(zapravo ga priželjkuješ, ali te sram priznati)
a vidiš...mene su nakon mog poroda, bolničkog, pitali što mi je?
zašto ne mogu sjediti ni hodati? mislim, hodala sam ja...teško...
ali, druge su žene sjedile...
o čemu to ovisi?
kako sam ja uspjela poloviti, to najviše ovisi o šivanju...ili?
ženo, pa ti rađaš doma, šta te ja moram učiti?
Šav od epiziotomije jako boli, jako, jako boli i teško se može sjediti i hodati. (moj prvi porod i još X iskustava žena)
Šav kad žena popuca prirodno, ali malo,isto tako malo i jako kratko boli, brzo prolazi (moj 2. i 3. porod, također iskustva drugih žena) ivrlo brzo se može sjediti
Žene kojima međica ne popuca, nemaju šivanja, šava, sjede odmah u pozi Lotosov cvijet (osobito ako su Rode)
cvijeto, moj porod nije bio prirodni, bio je drip-porod, čista instrumentalizacija, zato je bio tako oduran.
Prvi je bio s prirodnim trudovima (dok pred kraj), a te prirodne prodisavam i prohodavam bez problema.
ma ja pitam za žene sa epiziotomijom...koje su šivane kao i ja....
sad, ja nisam pitala kako, koliko....ni niša ne znam...ni koliko šavova imam...nije mi glava dobro radila nakon tretmana, da bih išta pitala takvoga...a ma...
uglavnom, znam one koje hodaju i sjede...i one koje to ne mogu...
npr...u sobi, ja i još jedna rodilja...ona meni priča kako je šivana...ne znam...20 min...strašno, ali ništa je nije bolilo...digne se, sjedne i pojede ručak...
a ja....meni je bila nauka okrenuti se na drugi bok....e tad sam pomislila da sam ja razmažena....stvarno....
dok me moj ginekolog nije pregledao...onda se sve iskristaliziralo...
ali i dalje ne kužim u čemu je stvar....
nakon cr, mislim sjedila sam možda na sekund drugi dan..tj kroz cca par dana sam mogl i u turski pomalo.
nakon drugog vag. bez epi sam sjela u turski čim su me dopremili na babainjače
i dobila sam po ušima od sestre da što sjedim, to nije ured i da si izvolim leć
nakon što sam rekla da mi je dobro i ovak (često prakticiram turski..navika)
rekla mi je da mi nemre bit dobro zbo reza i šivanja
e onda sam ju lipo pitala "kojeg reza"
na što je ona ostala. "niste rezani?"
ja: "ne nisam. zar bih trebala?" he he
sam je ošla...
nisam primjetila da su sve žene u sobi sjedile..neke su, naime, imale pačji hod (možda onda boli i sjedeći??)
nakon trećeg poroda, sjedila sam, hodala, čučala, ležala...odmah...s bebicom u rukama![]()
Posljednje uređivanje od zmaj : 10.10.2011. at 15:40
ja mislim da je tebi najbolje da odmah kreneš put rodilišta
pa si lijepo sigurna da ćeš stići na vrijeme
danci je rodila carskim rezom, kužiš
i nije imala epiziotomiju
osim ako su joj na porodu stvarno bili... takvi da su joj napravili epi "za svaki slučaj"
e kad smo već kod epiduralne....tu isto bome ne razumijem stvar...
naime...imam u fameji koleginicu koja je išla roditi u zg...prije nekoliko godina...podosta jel...jer je s epiduralnom mogla samo u zg tada.
i rekla je da baš ništa nije osjetila i da joj je bilo super!
a tu kod nas u Puli, kažu nema toga. mislim, ima epiduralne, ali ne do kraja...pred kraj ti popuste...i izgon ide bez nje.
ne kužim bit...zašto to?
kao, epiduralna služi samo za bezbolno otvaranje. nije vezana uz izgon. zašto su tako kod nas odlučili?
da žena može kontrolirati tiskane, izgon, kao na debelo crijevo /(to znaš), da osjeti te mišiće valjda, inače baš i ne zna šta se događa, no više je tu varijacija, neki zastupaju to s popuštanjem epi, neki kažu da se može bez problema jednako tiskati, tako sam ja (s jednim uhom, ne prevelikim interesom) čula
tako je bilo i meni, izgon bez epiduralne. drugi put. a nije da baš niš nisam osjećala, osjet boli, kad sam uspoređivala prvi i drugi porod, recimo 10:4
prvi put mi je ionako sam izgon ostao u super sjećanju, genijalno - mislim ta dva-tri zadnja truda.
a ono prije, majko moja. znam da je bio drip, al kad čitam vaše priče s prirodnim porodima, ne vidim neku drastičnu razliku. nije bilo ni izbliza ovako kao neni. nisam taj tip za rađanje i gotovo.
koliko god se informirala, kad boli onda boli.
treći bih bez epiduralne. da sam znala da će biti relativno brzo gotovo (u 1 u rađaoni, s laganim trudovima, u 3 se rodila M) , a ne kao u prvom porodu ne bih vjerojatno ni uzela epiduralnu.
kad bi bio treći, naravno.![]()
je...boli...priznajem
ali...drukčije je poimanje boli, pa i odnos prema njoj. tako sam ja to doživjela.
u bolnici su me non stop htjeli spasiti boli....nagovarali me na inekcije protiv boli...
i teško mi je bilo balansirati s njima...jer sam se osjećala kao neki sado mazo frik....
kužiš...ova nije normalna, neće ništa protiv bolova....
ružan mi je bio osjećaj....em te boli...em odbijaš protiv bolova....em se ne osjećaš ugodno u čitavoj toj situaciji jer te gledaju kao frikušu...
pa i sama pomisliš da nešto s tobom nije u redu...
a doma....
boliiii....ali nitko od toga ne radi problem, jer i treba da boli, jel...
nitko nema poriv spasiti te boli, jer porod boli.
i što više boli, to si bliže kraju...
pa kad kažeš da te boli i da ćeš umrijet a primalja ti kaže da je sve u redu i nasmije ti se....i napravi sve što tebi u trudu najviše odgovara...
lakše se podnese ta bol...
ne znam da li sam se zapetljala...
uglavnom, sasvim drugačiji doživljaj.
ali ja sam imala takvu želju osjećati se tako i u rodilištu....ja sam surađivala koliko sam mogla...
i super mi je znaš....što sam doživjela tu hordu različitih doktora....bez obzira na moj odnos prema tome...
jer, svaki me doživio na svoj način....to ti onako vrati vjeru da nisi baš frikuša...
samnom je bila jedna specijalizantica koja se totalno zauzela za mene....čak se i s tim famoznim dr A posvađala u moje ime....
puno to znači...odn. puno mi je to reklo o dr A.
blackberry, vjerojatno je i do veličine reza i do kvalitete šivanja. Ja od prvog poroda imam jako uredan šav (tako mi je rekao moj ginekolog), zafrkavala sam se s liječnikom koji me šivao i preporučila mu se da mi je to vrlo važno i on se izgleda stvarno potrudio. Nisam komodno sjedila u rodilištu, ali sam sjedila. Šav je vrlo brzo sasvim nestao, ne vidi se i ne osjeća.
najžešće mi je što smo par takvih komentara dobili od med osoblja
doduše radilo se o privatnicima
na ped. pregledu.
moja prijateljica je na to rekla da se valjda med osoblje nagleda mnogo žena s tim epi., šavovima, naljeganja na trbuh...zbog čega ne mogu normalno hodati
pa im je valja sf kad netko normalno hoda iza poroda
ima mi logike
i tog sam se sjetila kad smo kod ped vidjeli ženu koja je rodila 6dana prije tog posjeta (zbog pupka)...
nadam se da će im iskustva većine žena s pkk i onih s prirodnim porodom u rodilištima, mislim na bolje opće stanje (i da, nemora svima biti tako, al većinom jest) .., pokazati i dokazati da je nekritična rutina štetna
nena, znam. zato i kažem, nije bilo ni izbliza ovako kao tebi, bez obzira na drip. a bilo mi je grozno. svašta sam trabunjala, derala se, vikala, svakih 2 minute sam zvala da ću baš sad rodit i tako. bio je mm sa mnom, samo on. babice bi provirile koliko sam otvorena i otišle.
i nitko mi nije ništa nudio protiv bolova.
a zadnjih sat i pol sam molila i carski i epiduralnu i bilo koju drogu
al izgon mi je bio super. vidiš, sjećam se da je bolilo, al u nekoj euforičnoj izmaglici.
Ti si grozna, užas,ja bih te izbacila iz razreda.
E, bila je box do mene davno, na prvom porodu, jedna curica, al doslovce curica, ne znam je li uopće bila punoljetna. Došla je roditi u Martensicama, s njom došao dečko, al' su ga izbacili. Ona nije imala papuče nego je hodala u spavaćici s rupom na leđima i u razvezanim martama po rađaoni, presmiješna. Porod joj je išao brzo, prirodni, ali je ona cijelo vrijeme psovala- vi ste gamad jedna,,odurnni ste, pas mater svima, đubre ono jedno od mog dečka, idiot kretenski, on mi je to napravio, boliiii.aaaa, idoit ...svašta je trabunjala, ali nitko se nije ljutio, zapravo, svi su se smijali, i ja sam se smijala jer se kužilo da je mlada, blesava pankerica, boli je i trabunja li trabunja.
Kad je već bio izgon, cura rađa, babica joj govori -ajde, dušo, tiskaj, ovako, onako, dušo, ovo, ono, rodit ćeš evo sad,
a ona krene vikati iz petnih žila- "Dajte mi ono na E, vi gamad, dajte mi ono na E!"
Oni njoj - nema sad na E, sad ćeš roditi, ovaj tren ćeš roditi (i stvarno je rodila odmah), ali sa zadnjim izgonom je vikala- oću na E, oću na E !(nije se mogla sjetiti epiduralne).
To mi je najzabavnije iskustvo s poroda.
aaaaa,, zašto nema onaj smajlić što se baca po podu i maše nogama
ma epiZZZZ se kod nas ne treba tražiti, to ide gratis, kad prikupiš određeni broj bodova.
Naročito nagrade one s planom poroda.
- Imaš plan?
- Super, epiziotomija gratis.![]()
di je nestala Trina
da se nije obistinilo ono aprino, pa žemska ošla postavit šatore ispred rodilišta
za svaki slučaj
da se ne bi ostvarili najgori strahovi...
roditi bez E il roditi kod kuće![]()
Posljednje uređivanje od zmaj : 10.10.2011. at 22:45
pa ti sad odi radjat van, tamo nema ovakvog veselja![]()
e, dobro si me sjetila
netko je gore govorio kako je glupo sa sobom imati plan poroda...
meni to nekako dođe kao podsjetnik u dućanu; netko ga treba, netko ne
netko zapamti sve što treba kupiti, nije zbunjen, ne kupi ništa više, ali ni ništa manje od onoga po što je došao.
netko zaboravi pola.
ili kupi svašta, ali ništa od onoga po što je došao.
ili dođe u one seoske dućančiće gdje te poslužuju, pa samo uvališ papir i OČEKUJEŠ da ćeš i dobiti ono što si napisao.
a ne... ti tražiš kiseli kupus, a oni ti daju ciklu.
jer prodavačica misli kako je cikla bolja uz grah (koji si napomenula da kuhaš taj dan).
nema "glupo" i "neglupo", samo ono što netko želi ili ne želi.
a svi se moramo složiti u tome da nam se mora izaći u susret sve dok to situacija dopušta.
i ne dopustiti da situacija postane "situacija" samo kako se ne bi dopustilo.
a to je ono što se u našim rodilištima događa.
nije upitna ni stručnost ni oprema...
Ranije je spomenuto da bi trebalo staviti napismeno iskustvo s poroda i svoje mišljenje poslati u dotičnu bolnicu...
Je li moguće da Roda sastavi kratki upitnik, anketni listić.. da žena popuni, proslijedi Rodi, a oni bolnici, na ruke ravnatelja. Pa nek se skupljaju kod njega, kad kritični broj žena nešto napiše i posvjedoči, možda ravnatelj nešto i promijeni. A može se periodički poslati sve skupa i u Ministarstvo zdravstva.
Ovako nešto:
U zaglavlju: bolnica ta i ta, n/r ravnatelja
Poštovani, ovo pismo šaljemo s namjerom...
Žena popuni:
- rodila sam u vašoj bolnici mj/god
- nisam bila zadovoljna s:
- želim pohvaliti:
Ovo bi bilo lako čitati i pratiti, uniformirano je. Možda se nešto i postigne i ukaže ljudima na neke stvari kojih možda nisu svjesni u svojim bolnicama.
Ja npr. nisam nikome rekla da na odjelu babinjača radi sestra alkoholičarka (davala mi je terapiju kroz kanilu, a ne moram naglašavati koji su prioriteti alkoholičaru, ja ili on), a možda bih kroz ovakav upitnik to rekla.
Di je Trina?
Nije valjda sa sad negdje nokte grize od straha...
Ajde javi se pa cu dat gatam. Ima dat proreknem srecu i ljubaf.
Šalu nastranu.
Da bacim tarot da vidimo šta ce bit s tom epizioduralnom? Oćeš stić il ćeš šporkat tapetć u kupaoni?
onda nek hekla il priprema jastučić
he he
ma divno...četvrti bebo![]()
i da...ja sad pričam o dr S koji mi se na spomen prirodnog poroda samo ironično osmjehne, okrene leđa i ode...
o primalji koja na spomen stočića kaže da pati od strašne križobolje i da se ona sagne to bi bila strahota....
o dr A koji uleta u rađaonu vičući....jesm li ja rekao da u mojoj smjeni nikad nitko neće roditi na stočiću???
ovo su samo crtice....
mene sada zanima...odakle njima pravo na ovakve postupke?
a sami na tečaju reklamiraju prirodan porod.
pa ne bi išla u to rodilište da ga nisu reklamirali. ne bi išla provocirati namjerno...jel...
malo mi dosadno pa ću na porodu provocirati doktore po bolnicama....
ti si aleksandra zdravstveni djelatnik...kako sam shvatila...
pa daj predloži način na koji će se možda moći doprijeti do liječnika....ako je ovaj toliko kriv...
netko je iznad spominjao ona pisma pritužbe...i to mi se čini ok...
valjda ima nekog načina da se čuje neko nezadovoljstvo malog čoveka...ili nema?
ili misliš da bi pristojan razgovor utjecao na dr S i dr A, npr?
Posljednje uređivanje od blackberry : 11.10.2011. at 01:42