze nakon godinu dana

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj luce st prvotno napisa Vidi poruku
    Uputila me na Narodne Novine 112 iz 9 mjeseca ove godine.

Ima li tko iskustva sa ovime? Ako sam dobro razumjela to mi znači smanjenje plače ako zatražim tu famoznu pauzu jer će 2 h (tj. 25% padnog vremena) obračunavati po proračunskoj osnovi (meni je plača viša, zato se i u biti vračam raditi).
    samo će ti ta četvrtina bit smanjena i to na 1663kn znači 1/4 od 1663 bi dobila od Hzzo + 3/4 tvoje plače. I da to nije nimalo nova stvar već to hoda ohoho godina

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Kako je jelena napisala.

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

tako je, prije godinu i pol je racunala kolegica s posla kolika bi joj placa bila da uzme pauzu za dojenje.

luce st avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Meni je pravnica jutros rekla da je to nešto najnovije, pa sam pretpostavila da je.

Dobro sam se iživcirala a onda me prošlo. Odlučila sam da ću dojiti kako sam i planirala, ali da pauzu neću službeno tražiti.

Najviše me u stvari ljuti koncept radnog vremena u nekim strukama i slijepo držanje pravila. Jer zadnjih pet mjeseci uredno radim od kuće sve što je potrebno, i guštam, jer stvarno volim svoj posao. A onda mi netko traži da se slijepo držim nekih pravila. Ali to već nije pravno pitanje već nešto drugo.

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Naknada za stanku za dojenje (2h na dan) je max 831,50 kn mjesečno

Taj iznos vrijedi dok je proračunska osnovica 3326 kn.

Edit: Možeš koristiti i samo jedan sat ako ti to šta pomaže.
    Posljednje uređivanje od MarijaP : 06.10.2011. at 15:05

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

mozda je to tvojoj pravnici novost, je msilim da je mama san stvaljala neke promjene, ali za stanku za dojenje je fakat ovako bilo i ranije

luce st avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Ma našu pravnicu je najbolje ne komentirati

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

manima je sve novo , jer nemaju takve slučajeve pa kad neko iskrsne oni se jadni moraju snač. Inače sva moja prava ja sam uredno sama morala tražiti i nalaziti u NN, i prije doba masovnog interneta.

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj MarijaP prvotno napisa Vidi poruku
    Naknada za stanku za dojenje (2h na dan) je max 831,50 kn mjesečno

Taj iznos vrijedi dok je proračunska osnovica 3326 kn.

Edit: Možeš koristiti i samo jedan sat ako ti to šta pomaže.
    Netočno!
    Po ovom novom Pravilniku, naknada za korištenje stanke za dojenje je 100% proračunske osnovice (čl. 3) ali koja se preračunava na satnu osnovicu za mjesec za koji se obračunava naknada plaće, pod uvjetom da ispunjava staž osiguranja. Ako ga ne ispunjava onda naknada plaće iznosi 50% proračunske osnovice, opet preračunate na satnu osnovicu za taj mjesec.

Ukratko, npr. ako smo u 9 mjesecu koji ima ukupno 176 radnih sati koristili svaki dan 2 sata stanke odnosno (22*2) 44 sata, pod pretpostavkom da nam je neto 8000 kuna (totalno zanemarujem obračun bruto plaće, poreze i prireze na dohodak i sl.) obračun će izgledati ovako:

8000 kn / 176 sati = 45,46 kn/ satu (plaća poslodavac pod pretpostavkom rada u punom radnom vremenu taj mjesec)
    45,46 kn * 132 sata (sati bez sata za dojenje) = 6000,72 kn (plaća poslodavca)

3326 kn / 176 = 18,90 kn (vrijednost sata rada kad je baza proračunska osnovica uz ostvaren uvjet staža osiguranja)
    18,90 kn * 44 sata za stanku = 831,60 kn

1163 kn (ako nema staža osiguranja) / 176 kn = 9,45 kn (vrijednost sata rada kad je baza 50% proračunske osnovice akko nema ostvarenog staža osgiuranja)
    9,45 kn * 44 sata = 415,80 kn

dakle ispada:
    1. uz ostvaren uvjet staža osiguranja 6000,72 + 831, 60 = 6832,32 kn odnosno gubitak na plaći je 1167,68

2. ako nema uvjeta osiguranja 6000,72 + 415,8 = 6416,52 kn odnosno gubitak na plaći je 1583,48 kn (u onom pretpostavljenom neispravnom obračunu)

Inače, na ovom podforumu postoji stickani topic koji se zove "Linkovi na zakone koji nam najčešće trebaju" i tamo se nalazi i ovaj predmetni Pravilnik.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj mamma san prvotno napisa Vidi poruku
    1163 kn (ako nema staža osiguranja) / 176 kn = 9,45 kn (vrijednost sata rada kad je baza 50% proračunske osnovice akko nema ostvarenog staža osgiuranja)
    9,45 kn * 44 sata = 415,80 kn
    1663 kn je pravi broj

luce st avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Hvala puno na detaljnim odgovorima.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove