-
Čišćenje nadgrobne ploče - koje sredstvo?
S čime bih najbolje mogla oprati kamenu ploču, da je ne oštetim? Dedin grob je u dosta lošem stanju, htjela bih ga pošteno oribati. Jel postoji neko dobro sredstvo za čišćenje, ili mogu nešto smućkati doma?
Običan je kamen u pitanju, nije mramor.
-
Kad kažeš običan kamen, misliš onaj grubi kamen?
To se jedino četkicom i vodom može očistiti, ali niti to nije garancija, pogotovo ako ima mohovine koja obožava taj kamen.
Crni polirani kamen kažu da se može premazati onim nekadašnjim boksom za cipele, u metalnoj kutijici.
Ja tatin nadgrobni spomenik čistim sredstvom za pranje prozora.
Prvo operem vodom, a onda to sredstvo i magična krpica.
-
čuvajte se agresivnih sredstava
domestos pojeo svekrov grob
svekrva (sad) kamen cisti onom grubom četkom i običnim detergentom
-
grob izribam arfom i onom žicom za ribanje skida i maahovinu i sve..samo isperem dobro vodom. a spomenik nadgrobni arfom i spuzvicom i isto dobro isprati.
-
arf ili cif, uglavnom neko abrazivno sredstvo i spužvica za pranje suđa, ona grublja strana
ako je baš kamen, a ne mramor, ne bi se smjelo oštetiti
-
Nama se nije oštetilo i uporabom malo jačeg sredstva. Radi se o sredstvu "za čišćenje kamena i betona", nešto tako piše na bočici. Ima za kupiti u Bauhausu (vjerujem i u drugim sličnim centrima), na odjelu keramičkih pločica.
Očistili smo time bijeli hrapavi mramor koji je u tim rupicama bio skroz od vlage pocrnio, ničim se to crno nije dalo maknuti. Naravno, četkanje se pritom podrazumijeva.
Posljednje uređivanje od Nena-Jabuka : 17.10.2011. at 11:31
-
Hvala cure na savjetima! Da, AndrejaMa, radi se o hrapavom običnom kamenu, baš je grozno pocrnio, ulovilo se i mahovine. Ja nisam bila u zadnje vrijeme na groblju (sram me priznat), a mama više nema tu snagu da pošteno oriba i skine sve kako treba. Nažalost, braća i sestre su svi žive vani, a kad i dođu nikad se ne sjete malo otići na groblje i počistit, pa je sve spalo na nas.
Kupila sam si one grube četke i spužvice i sad se spremam u akciju. Probat ću kupit to jače sredstvo, pa ću probat na mnjoj površini da vidim kako ide.
Posljednje uređivanje od Dragonfly : 17.10.2011. at 11:52
-
Dragonfly i meni su se ta kremasta sredstva pokazala kao najdjelotvornija (arf, cif ili bilo koji drugi) i četkom ili spužvicom za suđe. Temeljito ispravti nakon pranja.
Ima u trgovačkim centrima od Knaufa poseban proizvod za nadgrobne spomenike, ja kupila i nikad isprobala...
-
Pazi da nije na bazi ulja. Takva sredstva su zamišljena za umjetni kamen (tipičan za grobove po vani).
Mramor je porozan i upija masnoću, a kod prirodnog mramora to rezultira katastrofično lošim izgledom.
-
Pokušat ću prvo s arfom & co, pa ako ne upali, kupit ću neko sredstvo.
Ne na bazi ulja, hvala Davore.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma