Pokazuje rezultate 1 do 23 od 23

Tema: Žulja, stišće, predugo je ( odijevanje) ...

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno Žulja, stišće, predugo je ( odijevanje) ...

E ove riječi čujem preko nekoliko puta svakodnevno.Gotovo niti jedan odjevni predmet ne može obući od prve i bez prigovora.Ali radi se o tome da jednu majcu danas obuće od prve, a sutra ju grčevito trga sa sebe uz dreku kako žulja, stišće ili sl. Čarape već par dana želi samo jedne, a kad su na pranju onda je bos...Imali smo već takvu fazu kad je sve bilo isto ovako intenzivno, kad kao faza prođe( tako si ja mislim ) onda je ta izbirljivost manje izražena, ali ipak u nekoj mjeri prisutna( čini mi se da su neki prigovori i negodovanje oko odjeće baš uvijek prisutni). Ne znam kako se postaviti, reći da razumijem , što mi je teško i ne znam mogu li biti iskrena jer me sve to prilično iscrpljuje i živcira, ili što... Mislim da to ne radi namjerno i iz zlobe, izgleda koda je to jače od njega. Inače krenuo je u predškolu, teško ostaje u školi i cijeli tjedan je opterećen i ispituje koliko još dana, a dan kad traba ići je u grču ...Mislim si da je to možda povezano, a ne znam kako mu pomoći.

mamitzi avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

mi smo imali žuto crvenu fazu, kad smo i filip i ja bili u žutom i crvenom. nekako je prošlo s vremenom ali me jako iscrpilo (gdje naći mušku žutu robicu?). samo te hoću utješiti, ne znam koje bi bilo rješenje.

brane avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

jesi li razmišljala ima li veze s praškom kojim pereš robu?

nekako isčitavam iz tvog posta da jedan dan je hoće obuč drugi dan neće? Možda je u pitanju miris robe, mekoća robe....

a možda dijete ima problem s dodirom robe na kožu?

jesi li ga pitala u ćemu je problem?

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Pre godinu dana smo imali takvu fazu(po ko zna koji put). Zavrsilo se tako sto smo ceo ormar zajedno sredile i izbacile sve sto joj ne odgovara(u tom trenutku) uz dogovor da ce ubuduce potpuno sama birati svako vece odecu za sutradan.To je bila skoro celodnevna akcija, dakle digli smo to na nivo neceg jako bitnog pa imam utisak da se zbog toga onda i pridrzavala dogovora. A i ja sam. Naime, mogla je obuci zaista sta god je htela(stim da su posle sredjivanja ormara ostale samo stvari adekvatne za tu sezonu)i tu joj se nisam mesala. Zaista je preuzela potpunu odgovornost za oblacenje. E, sad, da li je to razresilo nas problem ili je koincidiralo da se ta izbirljiva faza bas tada zavrsila, ne znam. Imala je neki prelazni period gde je patila sto je zulja, grebe, nije dovoljno roza...ali je te stvari i pored toga nosila i pritom bila nesrecna a ja sam to (teska srca) ignorisala pa je ubrzo skoro sve postalo dovoljno udobno.

oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Mi nemamo tu fazu, kod nas traje oduvjek.

Čarape su nam nemoguća misija, nikad ne valja, a dok treba posložiti rijetko kad ima živaca.
    Obuvanje zimi je noćna mora, ustvari sve od jeseni do ljeta jednako je noćnoj mori njoj i nama.
    Naravno da ima izuzetaka, ali prevladava ovo drugo.

Moj način je da jako pazim da odjeća nije prekruta, da je rastezljiva i udobna.
    Ukoliko je maja taman onda se pobrinem da joj obučem da ne dođe do ljutnje jer onda
    niti ništa ostalo ne valja.
    Sve nosi broj dva veće pa i cipele nosi veće od stvarnog broja.
    Sad smo se preorodile sa Crocsicama jesenskim pa si sama obuva i ništa ne žulja. A dok dođu buce koje se vežu, ajme meni znam što nas čeka...

Dok je ljeto kupujem joj samo croksice, ako je nešto drugo u igri ponovno je problem.
    Imamo neke traperice i šta ja znam, ali nosila ih je niti deset puta u 1-2 god, sad su joj taman i mogu ih prosljediti dalje jer ona
    kad ih obuće liči na onu 'Kovrčavu Suzi' koja se vuče leđima po podu i ne valja joj obleka

...ne bih više pisala, uglavnom prilagođavam joj robu prema onome kako osjeća, ne želim ju forsirati jer na kraju obje poludimo.
    Sama se oblači, ponekad pričom kud idemo i objašnjavanjem ona zaboravi prigovarati..snalazimo se.

Moj prijedlog je ne forsirati, prilagoditi dok ne prođe ili se bar smanji.

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Citiraj oka prvotno napisa Vidi poruku
    Mi nemamo tu fazu, kod nas traje oduvjek.

Čarape su nam nemoguća misija, nikad ne valja, a dok treba posložiti rijetko kad ima živaca.
    Obuvanje zimi je noćna mora, ustvari sve od jeseni do ljeta jednako je noćnoj mori njoj i nama.
    Naravno da ima izuzetaka, ali prevladava ovo drugo.

Moj način je da jako pazim da odjeća nije prekruta, da je rastezljiva i udobna.
    Ukoliko je maja taman onda se pobrinem da joj obučem da ne dođe do ljutnje jer onda
    niti ništa ostalo ne valja.
    Sve nosi broj dva veće pa i cipele nosi veće od stvarnog broja.
    Sad smo se preorodile sa Crocsicama jesenskim pa si sama obuva i ništa ne žulja. A dok dođu buce koje se vežu, ajme meni znam što nas čeka...

Dok je ljeto kupujem joj samo croksice, ako je nešto drugo u igri ponovno je problem.
    Imamo neke traperice i šta ja znam, ali nosila ih je niti deset puta u 1-2 god, sad su joj taman i mogu ih prosljediti dalje jer ona
    kad ih obuće liči na onu 'Kovrčavu Suzi' koja se vuče leđima po podu i ne valja joj obleka

...ne bih više pisala, uglavnom prilagođavam joj robu prema onome kako osjeća, ne želim ju forsirati jer na kraju obje poludimo.
    Sama se oblači, ponekad pričom kud idemo i objašnjavanjem ona zaboravi prigovarati..snalazimo se.

Moj prijedlog je ne forsirati, prilagoditi dok ne prođe ili se bar smanji.
    E da, o tome i ja pričam. A kako je curica stara ? Muči me da li je u redu naljutiti se na takvo ponašanje da mu dam do znanja da bi se to trebalo promjeniti ( ipak je on šestogodišnjak ) ili mu pokazati razumjevanje jer nekad imam dojam da je to nešto jače od njega ( Nekidan je plakao ko kišna godina jer se htio ići vježbati rolati a čarape koje su "in" su se sušile na radijatoru, ali ni jedne druge nisu dolazile u obzir) .

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Citiraj brane prvotno napisa Vidi poruku
    jesi li razmišljala ima li veze s praškom kojim pereš robu?

nekako isčitavam iz tvog posta da jedan dan je hoće obuč drugi dan neće? Možda je u pitanju miris robe, mekoća robe....

a možda dijete ima problem s dodirom robe na kožu?

jesi li ga pitala u ćemu je problem?
    Mislim da nije do praška jer kako bi ipak ovih nekoliko "prihvatljivih" stvari bilo u redu. Ne znam što bih rekla, osim da me hvata nervoza kad se treba oblačiti, jer to su pravi živčani slomovi bilo s njegove ili strane nas koji ga čekamo da se obuće.
    "Problem s dodirom robe na kožu" kažeš, zar to postoji ?

brane avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj CAPPY prvotno napisa Vidi poruku
    "Problem s dodirom robe na kožu" kažeš, zar to postoji ?
    Postoji, to se zove hipersenzibilnost a može biti vezana za osjete dodira, mirisa, vida....

Neka djeca jednostavno imaju pojačane osjete i ono što je nama npr. ugodan lagani zagrljaj to je za njih "gušenje", ono što je za nas "gušenje" to je za njih super osjet koji im daje sigurnost

Ima djece kojima npr jako smeta rub majice, ma kako širok, ugodan i mekan bio njima stvara osjećaj neugode....

ima djece kojima smeta miris, ono što je nama ugodan i lijep miris odjece to za njih stvara pretjeranu nadražljivost receptora osjeta mirisa...

itd.

ako uspiješ pokušaj doči do knjige "Senzorna integracija iz dana u dan" Lindsey Biel i Nancy Peske

Jako dobra knjiga koja jako puno govori o senzornoj integraciji i stvarima koje se nama kod djece čine vrlo "hirovitima" u biti su za njih borba protiv osjećaja neugode

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Citiraj brane prvotno napisa Vidi poruku

ako uspiješ pokušaj doči do knjige "Senzorna integracija iz dana u dan" Lindsey Biel i Nancy Peske

Jako dobra knjiga koja jako puno govori o senzornoj integraciji i stvarima koje se nama kod djece čine vrlo "hirovitima" u biti su za njih borba protiv osjećaja neugode
    Ok.Hvala.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Bez brige, ima nas još koji mučimo istu ili sličnu muku do neke mjere...

Ja godinama svojim dečkima skidam cedulje s odjeće (nedajbog da ostanu, pa još ako su prišivene nekim plastičnim koncem, katastrofa) i biram odjeću od prirodnih materijala.

Prošli vikend baka im je donijela nekoliko krasnih odjevnih predmeta... Nisam imala srca reći joj odmah da majice može zaboraviti - imaju preveliki udio plastike. Nastojala sam biti fina kad je E isprobavao pulover i rekla sam samo da će ispod njega morati nositi pamučnu košulju... Tja, nema veze. Imala je dobru namjeru, ali nažalost, više od pola toga nije nosivo. Srećom, pogodila je barem donje dijelove trenirke - pamučni su. i nosivi.

Inače, nastojim da djeca idu sa mnom kad kupujemo odjeću, tako odmah znam da li valja.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

E ove riječi čujem preko nekoliko puta svakodnevno.Gotovo niti jedan odjevni predmet ne može obući od prve i bez prigovora.Ali radi se o tome da jednu majcu danas obuće od prve, a sutra ju grčevito trga sa sebe uz dreku kako žulja, stišće ili sl. Čarape već par dana želi samo jedne, a kad su na pranju onda je bos...Imali smo već takvu fazu kad je sve bilo isto ovako intenzivno, kad kao faza prođe( tako si ja mislim ) onda je ta izbirljivost manje izražena, ali ipak u nekoj mjeri prisutna( čini mi se da su neki prigovori i negodovanje oko odjeće baš uvijek prisutni). Ne znam kako se postaviti, reći da razumijem , što mi je teško i ne znam mogu li biti iskrena jer me sve to prilično iscrpljuje i živcira, ili što... Mislim da to ne radi namjerno i iz zlobe, izgleda koda je to jače od njega. Inače krenuo je u predškolu, teško ostaje u školi i cijeli tjedan je opterećen i ispituje koliko još dana, a dan kad traba ići je u grču ...Mislim si da je to možda povezano, a ne znam kako mu pomoći.
    ovo sto opisujes meni djeluje ko problem sa senzorskom integracijom i da ima preosjetljivost na dodir. moguce je da njemu struktura odredjene robe smeta ko da si mu obukla brusni papir

ja ne mogu nositi nista vuneno

moj sinko ima problema sa etiketama a vidim da i klinci oo njega znaju imati etiketa problem pa neki nose donji ves namjerno ubucen naopak

moguce je da je prblem izrazeniji kad su bolesni i kad su pod pojacanim stresom
    Posljednje uređivanje od stray_cat : 07.11.2011. at 11:38

