Pokazuje rezultate 1 do 10 od 10

Tema: Maturacija posteljice 1. stupanj

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno Maturacija posteljice 1. stupanj

Što to znači? Znam da se radi o zrelosti posteljice ali jel to OK za evo, skoro 33. tj? DR meni nije ništa ni rekao nego je sestri na uzv-u diktirao što da upiše u trudničku ali sad me to kopka. Nikad mi dosad u nijednoj trudnoći nije spominjao maturaciju posteljice pa me muči. Doduše, da je išta ozbiljno, računam da bi me naručio na kontrolu ranije ili bi bar meni nešto rekao na tu temu. Ali svejedno..

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Mislim da je to u redu za 33. nedelju.
    U poslednje vreme sam procitala i nekoliko clanaka iz medicinskih casopisa u kojima se porice veza izmedju kalcifikacije posledice i rasta fetusa, tj. istice se da losi protoci kroz pupcanik nemaju direktne veze s "starenjem" odnosno kalcifikacijom posteljice, i da se npr IUGR ne moze dijagnostikovati na osnovu uzv nalaza posteljice. Dok su protoci uredni, sve je ok.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ne znam kli_kli, meni su se dosta rano primjetili kalcifikati na posteljici, vjerojatno posljediva gestacijskog dijabetesa, ja bih rekla da je baš zbog toga maleni bio male porođajne kilaže.

Trina, ovaj tvoj nalaz je ok za visinu trudnoće.

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

I ja sam nekako mislila da je to ok jer se trudnoća bliži kraju pa i posteljica lagano gubi funkciju, samo me bilo strah da to nije nešto prerano počelo. Ali opet kažem, valjda bi me naručio ranije na kontrolu da misli da treba

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Anemona, moze da se poklopi, ali ne mora. Nemam sad vremena za google, ali ima poprilicno clanaka na tu temu, evo jedan npr.:
    http://www.sciencedirect.com/science...01211598002097

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Mojaca, jesam ja dobro shvatila ili po ovom što si ti stavila, maturacija 1. stupnja je normalna za sredinu i kraj 2. tromjesečja?

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Da, to sam i ja tako shvatila. u ponedjeljak idem na pregled, pa ću provjeriti.
    Meni je jedan dr. rekao da je 2. stupanj, a drugi da je 1. stupanj...

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Aj pa javi što kaže.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

A joooj, ne da kasnim s odgovorom... nego sam skroz zaboravila. Sorry.
    Je, provjerila sam s ginekologicom, onako kako smo shvatile je ok. Dakle, da je na kraju 3. tromj. maturacija 3, to je ok.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •