ivanas prvotno napisa
Danas sam u kafiću u novinama pročitala mislim da je bio večernji list ali nisam sigurna, da je dijete bilo pothranjeno, pothlađeno i imalo rane po guzi i tijelu?
Ako je to istina dali li bi vi da ste djelatnik centra imali nadzor nad mamom pa makar i svaki dan ali dovoljna je jedna hladna noć da se beba od mjesec dana smrzne ili biste pokušali majku i dijete smjestiti pod nadzor u toplo i sigurno i tu je podučavati osnovnim roditeljskim vještinama koje ona očigledno nema ako je beba u bila pothranjena i u ranama (što je koliko je moguće vidjeti iz novina majci ponuđeno) ili ostavili bebu s mamom pa što bude.
Što da beba u takvim uvjetima umre, tko bi bio za to odgovoran, opet CZSS.
Inače ako mama doji, može kod udomitelja ili živjeti s bebom, ili provoditi s bebom svaki dan veći dio dana, ako je smjeste u dom opet može biti u domu s bebom, ili ju posjećivati svaki dan a otac djeteta isto može posjećivati i provoditi veći dio dana s njma, čak dobiti i topli obrok.
Ja sam zadnja osoba koja bi imala nadrealnu vjeru u institucije kad sam jako dobro upoznala njihov rad, ima tu milijun propusta ali ja im najviše zamjeram kasno reagiranje i neoduzimanje djece na vrijeme pa se mnoga i teško razbole u neadekvatnim uvjetima, neka umru a neka razviju teške poremećaje.
Cijela priča sa djecom po domovima, zanemarenom i zlostavljanom je taj što se biološkim roditeljima daju gotovo neograničena prava nad djecom, centri sporo i kasno pokreću postupke oduzimanja, oni na sudu traju predugo i sidcu često imaju stav da krv je krv i sl.
Za konkretno ovaj slučaj mogu komentirati samo što sam pročitala u nekoliko članaka po novinama, koja je stvarna situacija to nitko od nas ne zna. Čini mi se samo da je centar reagirao primjereno ako je beba stara mjesec stvarno bila pothranjena, pothlađena i s ranama kako piše.