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Ne odbacujem mogućnost da se radi o senzorskoj integraciji, no ipak nisam 100 % uvjerena. Npr.potkušulje, 100 % pamučne, pa jednu skida jer mu ne paše, a 2. ipak prihvati ( a onda opet razmišljam :jedna je možda šira ili duža od druge ), čarape koje jedan dan obuje bez pogovora , a 2.dan mu nešto na njima ne paše i skida ih. Uf...
    Jel ima kakve pomoći oko te senzorske integracije ?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Bilo je već topica o tome, ne mogu naći... Našla sam ovo, ali to nije sve: http://forum.roda.hr/threads/25463-G...problemi-stime

Ima i ovdje nešto: http://www.hsucdp.hr/savez/3cp/uvodu...ntegraciju.htm

Inače, kao i stray_cat i ja mislim da je to jako individualno i da zapravo svaki čovjek ima nešto na što je jako osjetljiv (ja na buku, to ne podnosim i silno me smeta; kad sam bila mlađa jako sam loše podnosila gužvu i puno ljudi na jednom mjestu, ali sam se s vremenom uspjela "prizemljiti" toliko da mogu normalno funkcionirati).

Teško je reći da li našoj djeci smeta samo kvaliteta materijala.... Moj stariji isto ne podnosi čvrste gumice na čarapama pa sam ih godinama znala na silu rastezati (i pažljivo birati koje). Sad kako je zakoračio u 12. godinu, dosta se to popravilo, nije više takva mimoza, tako da se nešto od toga izgleda ipak preraste ili čovjek nauči živjeti s tim.

Desenzibilizacija - tja, ne znam... Svoju djecu masiram godinama, godinama svako jutro barem po 5-10 minuta + radim im kompresiju zglobova (starijem je to bilo neophodno, mlađem je samo ugodno i zabavno) i nekako mi se čini da ih je to dovelo do određene razine tolerancije odjeće i posteljine, IAKO i dalje treba vrlo pažljivo birati materijal i nikad nisam 100% sigurna da je uspješno. Ne znam. Prva stvar na kojoj sam to jasno zapazila je da su odbacivali plišane igračke koje su bile od materijala koji im nisu "legli" pa je tako iz kuće izbačeno sve što nije krpeno i to najčešće od pamučnih materijala. Nije svejedno ni kakva je ispuna. Komplicirano do bola, ali uhvatila sam ja sebe u razmišljanju da smo svi mi u nečemu takvi. Jedino je nezgodno kad je u pitanju odjeća, nemaš predaha jer oblačiti se moramo svaki dan... Prava mi je misterija kako npr. moji klinci dobro podnose kupaće gaće koje su od bogtepitaj kakvog materijala, ali bit će da im je bazen/more/kupanje dovoljna motivacija da sve pregrme...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mojeg su znali smetati konci kojima je sivana majica

brushing and joint compression

(sad sam se sjetila kad je imao problema sa stopalima i nije pristajao na duboke cipele ili cizme, cijelu smo zimu prezivili u plitkim cipelama...)

osjetljivost ti moze biti jedan od simptoma intolerancije ili alergije na neku hranu

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

vjerujem da ima i te senzorske integracije, ali isto tako vjerujem da mene moji pokatkada .... ovdje bih rado upotrijebila neku neprikladnu riječ ....

bi ovo, ne bi ono... ne mogu baš uvijek dozvoliti da sami biraju, jer nemaju dovoljno odjeće u ormaru, a ja neću stići oprati pa moram čuvati koji pristojan komad čistim ... ili jednostavno su biranje djeće shvatili kao mjesto gdje me mogu motati pa se ispucavaju ... ili im je loš dan pa su ljuti ili ...

etikete isto režem, ne nose vunu (ne volim niti ja), biram gaće sa spajdermenima, nastojim se sjetiti navečer da sami odaberu odjeću za ujutro (i tada nema problema s jutarnjim odijevanjem!) i sl.

oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

E da, o tome i ja pričam. A kako je curica stara ? Muči me da li je u redu naljutiti se na takvo ponašanje da mu dam do znanja da bi se to trebalo promjeniti ( ipak je on šestogodišnjak ) ili mu pokazati razumjevanje jer nekad imam dojam da je to nešto jače od njega ( Nekidan je plakao ko kišna godina jer se htio ići vježbati rolati a čarape koje su "in" su se sušile na radijatoru, ali ni jedne druge nisu dolazile u obzir) .
    Imamo 5,5god.. A ovo o ljutnji su cure sve napisale i razjasnile. Znači nama roditeljima je to to tlaka i muka, a njima je to normalno i dio njih,
    njihovog problema tj. nelagode.
    Znam da ti je teško i iscrpljujuće, ali pokušaj naći neki svoj put izbjegavanja i tolerancije koji bi odgovarao i tebi i njemu. Možda ne potraje, možda je samo rekacija
    na to predškolsko razdoblje i stres koji proživljava.

Moram priznati da do sad nisam ništa znala o toj hipersenzibilnosti, a nalazim u nekim dijelovima svoju curu.
    Smetaju joj čarapice sa premalo elastina, smetaju joj neki materijali za noktiće, kad odrežemo noktiće onda joj je najgore i viče da joj bude smetalo.
    Dijete koje je non stop u pokretu, non stop skače, dok jede ona nije 1 sec na miru.
    Jedno vrijeme se pokrivala, a sad se niti za uspavljivanje ne želi pokriti, a nije mi palo na pamet da smo promijenili posteljinu.
    A s druge strane mogla bi satima crtati i rješavati zadatke, motorički je bez mana, obožava plastelin, bojanje sa prstima....

Peterlin kako se radi ta kompresija zglobova i zbog čega?
    Kome se obratiti u vezi te senzorske integracije?

Također da se osvrnem na ove testove intolerancije na hranu, danas smo dobili rezultate
    Triad testa iz poliklinike Simbex i ispostavilo se da je intolerantna na mlijeko i kazein pa zelje i celer, a i rezultat aminokiselina nije dobar.
    Znači i sa tim bi se mogle neke stvari povezati, krečemo na eliminaciju tih namirnica i baš me zanima što će nam budućnost donjeti.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj oka prvotno napisa Vidi poruku

Peterlin kako se radi ta kompresija zglobova i zbog čega?
    Kome se obratiti u vezi te senzorske integracije?

Također da se osvrnem na ove testove intolerancije na hranu, danas smo dobili rezultate
    Triad testa iz poliklinike Simbex i ispostavilo se da je intolerantna na mlijeko i kazein pa zelje i celer, a i rezultat aminokiselina nije dobar.
    Znači i sa tim bi se mogle neke stvari povezati, krečemo na eliminaciju tih namirnica i baš me zanima što će nam budućnost donjeti.
    Nisam sigurna da tvom djetetu treba test senzorne integracije. Ovo s hranom objašnjava stvar... Moj sin je osim preosjetljivosti imao i kašnjenje u neurološkom razvoju, lošu koordinaciju pokreta (nije mogao sunožno skočiti do pete godine) i njemu je to trebalo. On nije mogao biti miran ni trenutka jer je imao (i danas ima nešto od toga) nevoljne pokrete u vidu trzaja, pa smo ga masirali da ga naučimo biti na miru neko vrijeme. Upalilo je. Osvijestio je svoje tijelo, danas je motorički višemanje ok, osim ružnog rukopisa i te povremene preosjetljivosti na neke materijale ništa od patologije nije ostalo.

Nemoj tražiti patologiju tamo gdje je nema... Ako zaista želiš testirati dijete, mislim da kabinet za senzornu integraciju ima Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet.
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 07.11.2011. at 14:50

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ako kome slučajno treba, evo kopiram sa svog hd postupak masaže djeteta. Moj sin više nije preosjetljiv na podražaje, a koliko je tome doprinijelo i ovo, zaista ne znam.

Masaža predškolskog i mlađeg školskog djeteta

S ovim aktivnostima započeli smo u dobi djece od 2,5 i 1 godine.
    Osnovni pokreti temeljeni su na opisima iz knjige „Sve o masaži – istočne i zapadne tehnike“ (Mladinska knjiga, 1986?)

JUTARNJA MASAŽA (svrha – buđenje i poticanje aktivnosti):

Buđenje (dijete leži na trbuhu ili leđima) - češkanje oko uha s jedne i druge strane, sa 2-4 prsta češkati i lagano masirati predjele od temporalne kosti oko uha prema vratnim tetivama

Masaža vlasišta (dijete leži na trbuhu ili leđima) - svim prstima lagano masirati cijelo vlasište, počevši od čela prema tjemenu, pa dalje potiljku i vratu

Masiranje vrata (kod manje djece samo palcem i kažiprstom, lagano masiranje vratnih tetiva)

Ispiranje kralježnice (dijete leži na trbuhu) – kažiprst i srednji prst postaviti na bazu lubanje, svaki prst s jedne strane kralježnice. Pokretima nalik na gusjenicu (pritisak/pomak za duljinu jagodice prsta) u malim koracima izmasirati cijelu kralježnicu do trtične kosti u oba smjera...

Ako se djetetu dopadne, ponoviti nekoliko puta. (Moja djeca to zovu „vođenje kralježnice“ i ako nemamo vremena za kompletnu masažu, obično traže upravo da im vodimo kralježnicu 3-4 puta)

Masaža leđa (dijete leži na trbuhu) – nakon kralježnice, lepezastim pokretima izmasiramo cijela leđa počevši od područja ramena, pa lopatica, sve niže prema slabinama i trtici. Sakralna kost (trtica) je većini djece omiljeno mjesto, pa se dobro na njoj malo dulje zadržati. Palcima treba opipati sve „krivine“ koje možemo osjetiti - sakralna kost ima 2x4 rupe.

Masiranje guze (dijete i dalje leži na trbuhu) – kad smo izmasirali trticu, samo proširimo pokret na cijelo glutealno područje. Pokretima kao da mijesimo tijesto opustimo velike mišiće stražnjice. Ako dijete smatra ugodnim, možemo mu i „sjeckati“ guzu laganim udarcima dlana okrenutog uspravno, tako da mali prst kao oštrica „sjecka“ mišiće.

Zatezanje nogu (dijete je na trbuhu) – uhvatiti noge za gležnjeve i pritisnuti pete na guzu, najprije zajedno, pa svaku posebno nekoliko puta. U nastavku ove vježbe može se malo izgnječiti velike mišiće natkoljenice i potkoljenice.

Izvlačenje nogu (dijete se okreće na leđa). U tom položaju treba uhvatiti djetetu pete obje noge i „izvlačiti“ ih. Ako se djetetu svidi pokret, možemo dodatno zategnuti mišiće pritiskom na nožne prste prema tijelu (stopalo se nalazi u položaju 90 stupnjeva i kut treba smanjiti dok je noga u istegnutom položaju, kako bi se zategnuli mišići sa stražnje strane noge). Ponoviti na jednoj i drugoj nozi. Za umirivanje, opustiti noge na ležaju i izvući svaki prstić na nozi.

Rastresanje nogu (dijete leži na leđima, noge su opuštene na ležaju) – stavljamo djetetu ruke na gornje dijelove stopala, pa rastresemo lijevo desno, zatim na potkoljenice i rastresemo, a na kraju velike mišiće natkoljenica na obje noge istovremeno).

Opuštanje kukova (dijete leži na leđima, noge su ispružene i opuštene na ležaju) – lagano unutrašnjom stranom dlanova pritisnemo na velike kosti zdjelice i povučemo prema van. Treba biti . Ja obično gurnem prsteJoprezan, ovo nekima može biti bolno, a neke škaklja... s donje strane i pritisnem na mišiće guze, tako da dobijem čvrsti zahvat koji je djeci obično ugodan.

Razgibavanje kukova (to je vježba koju smo radili i sa svojim bebama dok su još nosile pelene): dijete leži na leđima sa skupljenim, ali olabavljenim nogama. Stavljamo mu ruke na koljena i vrtimo – 3 kruga prema van, pa 3 kruga prema unutra. Kod veće djece može se primijeniti i pritisak na koljena prema van, ali postupno i oprezno, koliko im je ugodno.

Izvlačenje slabina (dijete leži na leđima) – oprezno, bez naglih pokreta, uhvatimo slabine i lagano propustimo kroz prste idući od kuka prema struku. Ponoviti koliko je ugodno, 3-4 puta.

Čišćenje između rebara (dijete je na leđima) – podmetnemo djetetu ruke ispod rebara i prstima slijedimo rebra od kralježnice prema gornjem dijelu trupa.

Istezanje ruku (dijete leži na leđima) – lagano povlačimo obje ruke istovremeno (kod veće djece može se i svaka ruka posebno) da olabavimo ramene zglobove.

Rastresanje ruku – nakon istezanja možemo izmasirati velike mišiće gnječenjem, idući od šake prema ramenu. Nakon toga uhvatimo ruke za zglobove i sasvim lagano protresemo. Ako ima vremena, dobro je izmasirati šaku i istegnuti i svaki prstić posebno.

Ramena (dijete je na leđima) – dlanove stavimo djetetu na ramena i pritisnemo prema dolje nekoliko puta. Pritisak treba uskladiti s disanjem (udah „na prazno“, izdah uz pritisak).

Glava (dijete leži na leđima) – lagano „valjati“ glavicu lijevo-desno nekoliko puta. Dijete može po želji otvoriti ili zatvoriti oči. Glavu se može i „izvlačiti“ (dok dijete leži na leđima, stanemo iza njega na čelo kreveta i potežemo glavu laganim nježnim pokretima. Glava je najprije ravno (nos gore) a onda je zakrenemo za cca 60 stupnjeva u jednu stranu, pa opet ravno, pa drugu stranu. Oprez – ovo treba raditi pažljivo i polagano.

Završetak – gladiti tijelo od glave prema nogama širokim umirujućim pokretima dok dijete leži na trbuhu, pa još 2-3 takva dugačka pokreta kad se dijete okrene na leđa.

„Fina mjesta“ – moja djeca imaju svoja omiljena „fina mjesta“ kojima poklanjamo posebnu pažnju. Starijem sinu to su ahilove tetive na stražnjoj strani potkoljenica, ručni zglobovi, izvlačenje prstiju, glave i pritisak na ramena. Mlađi voli "rupičastu kost" i vrat. Te stvari obično ponavljamo nekoliko puta.

„Brzinska“ masaža za radni dan – djeca vole analogije s životinjama i na ovo smo nekako nadošli zajedno:

MEDVJED – dijete legne na leđa a roditelj mu se od stopala do glave „penje“ rukama, kao da se medvjed penje na drvo. Istim putem i silazi...

MAČKA – roditelj se na sličan način, ali bržim pokretima „penje“ rukama od peta do vrha glave kao da se mačka penje na drvo, a onda se spušta grebući noktima (prste stavimo na vrh djetetove glave i onda polako vučemo, kao mačka kandže, preko ramena, rebara, guze i nogu do peta.

MAČKA BRUSI NOKTE – dijete je na leđima, a roditelj pokazuje kako mačka brusi nokte na njegovim golim potkoljenicama (naglim brzim pokretima istovremeno i naizmjenično brusiti...)

PAS – jednom rukom (skupljenim prstima) roditelj „njuška“ po djetetu. Igra je u tome da dijete nikad ne zna gdje će osjetiti „njušenje“ pa veselo iščekuje stimulaciju.

CRVI BUŠE RUPE – varijanta iste stvari, ali umjesto blagog njušenja roditelj prstom „buši rupe“ po djetetovim leđima, rebrima, nogama, glavi... nasumično, prema želji. Nekoj djeci je ovo prejaka stimulacija, pa treba primijeniti igru „pas“.

SLON – dok dijete leži potrbuške, roditelj se punom težinom trupa oslanja na ruke i oponaša teški slonovski hod, od tabana prema glavi (stane i na glavu) pa natrag. Mi smo uz to pjevali i pjesmicu „Teško hoda stari slon, jedva noge vuče, dosta mu je cirkusa jer ga gazda tuče... Teško hoda stari slon, jedva noge diže jer od kuće njegove pismo mu ne stiže...“

VEČERNJA MASAŽA (svrha – umirivanje i priprema za spavanje):

Umjesto oštrih stimulirajućih pokreta navečer obično primijenimo samo nekoliko umirujućih pokreta. Ispiranje kralježnice je uvijek primjenjivo. Ako je dijete u školi i sjedi duge sate, i rastresanje nogu i ruku dobro dolazi. Masaža ramena i vrata također. Za kraj - dugačko glađenje cijelog dijela od glave do stopala u oba smjera (završni pokret uvijek prema dolje). I lice se može na taj način obraditi, laganim pokretom „zaklapanja očiju“ (dlanom pogladiti lice od tjemena prema bradi) umiriti dijete prije spavanja. Kažu da taj pokret ima i svrhu zaklapanja trećeg oka (čeona čakra) i da je jako dobar za djecu koja su sklona pretjeranoj aktivnosti i teško se smiruju pred spavanje (v. literatura – Donna Eden & David Feinstein: Energetska masaža). U praksi kod moje djece to nepogrešivo djeluje.

Pametni pokreti („Brain Gym“ elementi)

Logičan nastavak masaže kod nas je bila gimnastika i razgibavanje. S vremena na vrijeme napravimo i poneku „amatersku“ vježbu disanja.

Nakon masaže, dijete ostane ležati i opušta se na leđima, ruku uz tijelo (dlanovi prema gore). Zatim se protegne, ruke digne i opusti iznad glave (udah), pa vrati uz tijelo (izdah) nekoliko puta. Može se pojačati zatezanje pri udahu tako da se privuku nožni prsti. Pokreti trebaju biti usklađeni s ritmom disanja. Ponoviti desetak puta, više ne treba.

Križno lateralni pokreti – dijete leži na leđima i roditelj mu naizmjence diže lijevu ruku i desnu nogu istovremeno. (Moj veliki sin i dan danas ima poteškoća u toj koordinaciji, pa si pomogne stavljanjem lijeve ruke na koljeno desne, da ne pogriješi stranu... ).

Razgibavanje vrata – dijete sjedi u turskom sjedu (ili ispruženih nogu, ili na rubu kreveta – svejedno, kako mu odgovara) i kruži glavom dva puta u jednom, pa dva puta u drugom smjeru. Ovu vježbu moja su djeca savladala tek oko šeste-sedme godine. Prije toga glava se razgibava masažom, kako je već opisano.

Razgibavanje kukova – dijete stoji u poluraskoračnom stavu (stopala razmaknuta na širinu kukova) s rukama u struku, a kukovima bi trebalo opisivati osmice (ne treba inzistirati na detaljima, najbolje je pustiti muziku i pustiti ga da se „razdrma“ na način kako god želi, bez dizanja nogu s podloge).
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 07.11.2011. at 14:54

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Zaboravih napomenuti - kompresija zglobova je gore opisani SLON, treba naročito paziti da se pritisnu zglobovi. Dobru zabavu ako želite probati!

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Pažljivo čitam linkove od Peterlin, senzorska integracija, grafomotorika...Moram priznati da nisam previše istraživala o tome, no sad ste me bocnule , ali treba mi više vremena da pohvatam sve konce..

oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Nemoj tražiti patologiju tamo gdje je nema... Ako zaista želiš testirati dijete, mislim da kabinet za senzornu integraciju ima Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet.
    Hvala na savjetu, ne budem. Ovom Triad testu smo se podvrgli zbog dermatitisa, problema sa disanjem i njenog vječnog nemira...
    A ovo sa masiranjem moram uvečer proučiti jer mi se čini dobro, ona inače voli da ju škakljam po stopalima i svugdje po tijelu i to je način koji koristimo za umirivanje,
    posebno pred spavanje, jer noge samo da po plafonu ne počnu skakati.

Tomy avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Ako kome slučajno treba, evo kopiram sa svog hd postupak masaže djeteta. Moj sin više nije preosjetljiv na podražaje, a koliko je tome doprinijelo i ovo, zaista ne znam.

Masaža predškolskog i mlađeg školskog djeteta

S ovim aktivnostima započeli smo u dobi djece od 2,5 i 1 godine.
    Osnovni pokreti temeljeni su na opisima iz knjige „Sve o masaži – istočne i zapadne tehnike“ (Mladinska knjiga, 1986?)

JUTARNJA MASAŽA (svrha – buđenje i poticanje aktivnosti):

Buđenje (dijete leži na trbuhu ili leđima) - češkanje oko uha s jedne i druge strane, sa 2-4 prsta češkati i lagano masirati predjele od temporalne kosti oko uha prema vratnim tetivama

Masaža vlasišta (dijete leži na trbuhu ili leđima) - svim prstima lagano masirati cijelo vlasište, počevši od čela prema tjemenu, pa dalje potiljku i vratu

Masiranje vrata (kod manje djece samo palcem i kažiprstom, lagano masiranje vratnih tetiva)

Ispiranje kralježnice (dijete leži na trbuhu) – kažiprst i srednji prst postaviti na bazu lubanje, svaki prst s jedne strane kralježnice. Pokretima nalik na gusjenicu (pritisak/pomak za duljinu jagodice prsta) u malim koracima izmasirati cijelu kralježnicu do trtične kosti u oba smjera...

Ako se djetetu dopadne, ponoviti nekoliko puta. (Moja djeca to zovu „vođenje kralježnice“ i ako nemamo vremena za kompletnu masažu, obično traže upravo da im vodimo kralježnicu 3-4 puta)

Masaža leđa (dijete leži na trbuhu) – nakon kralježnice, lepezastim pokretima izmasiramo cijela leđa počevši od područja ramena, pa lopatica, sve niže prema slabinama i trtici. Sakralna kost (trtica) je većini djece omiljeno mjesto, pa se dobro na njoj malo dulje zadržati. Palcima treba opipati sve „krivine“ koje možemo osjetiti - sakralna kost ima 2x4 rupe.

Masiranje guze (dijete i dalje leži na trbuhu) – kad smo izmasirali trticu, samo proširimo pokret na cijelo glutealno područje. Pokretima kao da mijesimo tijesto opustimo velike mišiće stražnjice. Ako dijete smatra ugodnim, možemo mu i „sjeckati“ guzu laganim udarcima dlana okrenutog uspravno, tako da mali prst kao oštrica „sjecka“ mišiće.

Zatezanje nogu (dijete je na trbuhu) – uhvatiti noge za gležnjeve i pritisnuti pete na guzu, najprije zajedno, pa svaku posebno nekoliko puta. U nastavku ove vježbe može se malo izgnječiti velike mišiće natkoljenice i potkoljenice.

Izvlačenje nogu (dijete se okreće na leđa). U tom položaju treba uhvatiti djetetu pete obje noge i „izvlačiti“ ih. Ako se djetetu svidi pokret, možemo dodatno zategnuti mišiće pritiskom na nožne prste prema tijelu (stopalo se nalazi u položaju 90 stupnjeva i kut treba smanjiti dok je noga u istegnutom položaju, kako bi se zategnuli mišići sa stražnje strane noge). Ponoviti na jednoj i drugoj nozi. Za umirivanje, opustiti noge na ležaju i izvući svaki prstić na nozi.

Rastresanje nogu (dijete leži na leđima, noge su opuštene na ležaju) – stavljamo djetetu ruke na gornje dijelove stopala, pa rastresemo lijevo desno, zatim na potkoljenice i rastresemo, a na kraju velike mišiće natkoljenica na obje noge istovremeno).

Opuštanje kukova (dijete leži na leđima, noge su ispružene i opuštene na ležaju) – lagano unutrašnjom stranom dlanova pritisnemo na velike kosti zdjelice i povučemo prema van. Treba biti . Ja obično gurnem prsteJoprezan, ovo nekima može biti bolno, a neke škaklja... s donje strane i pritisnem na mišiće guze, tako da dobijem čvrsti zahvat koji je djeci obično ugodan.

Razgibavanje kukova (to je vježba koju smo radili i sa svojim bebama dok su još nosile pelene): dijete leži na leđima sa skupljenim, ali olabavljenim nogama. Stavljamo mu ruke na koljena i vrtimo – 3 kruga prema van, pa 3 kruga prema unutra. Kod veće djece može se primijeniti i pritisak na koljena prema van, ali postupno i oprezno, koliko im je ugodno.

Izvlačenje slabina (dijete leži na leđima) – oprezno, bez naglih pokreta, uhvatimo slabine i lagano propustimo kroz prste idući od kuka prema struku. Ponoviti koliko je ugodno, 3-4 puta.

Čišćenje između rebara (dijete je na leđima) – podmetnemo djetetu ruke ispod rebara i prstima slijedimo rebra od kralježnice prema gornjem dijelu trupa.

Istezanje ruku (dijete leži na leđima) – lagano povlačimo obje ruke istovremeno (kod veće djece može se i svaka ruka posebno) da olabavimo ramene zglobove.

Rastresanje ruku – nakon istezanja možemo izmasirati velike mišiće gnječenjem, idući od šake prema ramenu. Nakon toga uhvatimo ruke za zglobove i sasvim lagano protresemo. Ako ima vremena, dobro je izmasirati šaku i istegnuti i svaki prstić posebno.

Ramena (dijete je na leđima) – dlanove stavimo djetetu na ramena i pritisnemo prema dolje nekoliko puta. Pritisak treba uskladiti s disanjem (udah „na prazno“, izdah uz pritisak).

Glava (dijete leži na leđima) – lagano „valjati“ glavicu lijevo-desno nekoliko puta. Dijete može po želji otvoriti ili zatvoriti oči. Glavu se može i „izvlačiti“ (dok dijete leži na leđima, stanemo iza njega na čelo kreveta i potežemo glavu laganim nježnim pokretima. Glava je najprije ravno (nos gore) a onda je zakrenemo za cca 60 stupnjeva u jednu stranu, pa opet ravno, pa drugu stranu. Oprez – ovo treba raditi pažljivo i polagano.

Završetak – gladiti tijelo od glave prema nogama širokim umirujućim pokretima dok dijete leži na trbuhu, pa još 2-3 takva dugačka pokreta kad se dijete okrene na leđa.

„Fina mjesta“ – moja djeca imaju svoja omiljena „fina mjesta“ kojima poklanjamo posebnu pažnju. Starijem sinu to su ahilove tetive na stražnjoj strani potkoljenica, ručni zglobovi, izvlačenje prstiju, glave i pritisak na ramena. Mlađi voli "rupičastu kost" i vrat. Te stvari obično ponavljamo nekoliko puta.

„Brzinska“ masaža za radni dan – djeca vole analogije s životinjama i na ovo smo nekako nadošli zajedno:

MEDVJED – dijete legne na leđa a roditelj mu se od stopala do glave „penje“ rukama, kao da se medvjed penje na drvo. Istim putem i silazi...

MAČKA – roditelj se na sličan način, ali bržim pokretima „penje“ rukama od peta do vrha glave kao da se mačka penje na drvo, a onda se spušta grebući noktima (prste stavimo na vrh djetetove glave i onda polako vučemo, kao mačka kandže, preko ramena, rebara, guze i nogu do peta.

MAČKA BRUSI NOKTE – dijete je na leđima, a roditelj pokazuje kako mačka brusi nokte na njegovim golim potkoljenicama (naglim brzim pokretima istovremeno i naizmjenično brusiti...)

PAS – jednom rukom (skupljenim prstima) roditelj „njuška“ po djetetu. Igra je u tome da dijete nikad ne zna gdje će osjetiti „njušenje“ pa veselo iščekuje stimulaciju.

CRVI BUŠE RUPE – varijanta iste stvari, ali umjesto blagog njušenja roditelj prstom „buši rupe“ po djetetovim leđima, rebrima, nogama, glavi... nasumično, prema želji. Nekoj djeci je ovo prejaka stimulacija, pa treba primijeniti igru „pas“.

SLON – dok dijete leži potrbuške, roditelj se punom težinom trupa oslanja na ruke i oponaša teški slonovski hod, od tabana prema glavi (stane i na glavu) pa natrag. Mi smo uz to pjevali i pjesmicu „Teško hoda stari slon, jedva noge vuče, dosta mu je cirkusa jer ga gazda tuče... Teško hoda stari slon, jedva noge diže jer od kuće njegove pismo mu ne stiže...“

VEČERNJA MASAŽA (svrha – umirivanje i priprema za spavanje):

Umjesto oštrih stimulirajućih pokreta navečer obično primijenimo samo nekoliko umirujućih pokreta. Ispiranje kralježnice je uvijek primjenjivo. Ako je dijete u školi i sjedi duge sate, i rastresanje nogu i ruku dobro dolazi. Masaža ramena i vrata također. Za kraj - dugačko glađenje cijelog dijela od glave do stopala u oba smjera (završni pokret uvijek prema dolje). I lice se može na taj način obraditi, laganim pokretom „zaklapanja očiju“ (dlanom pogladiti lice od tjemena prema bradi) umiriti dijete prije spavanja. Kažu da taj pokret ima i svrhu zaklapanja trećeg oka (čeona čakra) i da je jako dobar za djecu koja su sklona pretjeranoj aktivnosti i teško se smiruju pred spavanje (v. literatura – Donna Eden & David Feinstein: Energetska masaža). U praksi kod moje djece to nepogrešivo djeluje.

Pametni pokreti („Brain Gym“ elementi)

Logičan nastavak masaže kod nas je bila gimnastika i razgibavanje. S vremena na vrijeme napravimo i poneku „amatersku“ vježbu disanja.

Nakon masaže, dijete ostane ležati i opušta se na leđima, ruku uz tijelo (dlanovi prema gore). Zatim se protegne, ruke digne i opusti iznad glave (udah), pa vrati uz tijelo (izdah) nekoliko puta. Može se pojačati zatezanje pri udahu tako da se privuku nožni prsti. Pokreti trebaju biti usklađeni s ritmom disanja. Ponoviti desetak puta, više ne treba.

Križno lateralni pokreti – dijete leži na leđima i roditelj mu naizmjence diže lijevu ruku i desnu nogu istovremeno. (Moj veliki sin i dan danas ima poteškoća u toj koordinaciji, pa si pomogne stavljanjem lijeve ruke na koljeno desne, da ne pogriješi stranu... ).

Razgibavanje vrata – dijete sjedi u turskom sjedu (ili ispruženih nogu, ili na rubu kreveta – svejedno, kako mu odgovara) i kruži glavom dva puta u jednom, pa dva puta u drugom smjeru. Ovu vježbu moja su djeca savladala tek oko šeste-sedme godine. Prije toga glava se razgibava masažom, kako je već opisano.

Razgibavanje kukova – dijete stoji u poluraskoračnom stavu (stopala razmaknuta na širinu kukova) s rukama u struku, a kukovima bi trebalo opisivati osmice (ne treba inzistirati na detaljima, najbolje je pustiti muziku i pustiti ga da se „razdrma“ na način kako god želi, bez dizanja nogu s podloge).
    Ovo mi zvuči odlično, nisam ni znala da to postoji...probleme s motorikom smo nekim drugim metodama rješavali, definitivno ćemo isprobati!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

joint compression je naizmjenico pritiskanje i razvlacenje zglobova. mene su ucili da se krene od glave i glava se radi samo pritiskanje, ramena isto samo pritiskanje. onda idu ruke zglob po zglob i zavrsis sa prstima koje cak mozes ako dijete pristaje odraditi svaki zglob za sebe. onda imas kukove, koljena, skocne zglobove i stopala pa zavrsavas sa noznim prstima

brushing se radi sa cetkom sa kojom kirurzi peru nokte. kad ides prema dolje (dolje u smislu gravitacije ili od srca prema periferiji ) radis prvo ledja tako da sa cetkom pritiskas kad ides prema dolje a kad se vracas gore cetkom jedva dodirujes kozu. u pocetnoj fazi djeca ne zele cetkanje pa se moze u pocetku raditi u odjeci i mozes poceti recimo sa 5 poteza pa polako doguras do 10. onda prvo idu ledja, pa onda ruke i na kraju noge (sake i stopala idu isto ali to moze biti neugodno u pocetku)

http://www.youtube.com/results?searc...oint+compressi

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •