Pokazuje rezultate 1 do 5 od 5

Tema: ugovor o djelu i ovrha

Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno ugovor o djelu i ovrha

Cure i decki, molim vas za savjet hitno:

zaposlena sam na ugovor o djelu, to mi je jedini izvor prihoda, i saznala sam da se kod ugovora o djelu ne moze napraviti zasticeni racun i da ce mi na ovrhu ici cijela placa sve dok se dug ne isplati.

Sto da radim u ovoj situaciji, kome da se obratim, kako da dodjem do te 2/3 prosjecne hr place? ili do bilo koje svote za prezivjeti?

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Na ovom linku imaš sve o provođenju ovrhe i zaštiti novčanih sredstava od ovrhe - FINA
    Određivanje i provođenje ovrhe - Trgovački sud

nadalje na ovom linku na 4 stranici stoji sljedeće:

Što može biti predmetom ovrhe?
    Predmetom ovrhe može biti neto plaća, koju poslodavac isplaćuje ovršeniku; naknada umjesto plaće (za vrijeme bolovanja, godišnjeg odmora, plaćenog dopusta, otkaznog roka kad radnik ne mora dolaziti na rad, kad se ne radi jer nije osigurana zaštita na radu i sl.); naknada za skraćeno radno vrijeme; naknada zbog umanjenja plaće; mirovina; plaća vojnih osoba.

Što ne može biti predmetom ovrhe?
    Predmetom ovrhe ne mogu biti primanja po osnovi ugovora o djelu, primanja temeljem autorskopravnog ugovora, otpremnine zbog otkaza ugovora o radu, otpremnine zbog odlaska u mirovinu, isplate materijalnih troškova (dnevnice, naknade za odvojeni život, terenski dodatak, putni troškovi, prijevoz na posao, božićnice i dr.) jer se ne smatraju stalna novčana primanja.

Ista svar je navedena i objašnjena ovdje.

Ukratko,
    poslodavac nije ovlašten provoditi ovrhu nad isplata s osnove ugovora o djelu. No, s obzriom da se isti isplaćuje na žiro račun, isti može biti blokiran zbog ovrhe, te će sav priliv po njemu biti prebačen fini.
    Međutim, s obzirom na kompletnu šaradu propisa, praksi, krivih tumačenja, neinformiranosti i ostalog, iskreno ti ne mogu reći da ako ti je ovaj prihod jedini, da li možeš uložiti molbu da ti se zaštiti određena visina tog prihoda (a s osnove zaštićene visine primanja s osnove plaće).
    jednostavno, obrati se fini (na prvom linku imaš i telefon). I molim te, podijeli s nama informaciju.

Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Hvala ti, puno si mi pomogla.

u Fini samo peru ruke, ne zele pomoci niti zele pravno savjetovati jer to kao " nije u njihovoj nadleznosti". Sutra idem opet...

Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Draga Mama san, nista pod ovoga. Kod ugovora o djelu nema mogucnosti za otvaranje podracuna jer se takva primanja ne racunaju kao placa( bez obzira sto je to jedini izvor prihoda) nego spadaju pod novcana sredstva i idu 100% Fini. Prokleta bila ova drzava , dabogda se raspala i bila kupljena cijela od nekog stranca tako da hrvati u potpunosti nestanu. Ovo je necuveno.

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Draga Abys, na žalost točno ono što sam ti napisala. Poslodavac ne može provesti ovrhu, ali će ti se ovrha provesti po sredstvima žiro računa... i tako će ti pojesti sve.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •