rodoslovno stablo što preporučujete program , ručno ( na papiru ili u kompiću).
trebam jako puno rubrika
rodoslovno stablo što preporučujete program , ručno ( na papiru ili u kompiću).
trebam jako puno rubrika
www.geni.com
meni se ovo čini OK, je koristila
http://www.myheritage.com.hr
mi smo na ovome, za sad nas je 217. Je li ti dovoljno?![]()
ja sam rukom iscrtala, dopisujem kada saznam za neke davne pretke ili novorođene, udane, oženjene itd.
Geni za online i Gramps (portable) za offline
Postoji standardizirani format za upisivanje genealoških podataka, ali ovisno o implementaciji neka polja fale ili su neka nova izmišljena. Naprimjer za istospolne brakove i slično.
Obzirom da ti treba za okupiti familiju, mislim da ti je geni.com najbolje rješenje jer se ponetko iz familije isto zainteresira i proširi stablo. Živa guba gdje sve na kraju nađeš rodbinu
Slobodno si izbij iz glave da ćeš naći familiju od prije cca. 1850 osim ako nisi neka teška buržoazija. Ne zbog troška nego zbog nedostatka podataka. I još nešto - nemoj se frapirati na količinu "nezakonite" djece među precima, uključujući i usvojene.
Hehe, smijesno mi je kako si to slozio, a sve istina.
Morat cu sloziti stablo, ako nista da se veselim ovim nezakonitim.
A mene zanima na koji način dođete do ove rodbine od prije sto i nešto godina, evo npr. ja nemam pojima kako su se zvali pradjed i prabaka s tatine strane a tata je umro i ne mogu ga piatati a baš me zanima, jel postoji na netu neka stranica na kojoj se to može isčačkati.
1. ako možeš, pitaš strica (ili nekog u tom rangu)
2. u matičnom uredu možeš uzimati rodne, vjenčane i smrtne listove
- za događaje od cca 1947 naovamo. tako ako uzmeš djedov smrtni list tu bi mogla biti upisana imena njegovih roditelja-pradjedova koje tražiš.
3. starije crkvene knjige se nalaze u državnim arhivima gdje ih možeš pregledavati, ja se npr ne snalazim sa tražilicom hda, pa kao pomoćno sredstvo korstim tražilicu familysearch, preko koje mogu locirati u kojem hrvatskom arhivu se nalaze knjige koje tražim, onda se najaviš tom arhivu za čitanje, i sretno.
4. ako imaš broj čestice neke zemlje koja je u familiji dugo, preko zemljišnika online -opcija povijesno stanje, možeš iskopati nešto podataka - npr., vidiš tko je sa tvojim djedom/pradjedom dijelio zemlju-(ja sam tu saznala ime jednog pradjeda što mi je nedostajao)
za hrv. uvjete ovo je dobro štivo za početnike http://www.rodoslovlje.hr/istaknuta-...ljnijoj-cijeni