Pokazuje rezultate 1 do 50 od 238

Tema: Krađa djece?

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj stray_cat prvotno napisa Vidi poruku
    kako bi trebala nazvati punoljetnu osobu koja je na prevaru dosla u nl (pricam o mladoj zeni iz rumunjske) jer su joj obecali da ce raditi kao konobarica pa su joj kad je stigla oteli pasos i prebijali je sve dok nije klonula i pocela sa prostituiranjem dok nije uspjela pobjeci? (ona je samnom igrala odbojku nakon sto je zbrisala, znaci osobno je poznajem i sama je pricala o tome)
    Ona je žrtva trgovine ljudima. Jako mi je drago da je uspjela pobjeći iz toga, vjerujem da puno njih ne uspije. To nije baš krađa djece, ali je isto nešto o čemu treba biti oprezan i informiran.
    Ali žrtve trgovanja ne završe tamo tako da ih netko otme na ulici i odnese u prostituciju, to je previše riskantan posao. Nego tako da im netko napriča priče o poslu vani, one same dođu, svojoj familiji kažu da su išle tamo radit i prođe neko vrijeme dok njima postane sumnjivo što im se ne javljaju.

Mislim da je ovakvo veliko zastrašivanje kontraproduktivno jer to postane previše strašno da bismo uopće htjeli primiti u svoje glave, pa radije potisnemo i opet ne naučimo kako biti oprezniji i pametniji. Ne volim taj pristup "biiig baaad woooolf".

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Citiraj tangerina prvotno napisa Vidi poruku
    Ona je žrtva trgovine ljudima. Jako mi je drago da je uspjela pobjeći iz toga, vjerujem da puno njih ne uspije. To nije baš krađa djece, ali je isto nešto o čemu treba biti oprezan i informiran.
    Ali žrtve trgovanja ne završe tamo tako da ih netko otme na ulici i odnese u prostituciju, to je previše riskantan posao. Nego tako da im netko napriča priče o poslu vani, one same dođu, svojoj familiji kažu da su išle tamo radit i prođe neko vrijeme dok njima postane sumnjivo što im se ne javljaju.

Mislim da je ovakvo veliko zastrašivanje kontraproduktivno jer to postane previše strašno da bismo uopće htjeli primiti u svoje glave, pa radije potisnemo i opet ne naučimo kako biti oprezniji i pametniji. Ne volim taj pristup "biiig baaad woooolf".
    problem je u mentalnom sklopu - takve stvari se dogadjaju nekom drugom ne meni. ne mislim tu samo na otmicu djece, trgovinu ljudima, organima, drogom ili cigaretama, vec na sve aspekte zivota. rak pluca se dogadja nekom drugom recimo...

a ovaj topic, kao i ovaj forum upravo pokazuje taj uzorak da se najbanalnije teme u biti najduze zvacu, teme koje u konacnici ne tjeraju citaoca/sudionika na preveliki napor. i to je ok, ali do onog momenta kada se cinjenice pocinju tretirati kao poluistine, neistine, zastrasivanje, paranoje i slicno.

tu smo se primjerice dotakli, pored kradje djece po trgovackim centrima hrvatske zapravo vise razlicitih aspekata koji se ispreplicu od trgovine ljudima na svjetskom nivou do usporedbe sigrunosti od zemlje do zemlje. zapravo vazne svjetske teme, teme koje imaju nekog konkretnog potencijala.

ali na zalost takve teme uvijek zavrse na predbacivanju o sirenju paranoje ili najbolje ti je dodjes zivjeti u hr, ili hr je sigurnija nego zapadna europa, ili hr kokos je puno zdravija od europske itd...

zapravo je to kontraproduktivno puno vise jer s jedne strane kao pokusavamo biti liberalni, otvoreni, tolerantni prema svemu sto nije hrvatsko, a sa druge strane pokazujemo nevjerojatan animozitet prema europi u koju uskoro ulazimo i to s idejom da jednog dana svi budemo europljani sa europskim pasosima i granicama koje ce jednom pokazivati gdje pocinje i zavrsava europa, a ne jedna hrvatska, poljska ili njemacka.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj moia prvotno napisa Vidi poruku
    ali na zalost takve teme uvijek zavrse na predbacivanju o sirenju paranoje ili najbolje ti je dodjes zivjeti u hr, ili hr je sigurnija nego zapadna europa, ili hr kokos je puno zdravija od europske itd...
    ne bih rekla kako je to ovdje uobičajeno, sve dok se "s druge strane" ne pojavi netko tko zamijeni subjekte i predikate.

ali, ako se neka priča ciklički ponavlja svake dvije godine i ako, mjesec dana nakon njezina pojavljivanja u javnosti, policija šalje demantij istinitosti... onda svakako zaslužuje da je se nazove urbanom legendom.
    jer su joj to ime i prezime.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj moia prvotno napisa Vidi poruku
    problem je u mentalnom sklopu - takve stvari se dogadjaju nekom drugom ne meni. ne mislim tu samo na otmicu djece, trgovinu ljudima, organima, drogom ili cigaretama, vec na sve aspekte zivota. rak pluca se dogadja nekom drugom recimo...

a ovaj topic, kao i ovaj forum upravo pokazuje taj uzorak da se najbanalnije teme u biti najduze zvacu, teme koje u konacnici ne tjeraju citaoca/sudionika na preveliki napor. i to je ok, ali do onog momenta kada se cinjenice pocinju tretirati kao poluistine, neistine, zastrasivanje, paranoje i slicno.
    moia, prvo ti statistiku za, primjerice, sve ove tvrdnje (koje su samo ogledni primjerak raznih tvrdnji koje daješ). Koji postotak populacije iskazuje ovakno ponašanje, tvrdnju po tvrdnju, molim.

stray, nisi rekla, nego imam dojam da ne prihvaćaš da to može biti istina. A statistiku zaista nemam, nego se vodim vlastitom kvazistatistikom - onim što čitam, slušam, čujem od kad znam čitati i slušati. O ubojstvima se piše, o prometnim nesrećama se piše, i o ovim groznim iznajmljivanjima se piše, i o zlostavljanju djece u vlastitom domu se piše, o zakazivanju socijalne službe u zaštiti djece se piše i prilično sam sigurna da bi se pisalo i o krađama djece, da se događaju.

Ali evo recimo dijela izvješća PU zagrebačke za za 2011. godinu

Od najtežih kaznenih djela bilježimo:
    • 13 ubojstava(svi su razriješeni) i 44 pokušaja ubojstva (toliko i razriješeno), tj.
    • jednoubojstvo višei 14pokušaja višenego prošle godine
    •bilježimo i 13 silovanja, (12 manje), svi su razriješeni
    •također bilježimo i 232teške tjelesne ozljede (8 ozljeda više)
    •općenito, razriješenoje oko 84,5posto kaznenih djela protiv života i tijela i 84,4
    posto protiv spolnosti.

Zabilježena su i 134kaznena djela iz područja organiziranogkriminaliteta - 13 djela
    ili 8,8 posto manje nego u 2010. godini. Među njima su 47 protupravnih naplata (3 više), 31
    iznuda (6 manje), 31 podvođenje (6 manje), 14 krivotvorenja novca (6 manje) , itd). Droge
    su u padu, bilježimo 1.407kaznenih djela ili 4,4 posto manje.

Glede kaznenih djela maloljetnika, bilježimo ih 803ili 2,7posto manje. Među njima
    su 154 krađe (81 manje), 270 teških krađa (19 više), 142 zloporabe opojnih droga (49 više),
    76 tjelesnih ozljeda (9 više), 24 nasilnička ponašanja (14 manje), 26 razbojstava ( 2 više),13
    teških tjelesnih ozljeda (1 više), itd.

Također, bilježimo i 675kaznenih djela na štetumaloljetnika ili 7,8 posto više. Isto
    tako, prijavljeno su i 152kaznena djela nasilničkog ponašanja u obitelji(1,3 posto više),
    kao i 2.923 prekršaja nasilja u obitelji(5,1 posto više).

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj vertex prvotno napisa Vidi poruku
    moia, prvo ti statistiku za, primjerice, sve ove tvrdnje (koje su samo ogledni primjerak raznih tvrdnji koje daješ). Koji postotak populacije iskazuje ovakno ponašanje, tvrdnju po tvrdnju, molim.

stray, nisi rekla, nego imam dojam da ne prihvaćaš da to može biti istina. A statistiku zaista nemam, nego se vodim vlastitom kvazistatistikom - onim što čitam, slušam, čujem od kad znam čitati i slušati. O ubojstvima se piše, o prometnim nesrećama se piše, i o ovim groznim iznajmljivanjima se piše, i o zlostavljanju djece u vlastitom domu se piše, o zakazivanju socijalne službe u zaštiti djece se piše i prilično sam sigurna da bi se pisalo i o krađama djece, da se događaju.

Ali evo recimo dijela izvješća PU zagrebačke za za 2011. godinu

Od najtežih kaznenih djela bilježimo:
    • 13 ubojstava(svi su razriješeni) i 44 pokušaja ubojstva (toliko i razriješeno), tj.
    • jednoubojstvo višei 14pokušaja višenego prošle godine
    •bilježimo i 13 silovanja, (12 manje), svi su razriješeni
    •također bilježimo i 232teške tjelesne ozljede (8 ozljeda više)
    •općenito, razriješenoje oko 84,5posto kaznenih djela protiv života i tijela i 84,4
    posto protiv spolnosti.

Zabilježena su i 134kaznena djela iz područja organiziranogkriminaliteta - 13 djela
    ili 8,8 posto manje nego u 2010. godini. Među njima su 47 protupravnih naplata (3 više), 31
    iznuda (6 manje), 31 podvođenje (6 manje), 14 krivotvorenja novca (6 manje) , itd). Droge
    su u padu, bilježimo 1.407kaznenih djela ili 4,4 posto manje.

Glede kaznenih djela maloljetnika, bilježimo ih 803ili 2,7posto manje. Među njima
    su 154 krađe (81 manje), 270 teških krađa (19 više), 142 zloporabe opojnih droga (49 više),
    76 tjelesnih ozljeda (9 više), 24 nasilnička ponašanja (14 manje), 26 razbojstava ( 2 više),13
    teških tjelesnih ozljeda (1 više), itd.

Također, bilježimo i 675kaznenih djela na štetumaloljetnika ili 7,8 posto više. Isto
    tako, prijavljeno su i 152kaznena djela nasilničkog ponašanja u obitelji(1,3 posto više),
    kao i 2.923 prekršaja nasilja u obitelji(5,1 posto više).
    ponavljam se

tu ne vidim nista o nestaloj djeci a na stranicama o nestalim osobama je izlistnao dosta maloljetnih

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

ponavljam se

tu ne vidim nista o nestaloj djeci a na stranicama o nestalim osobama je izlistnao dosta maloljetnih
    Ali u najvećem broju slučajeva, čak mislim u svim tim slučajevima radi se o bijegu od kuće, najčešće u teen dobi, radi npr. zaljubljenosti, loših ocjena i sl.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ponavljam se

Znam, to je prvo što sam našla, statistika samo jedne PU s nabrojanim kriminalnim djelima, i nema otmica. Meni bi to značilo da se nisu ni dogodile, te godine, na području te uprave.
    A ona velika statistika, to nisam proučavala, preveliko mi je ovaj čas. Nadala sam se da ćeš možda ti.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •