e vidiš, ja se nikako ne slažem.
i svaki put kad mislim da bi se mogla složiti - iznutra mi nešto kaže - da ne mogu. i koliko god mi mnogi stavovi roda bili bliski, ovo oko poroda me oduvijek priječilo da se učlanim. mislim, nije da im falim, ali...
informirani izbor? misliš da onaj tko čita odenta čita i ovo, npr:
http://www.mef.unizg.hr/druga.php?grupa=020309010102
i smatram da je netko na forumu, od osoblja, trebao reći zmaj da nije u redu što se zadovoljila subjektivnim osjećajem da je s posteljicom sve u redu jer je lijepo izgledala.
desilo se što se desilo, super je sve prošlo, ali da nije baš najpametnije roditi doma, bez primalje. koliko god odenta i ekipu gutala i čitala.
da je ipak bolje riskirati nepotrebne rutinske vaginalne preglede, nepotrebnu epiziotomiju i sve ostalo nepotrebno, nego roditi doma, neasistirano, bez primalje.
prirodni porod, u situaciji bez komplikacija - možda i jest najsigurniji za majku i dijete. ali, danas je roditi sigurnije nego ikad prije. a nije za to zaslužna bolja higijena i bolja ishranjenost. ne ljepše, ali sigurnije. i treba puno toga napraviti da bude i ljepše.
kaže canaj da bebe i žene umiru i da se to prešućuje.
ne, bebe i žene ne umiru, bar ne koliko npr u nizozemskoj. pa se to prešućuje.
uz tu visoku stopu sigurnosti smo dobili industrijalizaciju porođaja. svakako. ako 20 žena rađa istovremeno na jednom mjestu, teško da se svih 20 može osjećati kao carica.
i zato ja jesam za opciju PKK, kao izbor.
i zato jesam za promjenu rutina. prije deset godina mi nisu dali satima da popijem kap vode, prije 4 sam mogla piti koliko god sam htjela.
i, znam da to što njima treba 5 godina da puste žene da piju, niš ne znači onima koje sad trebaju roditi.
ali, nije ovo naša, hrvatska priča - svugdje se iste rasprave vode. ne koriste samo naši doktori drip, epiziotomiju...
o ljubaznosti doktora - neću. nije tema vezana za rodilište. o pogreškama isto tako.
neka se navode negativnosti, loša iskustva, nemam ništa protiv.
no, ne može se, jednostavno ne može se pričati o rodilištima gdje si u opasnosti ti i tvoje dijete, čim kročiš, u tolikoj opasnosti da podsvjesno ili svjesno rađe prespavaš trudove i rodiš sama, doma.