Stranica 1 od 4 123 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 190

Tema: kako pomoci mladoj mami da im ne oduzmu bebu

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno kako pomoci mladoj mami da im ne oduzmu bebu

http://www.jutarnji.hr/koprivnica--u-bijegu-jer-su-uvjereni-da-ce-im-uzeti-jednomjesecnu-bebu/981562/

j
    el ima neko ideju sto bi mogli napraviti da im se pomogne

pa toliko djece zivi jadno i gladno, sve mi je cudno zasto su ove uzeli tako na pik

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Mi ne možemo iz jednog članka znati o čemu se zapravo radi, prema mom iskustvu, djeca se kod nas ne oduzimaju tek tako, čak štoviše često se ne oduzimaju a trebala bi.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

meni smrdi na neciju samovolju jer je nekom obecana beba za posvajanje

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj stray_cat prvotno napisa Vidi poruku
    Cuj, sve je moguce, ali bas da je vjerojatno.... Ne znam bas da bi netko iz CZSS izveo tako nesto... Meni se cini da su nasli samo neki trac za novine. Ovo bi moglo biti tesko zutilo.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

To da je dijete nekome obećano za posvojenje, je apsolutno isključeno. Uostalom, u članku jasno piše da je mjera samo privremena, zbog neadekvatnih uvjeta života djeteta i zbog toga što nijedan od roditelja ne zadovoljava uvjete za upisivanje skrbništva - majka je maloljetna, a otac nije upisan kao otac. Dijete mora biti zbrinuto, to je sve, a novinari bi nas konačno mogli poštedjeti svojih senzacionalističkih poluinformacija.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Meni se cini da su nasli samo neki trac za novine. Ovo bi moglo biti tesko zutilo.
    Ovo se i meni čini, a ono što mi je apsolutno neprihvatljivo da su novine objavile fotografiju te djevojke (čak i na naslovnici).

mirjana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj stray_cat prvotno napisa Vidi poruku
    ovo mi je baš bezvezan zaključak
    tek na kraju članka piše da dijete nije bilo u adekvatnim uvjetima
    Dijete je boravilo na hladnom i neadekvatnom mjestu i nakon odlaska patronažne sestre roditelji ga nisu znali presvući, okupati ni nahraniti - pojašnjava Sonja Petrović, ravnateljica Centra. - Odbila je da ih smjestimo u udomiteljsku obitelj do sklapanja braka ili njezine punoljetnosti kako bi dijete bilo na suhom i toplom. Nitko ne želi uzeti dijete, samo im želimo pomoći - dodaje ravnateljica.
    da je slučajno to dijete umrlo od pothlađenosti ili neuhranjenosti, onda bi bilo drvlja i kamenje po službenicima CZSS zašto nisu reagirali i oduzeli dijete

ovo mi je prva vijest da maloljetnice ne mogu biti upisane kao skrbnici svojoj djeci
    ali ako ja dobro čitam (ovo podebljano) što piše u članku, curi su ponudili da nju i dijete smjeste u udomiteljsku obitelj dok se situacija ne riješi

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

čak i loš, senzacionalistički članak neki mogu još lošije pročitati pa onda vidimo ovakve zaključke. i ja se pridružujem curama koje kažu da sigurno nije sve kako piše, osim toga njoj je ponuđen smještaj zajedno sa bebom što je ona odbila. znači da svjesno ugrožava zdravlje svog djeteta. i potpisujem mirjanu

winnerica avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Meni ipak nije jasno što bi se zapravo za dijete riješilo sklapanjem braka njegovih roditelja? O.k., formalno pravno bi mama postala tzv. "opunoljećena osoba", mogla bi mu biti skrbnik, valjda bi se i otac onda mogao upisati kao otac, no dalje..? Kaj dalje? Pa hrpa djece ima ful punoljetne, vjenčane, kojekakve roditelje i ne žive u sređenim odnosima nikako, a ovo kako je u 24 sata npr. opisano (da je to poduzeto radi siromaštva majke) nije mi jasno jel bi mama onda dobila na lotu ili što...?

mirjana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kako ja to laički shvaćam: mama trenutno ne može biti upisana kao skrbnik, kao ni otac - to će moći riještiti nakon vjenčanja ili punoljetnosti
    tada će vjerojatno moći ostvariti i socijalnu pomoć, naknade i ostalo
    do tada je majci ponuđen smještaj na toplom skupa s bebom
    ona je odbila

što su trebali napraviti u czss?
    ako se sjećate novinskih članaka o bebama koje su umrle od hladnoće ili neuhranjenosti - što je tada svima bilo glavno pitanje?
    "gdje je bio czss? zašto nisu oduzeli dijete?"

ovo da su dijete oduzeli zbog siromaštva je interpretacija novina
    izjava iz centra je ona gore citirana - dijete je bilo u neadekvatnim uvjetima

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

i još nešto. iz svega ovoga mi se čini da su roditelji prilično neodgovorni. dakle ustanovljeno je što moraju napraviti, objašnjeno im je, ponuđena pomoć, a oni bježe. centru sigurno nije u interesu oduzimati dijete i opterećivati dom sa još jednim

winnerica avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Pa da, to je iz aviona vidljivo! ALI novinari naši vrhunski su se fokusirali na vjenčanje koje se treba obaviti, čizs kao da je to spas za sve probleme ovog svijeta...
    Inače, vjerujem da je netko od majčinih roditelja mogao biti privremeni skrbnik djeteta, zar ne? Pa netreba ih gurati u brak koji je možda greška...
    Posljednje uređivanje od winnerica : 18.10.2011. at 14:45

laura29 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Kod nas se djeca oduzimaju zaista u rijetkim slučajevima. Tko zna u kakvim uvjetima žive s malim djetetom i zašto majka maloljetne rodilje nije privremeni skrbnik do njezine punoljetnosti. Ne postoji li možda neka kuća za maloljetne majke s bebama do njihove punoljetnosti? Čudno mi je što majka nije prihvatila da s bebom ide u udomiteljsku obitelj dok se pravni problemi ne riješe. Protiv sam odvajanja bebe od majke, ali mislim da u ovom slučaju treba vidjeti što je bolje za bebu.
    A naši novinari, nažalost, uvijek teže samo za senzacijom.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne tako davno - jednoj drugoj obitelji su isto zbog SIROMAŠTVA oduzeli blizance. bilo je u svim novinama, a i ovdje na forumu.
    meni je ova priča "isključivo zbog dobrobiti djeteta" - itekako sumnjiva.

čitala sam priču u raznim novinama, no samo u jednima je rečenica konstruirana na način da se iz nje isčitava kako je ponuđeno "zajedničko udomljenje".
    patronažna je mogla uložiti više truda u obuku, a centar dati novce za ogrijev i hranu - umjesto da plaćaju udomitelje.

a najbolji dio mi je onaj: vratit ćemo joj dijete kad postane punoljetna!?
    tada više neće biti hladno, znat će kupati dijete koje joj je oduzeto, i neće biti siromašna???

lidać2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

ja imam u krugu obitelji maloljetnicu od 16godina koja samo sto nije rodila (vec je u bolnici ceka porod)...otisla je od kuce zivi sa svojim tkz deckom,a nema ni jedan bodic za djete pripremljen...socijalna je sa svime upoznata i sa jos x losih stvari sa strane,cak se i po sudovima sa raznim stvarima vuku...no ni prstom nisu mrdnuli a ni jednom nije bilo govora da ce djete oduzet,,,

iako bi u ovom slucaju bilo za djete bolje da ga netko udomi...
    Posljednje uređivanje od lidać2 : 18.10.2011. at 15:48

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj sorciere prvotno napisa Vidi poruku
    ne tako davno - jednoj drugoj obitelji su isto zbog SIROMAŠTVA oduzeli blizance. bilo je u svim novinama, a i ovdje na forumu.
    Otkad su novine pouzdan izvor informacija? I na plotu svašta piše...

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Zdenka2 prvotno napisa Vidi poruku
    Otkad su novine pouzdan izvor informacija? I na plotu svašta piše...
    mogla bih ti npr. odgovoriti : ne čitam plotove.
    ali neću.

ti o ovoj temi imaš svoje mišljenje, ja svoje. i isto kao i ti - imam ga pravo napisati. jer saznanja koja imamo o određenim temama - svi nalazimo u istim medijima. samo ih tumačimo na različite načine, ovisno o tome kako ih percipiramo.

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

A meni nije jasno da majka trenutno ne može biti upisana kao skrbnik djeteta jer je maloljetna?!

Mislim, kakve to ima veze?

Pa ona je majka tog djeteta i da je stoput maloljetna. Niti jedan zakon joj to ne može osporiti.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Sorciere, ne radi se tu o mišljenju nego o uvidu, koji novine ne pružaju, to svi znamo. Stjecajem okolnosti o čitavoj toj problematici znam puno i imam uvid i mogu s punom odgovornošću reći da se problem prije može tražiti u suprotnom, to jest u tome da Centri štite prava bioloških roditelja i onda kada je evidentno na štetu djeteta. Tisuće djece su po domovima ili pod nadzorom centara za socijalnu skrb upravo zbog tog razloga. To da se djeca oduzimaju roditeljima samo zato što su oni siromašni je dezinformacija.

Lola_34, majčinstvo i skrbništvo nisu iste stvari i u raznim situacijama mogu biti razdvojene, npr. kod rastave braka. Maloljetna osoba je i sama pod skrbništvom i nema zakonskih uvjeta da bude skrbnik.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Po zakonu, ova mlada mama može steći poslovnu sposobnost punoljetnošću, sklapanjem braka ili sudskim postupkom kojom joj se dodjeljuje poslovna sposobnost na temelju toga što je roditelj, s obzirom na to da ima navršenih 16 godina. Tek uz te uvjete može postati skrbnik svom djetetu. Otac, ako je punoljetan, može postati skrbnik odlukom CZSS upisom u matične knjige da je otac.

enchi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Zdenka2, apsolutno se slažem. Plus tekst (kao i mnogi drugi) je očito pisao netko tko ali apsolutno nema pojma o tematici, a uz malo truda se može najosnovnije naučiti, ako se već bavi pisanjem na takvu temu. Dakle - žutilo i senzacionalizam.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj sorciere prvotno napisa Vidi poruku
    patronažna je mogla uložiti više truda u obuku, a centar dati novce za ogrijev i hranu - umjesto da plaćaju udomitelje.

a najbolji dio mi je onaj: vratit ćemo joj dijete kad postane punoljetna!?
    tada više neće biti hladno, znat će kupati dijete koje joj je oduzeto, i neće biti siromašna???
    Ovo i meni bode oči u svim tim pričama. Zašto taj novac koji će dobiti udomiteljska obitelj jednostavno ne udijele mladoj mami i njenoj obitelji? Neka ih nakon toga CZSS i ini pojačano prate da li su ispravno utrošili novac i da li su se uvjeti poboljšali.
    Dijete od mjesec dana odvajati od mame - meni se plače...

Usput, to što je maloljetna da bude razlog da ne može zadržati dijete mi je van pameti, budući da je po našem zakonu osoba zrela za seks s 14 godina. Nešto je tu neuštimano!

I treća stvar - sve ovo je zaista divan primjer svim trudnim maloljetnicama...možda će se zbog ovog neka od njih radije odlučiti na pobačaj nego se hrabro suočiti sa svim izazovima situacije kao hrabra mama iz priče.

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

koliko je ova mama hrabra je dio priče koja nije u novinama. to će reći ne zna se
    ažža insinuacije o povećanju abortusa su mi u rangu molitve za zabludjele studente koji protestiraju

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj magriz prvotno napisa Vidi poruku
    koliko je ova mama hrabra je dio priče koja nije u novinama. to će reći ne zna se
    ažža insinuacije o povećanju abortusa su mi u rangu molitve za zabludjele studente koji protestiraju
    O abortusima gledano sa statističke strane ne bih uopće rekla niti riječ i to si posve pogrešno shvatila. Jer svi primjeri ab iz moje okoline i u krugu mojih poznanstava odvijali su se nelegalno - u privatnim ordinacijama, neki i debelo poslije zakonskog roka. Nisu sigurno ušli u statistike. Prema tome što će utjecati generalno na povećanje, a što na smanjenje - o tome nema smisla govoriti jer statistika ne barata točnim podacima, to svi znaju i nikog to ne smeta.

Ali da će se poneka maloljetna trudnica ovom pričom obeshrabriti - to mi je sasvim moguć scenarij.

Audrey avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Meni je sasvim normalno da čak i ako joj je ponuđena opcija zajedničkog udomljenja s djetetom (ja to tako nisam shvatila) ona tu opciju ne prihvaća, jer ona s ocem svog djeteta živi, oni su obitelj i ne žele se razdvajati. Također, piše da bi za 2 tjedna rješenje kojim se njima dvojima dozvoljava brak postalo pravomoćno, znači oni se za dva tjedna mogu vjenčati. Obzirom da bi ona tada za centar i zakon postala valjda prikladna majka, čemu sad odjednom žurba za udomljenjem?!
    Ako se ona o svom djetetu ne brine dobro, onda ju nikakvo sklapanje braka neće naprasno tome podučiti, i onda je zločin da tada centar i zakonodavac peru ruke od te obitelji jer kad sklope brak dobrobit djeteta valjda postaje isključivo njihova privatna stvar?!
    A to da dijete nije znala premotati... pa ja sam imala skoro 4 banke kad sam rodila i svejedno sam ispočetka bila zbunjena i nesigurna, ali radila sam najbolje što sam znala, a ne bi me čudilo da to možebitno nije zadovoljilo standarde patronažne sestre (sjetimo se samo kolike patronažne sestre nisu zadovoljile standarde cura s foruma).

A primjer blizanaca koji je Sorcie navela jasno pokazuje kako je teško, i koliko traje, istjerati pravdu jednom kad je krivda učinjena. Ovdje se može, i mora, učiniti pravu stvar.

Audrey avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Otac, ako je punoljetan, može postati skrbnik odlukom CZSS upisom u matične knjige da je otac.
    Zašto onda CZSS ne donese takvu odluku, pa otac je punoljetan, oni žive zajedno i on ne negira da je djetetov otac?!
    (pitanje nije upućeno Zdenki, nego ističem još jedan, po meni, apsurd.)

Ponavljam, ako smatraju da je dijete zapušteno, kako misle da će čin sklapanja braka poboljšati stanje?

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Meni isto u ovoj priči bode oči ta 'pravna' strana jer ispada (normalno, po pročitanome u novinama) da se CZSS angažira radi toga što je situacija pravno nesređena - dok ja, recimo, na dnevnoj bazi viđam žene koje prose sa djecom, evo jutros na ovoj hladnoći vidim ženu koja sjedi na stepenicama sa djetetom u naručju i prosi, i ne vidim da se u takvim situacijama išta poduzima.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

To da je dijete nekome obećano za posvojenje, je apsolutno isključeno.
    zdenka, ovo što si napisala - ne stoji. sve je relativno.
    što se tiče mogućnosti da se to dogodi - ja ti osobno, iz svog iskustva, kažem da je to moguće.

Stjecajem okolnosti o čitavoj toj problematici znam puno i imam uvid ..
    konkretna saznanja o ovom slučaju?

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Meni isto u ovoj priči bode oči ta 'pravna' strana jer ispada (normalno, po pročitanome u novinama) da se CZSS angažira radi toga što je situacija pravno nesređena - dok ja, recimo, na dnevnoj bazi viđam žene koje prose sa djecom, evo jutros na ovoj hladnoći vidim ženu koja sjedi na stepenicama sa djetetom u naručju i prosi, i ne vidim da se u takvim situacijama išta poduzima.
    Ti moraš prijaviti policiji a oni uzmu podatke i moraju aktivirati CZSS, ako nazoveš anonimno Hrabri Telefon i oni mogu za tebe prijaviti policiji. CZSS nema inspektore koji šeću gradom.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Nema CZSS ali ima policija.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Poduzima se, pomaže se, ali nitko neće oduzeti dijete roditelju koji ga voli i brine o njemu u okviru svojeg znanja i mogućnosti. Djeca su sretnija sa svojoj mamom u potleušici, nego sama u Domu. Nije ovo patetično, nego po iskustvu člana moje obitelji koji je radio u CZSS.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Govorim o organiziranom prošenju sa djecom. To je iskorištavanje djece.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Govorim o organiziranom prošenju sa djecom. To je iskorištavanje djece.
    Posve isto sam i ja reagirala. Ali, kaže mi ona da je sve u oku promatrača. Njima je (većini) to život koji vole i poznaju, to je tradicija. Naravno da svakom djetetu treba toplina i hrana, ali ako ih stave negdje gdje nema slobode na koju su navikli, nesretniji su nego na ulici.

Ne pričam općenito, nego za one slučajeve koje znam. Nije svima isto. Hoću reći da ono što netko smatra zanemarivanjem i zlostavljanje, drugome je jedino pravilno. Tko će tu biti sudac?
    Oduzeti dijete majci je vrlo kompleksan problem i ja nikako ne bih bila u koži onoga koji mora odlučiti. Nikad.

Audrey avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Danas u Večernjem: djetetu je već određen skrbnik i roditelji više nad njim nemaju nikakvih prava .
    A to što ga vole i žele - sve je to nevažno. I hoće li ikad više dobiti svoja roditeljska prava natrag - vrlo je upitno. I dijete ide kod udomitelja na godinu dana.

I kad čitam da su tražili i dobili dozvolu za vjenčanje i da se Centar na to žalio jer smatraju da ona nije zrela za brak nakon što već godinu dana ŽIVI u vanbračnoj zajednici .... pa ljudi moji, dijete je tu, ako ona ne zna kako biti majka - podučite ju, nadzirite ju, pomozite joj; ako nema robe i hrane za dijete - nabavite im. Ali pretpostavljam da im je manji posao oduzeti im dijete.

Pretužno i prestrašno. Ja bih se vratila na ono što je započela stray: što se tu može napraviti i kako pomoći? (ja sam malo teška za nešto pokrenuti , ali voljna sam slijediti nositelja kakve dobre ideje)

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

bojim se da se protiv sustava boriti ne možeš.
    ono što bi se moglo napraviti je vidjeti u kakvim to neljudskim uvjetima živi ta obitelj, pa tu pripomoći.
    kao što smo svojedobno Mariji iz Gline opremili sobu, nabavili bijelu tehniku i svašta nešto za djecu

ali, to ne možemo na ovome forumu, to bi novine mogle istražiti i organizirati.
    mi doista ne znamo pravu priču, samo senzacionalističku stranu.

enchi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Vjerujte da se Centar ne miješa ako ne mora (generalno - premda vjerojatno iznimaka ima). Priča sigurno nije tako površna kako stoji u novinama.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

A ono ne tako davno oduzimanje djevojčice od bake i privremeno smještanje u dom? Opet radi pravnih začkoljica, ako se dobro sjećam. To je ono što meni bode oči u ovoj priči - angažman radi toga što situacija nije 'po propisima'.

Glede prošnje, ne mislim ja nikako da majci koja prosi sa djetetom treba oduzeti dijete, nipošto i nikako to ne mislim (ako se uostalom uopće i radi o majci i djetetu) ali mislim da se takva prošnja treba spriječiti, a ne sprečava se (btw. ne govorim o Romma, kad je već spomenuta tradicija, iako to nema nikakve veze). Ali ovo je stvarno off topic, ispričavam se što sam uopće skrenula temu, a skrenula sam je jer sam pročitala naslov u novinama u Pothodniku GK, a onda vidjela ono o čemu pričam, kao što to viđam svakog dana već godinama i godinama.

Audrey avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Činjenica je da je tom paru do svog djeteta stalo. I to bi trebala biti polazna točka za sve daljnje postupke.
    Ona možda ne zna kako biti majka, i zbog prilika u kojima je odrasla i zbog svoje mladosti. Ali oni su oboje zdravi i mladi, tu će biti još djece! Je li rješenje pooduzimati ih kako se koje rodi? Zašto joj se ne pruži prilika da nešto nauči i da pokuša biti dobra majka, ponavljam, uz kontinuiranu poduku, nadzor i pomoć? Jesu li to već pokušali, pa je ona odbila suradnju? Ne bih rekla. Iz onog što piše, njoj su dosad ponudili samo da je razdvoje od čovjeka kojeg voli i koji joj je bio muž zadnjih godinu dana.
    Možda je Centar poduzeo korake da (kratkoročno) pomogne djetetu, ali ne vidim da je poduzeo išta da (dugoročno) pomogne obitelji, koja će ako je bila disfunkcionalna takva i ostati. Dok ne saznam druge činjenice, za mene je to katastrofalno loše odrađen posao Centra.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Cuj, sve je moguce, ali bas da je vjerojatno.... Ne znam bas da bi netko iz CZSS izveo tako nesto... Meni se cini da su nasli samo neki trac za novine. Ovo bi moglo biti tesko zutilo.
    Ovako i meni djeluje. Prenapuhano. Ovo sa usvajanjem nema šanse da drži vodu, nismo na Kosovu.
    A argument da je to što ne znaju presvući bebu dovoljno dobar razlog da im dijete oduzmu na 2-3-5 tjedana mi je čisti zločin!

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

joj kad se setim kak je mene bilo strah presvuč klinca ili mu turnut toplomjer i izmjerit temperaturu, a nije da je to prvo dete koje sam vidla ili čuvala u životu.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj Audrey prvotno napisa Vidi poruku
    Danas u Večernjem: djetetu je već određen skrbnik i roditelji više nad njim nemaju nikakvih prava .
    A to što ga vole i žele - sve je to nevažno. I hoće li ikad više dobiti svoja roditeljska prava natrag - vrlo je upitno. I dijete ide kod udomitelja na godinu dana.

I kad čitam da su tražili i dobili dozvolu za vjenčanje i da se Centar na to žalio jer smatraju da ona nije zrela za brak nakon što već godinu dana ŽIVI u vanbračnoj zajednici .... pa ljudi moji, dijete je tu, ako ona ne zna kako biti majka - podučite ju, nadzirite ju, pomozite joj; ako nema robe i hrane za dijete - nabavite im. Ali pretpostavljam da im je manji posao oduzeti im dijete.

Pretužno i prestrašno. Ja bih se vratila na ono što je započela stray: što se tu može napraviti i kako pomoći? (ja sam malo teška za nešto pokrenuti , ali voljna sam slijediti nositelja kakve dobre ideje)
    To što je djetetu određen skrbnik ne znači da roditelji nemaju nikakvih prava, jer su oni i dalje zakonski roditelji. Ovdje se radi o privremenoj mjeri; CZSS prati obitelj i kad se situacija sredi oni mogu dobiti dijete natrag. Pretpostavljam da im CZSS i pomaže da riješe tu situaciju. Posve sam sigurna da se ne radi o nikakvoj planiranoj akciji da se nekome otme dijete nego o privremenoj mjeri kojom se osiguravaju normalni uvjeta života djetetu.

Odnos novina prema cijeloj priči je nepošten, ali na to smo već navikli. Zato im naklade i idu kamo idu.

marjetarino avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

a ta mlada mama doji li ona svoju bebu ??? jer ako doji onda mi je to jos veci apsurd da se oduzme njoj beba ,,,
    ma bilo kako mi je apsurd i privremeno i ne privremeno ona je tome ditetu mater i ona mu je primarna ...
    mene ovakve stvari uzasno rastuzju a sam cin majke bjezanje govori koliko joj je stalo do bebe ,vecina 17 godisnjakinja vjerovatno u slucaju trudnoce nebi ni rodile dijete ...
    njoj treba pomoc a ne oduzet bebu !!!! beba treba nju a ne udomitelje .....
    netko je u prethodnim postovima napisao da im je vjerovatno laksi posao oduzet dite ...bas to se i meni cini

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

ovo nije normalno
    i oni to zovu "pomoć"

i ja bi bježala daleko daleko...

uzet dijete materi sa sise ko one blizance
    il sad ovoj mladoj majci...
    nemam riječi..
    jel ovo neka policijska država, totalitarizam???

ak im je do pomoći, što ne organiziraju neku humanitarnu pomoć, pronalaženje posla, dječiji doplatak i naknade....

od kad su djeca djeca države a ne roditelja??

i te spike oko maloljetnosti..Bogu za plakat...
    ak im zakonski prolazi skes s 14god
    pa valjda onda prolaze i posljedice??

stravaaaaaaa

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mene fascinira (nisam ironična, nego me fascinira na pozitivan način) koliko neki od vas imaju vjere u institucije.

Država je pri vrhu međunarodne liste po korupciji, koja se uvukla u sve pore i razine društva, od najniže do najviše, sudstvo ne funkcionira, bilo kakav moralni kompas odavno je izgubljen...

U situaciji kakva je opisana u medijima zaista mi je lakše vjerovati da je netko od odgovornih "obećao" bebu na usvajanje, nego da rade ono što je najbolje za bebu. Evo, udomit će je na godinu dana, a nakon toga će se donijeti odluka da je u djetetovom najboljem interesu ostati kod udomitelja još tko zna koliko i mislim da ovi mladi roditelji mogu zaboraviti da će im ikada vratiti to dijete.

Da je ikome u interesu napraviti najbolje za bebu, poradili bi na edukaciji roditelja (da patronažna sestra dolazi i dvaput dnevno ako je potrebno), pomoglo bi im se da urede svoj životni prostor i općenito bi ih se osposobilo da nauče što bolje brinuti o svom djetetu.

Iz prve ruke mi je poznat slučaj u kojem CZSS nije radio u interesu djece, nego je donosio odluke koje su odgovarale udomiteljima, lokalnim moćnicima, a koje su grubo narušavale i interes i integritet djece. Ne znam zašto je to teško povjerovati? Mislite li da su ljudi koji rade s djecom po definiciji anđeli?

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

a mene fascinira kako je prvi i osnovni komentar ovdje - uzet dijete sa sise. doji li majka?

sve je to ok, ali pva priča ima i lice i naličje. a ne samo loš novinski žut trač

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

ja nemam nikakve nadrealne vjere u institucije, ali nisam ni sklona vjerovanju raznoraznim teorijama zavjere i tko zna čega. stvar je jednostavna. ne radi se tu o o majci kojoj žele otrgnuti dijete sa sise kako bi neka druga obitelj mogla usvojiti dijete (pa svima nam je poznato kako je zapravo teško naći dijete koje se može posvojiti) nego vjerovatno o djevojci koja umjesto da pokaže dobru volju i udovolji zahtjevima bježi. čisto sumnjam da je drugačije jer znam neke soc. sluičajeve koje prilično loše žive i nikad im czss nije dolazio. ako je netko čvrst u namjeri da svom djetetu osigura fizičku i psihičku sigurnost i brigu onda će tu namjeru, sigurna sam, vidjeti i djelatnici czss kojima je ipak, iako će me neki proglasiti bogohulnikom i naivcem, u primarnom interesu odraditi korektno svoj posao za koji su plaćeni.
    a na to kako im treba pomoći i urediti životni prostor, patronažna dva puta dnevno i ostalo pitat ću samo tko bi to financirao?

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Danas sam u kafiću u novinama pročitala mislim da je bio večernji list ali nisam sigurna, da je dijete bilo pothranjeno, pothlađeno i imalo rane po guzi i tijelu?
    Ako je to istina dali li bi vi da ste djelatnik centra imali nadzor nad mamom pa makar i svaki dan ali dovoljna je jedna hladna noć da se beba od mjesec dana smrzne ili biste pokušali majku i dijete smjestiti pod nadzor u toplo i sigurno i tu je podučavati osnovnim roditeljskim vještinama koje ona očigledno nema ako je beba u bila pothranjena i u ranama (što je koliko je moguće vidjeti iz novina majci ponuđeno) ili ostavili bebu s mamom pa što bude.

Što da beba u takvim uvjetima umre, tko bi bio za to odgovoran, opet CZSS.

Inače ako mama doji, može kod udomitelja ili živjeti s bebom, ili provoditi s bebom svaki dan veći dio dana, ako je smjeste u dom opet može biti u domu s bebom, ili ju posjećivati svaki dan a otac djeteta isto može posjećivati i provoditi veći dio dana s njma, čak dobiti i topli obrok.

Ja sam zadnja osoba koja bi imala nadrealnu vjeru u institucije kad sam jako dobro upoznala njihov rad, ima tu milijun propusta ali ja im najviše zamjeram kasno reagiranje i neoduzimanje djece na vrijeme pa se mnoga i teško razbole u neadekvatnim uvjetima, neka umru a neka razviju teške poremećaje.

Što se tiče prošenja i da je djeci draži takav način života nego biti zatvoren u domu opet iz direktnog iskustva znam da nije točno. Prisustvovala sam prvim danima nekoliko takve djece u domu, prvi dan su plakali jer im je sve bilo nepoznato, drugi dan su već vidjeli da tu ima svakakvih igračaka i topli obroci, čak i čokolade, nakon tjedan dana su već polako učili i prihvaćali pravila, nakon mjesec dana su već počinjali ličiti na zaigranu veselu djecu, nakon saznanja da su biološki roditelji dobili dopuštenje da ih počnu posjećivati jedna djevojčica je počela piškiti u gaće i dobila groznicu i temperaturu i rekla teti da se boji i da ne želi vidjeti mamu i tatu jer se boji da će ju odvesti sa sobom.
    Ima svakakvih domova, to stji, i tu ima iskustva ali nisu svi domovi zatovri gdje se djecu lišava slobode, neki su i mjesta gdje ona prvi put dobiju pristojnu njegu i brigu i osjete toplinu.

Cijela priča sa djecom po domovima, zanemarenom i zlostavljanom je taj što se biološkim roditeljima daju gotovo neograničena prava nad djecom, centri sporo i kasno pokreću postupke oduzimanja, oni na sudu traju predugo i sidcu često imaju stav da krv je krv i sl.

Za konkretno ovaj slučaj mogu komentirati samo što sam pročitala u nekoliko članaka po novinama, koja je stvarna situacija to nitko od nas ne zna. Čini mi se samo da je centar reagirao primjereno ako je beba stara mjesec stvarno bila pothranjena, pothlađena i s ranama kako piše.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Sanja prvotno napisa Vidi poruku
    U situaciji kakva je opisana u medijima zaista mi je lakše vjerovati da je netko od odgovornih "obećao" bebu na usvajanje, nego da rade ono što je najbolje za bebu. Evo, udomit će je na godinu dana, a nakon toga će se donijeti odluka da je u djetetovom najboljem interesu ostati kod udomitelja još tko zna koliko i mislim da ovi mladi roditelji mogu zaboraviti da će im ikada vratiti to dijete.
    U državi u kojoj ima preko 3000 djece u domovima, od kojih su najveći postotak djeca sa neriješenim "papirima"... čisto sumnjam da bi se ikome isplatilo stvarati još jedan "slučaj".
    Toliko je roditelja koji se pojavljuju jednom u šest mjeseci, samo kako ne bi izgubili roditeljska prava... zar bi ikome trebalo dijete i problem s roditeljima koji to dijete žele?

Ne bih ja išla tako daleko.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Sve u svemu glupo je uopće pokušavati stvoriti mišljenje na temelju novinskih članaka, i to još nepotpunih jer se na webu više ne mogu čitati cijeli članci, a ja papirnate novine nisam već dugo držala u ruci; ako je beba bila pothlađena neuhranjena i izranjavana naravno da je CZSS trebao reagirati kako je reagirao, no u (elektronskim) člancima se u izjavama ljudi iz Centra u prvi plan stavlja nesređena pravna situacija, što je meni suludo, i ne mogu da se ne zapitam kakva bi bila reakcija CZSS na identični situaciju da je ova mama rodila sa 18 godina.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Sve u svemu glupo je uopće pokušavati stvoriti mišljenje na temelju novinskih članaka, i to još nepotpunih jer se na webu više ne mogu čitati cijeli članci, a ja papirnate novine nisam već dugo držala u ruci; ako je beba bila pothlađena neuhranjena i izranjavana naravno da je CZSS trebao reagirati kako je reagirao, no u (elektronskim) člancima se u izjavama ljudi iz Centra u prvi plan stavlja nesređena pravna situacija, što je meni suludo, i ne mogu da se ne zapitam kakva bi bila reakcija CZSS na identični situaciju da je ova mama rodila sa 18 godina.
    slažem se u potpunosti. Ako je istina ovo o neadekvatnoj brizi i zanemarivanju, kakve veze godine i bračni status imaju sa tim? Isto tako , ako ovo o zanemarivanju i nedovoljnoj brizi nije istina, zar je maloljetnost i vanbračna zajednica razlog da se dijete da skrbniku , a ne educira roditelje i pomogne obitelj obzirom da roditelji žive u vanbračnoj zajednici godinu dana?

Stranica 1 od 4 123 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •