Results 1 to 27 of 27

Thread: rođendanski čajni kolutići (za godišta ispod `70.)

  1. #1
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default rođendanski čajni kolutići (za godišta ispod `70.)

    to su svi imali na rođendanskim proslavama (tamo nekih sedamdesetih)

    oni obični čajni kolutići, pa umočeni u nešto (čak mislim - u čaj), pa slijepljeni nekom kremom dva po dva (vjerojatno margarin i šećer, ali to mi je sada bljak), i onda umočeni u čokoladu, pa uvaljani u kokos.

    tko se sjeća?

    ili, kako bismo to danas modificirali, stavili neku brzinsku kremu, a da bude fino i klincima zanimljivo?

    radi li to još itko?

  2. #2
    kinder's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Posts
    2,338

    Default

    Nikad cula, doduse pise godiste starije od '70.
    Mozda da napravis kolutice od tijesta za krancle samo deblje razvaljas, polijepis kremom od islera,
    gore glazura i kokos, orasi....ili varijanta s pudingom u koji dodas maslac

  3. #3
    Lucas's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    village...long village
    Posts
    1,638

    Default

    joooooj ja to obožavam.....

    jela sam to često kod jedne tete ali nikad ju nisam tražila napismeno recept u nadi da ću zapamtiti (je,rajt)

    ugl, obični čajni keksi se namoče u mlijeko

    premažu rastopljenom čokoladom,razmrvljenim keksima, margarinom i šećerom i uvaljaju u kokos

    ona ih fila kad joj ostane neke kreme od kolača - bilokakve - samo doda rastopljenu čokoladu (a često radi kremaste kolače pa ima i svakakvih krema)


    i godište sam IZNAD '70 :D
    Last edited by Lucas; 14.10.2011 at 18:28.

  4. #4
    winnerica's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    2,034

    Default

    Keksi se umaču u mlijeko. Poslije toga se nafilaju kremom od skuhanog vanilin pudinga u koji je kad se ohladi umiksan margarin, pa se slijepe 2 po 2 i urolaju kroz kokosovo brašno.

    Nisam to voljela nikad...

  5. #5
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    Quote Originally Posted by kinder View Post
    Mozda da napravis kolutice od tijesta za krancle samo deblje razvaljas
    ma ne, idu oni kupovni Koestlinovi.
    idi kući i rasti!

  6. #6
    AdioMare's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    9,023

    Default

    vidi šta sam našla:


    ČUPAVCI OD ČAJNIH KOLUTIĆA

    750 gr. cajnih kolutica
    150 gr. kokosove masti
    100 gr. secera u prahu
    3 kasike mljevenih ljesnika
    1 kasika kakao praha
    2 kasicice vanilin secera
    2 kasicice vocnog likera

    Sirup:
    250 gr. secera
    200 gr. putera
    100 gr. cokolade
    14 kasika mlijeka

    Ostali sastojci:
    kuhana crna kahva
    1 kasicica vocnog likera
    kokosovo brasno

    Nacin pripreme:

    Dobro umutiti kokosovu mast (sobne temperature) sa secerom u prahu. Dodati kakao prah, vanilin secer, ljesnike i liker. Masu dobro izjednaciti i kasicicom nanositi na jedan cajni kolutic nakvasen u mlakoj kuhanoj kahvi. Preko nanjeti drugi kolutic (takodje nakvasen u kahvi) lagano pritisnuti rukom, staviti fil u rupice od keksa i poloziti na tacnu.

    Na isti nacin postupiti sve dok ima materijala. Nafilovane i spojene kolutice ostaviti da stoje na sobnoj temperaturi oko 1 h. Posle tog vermena nafilovane kolutice, jedan po jedan, spustati u vruc sirup, valjati u kokosovo brasno i redati na tacnu za sluzenje.

    Sirup: secer naliti mlijekom, dodati puter i staviti da provri. Smanjiti temperaturu, dodati izlomljenu cokoladu i uz neprestanno mjesanje kuhati 4-5 min. U vruc sirup spustati kolutice a zatim valjati u kokosovo brasno.

    PS. Po zelji kolutice valjati samo u kokosovo brasno tj. izostaviti postupak sa sirupom. U tom slucaju kolutice 30 min. drzati na sobnoj temperaturi, a zatim ih uvaljati u kokosovo brasno. Pri natapanja kolutica u kahvu voditi racuna da se kolutici ne rastope, sto znaci da kolutice treba brzo pustiti u tecnost, a jos brze iz iste izvaditi.


    pa kaže: bujrum i prijatno!

  7. #7

    Default

    ja to nikad nisam imala na ročkasu
    niti itko od mojih vršnjaka
    ah da, ja nisam ispod 70.

  8. #8
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    nisam ni ja
    ali ih je bilo na svim rođendanim na koje sam išla

    a ja se ne bih hvalila da nisam ispod `70. godišta da sam na tvom mjestu
    pa netko će te negdje vidjeti!

  9. #9
    Lucas's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    village...long village
    Posts
    1,638

  10. #10
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    AM, istina, u kavu se umakalo

    tražim dalje

  11. #11
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    našla sam i ovo, ali nije to to

    Vrijeme pripreme:15 minTežina:Jednostavno

    Sastojci



    • 1 Kremu skuhamo tako što od ove količine mlijeka odvojimo samo toliko koliko je dovoljno da umutimo gustin i žumanjke.
      Preostalo mlijeko stavimo kuhati skupa sa šećerom, kad provre na tihoj vatri dodati smjesu od žumanjaka, stalno mješati par minuta.
      Ohladiti pokriveno sa prozirnom folijom, a u ohlađeno umješati izrađen margarin, i lino ladu.
    • 2 Ugrijati 2 dl mlijeka i u njemu rastopiti čokoladu, dodati malo ruma.
      Ja ne dodajem ovdje šećer budući da su kolutići već dovoljno slatki .

    • 3 Kolutiće umakati u toplo čokoladno mlijeko pa spajati kremom po dva, odmah uvaljati u kokos i to je to.....pustiti ih da malo omekšaju ;
    • 4 Umjesto ove kreme možete napraviti neku drugu vama omiljenu, a ja ih dosta često pravim samo sa lino ladom, znači kolutiće namakati u mlijeko pa premazati lino ladom,pa u kokos i tako je odlično i djeca obožavaju.

    • 5 Količinu za kekse sam napisala otprilike jer sve ovisi kakvi su keksi, koliko će upijati mlijeka.

  12. #12

    Join Date
    Apr 2010
    Location
    skićem se
    Posts
    210

    Default

    Nama je mama to često pravila .Kolutići se namaču u mlijeko i običnu čokoladnu kremu i zatim valjaju u kokos.Ti možeš napravit ovu kremu samo ti mora odstajati 24 sata prije filanja.
    KREMA
    0.5l šlaga + 500gr mliječne čokolade (ne one za kuhanje)
    Staviti šlag lagano na vatru da počnu mjehurići i onda staviti izlomljenu čokoladu.
    Sve dobro izmješati i ostaviti da se hladi.
    Poslije spremiti u frižider do sutra .
    Krema je brza i jednostavna a odlična

  13. #13
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    i dovoljno se stisne?

  14. #14
    inana's Avatar
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    Zagreb
    Posts
    609

    Default

    moja prijateljica to stalno radi, moći ih u mlijeko, pa u čokoladu, pa u kokos, prefini su, kad sam ih prvi put jela, rekla sam da mi je prefino, pa su me sve čudno pogledale kao da ih zafrkavam, pa kad sam pitala kaj bleje kad je fino, i pitala da kak se to radi, onda mi je rekla, sve isto ko kad čupavac motaš, jedino kaj kolutić tunkneš u mlijeko malo, preeeeefino!

  15. #15
    winnerica's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    2,034

    Default

    Eh, pa vidim zakaj ih nisam voljela: moja mama nije radila čokoladnu kremu nego onu običnu od vanilije...

    Sutra ih radim, pa makar s Nutelom

  16. #16
    kinder's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Posts
    2,338

    Default

    Quote Originally Posted by apricot View Post
    ma ne, idu oni kupovni Koestlinovi.
    idi kući i rasti!
    Ok, dok ti pronadjes recept i ja cu postati punoljetna

  17. #17

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    ZADAR
    Posts
    1,828

    Default

    Mi smo to radili jednostavnije :
    Mlijeko s malo ruma ( ili neke druge arome ) zagriješ da bude mlako.
    Kekse slijepljene marmeladom ili eurokremom umačeš u mlijeko i uvaljaš u kokos.
    Jedu se kad omekšaju ( a sad se ne sjećam nakon koliko dugo )

  18. #18

    Join Date
    Apr 2010
    Location
    skićem se
    Posts
    210

    Default

    da krema na prvi pogled izgleda rijetka ali kad prenoći u frižideru sutra je kao eurokrem ili sličan namaz

  19. #19
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,788

    Default

    dvije stvari sam obozavala kod jedne bake, jedna su ti kolutici, a druga je umjesto oraha ili maka u taj tip pita (orahnjaca/makovnjaca) bi stavljala domacu marmeladu od sipka i cimet.
    cesto se toga sjetim

    i nisam ispod 70

  20. #20
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,192

    Default

    ja sam takvu kombinaciju jela davnih godina, i uvijek je u njima bilo ruma,mama nam nije branila to jest, ja sam ravno 70 godište..

    I da pretežno smo to stavljali na prst i grickali okolo naokolo.

  21. #21
    a72's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Posts
    1,519

    Default

    ja sam `72. i mama mi je to radila za rodjendane i moja ih je umakala u kafu, a krema vanilin puding sa margarinom, klasika, namazu se kremom i okolo ,pa u kokos - ja za druge na znam.
    (i ja sam ovako kao jelena.o. nabacivala na prst i grickala okolo ) hvala ti apri sto si me podsjetila na ovaj kolac!

  22. #22
    magriz's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    A6
    Posts
    6,641

    Default

    pih! sve penzići ovdje

  23. #23
    a72's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Posts
    1,519

    Default

    magriz, da nije ovo neka zavjera da se otkrijemo mi koje se furamo na mladost, a kad ono...
    zaboravila sam dodati, ali to se podrazumijeva, isto idu po dva se lijepe kremom i krema okolo...

  24. #24
    mrkvica05's Avatar
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    zagreb
    Posts
    916

    Default

    ha, baš se spremam raditi ih (spremam se već 2 tjedna doduše, ali tko broji).
    malo je mljackavo za raditi, ali meni su fini.
    nama je mama radila s kremu od maslaca i pekmeza, a kekse močila u mlijeko.

    ja ću čoko verziju - kupila za čoko kremu, a močit ću u mlijeko ili možda u kavu. a gore se još mogu posuti čoko mrvice (one šarene mi nisu fine).
    za 24 sata se prožme, keksi postanu onako mekani tj. budu baš njami.

    šteta što već nisu gotovi.

  25. #25
    mrkvica05's Avatar
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    zagreb
    Posts
    916

    Default

    ha, baš se spremam raditi ih (spremam se već 2 tjedna doduše, ali tko broji).
    malo je mljackavo za raditi, ali meni su fini.
    nama je mama radila s kremu od maslaca i pekmeza, a kekse močila u mlijeko.

    ja ću čoko verziju - kupila za čoko kremu, a močit ću u mlijeko ili možda u kavu. a gore se još mogu posuti čoko mrvice (one šarene mi nisu fine).
    za 24 sata se prožme, keksi postanu onako mekani tj. budu baš njami.

    šteta što već nisu gotovi.

  26. #26
    mrkvica05's Avatar
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    zagreb
    Posts
    916

    Default

    zašto ne registrira ovaj post?
    Last edited by mrkvica05; 15.10.2011 at 19:45.

  27. #27

    Join Date
    Feb 2005
    Location
    zgb
    Posts
    1,984

    Default

    ma mislim stvarno...kakva si ti to moderatorica?

    gle:

    http://forum.roda.hr/threads/13319-Hamsti-Bambsti

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •