Stranica 6 od 9 PrviPrvi ... 45678 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 251 do 300 od 426

Tema: Zdrav razum versus pritisak drustva

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Tvojima bi, ali možda neki dečko više voli štofane hlače na crtu i prsluk na rombove.
    Pa i ja volim tajice i hlače za yogu, pa ne idem u njima na posao. To i drugu neprimerenu odjeću nosim izvan radnog mjesta. Na poslu imam kutu (sva sreća) i ne moram je uvijek imati (što je opet dobro - ljeti bi krepali od vrućine u tome). Kad sam bila na radnom mjestu gdje se tražilo da dolazim u suknji, bilo mi je , ali sam išla u suknji.

No, isto tako nije mi drago ni da su mobiteli sredstvo špinčenja po školi (a to je bio topic). U našoj su na satu zabranjeni. I nisu jednom oduzeti, tako da roditelj mora ići po njih.

Dalje, osnovna tema je bio onaj članak o jadnoj sirotici koja ima stari mobitel. U školi u koju idu moja djeca puno ih nema nikakav mobitel, nema ni odjeću primjerenu, čak se dogodilo da je klinac pojeo tuđi ručak ili mliječni obrok (a obroci su na broj) jer je bio gladan i to mu je sva hrana za taj dan. TO je pravi horor, a ima toga... Kakav crni mobitel... Moji klinci ih ne bi ni dan danas imali da se baka nije morala isprsiti (i stoje im doma jer nisu putnici, škola im je blizu). Za djecu koja putuju mogu razumjeti da im treba mobitel, ali pitam se, recimo, zašto su ukinuli tel.govornicu u predvorju naše škole??? I tako dalje...

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    ... čak se dogodilo da je klinac pojeo tuđi ručak ili mliječni obrok (a obroci su na broj) jer je bio gladan i to mu je sva hrana za taj dan. TO je pravi horor, a ima toga...
    To je pravi horror . No, i moja jede tuđe obroke (koji joj pašu, primjerice, knedle sa šljivama) i tada pomno prati je li netko odbio pojesti svoj obrok jer mu se ne sviđa pa da ona užica još.
    Ne zato što je sirota, nego jer je proždrljiva, pardon, reći ćemo - gurman.

A da u zemlji s takvom odjećom i s takvim mobitelima (neka ih, eto im tamo, sa srećom) još ima GLADNE djece, da još ima gladne, to je strahota.

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    ma kakav komunizam, mene to odmah nekako podsjeti na VB, na one zločeste buling tinejđerice u ultra kratkim uniformama -minicama, i dokoljenkama. zamisli da moraš nositi ovako kratku minicu, a imaš ružne noge npr.
    http://reporter.blogs.com/photos/unc...ms_460x316.jpg
    nije mi to za naš mediteran, to mi je više za one sa sjevera
    ajoj, vidi ovu krajnje desnu, u donjem redu, kako je oduševljena
    iako, on je dala svoj statement tenisicama

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Angie75 prvotno napisa Vidi poruku
    ajoj, vidi ovu krajnje desnu, u donjem redu, kako je oduševljena
    iako, on je dala svoj statement tenisicama
    hehe, i meni je zapela za oko

slažem se da uniforme ne mogu riješiti ni mali dio problema
    kao i da je članak površan, vjerojatno napuhan a mogao bi mirno biti sasvim izmišljen - no to ne znači da se takve stvari ne događaju.
    Svaki novinar koji želi popuniti prazan prostor, mogao bi pisati nešto slično o nekom imaginarnom djetetu, nekom Mirku P. i mnogi bi se u članku prepoznali. A čitateljstvo bi bilo zgroženo punih 5 minuta.
    Ali uzmimo da je istinit, dijete ne maltretiraju jer je siromašno ni jer mu je otac alkoholičar nego zato što se ne zna postaviti i obraniti, nema socijalne vještine, nema prijatelja.

O razlozima zbog kojih se postaje zlostavljač već bi se moglo duže raspravljati.

Osoblje foruma BHany avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

nosila sam uniformu u srednjoj školi (u inozemstvu)
    dakle, iz vlastitog iskustva...
    mogle su se nositi suknje, hlače, kratke hlača - ljeti
    bijela košulja i nekoliko krojeva vesta i prsluka u školskim bojama
    čarape u školskim bojama
    cipele i jakne iako su se mogle kupiti one koje pripadaju uniformi, ali nisu bile obavezne
    nisu se nosile nikave kratke minice (kao one na ovoj gornjoj slici), tj. dužina suknja i kratkih hlača je bila propisana (najkraće mislim centimetar iznad koljena)
    za kraću suknju se dobijala mjera kao i za druga nepoštovanja školskih pravila -

odjeća se kupovala u specijaliziranim trgovinama (i nije baš bila od najjeftinijih trgovina odjeće na svijetu)
    dovoljne su mi bile npr, jedna suknja i hlače + tri košulje i dva džempera
    nije mi to bio bad

potpis na Sanju
    itekako se vidjela razlika među djecom...
    oni slabijeg imovinskog statusa nosili su second hand uniforme - škola je organizirala poklanjanje (a tko je htio i to se moglo primjetiti)
    a moglo se vidjeti i po cipelama, jaknama, torbama, pernicvama, olovkama, frizurama...(time smo izražavali i svoj statement...nisam se osjećala loše zbog toga)
    onaj kome je to bitno, ništa ga ne može spriječiti da razliku vidi...

tu gdje ja živim sada...u jednom manjem gradu lijepe naše...nema baš ni tako skupih mobilnih igračaka, ni nešto silno puno markirane odjeće...kupuje se u lokalnim dućanima, ponekad se ode u zagreb ili bliži nam veliki grad u shoping

ali ima i puno ljudi slabijih imovinskih mogućnosti...posebno u nekim seoskim školama
    a i tamo ima ruganja i izolacije
    samo je povod drugi
    tu se nitko nikome ne ruga jer idu u školu u hlačama od starijeg brata ili nema mobitel...ali npr. debljina, to što ti tata nema nikakav auto, drugo porijeklo...uvijek je nešto...predrasude koje se čuju i ponesu od kuće
    ako su kod kuće čuli da je uredu nekoga suditi po bilo kojem kriteriju, to prenose na van...nevažno koji je kriterij u pitanju

mene to užasava
    to što roditelji prenose svojoj djeci
    što s prezirom govore za obiteljskim ručkom o siromašnijima od sebe, pretilima, invalidnima, nezaposlenima, onima druge vjere ili ateistima ili druge nacionalnosti ili druge....ma bilo čega drugog...

što učiniti...
    ne znam...odgajati...mi svoju djecu, škola/vrtić zauzimati oštriji stav, dodatno educirati svoje zaposlene kako bi se mogli i znali nositi s takvim situacijama, društvo ići s kampanjama o prihvaćanju različitosti stalno i stalno iznova...tako bi se valjda kroz generacije trebao promijeniti stav...

kratkoročno, mi osobno ne možemo učiniti puno, osim odgajati svoju djecu i truditi se da u sredini gdje živimo(radimo, u školi u kojoj nam djeca idu) reagiramo na izrugivanje, šikaniranje i sl...

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj BHany prvotno napisa Vidi poruku
    mene to užasava
    to što roditelji prenose svojoj djeci
    što s prezirom govore za obiteljskim ručkom o siromašnijima od sebe, pretilima, invalidnima, nezaposlenima, onima druge vjere ili ateistima ili druge nacionalnosti ili druge....ma bilo čega drugog...

......

kratkoročno, mi osobno ne možemo učiniti puno, osim odgajati svoju djecu i truditi se da u sredini gdje živimo(radimo, u školi u kojoj nam djeca idu) reagiramo na izrugivanje, šikaniranje i sl...
    Mislim da bi to moglo biti to, a što drugo? Ne samo za ručkom/večerom, to je samo primjer,

ali bilo gdje u svojoj kući, pred djecom, ne mora direktno njima, ALI PRED NJIMA,

roditelji izražavaju stav,
    komentiraju vijesti iz novina, naročito TV-a,

vjerojatno psuju, izruguju se ili bilo što slično, vjerojatno

tamo djeca vrlo jasno čuju što roditelji misle i što bi trebalo učiniti "njima" , tko god "oni" u datom slučaju bili:

- pederi, cigani, licemjerni vjernici, svećenici pedofili, bezbožni ateisti, izdajice hrvatskog naroda, srbi četnici, muslimani bombaši samoubojice, tajkuni lopovi, izdajice generala, socijalni slučajevi -lijenčine, nezaposleni- lijenčine, itd. itd.

za svaku, ama baš svaku društvenu skupinu može se, ako se hoće, prikrpiti nešto baš ružno, što djeca ko spužve upijaju i prenose u svoj život.

Mora biti da je to ono što ide iz obitelji. Ostalo zahvalimo medijima i ostalim izvanjskim utjecajima.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

sanja, ja te dozivljavam .

bhany, potpisujem te.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Potpis na bhany i nenu. Na to se svodi. Na "naše" i "vaše" i odnos prema "njima".

Hladno pivo - "Evo mene na ručku".
    Posljednje uređivanje od ina33 : 11.10.2011. at 18:17

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj Ifigenija prvotno napisa Vidi poruku
    Mene zanima da li bi se moglo što napraviti da se djeci koja su suočena s ovim tipom maltretiranja pomogne... baš razmišljam o tome intenzivno.
    Sears kaže, ako želite promijeniti svijet odgojite svoju djecu. Meni se to baš sviđa.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj andiko prvotno napisa Vidi poruku
    I da im kosu odrežemo svima na istu duljinu,... a mogli bi ih sve u smeđe pofarbat...zašto da budu univerzalni samo u školi. najbolje da propišemo šta treba i po gradu nosit...jer i na cesti se nabacuju klinci svakakvim riječima... ...Isuse...najbolje da curicama i marame stavimo na glavu (kill me...bila sam u Iranu...i nikad se neću oporavit...)
    Vidiš, a moj frendovi koji su putovali po tim krajevima kažu da su se odmorili od sisa i guzica koje kod nas iskaču sa svakog reklamnog panoa. Oduševilo ih je što je reklama za frizera -češalj, za auto - auto. Naravno nisu za "zamatanje", ali definitivno im se po povratku nije činilo da je kod nas po tom pitanju sve supernormalno, a ono tamo nenormalno.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pikula, lako za frendove.
    Zanima me sto bi rekle frendice kad bi putovale, ako bi putovale naravno.

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Sanja, iluzorno je ikada i uopće i pomišljati na dokidanje socijalnih razlika i uniforme to sigurno ne mogu učiniti. Međutim, mogu umanjiti, po mom mišljenju znatno, upravo to socijalno raslojavanje u zatvorenoj sredini kao što je škola. Slažem se za njihov aspekt poticanja pripadnosti određenoj instituciji (u ovom slučaju školi) i ne mislim da je to nužno loše. Zapravo,mislim da samo ojačava nešto što većina učenika ovako i onako osjeća i ima potrebu osjećati. Pripadnost je veoma snažan poriv, naročito u doba adolescencije.

Ne vidim zašto bi se školske uniforme smatrale ograničavajućim faktorom u izražavanju osobnosti. Zapravo, vidim, ali smatram da za to uvijek ostaje slobodan prostor "privatnog" vremena i da je gore navedeno smanjivanje socijalnih razlika važnije od ovakvog izražavanja. Ruku na srce, pod tim "izražavanjem" zapravo se u najvećem broju slučajeva protura upravo snobizam i markiranje, kao odjeće, tako i ljudi koji je (ne) nose.

Što se tiče izgleda, majkomoja, nismo više u '70tima, pa da se furaju ultraružne kute... Današnje školske uniforme su itekako fora, zgodne, i ne propisuju šoseke za cure (a kamoli minice, oslobodi Bože!), a crta-hlače za dečke.

I, još jedan argument za, kolikogod slabašan: ideja uniforme u školama bi, po nekom mom razmišljanju, trebala biti povezana i s ugovorom Ministarstva s našom tekstilnom industrijom, pa da se postigne neka ok cijena, koju bi roditelji mogli podnijeti, a što bi pomoglo i industriji. Eto, dv'je muhe... )

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    ovo je kronološki nemoguće
    mungosice se nisu dešavale u istoj vremenskoj zoni za loto patikama i dolomiticama

tazlika je bila naaaaajmanje 5 godina
    možda u tvom, selu

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj pikula prvotno napisa Vidi poruku
    Sears kaže, ako želite promijeniti svijet odgojite svoju djecu. Meni se to baš sviđa.
    Ima li koja lakša i glamuroznija varijanta? Ovo s odgojem je baš rudarski posao LOL

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj klu. prvotno napisa Vidi poruku
    Sanja, iluzorno je ikada i uopće i pomišljati na dokidanje socijalnih razlika i uniforme to sigurno ne mogu učiniti. Međutim, mogu umanjiti, po mom mišljenju znatno, upravo to socijalno raslojavanje u zatvorenoj sredini kao što je škola. Slažem se za njihov aspekt poticanja pripadnosti određenoj instituciji (u ovom slučaju školi) i ne mislim da je to nužno loše. Zapravo,mislim da samo ojačava nešto što većina učenika ovako i onako osjeća i ima potrebu osjećati. Pripadnost je veoma snažan poriv, naročito u doba adolescencije.

Ne vidim zašto bi se školske uniforme smatrale ograničavajućim faktorom u izražavanju osobnosti. Zapravo, vidim, ali smatram da za to uvijek ostaje slobodan prostor "privatnog" vremena i da je gore navedeno smanjivanje socijalnih razlika važnije od ovakvog izražavanja. Ruku na srce, pod tim "izražavanjem" zapravo se u najvećem broju slučajeva protura upravo snobizam i markiranje, kao odjeće, tako i ljudi koji je (ne) nose.

Što se tiče izgleda, majkomoja, nismo više u '70tima, pa da se furaju ultraružne kute... Današnje školske uniforme su itekako fora, zgodne, i ne propisuju šoseke za cure (a kamoli minice, oslobodi Bože!), a crta-hlače za dečke.

I, još jedan argument za, kolikogod slabašan: ideja uniforme u školama bi, po nekom mom razmišljanju, trebala biti povezana i s ugovorom Ministarstva s našom tekstilnom industrijom, pa da se postigne neka ok cijena, koju bi roditelji mogli podnijeti, a što bi pomoglo i industriji. Eto, dv'je muhe... )
    Evo lijepi sažetak vezan za uniforme.
    A količina uniforma ne bi trebala biti 5 komada za svaku sezonu kao što je netko napisao (ukupno 10).
    Bile bi dovoljne 2 ljetne i 2 zimske s više komada košulja.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

ali evo ja se i dalje, nažalost, ne slažem s tvrdnjom da će uniforme umanjiti socijalno raslojavanje
    gore sam pisala svoju argumentaciju iz vlastitog iskustva koja je slična sanjinoj
    (mogu još dodati i recimo to da je bnpr. razlika tamo an zapadu vidljiva i po tome kojim autom dolaze djeca u školu (u srednjoj školi dovoze se samostalno) i da li uopće dolaze autom ili javnim prijevozom...to bi valjda bilo analogno ovom iphonu s početka priče...) statusni simboli uvijek postoje i vidljivi su...
    i nisu samo oni razlog za maltretiranje suučenika

inače, da se razumijemo, ja nisam protiv uniforma nužno...meni je to ok i ne smatram ju dokidanjem slobode izražavanja dječje osobnosti jer smatram da puno drugih mogućnosti,i u školi i izvan nje (i da se upravo kroz njih vidi socijalni status),
    a da su uniforme zapravo praktična stvar i razvijaju baš taj osjećaj pripadnosti koji je djeci važan

i da, da se nadovežem na anemonu...već sam napisala, ja nisam imala 5 komada odjeće po sezoni...već ukupno za cijelu šk.godinu - hlače, suknju, 2 džempera + 3 košulje...znači 4 komada ukupno + košulje

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

[QUOTE=seni;1981336]Pikula, lako za frendove.
    Zanima me sto bi rekle frendice kad bi putovale, ako bi putovale naravno.[/QUOTE
    ma to su moji frendovi, par, muško i žensko i inače nisu konzervativni uopće pa ni u odijevanju, ali eto bili su otvoreni sagledati tuđe bez predrasuda i nakon toga su pogledali ono što im je inače normalno kod nas iz novog kuta. Zbog posla putuju po cijelom svijetu, doslovno i uvijek me iznenade pametnim osvrtom.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ima li koja lakša i glamuroznija varijanta? Ovo s odgojem je baš rudarski posao LOL
    možda je zato pola planeta napravilo znanost od izbjegavanja istog

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Meni su uniforme "bitne" iz drugog aspekta.
    Jednostavno to izražavanje osobnosti kroz obleku je u dosta slučajeva vrlo neprimjereno.
    Npr. curica 7. ili 8. razred dekolte ogroman, minica i mrežaste čarape.
    Meni je sve to zajedno previše.
    Smatram da uniforme razvijaju osim gore navedene pripadnosti i nekakvu kulturu oblačenja u ustanovama.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

A gle s 12 godina već je u školi cijepljena protiv dvije spolno prenosive bolesti, još kad položi spolnu obuku, nema nikakvog razloga da u 7 rz ne bude tako obučena, dapače to će joj pomoći da ostvari svoje osnovno ljudsko pravo. Nema smisla toliko edukacije i prevencije a onda ih zamotati u uniforme do mature, bezveze

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ima, kako ne...

Djetetu treba osigurati uzore onakvog ponašanja i načina života kakav želimo da usvoji. Daklem, da bi odgojili djecu, prvo moramo odgojiti/promijeniti sebe! Moramo postati baš onakvi kakve želimo klince. Lakše??? Ili teže??? Ja se 100 puta dnevno sjetim ovoga i to baš kad "zabrazdim" tj. kad radim ono što ne bih voljela da oni rade. Napredujem, ali ne ide to ni brzo ni glatko.

S druge strane, fakat je točna ona da ne treba brinuti ako nas klinci ne slušaju. Treba stalno imati na umu da nas cijelo vrijeme promatraju. I to kritički. Ufff, kako mene moji znaju pobrat na red zbog mojih nedosljednosti... I znam da su u pravu. Moram ja poraditi na sebi da bi oni vidjeli kako to ide. Ne odnosi se ovo samo na divotu i krasotu mirnog života. Rješavanje problema je nešto što se isto uči gledanjem drugih - u prvom redu roditelja. Moji su jučer učili ismijavanje političkih gafova. Nisam baš ponosna zbog toga, ali brate mili, ne mogu si uvijek pomoći... Vide klinci i što ne treba. Nadam se samo da će onog dobrog i pozitivnog biti više.

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Anemona prvotno napisa Vidi poruku
    Meni su uniforme "bitne" iz drugog aspekta.
    Jednostavno to izražavanje osobnosti kroz obleku je u dosta slučajeva vrlo neprimjereno.
    Npr. curica 7. ili 8. razred dekolte ogroman, minica i mrežaste čarape.
    Meni je sve to zajedno previše.
    mene zanima tko je i gdje vidio ovako obučene 13-14 godišnje curice?
    moje dijete je završilo osnovnu školu, dolazila sam tamo, susretala te curice i nikada ovako nešto nisam vidjela.

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

i da, ja sam protivnik uniformiranja.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

moj zadnji post je ironija naravno

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj Tashunica prvotno napisa Vidi poruku
    mene zanima tko je i gdje vidio ovako obučene 13-14 godišnje curice?
    moje dijete je završilo osnovnu školu, dolazila sam tamo, susretala te curice i nikada ovako nešto nisam vidjela.
    Vjerovala ili ne, ja sam vidjela, živim preko puta škole, stalno smo ispred škole.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

[QUOTE=pikula;1981542]
    Citiraj seni prvotno napisa Vidi poruku
    Pikula, lako za frendove.
    Zanima me sto bi rekle frendice kad bi putovale, ako bi putovale naravno.[/QUOTE
    ma to su moji frendovi, par, muško i žensko i inače nisu konzervativni uopće pa ni u odijevanju, ali eto bili su otvoreni sagledati tuđe bez predrasuda i nakon toga su pogledali ono što im je inače normalno kod nas iz novog kuta. Zbog posla putuju po cijelom svijetu, doslovno i uvijek me iznenade pametnim osvrtom.
    sve ok, pikula.
    nije da sam ja fan reklama u kojima je u prvom planu zensko tijelo, po principu sex sells.
    medutim ako je cijen atoga, da takvih reklama nema, da ja moram svoju fizicku pojavnost skrivati, odnosno da je netko drugi normira, ako je cijena toga da nemam pravo glasa, niti pravo odlucivanja o bilo cemu (vidi saudijsku arabiju), onda cu rade izabrati slobodu i reklame za npr. martini.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Anemona prvotno napisa Vidi poruku
    Vjerovala ili ne, ja sam vidjela, živim preko puta škole, stalno smo ispred škole.
    I ja vidjela, pa mi je bilo zlo... doduše ne u našoj školi (iako i tam ima graničnih pojava) ali ima više škola u kvartu pa vidim klinke po susjedstvu... Ufff, srećom pa nemam kćeri. Ne radi se samo o tome da je to ružno i neprikladno, takva odjeća u toj dobi (i kasnijoj) navlači nevolju.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Moje dijete se nakon škole presvuče od glave do pete i ta roba ide u pranje pa mislim da nam ne bi bile dovoljne dvoje hlače npr. Jedino da jedne nosi a jedne perem i peglam, a to mi se čini silno nepraktično. Osim toga, mi nemamo zimske i ljetne hlače nego silne nijanse između toga (po debljini) tako da opet ne mislim da bi bila dovoljna jedna zimska i jedna ljetna varijanta. Tako da se meni uniforme ne čine praktične, niti jeftine, nikako ne mislim da bi smanjile socijalne netrpeljivosti, niti bi spriječile ruganje, čini mi se da su baš loše za učenje kulture odijevanja, tako da zapravo uopće ne mogu smisliti niti jedan razlog ZA uniforme - osim onoga što je navela Sanja, to mi je sasvim logičan razlog, ali ne znam zašto bi razvijeanje osjećaja pripadnosti školi bilo važno.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

dao bog da su nam najveci problemi u drustvu maloljetnice u minicama i s make-upom.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Ne radi se samo o tome da je to ružno i neprikladno, takva odjeća u toj dobi (i kasnijoj) navlači nevolju.
    voljela bih čuti objašnjenje ovoga.
    stvarno ne razumijem.

eris avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

U našoj školi se već 3,4 godine nose mantili. na kraju lijepo je kada uđeš u školsko dvorište ili u hol, i pogledaš tu dječicu. A i korisno je, spašava rukave majica.
    A FB je zlooooo! Još samo to da utuvim svojoj tvrdoglavoj 15-godišnjakinji.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Moje dijete se nakon škole presvuče od glave do pete i ta roba ide u pranje pa mislim da nam ne bi bile dovoljne dvoje hlače npr. Jedino da jedne nosi a jedne perem i peglam, a to mi se čini silno nepraktično. Osim toga, mi nemamo zimske i ljetne hlače nego silne nijanse između toga (po debljini) tako da opet ne mislim da bi bila dovoljna jedna zimska i jedna ljetna varijanta. Tako da se meni uniforme ne čine praktične, niti jeftine, nikako ne mislim da bi smanjile socijalne netrpeljivosti, niti bi spriječile ruganje, čini mi se da su baš loše za učenje kulture odijevanja, tako da zapravo uopće ne mogu smisliti niti jedan razlog ZA uniforme - osim onoga što je navela Sanja, to mi je sasvim logičan razlog, ali ne znam zašto bi razvijeanje osjećaja pripadnosti školi bilo važno.
    osobno nisam fan uniformi.
    sto se tice njihove funkcije potpisujem sanju i bhany. i jos jednom djeca nisu blesava i bez obzira na uniforme, oni jako dobro zamjecuju puno toga, pa i imovinske razlike. dakle nije poanta, kao fol se praviti da razlike ne postoje, vec odgojiti pristojnu, empaticnu djecu, koja razmisljaju i djeluju po principima etike/morala.

mima, razvijanje osjecaja pripadnosti skoli je vazna, zato sto je to prva veca zajednica, nakon obitelji uze i sire kao nukleusa, u kojem dijete ima priliku ne samo uciti, nego i "zivjeti" to sto znaci biti socijalna jedinka, sto znaci biti drustveno odgovoran, sto znaci svi za jednoga, jedan za sve ...itd.
    Posljednje uređivanje od seni : 12.10.2011. at 09:22

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

stvarno ne razumijem.
    i ja isto.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

stvarno ne razumijem.
    Pa mislim da smo je dobro shvatile....

Samo se nikako s tim ne bi slozila.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

mima, razvijanje osjecaja pripadnosti skoli je vazna, zato sto je to prva veca zajednica, nakon obitelji uze i sire kao nukleusa, u kojem dijete ima priliku ne samo uciti, nego i "zivjeti" to sto znaci biti socijalna jedinka, sto znaci biti drustveno odgovoran, sto znaci svi za jednoga, jedan za sve ...itd.
    U redu, ali ja mislim da djeca ionako imaju osjećaj pripadnosti školi i razredu; moja ima u svakom slučaju, a sjećam se dobro tog osjećaja i iz vremena svog školovanja - u mom širem kvartu je bilo tri škole i dobro se znalo tko ide u koju.
    Tako da ne mislim da su uniforme presudne za razvijanje tog osjećaja, a sa druge strane pak ne mislim da je taj osjećaj toliko silno važan da bi ga trebalo poticati jednom tako drastičnom stvari kao što je uniforma.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

ja jako cijenim peterlinine stavove o odgoju i slicno.
    pa ako bih ovo protumacila, onako kako citam, to mi bas ne lici na nju.
    kako ono bijese u kanadi, danci,m gdje su zene izasle na ulice, nakon sto je policajac izrekao nesto slicno ovome?

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

U redu, ali ja mislim da djeca ionako imaju osjećaj pripadnosti školi i razredu; moja ima u svakom slučaju, a sjećam se dobro tog osjećaja i iz vremena svog školovanja - u mom širem kvartu je bilo tri škole i dobro se znalo tko ide u koju.
    Tako da ne mislim da su uniforme presudne za razvijanje tog osjećaja, a sa druge strane pak ne mislim da je taj osjećaj toliko silno važan da bi ga trebalo poticati jednom tako drastičnom stvari kao što je uniforma.
    ne mislim ni ja. samo objasnjavam, kako se to objasnjava.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

to je meni jako, jako važno.
    i zato, ubijte me, volim filmove s navijačicama i ragbijašima u glavnim ulogama, sve te koledž spike...
    kad ih vidim kako navijaju za svoju školu, srce mi ko kuća.

jer se sjećam da je tako bilo i u naše doba, uvijek se znalo da je Karl Marx (Zapruđe) jak u košarci, a mi (Gustav Krklec, Travno) da pobjeđujemo na LiDraNu...

Ne znam, možda je to još uvijek tako, samo ja nisam u toku...

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ha ha eto meni to nikad nije bilo važno, nikad me ne bi ponio kolektivni duh. Uglavnom su mi takve stvari služile za sprdanje.

Premda, bilo je lijepih i patetičnih trenutaka kada bi nastupili zajedno kao 'razred'.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

pa da, marš drolja će riješiti taj dio

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

gledam po svojoj...
    jako joj je važno kad ide negdje predstavljati svoju školu...strašno je ponosna, ona je dio tima, svi rade zajedno čak iako inače nisu najbolji prijatelji...toliko je to zahvati da nekad prelazi u euforiju...
    pa onda njena škola ovo, njena škola ono...najbolja, najljepša...mi, mi, mi...

ide i na jednu aktivnost gdje imaju trenirke i majice s logom kluba...u tome putuju, to mora biti čisto da se može obući uvijek i često

sjećam se i tog svog inozemnog iskustva, ono oblačenje u boje škole pa odlazak na utakmice i natjecanja takvi, pa navijanje

valjda je taj osjećaj pripadnost djeci potreban da se ispravno formiraju u zasebne individue na kraju

iako, malo se ponekad pitam...koliko je potreba za pripadnošću dobra i treba li ju podržavati tj. sprječava li ona razvoj individualnosti i uči li djecu da se povode za grupom (što u nekim situacijama može dovesti opet do krajnosti...npr. grupa koja zlostavlja nekog drugog)

tješim se da je i meni, kao manjem djetetu, taj osjećaj pripadnosti bio važan i bila sam sretna ako sam se osjetila dijelom nečega
    a ipak mislim da sam se razvila u osobu koja misli svojom glavom (bar se ja tako vidim)
    tako da, eto...vjerujem da je to sve faza u razvoju osobe i emocionalan i društvena potreba djeteta koju je potrebno ostvariti

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

dok ja napišem, vi već naredale 10 postova

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

stvarno ne razumijem.
    Bez obzira na političku korektnost /nekorektnost, meni je muka kad vidim klinku od 13 godina odjevenu za školu (ili van nje) kao lolitu. Mamac za pedofile... Znam da "normalna" odjeća ne može dijete zaštititi od takvih stvari, ali brate mili, zlo ne treba izazivati. Ne može klinka znati kako takva odjeća djeluje na pojedince, ali mogu mama i tata. Pa bi mogli i objasniti.

Marna avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Kad sam predavala u jednoj srednjoj školi, jedan je učenik komentirao moju igračkicu Alcatel s riječima: "Vi i prof.X imate isti mob!" Budući da je taj profesor bio u našoj mlađoj ekipi i poprilično u nekom boemskom điru, taj me komentar dobro nasmijao, jer Alcatel mi je bio drag iz sentimentalnih razloga, a već tada su tržište osvajale raznorazne Nokie i sl. tehno čuda s kojima su se učenici međusobno hvalili.

Osobno nisam za markice i sve druge statusne drangulije, ali kad kupujem odjeću volim da je funkcionalna, kvalitetna i lijepa. Naravno, kvaliteta i košta, a kad su djeca u pitanju, ne škrtarim, što ne znači da ću im kupiti iPhone, iPad i pitaj Stevea Jobsa, što sve ne.

Nažalost, u školama je oduvijek bilo zadirkivanja i sukobljavanja među djecom i mladima.
    Stoga valja djecu naoružati savjetima/uputama (i vlastitim primjerom!) kako se oduprijeti zlostavljačima, ali i kako biti od podrške onima koji su slabiji, odbačeni ili obilježeni na bilo koji način, dakle da se ne solidariziraju s većinom koja reagira mentaliltetom mase/rulje/stada koji slijepo gazi žrtvu.

Uh, svega sam vidjela počev od svog djetinjstva nadalje.
    Djeca su me u OŠ zvala advokat, jer sam stalno nekoga branila, nešto se raspravljala pod cijenu da i sama dobijem po nosu ili opomenu učitelja.

Iskreno mi je žao ove djevojčice.
    Novinari znaju dodati i Vegete u svoj tekst. Ča je, je ...

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ja mislim da se tu ne radi toliko o pedofilima, nego o tome da curica od 13 godina obučena seksi obično i izgleda starija i seksi. Ja osobno mislim da dok se nisi u stanju nositi sa seksom u svakoj njegovoj pojavnosti i naznaci, bolje za tebe da ne izgledaš seksi.

edit: pisala sam nakon Peterlin
    Posljednje uređivanje od vertex : 12.10.2011. at 10:17

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj vertex prvotno napisa Vidi poruku
    Ja mislim da se tu ne radi toliko o pedofilima, nego o tome da curica od 13 godina obučena seksi obično i izgleda starija i seksi. Ja osobno mislim da dok se nisi u stanju nositi sa seksom u svakoj njegovoj pojavnosti i naznaci, bolje za tebe da ne izgledaš seksi.

edit: pisala sam nakon Peterlin
    X
    to je i moje mišljenje, a sada dali sam u pravu...
    maloprije na Anteni Irina zvala psihologicu, nisam nažalost sve čula ali i ono što jesam, bolje bi mi bilo da nisam.
    Priča žena kako se cure u osnovnoj zbog opklade u 50 kn natječu koja će spavat sa više partnera, u šoku sam...
    Ja si to ne mogu zamislit, svjesna sam da se pomakla granica i a se sve ranije stupa u spolne odnose ali ovo...
    U srednjoj smo uvijek komentirale kako je nepravedno da tip koji je bio sa što više cura je veći frajer,a obrnuto cura postaje kurva...
    Još će ispast da žalim za takvim vremenima.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

nisam toliko strucna, ali mislim da pedofilija nema bas previse veza s tim kako su djeca odjevena. te ako se dobro sjecam knjiga na tu temu koje sam procitala, uopce nema zapravo nikakve veze. okidaci u glavi pedofila su prilicno druge prirode, te vrlo pojednostavljeno receno prije ce "proraditi" na slabo i nezsticeno dijete, nego na nekog decka ili curicu samosvjesnu i sigurnu, ma sto oni imali na sebi.
    drugo, ponovo bih podsjetila da su zlostavljaci djece dolaze u 85% slucajeva iz kruga uze i sire obitelji, kao i prijateljskog kruga, koji djecu gledaju u "svakodnevnom" izdanju, tako da teorija lolita ne drzi vodu.

vertex, imas point. medutim, ja sam prilicno sigurna da normiranja na tom polju donose vise stete nego koristi.
    sve zemlje i drustva koja mi sad padaju na pamet, gdje je izgled i oblacenje bilo normirano kako ih ja zovem "vijecem staraca" (naravno muskog roda) su bile i jesu manje ili vece diktature. od mao ce tunga, do serijatskih diktatura.
    Posljednje uređivanje od seni : 12.10.2011. at 10:54

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

seni, nisam mislila na normiranje (iako u školi da, tu mislim da je u redu imati neke propise o oblačenju) nego na to da je to za mene pitanje odgoja. Nije nešto na što ću gledati bezbrižno, nego ću mislit da mi se cura upušta u nešto za što nije spremna, i da bi je njeno neiskustvo moglo koštati neugodnosti koje njoj ne padaju na pamet. Ne vjerujem da ću zabranjivati, ali razgovarati otvoreno hoću - ne samo u smislu da se svatko smije oblačiti kako hoće i da mu nitko nema pravo ništa zbog toga napraviti, nego i o nijansama iz stvarnog života.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj vertex prvotno napisa Vidi poruku
    seni, nisam mislila na normiranje (iako u školi da, tu mislim da je u redu imati neke propise o oblačenju) nego na to da je to za mene pitanje odgoja. Nije nešto na što ću gledati bezbrižno, nego ću mislit da mi se cura upušta u nešto za što nije spremna, i da bi je njeno neiskustvo moglo koštati neugodnosti koje njoj ne padaju na pamet. Ne vjerujem da ću zabranjivati, ali razgovarati otvoreno hoću - ne samo u smislu da se svatko smije oblačiti kako hoće i da mu nitko nema pravo ništa zbog toga napraviti, nego i o nijansama iz stvarnog života.
    upravo tako!

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Kosjenka prvotno napisa Vidi poruku
    Priča žena kako se cure u osnovnoj zbog opklade u 50 kn natječu koja će spavat sa više partnera, u šoku sam...
    Ja si to ne mogu zamislit, svjesna sam da se pomakla granica i a se sve ranije stupa u spolne odnose ali ovo...
    Nešto istine ima u tome da se vremena mijenjaju,
    ali i u tome da svaka generacija gleda na novu s nekom vrstom nelagode
    i pred 50 godina isto su se takve priče o raskalašenoj mladeži prepričavale, vjerojatno i u doba starih egipćana, i uvijek nekako te raskalašene generacije dođu u godine kad sa zgražanjem govore o curicama koje se seksaju s 13 godina, i s nostalgijom se sjećaju svoje mladosti kad jesve bilo tako nevino
    a činjenica je da u vakoj generaciji ima nekoliko problematičnih o kojima se govori
    i čije se ponašanje ističe, pa se nalijepi na svu ostalu djecu koja iskazuju uobičajen tinejđerski bunt

nekako se na ovoj temi najviše slažem sa seni
    kako se djeca oblače nije presudno, već ono što je u njima
    odnosno ono o čemu je govorila Nena

Stranica 6 od 9 PrviPrvi ... 45678 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •