-
ugovor o djelu i ovrha
Cure i decki, molim vas za savjet hitno:
zaposlena sam na ugovor o djelu, to mi je jedini izvor prihoda, i saznala sam da se kod ugovora o djelu ne moze napraviti zasticeni racun i da ce mi na ovrhu ici cijela placa sve dok se dug ne isplati.
Sto da radim u ovoj situaciji, kome da se obratim, kako da dodjem do te 2/3 prosjecne hr place? ili do bilo koje svote za prezivjeti?
-
Osoblje foruma
Na ovom linku imaš sve o provođenju ovrhe i zaštiti novčanih sredstava od ovrhe - FINA
Određivanje i provođenje ovrhe - Trgovački sud
nadalje na ovom linku na 4 stranici stoji sljedeće:
Što može biti predmetom ovrhe?
Predmetom ovrhe može biti neto plaća, koju poslodavac isplaćuje ovršeniku; naknada umjesto plaće (za vrijeme bolovanja, godišnjeg odmora, plaćenog dopusta, otkaznog roka kad radnik ne mora dolaziti na rad, kad se ne radi jer nije osigurana zaštita na radu i sl.); naknada za skraćeno radno vrijeme; naknada zbog umanjenja plaće; mirovina; plaća vojnih osoba.
Što ne može biti predmetom ovrhe?
Predmetom ovrhe ne mogu biti primanja po osnovi ugovora o djelu, primanja temeljem autorskopravnog ugovora, otpremnine zbog otkaza ugovora o radu, otpremnine zbog odlaska u mirovinu, isplate materijalnih troškova (dnevnice, naknade za odvojeni život, terenski dodatak, putni troškovi, prijevoz na posao, božićnice i dr.) jer se ne smatraju stalna novčana primanja.
Ista svar je navedena i objašnjena ovdje.
Ukratko,
poslodavac nije ovlašten provoditi ovrhu nad isplata s osnove ugovora o djelu. No, s obzriom da se isti isplaćuje na žiro račun, isti može biti blokiran zbog ovrhe, te će sav priliv po njemu biti prebačen fini.
Međutim, s obzirom na kompletnu šaradu propisa, praksi, krivih tumačenja, neinformiranosti i ostalog, iskreno ti ne mogu reći da ako ti je ovaj prihod jedini, da li možeš uložiti molbu da ti se zaštiti određena visina tog prihoda (a s osnove zaštićene visine primanja s osnove plaće).
jednostavno, obrati se fini (na prvom linku imaš i telefon). I molim te, podijeli s nama informaciju. 
-
Hvala ti, puno si mi pomogla.
u Fini samo peru ruke, ne zele pomoci niti zele pravno savjetovati jer to kao " nije u njihovoj nadleznosti". Sutra idem opet...
-
Draga Mama san, nista pod ovoga. Kod ugovora o djelu nema mogucnosti za otvaranje podracuna jer se takva primanja ne racunaju kao placa( bez obzira sto je to jedini izvor prihoda) nego spadaju pod novcana sredstva i idu 100% Fini. Prokleta bila ova drzava , dabogda se raspala i bila kupljena cijela od nekog stranca tako da hrvati u potpunosti nestanu. Ovo je necuveno.
-
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma