Stranica 4 od 5 PrviPrvi ... 2345 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 151 do 200 od 238

Tema: Krađa djece?

MoMo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

ta legenda sa Kinezima je izgleda stigla i do BH..navodni su decko i cura isli u kinesku prodavnicu ona je sama usla on je ceako i kao nije je bilo par sati pa je on isao traziti rekli mu niko nije usao u prodavnicu...bla bla pa je on zvao prijetelja koji je specijalac i nasli su je u podrumu spremu za vadjnje organa milsim vadjenje organa u podrumu....osobi koja mi je sva zabrinuta to isrpocala nisam rekla svoje misljenje o ovoj prici jer se sigurnio ne bismo razumjele

Sve to ne znaci da nisam oprezna jer meni se L sakrila u pordavnici u shoping centru i strah koji sam tad prezivjela ne da se ispricati rijecima ta minuta mi se cinila kao vjecnost - a sve se desilo u skenudi stajal je pored mene i sekundi nestala od tada je stalno imam na oku

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj MoMo prvotno napisa Vidi poruku
    ta legenda sa Kinezima je izgleda stigla i do BH..navodni su decko i cura isli u kinesku prodavnicu ona je sama usla on je ceako i kao nije je bilo par sati pa je on isao traziti rekli mu niko nije usao u prodavnicu...bla bla pa je on zvao prijetelja koji je specijalac i nasli su je u podrumu spremu za vadjnje organa milsim vadjenje organa u podrumu....osobi koja mi je sva zabrinuta to isrpocala nisam rekla svoje misljenje o ovoj prici jer se sigurnio ne bismo razumjele
    hahaha to je to.
    i dečko koji čeka ispred dućana i specijalac, sve je isto.

da se odmah editiram - ne mora biti dečko, bilo je tu raznih likova koji su čekali ispred dućana.
    Posljednje uređivanje od Tashunica : 23.09.2012. at 15:15

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Deaedi prvotno napisa Vidi poruku
    A gle,mi smo tu jadni i neuki, ali moia ce nas sve nauciti, koga se moramo cuvati.
    i u sve se razumije. Jučer u trudnička bolovanja, danas u otmice djece, Kineze...

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Citiraj zhabica prvotno napisa Vidi poruku
    ajde molim te pojasni jos jednom sto si s ovim htjela reci? jer ovo sto ja citam zvuci jako ruzno :/
    ako mislis ovo za kinu, pa ne znam zbilja, osim toga sto je kina na dnu svjetske ljestvice po postivanju ljudskih prava i tako to. ali tko zna mozda je nas mentalni sklop blizi kineskom nego sam mislila, pa ce se nase zene zapravo jos i veseliti recimo trudnickim bolovanjima kakvi su u kini.

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Citiraj Tanči prvotno napisa Vidi poruku
    i u sve se razumije. Jučer u trudnička bolovanja, danas u otmice djece, Kineze...
    hvala, hvala, ali da je tako nasla bi me na svakom topicu, medjutim ja ti se javljam samo na teme koje doista i razumijem.

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Ja još uvijek ne kužim kako se bude "ekstra na oprezu", bez obzira bojiš li se Kineza, Roma ili pedofila koji može biti bilo tko u bilo kojoj garaži.
    Je li to znači da ne ispuštaš dijete nikada iz ruku, da ne sjedneš na klupu dok on trči parkom, da ga ne pustiš samog u wc u kafiću? Da uvijek ima zviždaljku oko vrata? Da mu je ugrađen čip koji nam uvijek javlja njegovu lokaciju?
    .
    Znam da na svijetu postoje stravične, prestravične stvari i da nisam ni od čega zaštićena, kao ni moje dijete. Ali u nekim stvarima mi se čini da veću cijenu platimo strahu da nam se to ne dogodi.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj moia prvotno napisa Vidi poruku
    hvala, hvala, ali da je tako nasla bi me na svakom topicu, medjutim ja ti se javljam samo na teme koje doista i razumijem.
    A i skromnost ti je vrlina....

Jedno je iznositi svoj stav, a drugo uvjeravati ljude da si samo ti u pravu.

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Potpis na zadnje dvi recenice od Tangerine. Prolazim ja neku vecer getom u Splitu i bas mi fino i odjednom vidim da nema ljudi oko mene i pomislim, sad bi se ja kao trebala bojat (zbog Marjanskog ubojstva), al onda pomislim, aj kvragu, i opet mi bude lipo.

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Citiraj tangerina prvotno napisa Vidi poruku
    Ja još uvijek ne kužim kako se bude"ekstra na oprezu", bez obzira bojiš li se Kineza, Roma ili pedofila koji može biti bilo tko u bilo kojoj garaži.
    Je li to znači da ne ispuštaš dijete nikada iz ruku, da ne sjedneš na klupu dok on trči parkom, da ga ne pustiš samog u wc u kafiću? Da uvijek ima zviždaljku oko vrata? Da mu je ugrađen čip koji nam uvijek javlja njegovu lokaciju?
    .
    Znam da na svijetu postoje stravične, prestravične stvari i da nisam ni od čega zaštićena, kao ni moje dijete. Ali u nekim stvarima mi se čini da veću cijenu platimo strahu da nam se to ne dogodi.
    kao sto sam napisala jos po prvom javljanju sto je ujedno i razlog mog prvog posta, parafraziram, jedna stvar je takve stvari akceptirati, a druga stvar je nazivati ih urbanim legendama i zapravo neistinama.

da nisi ni od cega zasticena je pomalo prestrasno razmisljanje, pogotovo kada nam se radi o djeci.
    osobno ipak u odredjenoj mjeri imam povjerenja u nas zapadni sustav i odredjenu zastitu koju nam taj sustav pruza. ovako kao ti bih moza razmisljala da zivim u rusiji, bugarskoj, kini, indiji, juznoj africi na primjer, ali ne tu kod nas. barem ne jos.

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Citiraj Deaedi prvotno napisa Vidi poruku
    Jedno je iznositi svoj stav, a drugo uvjeravati ljude da si samo ti u pravu.
    jedno je osjecati se prozvanim, a drugo doista to i biti.

Administrator foruma daddycool avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

osobno ipak u odredjenoj mjeri imam povjerenja u nas zapadni sustav i odredjenu zastitu koju nam taj sustav pruza. ovako kao ti bih moza razmisljala da zivim u rusiji, bugarskoj, kini, indiji, juznoj africi na primjer, ali ne tu kod nas. barem ne jos.
    dobro je da imaš povjerenja u zapadni sustav.
    ja imam povjerenja u činjenicu da na ovom dijelu balkana (čitaj Hrvatskoj) već godinama nije oteto niti jedno dijete (ne računam kad se roditelji razvode pa jedan drugom uzimaju dijete).
    ako netko ima neku činjenicu koja govori drugačije neka je podastre u protivnom ću topic zaključati jer ih ima već dovoljno gdje se nadmudrujete

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja još uvijek ne kužim kako se bude "ekstra na oprezu", bez obzira bojiš li se Kineza, Roma ili pedofila koji može biti bilo tko u bilo kojoj garaži.
    .
    http://nl.aliexpress.com/item/childr...640098386.html

kod nas se najurednije prodaju razliciti uredjaji za gps lokatorom za djecu. imas ga onda uredno na svojem telefonu na karti i vidis di je. oznacis ocekivanu rutu kretnja i ako izadje 50 metara ili koliko vec hoces iz zadane rute uredjaj te alarmira. sve skupa je povezano i na policiju

u usa i canadi djeca ispod 12 godina se ne smiju igrati vni sama bez nadzora odraslih upravo zbog slucajeva kad su nestajala djeca

oko mene se djece u principu ne igraju sama, uvijek je neko od odraslih prisutan

osobno sam bila prisutna kad je tip od 2m doveo u shopping centru mami djevojcicu od mozda 6-7 godina i kad je zena pala na koljena i pocela samo ponavljati "mislila sam da te vise nikada necu viditi" (nisu bile prisutne kamere i niko nije snimao patticni film)

pedofila koji je pokusao organizirati pedofilsku stranku sam vidjala po cesti jer stanuje 2 ulice od nas. tip je svojevremeno objasnjavao na tv kako su im najlaksa meta djeca koja su prepustena sama sebi. prvo se sprijatelje, slusaju djecu i imaju vremena i razumijevnja za ono sto starci nemaju. i veli da djeca pristanu na sve. i vidjala sam kao pomaze decku koji je pao sa bicikla a roditelja nema da dignu klinca prikljestenog biciklom...

sad nam se po novinama vrti vijest da zena pedofila koji je otimao djecu i drzao ih u podrumu u belgiji nije pustila 2 curice iz podruma, nije zvala policiju nego ih je ostavila da umru od gladi nakon samo 16 godina izlazi iz zatvora i zivjeti ce u nekom samostanu

pogledaj koliko ljudi nestaje samo u hr, sjeti se antonije bilic http://www.nestali.hr/

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj daddycool prvotno napisa Vidi poruku
    dobro je da imaš povjerenja u zapadni sustav.
    ja imam povjerenja u činjenicu da na ovom dijelu balkana (čitaj Hrvatskoj) već godinama nije oteto niti jedno dijete (ne računam kad se roditelji razvode pa jedan drugom uzimaju dijete).
    ako netko ima neku činjenicu koja govori drugačije neka je podastre u protivnom ću topic zaključati jer ih ima već dovoljno gdje se nadmudrujete
    do koje ti godine racunas "dijete"

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

stray, ti znaš za neku otmicu?

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

do one godine do koje ga ja mogu zaštititi
    ne računam npr. sina Vladimira Zagorca koji je imao 17 godina a otet je zbog astronomske otkupnine.
    niti imam toliko novaca, niti imam ikakve veze sa takvim krugovima da bi to bila realna opasnost za moje dijete.
    jel bila u HR još koja otmica?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    i biti ne znam za konkretan slucaj otmice osim kad se roditelji otimaju za dijete

ovo mi je stiglo danas http://www.nestali.hr/default.aspx?id=22&osoba_id=2744

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

sad sam se sjetila, znam za otmicu. frendicina je sestricna u dobi od 10 godina bila oteta. silovana ubijena i bacena u saht. nadjena je 3 mjeseca kasnije a pocinitelj nije pronadjen (nije se dogodilo u hr)

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

to nema veze s temom
    ova djeca nisu niti oteta niti "ukradena"

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj stray_cat prvotno napisa Vidi poruku
    i biti ne znam za konkretan slucaj otmice osim kad se roditelji otimaju za dijete

ovo mi je stiglo danas http://www.nestali.hr/default.aspx?id=22&osoba_id=2744
    ovo stalno kola
    i najčešće su to djeca čiji nestanci su recidivi; bježe od kuće i vraćaju se
    nije relevantno za ovu temu, nikako

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

sad sam se sjetila, znam za otmicu. frendicina je sestricna u dobi od 10 godina bila oteta. silovana ubijena i bacena u saht. nadjena je 3 mjeseca kasnije a pocinitelj nije pronadjen (nije se dogodilo u hr)
    ne kažem naravno da se i ne može dogoditi
    ali ne vidim realan razlog za stvaranje nekakve paranoje oko nečega što realno nije prijetnja u HR
    možda tamo gdje živite ti i moia to jest realna prijetnja

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

to nema veze s temom
    ova djeca nisu niti oteta niti "ukradena"
    a dobro koji je ok izraz za djecu koju je neko odveo nekud protiv njihove volje i tamo ih drzao, izivljavao se na njima? vecina te djece nikad se ne vrate kuci

kako bi trebala nazvati punoljetnu osobu koja je na prevaru dosla u nl (pricam o mladoj zeni iz rumunjske) jer su joj obecali da ce raditi kao konobarica pa su joj kad je stigla oteli pasos i prebijali je sve dok nije klonula i pocela sa prostituiranjem dok nije uspjela pobjeci? (ona je samnom igrala odbojku nakon sto je zbrisala, znaci osobno je poznajem i sama je pricala o tome)

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ovo stalno kola
    i najčešće su to djeca čiji nestanci su recidivi; bježe od kuće i vraćaju se
    nije relevantno za ovu temu, nikako
    pa ne pise na koji je nacin nestala, za ostalo nemam pojma

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

oko mene se djece u principu ne igraju sama, uvijek je neko od odraslih prisutan
    Ja se svaki put sjetim ovoga kad se promislim koje su prednosti i nedostaci zivota u malome mjestu.

Upravo to da mi se djeca mogu mirno igrat na ulici i da se ne moram brinut hoce ih netko otet/hoce im se nesto lose dogodit mi je ogroman plus u zivotu, jer nema sasne da mi dijete mrdne dva koraka dalje od kuce ili s nekim nepoznatim, a da to netko iz ulice ne primjeti i ja sam zbog toga presretna.

Kod nas je normalno da se djeca izadju na ulicu popodne igrat, normalno je da copor djece ida na kupanje, mi izadjemo ispred kuce cakulat sa susidima, na djecu uvijek netko pazi cak i kad nije odmah pored njih prisutan, i mozda je upravo u tome stos stray, sto zivimo u razlicitim uvjetima.

Ovo sto ti pises meni je ko iz nekih horor filmova i ne mogu zamislit da zivim u takvoj sredini. Ne zelim reci da nema pedofila, ovih onih, ali ne osijecam se da su mi djeca tome izlozena. Doduse, jos uvijek su mala i mi ih ni ne pustamo s oka, ali svejedno, i ja se pouzdam u ovu cinjenicu kao i daddy.

Citam tvoje postove i jedino sta ti mogu rec - dodji zivit u Hrvatsku

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

do one godine do koje ga ja mogu zaštititi
    ne računam npr. sina Vladimira Zagorca koji je imao 17 godina a otet je zbog astronomske otkupnine.
    niti imam toliko novaca, niti imam ikakve veze sa takvim krugovima da bi to bila realna opasnost za moje dijete.
    jel bila u HR još koja otmica?
    ne pišem radi širenja panike, jer stvano mislim (i nadam se) da je kod nas još uvijek relativno sigurno
    ali kad si već pitao, nije klasična otmica, još gore
    prije 20 godina silovanje i ubojstvo djevojčice u Rijeci
    kad je Aleksandar Relja otpušten na vikend s psihijatrije na Rabu gdje je "ležao" radi silovanja i ubojstva djevojčice
    i odmah ponovio isto

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku
    ne pišem radi širenja panike, jer stvano mislim (i nadam se) da je kod nas još uvijek relativno sigurno
    ali kad si već pitao, nije klasična otmica, još gore
    prije 20 godina silovanje i ubojstvo djevojčice u Rijeci
    kad je Aleksandar Relja otpušten na vikend s psihijatrije na Rabu gdje je "ležao" radi silovanja i ubojstva djevojčice
    i odmah ponovio isto
    To je bila teška pogreška struke i sustava, sjećam se toga...

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

kako bi trebala nazvati punoljetnu osobu koja je na prevaru dosla u nl (pricam o mladoj zeni iz rumunjske) jer su joj obecali da ce raditi kao konobarica pa su joj kad je stigla oteli pasos i prebijali je sve dok nije klonula i pocela sa prostituiranjem dok nije uspjela pobjeci? (ona je samnom igrala odbojku nakon sto je zbrisala, znaci osobno je poznajem i sama je pricala o tome)
    Ona je žrtva trgovine ljudima. Jako mi je drago da je uspjela pobjeći iz toga, vjerujem da puno njih ne uspije. To nije baš krađa djece, ali je isto nešto o čemu treba biti oprezan i informiran.
    Ali žrtve trgovanja ne završe tamo tako da ih netko otme na ulici i odnese u prostituciju, to je previše riskantan posao. Nego tako da im netko napriča priče o poslu vani, one same dođu, svojoj familiji kažu da su išle tamo radit i prođe neko vrijeme dok njima postane sumnjivo što im se ne javljaju.

Mislim da je ovakvo veliko zastrašivanje kontraproduktivno jer to postane previše strašno da bismo uopće htjeli primiti u svoje glave, pa radije potisnemo i opet ne naučimo kako biti oprezniji i pametniji. Ne volim taj pristup "biiig baaad woooolf".

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

ja još niti jednom u svojoj okolini nisam čula da je neko dijete oteto
    mislim baš na djecu, ovu školske dobi
    normalno mi je djecu učiti oprezu a i sama sam takva
    ali ne mogu i ne želim živjeti u strahu da je svaki korak potencijalno životno opasan

zato mi napumpavanje psihoze (bilo koje vrste) ide na živce i u principu ne sudjelujem u takvim razgovorima

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

flopica, potpis.

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Ona je žrtva trgovine ljudima. Jako mi je drago da je uspjela pobjeći iz toga, vjerujem da puno njih ne uspije. To nije baš krađa djece, ali je isto nešto o čemu treba biti oprezan i informiran.
    Ali žrtve trgovanja ne završe tamo tako da ih netko otme na ulici i odnese u prostituciju, to je previše riskantan posao. Nego tako da im netko napriča priče o poslu vani, one same dođu, svojoj familiji kažu da su išle tamo radit i prođe neko vrijeme dok njima postane sumnjivo što im se ne javljaju.

Mislim da je ovakvo veliko zastrašivanje kontraproduktivno jer to postane previše strašno da bismo uopće htjeli primiti u svoje glave, pa radije potisnemo i opet ne naučimo kako biti oprezniji i pametniji. Ne volim taj pristup "biiig baaad woooolf".
    problem je u mentalnom sklopu - takve stvari se dogadjaju nekom drugom ne meni. ne mislim tu samo na otmicu djece, trgovinu ljudima, organima, drogom ili cigaretama, vec na sve aspekte zivota. rak pluca se dogadja nekom drugom recimo...

a ovaj topic, kao i ovaj forum upravo pokazuje taj uzorak da se najbanalnije teme u biti najduze zvacu, teme koje u konacnici ne tjeraju citaoca/sudionika na preveliki napor. i to je ok, ali do onog momenta kada se cinjenice pocinju tretirati kao poluistine, neistine, zastrasivanje, paranoje i slicno.

tu smo se primjerice dotakli, pored kradje djece po trgovackim centrima hrvatske zapravo vise razlicitih aspekata koji se ispreplicu od trgovine ljudima na svjetskom nivou do usporedbe sigrunosti od zemlje do zemlje. zapravo vazne svjetske teme, teme koje imaju nekog konkretnog potencijala.

ali na zalost takve teme uvijek zavrse na predbacivanju o sirenju paranoje ili najbolje ti je dodjes zivjeti u hr, ili hr je sigurnija nego zapadna europa, ili hr kokos je puno zdravija od europske itd...

zapravo je to kontraproduktivno puno vise jer s jedne strane kao pokusavamo biti liberalni, otvoreni, tolerantni prema svemu sto nije hrvatsko, a sa druge strane pokazujemo nevjerojatan animozitet prema europi u koju uskoro ulazimo i to s idejom da jednog dana svi budemo europljani sa europskim pasosima i granicama koje ce jednom pokazivati gdje pocinje i zavrsava europa, a ne jedna hrvatska, poljska ili njemacka.

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Preporučam pročitati donji dio stranice, "Variations" i "Origins".

http://www.snopes.com/horrors/parental/kidnap.asp

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ali na zalost takve teme uvijek zavrse na predbacivanju o sirenju paranoje ili najbolje ti je dodjes zivjeti u hr, ili hr je sigurnija nego zapadna europa, ili hr kokos je puno zdravija od europske itd...
    ne bih rekla kako je to ovdje uobičajeno, sve dok se "s druge strane" ne pojavi netko tko zamijeni subjekte i predikate.

ali, ako se neka priča ciklički ponavlja svake dvije godine i ako, mjesec dana nakon njezina pojavljivanja u javnosti, policija šalje demantij istinitosti... onda svakako zaslužuje da je se nazove urbanom legendom.
    jer su joj to ime i prezime.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

U subotu je bio potresan dokumentarac Larissa mirna žena i iskreno meni je taj način "otmice" djeteta ne znam da li strašniji ili tužniji

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

jeste čuli za onaj slučaj iz rijeke, čitali po novinama?
    uzorni student medicine (tako je pisalo u novinama) se otišao voziti malo biciklom i otelo ga.
    našlo ga poslije par dana u italiji, s ožiljcima po tijelu, pričao policiji da su ga oteli ljudi obučeni u policijske uniforme. kao, pobjegao im, krađa organa i te spike, ne sjećam se detalja. cijela histerija nastala.
    poslije par dana se saznalo da je uzorni student bio - kockar, u dugovima do grla. i sve izmislio.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

da, da
    sigurno se može pobjeći onome tko je nameračio uzeti ti organe
    a i ti koji uzimaju... prvo te malo sjeckaju, pa te puste

jadni smo ti mi ako su nam budući doktori tako pametni

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Citiraj Sanja prvotno napisa Vidi poruku
    Preporučam pročitati donji dio stranice, "Variations" i "Origins".

http://www.snopes.com/horrors/parental/kidnap.asp
    da, na internetu se svasta moze naci po razno raznim nesluzbenim sajtovima, portalima i slicno, prostora za manipulaciju javnog mjenja ima na pretek..

medutim BBGM kaze: http://www.gegen-menschenhandel.de/i...mid=54&lang=en

Lack of public awareness and appreciation of the criminal offences perpetrated mean that the phenomenon goes largely unrecognized in the social and work environments of those (potentially) affected.

a svijest o necemu nije jednako paranoji.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

svijest i nacin komunikacije su dva razlicita para cipela.
    forum nije mjesto gdje komunikacija treba nalikovati krizarskim ratovima.

kata.klik avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

samo me zanima koja je vjerovatnost da će ti neko ukrasti dijete?
    odnosno koja je vjerovatnost da će ga pokupiti auto na križanju?

strah me i jednog i drugog, ali to ne znači da ne prelazimo cestu....

ne živim u vječitom strahu što se može dogoditi, naravno da pazim na dijete i pazit ću, ali živimo, mali trči po parku, skače, pada, nekako mi je draže pet puta viknut PAZI i nemoj to nego hodati za njim i paziti da ne padne, da ne kaže nekom nepoznatom bok...

ne vidim u svakom pedofila, lopova, kradljivca....jednostavno se želim osjećati sigurnom. I nadam se da hoću još duuuugo, duuugo.

a urbane legende je dobro tu i tamo ispričati malo starijim klincima čisto da osjete strah....i nekako imam osjećaj da baš zbog toga i svako malo iskrsnu van

OFF, a Moia, ti mi stvarno nisi baš jasan lik

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj kata.klik prvotno napisa Vidi poruku
    samo me zanima koja je vjerovatnost da će ti neko ukrasti dijete?
    odnosno koja je vjerovatnost da će ga pokupiti auto na križanju?
    X
    ja kad baš hoću strahovat za dijete, bojim se prometa, i kasnije kad bude adolescent grupa huligana koji traže koga će prebiti.

A od urbanih legendi još mi je gore ovo što radi npr Slobodna Dalmacija zadnjih mjesec dana, evo danas imaju članak gdje su pobrojali koliko ubojica šeta gradom. A žene u Hrvatskoj daleko više stradavaju od ruke svojih muževa, vanbračnih partnera i drugih članova obitelji, nego od stranaca koji iskaču iz grmlja.

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

potpis na katu i tangerinu
    jasno da treba djecu odgajati da paze gdje, kako i s kime ali i kako prelaze cestu, kako voze bajs, kako se voze u autu...
    Oko ničega ne treba paničariti.

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

u usa i canadi djeca ispod 12 godina se ne smiju igrati vni sama bez nadzora odraslih upravo zbog slucajeva kad su nestajala djeca
    Za Kanadu ne znam, ali u SAD-u jedna jedina savezna drzava (ne mogu sad iskopati koja, ali nasla sam za potrebe nekog drugog topica prije par mjeseci) ima propis prema kojem dijete ispod 12 godina ne smije biti bilo gdje bez nadzora. Sve ostalo je podlozno procjeni roditelja.

Djeca se najnormalnije igraju sama vani, bez nadzora odraslih. I na privatnim posjedima, i u parkovima. Razlika postoji, naravno, izmedju mojeg kvarta (na primjer) i parkica u Bronxu ili nekoj od cetvrti Chicaga. Jednako kao sto postoji razlika izmedju dvorista u Zagvozdu i Trga Bana Jelacica.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

OFF, a Moia, ti mi stvarno nisi baš jasan lik
    odlicno je to kako dio ljudi imaju potrebu suditi druge prema svojim kriterijia i prema tome kako sami funkcioniraju. to je stvarno fantasticno kako sebe dozivljavaju kao mjernu jedinicu normalnosti i od sebe vazu i mjere sve oko sebe

ako se dobro sjecam tebe i engleski jezik prilicno uznemirava? (ispricavam se ako sam te sa nekim zamijenila)

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Kaae prvotno napisa Vidi poruku
    Za Kanadu ne znam, ali u SAD-u jedna jedina savezna drzava (ne mogu sad iskopati koja, ali nasla sam za potrebe nekog drugog topica prije par mjeseci) ima propis prema kojem dijete ispod 12 godina ne smije biti bilo gdje bez nadzora. Sve ostalo je podlozno procjeni roditelja.

Djeca se najnormalnije igraju sama vani, bez nadzora odraslih. I na privatnim posjedima, i u parkovima. Razlika postoji, naravno, izmedju mojeg kvarta (na primjer) i parkica u Bronxu ili nekoj od cetvrti Chicaga. Jednako kao sto postoji razlika izmedju dvorista u Zagvozdu i Trga Bana Jelacica.
    NY sigurno

kata.klik avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

odlicno je to kako dio ljudi imaju potrebu suditi druge prema svojim kriterijia i prema tome kako sami funkcioniraju. to je stvarno fantasticno kako sebe dozivljavaju kao mjernu jedinicu normalnosti i od sebe vazu i mjere sve oko sebe

ako se dobro sjecam tebe i engleski jezik prilicno uznemirava? (ispricavam se ako sam te sa nekim zamijenila)
    ne nisi me zamjenila s nekim, a kad smo kod engleskog, oprosti ali eto neki možda ne barataju s njim tako dobro kao ti, ia s obzirom da smo na Hrvatskom forumu bilo bi ljepo barem prema nekolicini nas koji baš ne baratamo stranim jezikom poštovana gospoda objasni što je mislila reći...

a nekako mi se stalno čini da baš ti i moria vučete vodu na svoj mlin, i uporno namečete svima svoje mišljenje, na kojeg imate pravo ali ne znači da su svi drugi idioti i budale koje ne znaju šta pišu.

ako ti smeta moja pojava slobodno me stavi na ignor, neću zbog toga suze liti.

ašto se teme tiče, ma najbolje staviti svima čipove u guzicu i pratiti se preko gps-a, ne dozvoliti djetetu da padne u blato, da zaprlja ruke. Nego ga postaviti da stoji pokraj mene i ne miče se, baš će tako steći samopouzdanje i naučiti se nositi sa svijetom oko sebe.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

U mojoj firmi je radio momak koji je djelovao po svemu uzoran, sve dok se jednog dana nije pojavila policija i odvela ga jer se pokazalo da je upravo on pedofil za kojim se tragalo danima - žrtva je bila djevojčica koju je pokupio s igrališta, namamivši je u auto slatkišima.

Tako da nisam za širenje panike, i češće brinem zbog prometa, ali mi je važno da moje dijete zna da se i takve stvari događaju.

IvanaR avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Da zanemarim ove priče o kineskim radnjama i šišanjima po tržnim centrima koje su zaista urbane legende. Mene ovakve stvari o kojima nela priča, ipak donekle zabrinjavaju. Želela bih da svoju decu naučim, ne znam kako bih to nazvala, bezbednom ponašanju? Znate one stvari tipa, ne sedaj u auto sa nepoznatima, ne uzimaj slatkiše, ili bilo šta od nepoznatih... Nisam sigurna kako da to najefikasnije izvedem. Malo mi je bezveze da posednem dete i izverglam mu listu šta ne sme. Čini mi se da to ne bi baš imalo nekog efekta. Da li, šta i kako učite svoju decu na tu temu?

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

NY sigurno
    Jok.

Izvor: http://www.ocfs.state.ny.us/main/pre...sp#supervision

A drzave koje spominju godine u zakonima su jedino Maryland, Illinois, Georgia i Oregon, a rijec je o ostavljanju djece kod kuce (tipa kljucic oko vrata).

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ašto se teme tiče, ma najbolje staviti svima čipove u guzicu i pratiti se preko gps-a, ne dozvoliti djetetu da padne u blato, da zaprlja ruke. Nego ga postaviti da stoji pokraj mene i ne miče se, baš će tako steći samopouzdanje i naučiti se nositi sa svijetom oko sebe.
    moje dijete ide u skolu udaljenu 7 km od kuce. sa skolom odradjuje razlicite aktivnosti i vrlo su pokretni, stalno se nekud ide. dok jos nije bio svjestan da se treba zadrzavai uz uciteljicu bili smo na korak od kupovine chipa

ovdje je standard da se djecu odvede u zabavni park, standard je da su skolka dvorista zatvorena ogradom tako da djeca ne mogu otici van, skole imaju sigurnosne duple brave da djeca ne mogu otvoriti sama

(u skolu se krece sa 4 godine bez obzira na to kad je dijete rodjeno. moj je rodjn u 2. mj pa je u skolu krenuo u 2. mjesecu.)

od frendice je klinac uspio zbrisati iz specijalne skole sa duplim bravama i posebnom ogradom. imao je 4 godine i nasli su ga u kanalu udaljenom 500 metara od skole (zivog, vidile su ga neke klinke iz gimnazije pored tog kanala i one su trcale u vodu da ga izvuku, da se cekala policija ne bi danas bio ziv)

kriteriji o sigurnosti su definitivno uvjetovani tempom i nacinom zivota

kata.klik avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

moje dijete ide u skolu udaljenu 7 km od kuce. sa skolom odradjuje razlicite aktivnosti i vrlo su pokretni, stalno se nekud ide. dok jos nije bio svjestan da se treba zadrzavai uz uciteljicu bili smo na korak od kupovine chipa

ovdje je standard da se djecu odvede u zabavni park, standard je da su skolka dvorista zatvorena ogradom tako da djeca ne mogu otici van, skole imaju sigurnosne duple brave da djeca ne mogu otvoriti sama

(u skolu se krece sa 4 godine bez obzira na to kad je dijete rodjeno. moj je rodjn u 2. mj pa je u skolu krenuo u 2. mjesecu.)

od frendice je klinac uspio zbrisati iz specijalne skole sa duplim bravama i posebnom ogradom. imao je 4 godine i nasli su ga u kanalu udaljenom 500 metara od skole (zivog, vidile su ga neke klinke iz gimnazije pored tog kanala i one su trcale u vodu da ga izvuku, da se cekala policija ne bi danas bio ziv)

kriteriji o sigurnosti su definitivno uvjetovani tempom i nacinom zivota
    s ovom tvrdnjom se apsolutno slažem.

stvar je u tome što ja samo ne želim da različiti strahovi prevladfaju i da samo o njima mislim kad sam s djetetom vani ili u igri, znam da mu se svagdje može nešto desiti i da nigdje nije 100% siguran, ali se trudim već danas da mu srodno s njegovom dobi ukažem na stvari koje treba paziti. Sad smo u fazi da učimo da nesmije izletati na cestu, da uvjek mora stati pogledati ljevo desno i onda preći, pustim ga da krene sam, ali naravno da prije toga dobro odmjerim di smo i jel postoji kakva opasna prijetnja.

a dijete od 4 godine u školi, ajme, a kod nas se roditelji bune kad mora krenuti sa nepunih sedam!!!!

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kod nas svake sk.god. dobijemo papir na potpis kojim se izricito izjasnjavamo da li se dozvoljava ili ne dozvoljava da dijete ide samo kuci, pocevsi od 3. razreda OS (racunajte da su djeca godinu dana mladja nego HR-vrsnjaci).
    Roditelji cija djeca zive u neposrednoj blizini skole - npr. niti 1 km udaljeni, ne moraju prijeci cestu niti jednom i sl., i procijenili su da su djeca sama u stanju ici iz skole kuci, a bila bi i grupica djece i sl. - potpisivali su takvu dozvolu.
    Sada imamo novu direktoricu instituta koja svakog takvog roditelja i dijete zove na pojedinacan razgovor, da ona procijeni da li im skola moze dozvoliti da potpisu takvu dozvolu.

Neki od tih roditelja se bune, naravno, ali ocito je kriterij sigurnosti podignut na visu razinu.

No, skola ne moze zatraziti da roditelj ucenika od 3 razreda navise VODI u skolu, pa takva djeca najcesce dolaze bez pratnje u skolu, ali kuci odlaze u pratnji roditelja ili osobe koja ima potpisanu punomoc (istovjetnu onoj koju ima i skola).

Skola je na relativno prometnom mjestu u centru grada, nismo imali nikakvih neugodnih iskustava u toku ove 4 godine (osim kada je dijete koje je trebalo doci kuci sk.busom jedna od mama koja inace ima i punomoc za preuzimanje iz skole na trazenje djeteta odvela dijete sa sobom.... a nikome nije javila :grrr:, pa su ga svi trazili nekih sat i pol dok ta mama/obiteljska prijateljica nije maloga dovela doma... ali dobila je itekakvu bukvicu od svih ukljucenih (policija, roditelji, skola, osoblje sk.busa), no eto... nova direktorica nalaze i nove mjere opreza.
    Posljednje uređivanje od Elly : 25.09.2012. at 08:24

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Citiraj seni prvotno napisa Vidi poruku
    svijest i nacin komunikacije su dva razlicita para cipela.
    forum nije mjesto gdje komunikacija treba nalikovati krizarskim ratovima.
    a mislim ovo je stvarno vise previse. oprosti a gdje ti ovdje vidis krizarski rat?

covjece grupica vas skacete ko oparene na sve sto napisemo stray ili ja ili davor ili jos netko vec sam i zaboravila ne pratim tako ko kobac ko neke ovdje, ali bilo je jos par ljudi ovdje koje ste na isti nacin pokusavale uzurpirati (ista grupica uvijek) samo zato jer niste imale konkretan argument a uznemiravalo vas je strasno sto vam se ne klanjaju i ne povlace cim se pojavite sto je ces slucaj ovdje, a same nemate cesto nikakav zapravo konkretan argument osim svog misljenja kojeg namecete kao pravilo. to sto se grupica vas toliko na sve sto napisemo osjecate prozvane, mozda je vrijeme da same sebe zapitate zasto. zapravo gotovo sve sto napisemo dozivaljvate kao osobni napad na sebe. hm, pitam se samo zasto.

katu.klik na primjer najednom ne smeta kad netko drugi stavi link na engleskom, ali ako smo to trenutno stray ili ja, odmah skace samo zato sto na nekom drugom topicu osjeca da nam je ostala duzna. daj molim te smijesno je vise postalo da pod navodnom krinkom kulturne izmjene misljenja zapravo sami uzurpirate svaki topic gdje se doticni nikovi nadju koji vam smetaju. imam par prijatelja iz hr koji citaju sa strane ovaj forum iz nekih drugih razloga, pa ljudi umiru od smjeha sto radite ovdje. a da ne velim da je ocito postalo da neke debelo koriste ekipu ovdje za vlastite ciljeve, a sve pod navodnom brigom za opce dobro.

i nagradno pitanje, da li je ovaj post nakon svega, a dovoljno je samo prolistati par posljednjih aktivnih topica, za jos jednu opomenu ili ban? pa naravno da jeste

Stranica 4 od 5 PrviPrvi ... 2345 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •