Results 1 to 22 of 22

Thread: kada se uvodi med?

Hybrid View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post
  1. #1
    EvaP's Avatar
    Join Date
    Oct 2005
    Posts
    359

    Default kada se uvodi med?

    Kada klinci mogu početi jesti med, ne prilagođeni med, već običan? U biti sam htjela raditi medenjake, pa me zanima da li ih maleni od 20 mjeseci smije jesti?

  2. #2
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    32,982

    Default

    U jaslicama ga ne daju, zbog opasnosti od alergija (ako se dobro sjećam, spominjali i botulizam i štajaznam kakve još moguće komplikacije). Rekli su nam od treće godine.

    Inače, ja to nisam znala pa sam davala djeci med negdje od navršene druge godine. Sad bih ipak pričekala treći rođendan... sigurno je sigurno. Možda ima veze i odakle je med, nek kaže netko tko ima više iskustva.

  3. #3
    EvaP's Avatar
    Join Date
    Oct 2005
    Posts
    359

    Default

    Puno hvala
    Peterlin, ti sigurno imaš recept za medenjake bez meda? (inače, pratim tvoje postove i obožavam ih, pogotovo one na odsjeku s receptima!)

  4. #4
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    32,982

    Default

    Pa... nemam, ali evo nešto sam našla. Čini se jednostavno (jer se zakuha sirup od šećera i vode). Možeš dodati vanilin šećer, cimet i klinčić.

    Evo linka: http://www.kuharica.hr/recepti/kolac..._bez_meda.html

  5. #5
    pomikaki's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    8,507

    Default

    Ako se med izbjegava zbog opasnosti od botulizma, uzročnik je bakterija pa ako se med termički obradi - odnosno stavi se u kolače i ispeče - ne bi trebalo biti opasnosti.
    Što se tiče mogućnosti alergije mislim da opasnost nije velika - http://www.pcelicamedina.com/portal/vijesti1_1/?id=36
    Svega 0,08 % ljudi je alergično na med. Posmatrano je preko 40.000 ljudi koji su liječeni medom i niti jedan nije bio alergičan na med. Ustanovljeno je da do alergije prema medu dolazi usljed jednokratnog uzimanja veće količine meda, preko 5g po kg tjelesne težine.
    Naravno, termičkom obradom med gubi ljekovita svojstva pa nije puno boli od šećernog sirupa, osim po ukusu.

  6. #6
    koksy's Avatar
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    Samobor
    Posts
    5,491

    Default

    Postoji li razlika u riziku ako je med kupovni ili domaci? Naime, baka mi je nudila domaci med, bez secera, bez ikakvih dodataka, da dam Svenu. On sad ima 4 godine, jeo je med s 3, kupovni, i sve je bilo ok.
    (naravno, baka je rekla da dam i Dorianu a meni se nije dalo objasnjavat zasto bebe ne smiju med)

  7. #7
    pomikaki's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    8,507

    Default

    Quote Originally Posted by koksy View Post
    Postoji li razlika u riziku ako je med kupovni ili domaci? Naime, baka mi je nudila domaci med, bez secera, bez ikakvih dodataka, da dam Svenu. On sad ima 4 godine, jeo je med s 3, kupovni, i sve je bilo ok.
    (naravno, baka je rekla da dam i Dorianu a meni se nije dalo objasnjavat zasto bebe ne smiju med)
    Ja bih svakako djetetu od 4 godine dana dala med. Jedino ako ti baka nije baš pedantna osoba
    Nisam baš ekspert ali koliko sam čula rizik od botulizma se povećava ako proizvođač ne drži sanitarnih propisa, odnosno nedovoljno dobro čisti posude u koje sprema med. To se može dogoditi i kod domaćeg i kupovnog meda
    Nisam sigurna na koji bi se način trebalo dezinficirati staklenke i treba li provoditi još neke mjere opreza pri proizvodnji, trebala bi pitati baku kako ona radi.

    INače evo i teksta s portala http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=202&Show=1990 - ovo možda pobija moj post gore
    Botulinske spore su otporne na visoke temperature. Iako se toksin može uništiti termičkom obradom, kuhajući je desetak minuta ili zagrijavajući na 80 do 100°C, 30 minuta prije nego što ćete jesti - samo visoke temperature do kojih dolazi u ekspres loncu mogu uništiti bakterijske spore u hrani. Sva hrana sa niskom dozom kiselina mora biti konzervirana u visokotlačnom stroju za konzerviranje, na 115.6°C kako bi se uništile bakterijske spore.
    Inače se botulizam može prenijeti i preko druge hrane, ne samo meda, izgleda da je u medu češći jer se med u pravilu ne sterilizira niti termički obrađuje.
    http://www.ndhan.gov/data/translatio...Qs-bosnian.pdf
    Botulizam uzrokovan hranom se često dobija od domaće (kućne) konzervirane hrane sa niskim sadržajem kiseline, kao što su špargle, boranija, cvekla i
    kokuruz. Ipak, botulizam nastaje iz više neuobičajenih izvora, kao što je na pr. isjeckani bijeli
    luk u ulju, ljuta paprika (feferoni), paradajz, nepropisno rukovani pečeni krompiri umotani u
    aluminijumsku foliju i domaća konzervirana ili fermentirana riba. Ljudi koji prave domaću
    konzerviranu hranu moraju da slijede stroge sanitarne postupke da bi smanjili zagađivanje hrane.
    Ulja sa bijelim lukom ili travama koja se dodaju moraju biti ohladjena. Krompiri koji su pečeni u
    aluminijskoj foliji treba da se čuvaju u vrelom stanju dok na budu posluženi ili da se drže u
    frižideru. Jer otrov botulizma se razara na visokim temperaturama pa zato ljudi koji jedu domaću
    konzerviranu hranu treba da puste da ta hrana odstoji u ključaloj vodi oko 10 minuta prije jela
    kako bi bili sigurni.

  8. #8
    pikula's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    doma
    Posts
    6,546

    Default

    ako u obitelji ima sklonosti alergijama, pogotovo peludnim što kasnije. Za ostale klince min 3 godine, jer iako je dosta rijedak bakterije zaslužne za botulizam se ne može skužiti u hrani kušanjem ili vidom, a trovanje ima često tešku kliničku sliku pa naravno pedijatri ne preporučuju med kod sasvim malenih. http://hr.wikipedia.org/wiki/Botulizam
    Općenito pedijatri ne preporučuju ni gljive ni morske plodove do čak 7 godine iz istog razloga, jer su trovanja tom hranom jako teška, koliko god rijetka bila.

  9. #9
    Ripcord's Avatar
    Join Date
    Nov 2010
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,160

    Default

    Ništa od ovih podataka nisam znala s prvim sinom, tako da je od navršene prve godine sve do negdje početka škole svaki dan pojeo po žličicu meda (danas to radi samo u jesensko-zimskom razdoblju). Nikad mu ništa nije bilo i ima imunitet malog zmaja. Samo želim reći da ne mora imat nikakve posljedice ni ako djetetu (naravno, ako ne spada u onaj mali postotak alergičara) prije treće godine date med.

    I da, davala sam mu uvijek domaći, nikad kupovni.

  10. #10
    pomikaki's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    8,507

    Default

    http://www.tehnologijahrane.com/mikrobiologijahrane/bakterije-izazivaci-trovanja-hranom
    o
    vdje nešto o sprječavanju zaraze putem hrane
    jedino mi nije jasno može li na neki način bakterija dospjeti u med prije nego se stavi u staklenku

  11. #11

    Join Date
    Feb 2010
    Location
    Sveti Ivan Zelina
    Posts
    479

    Default

    moja curička ima 20 mj i povremeno joj stavim med u mlijeko (nekad domaći, nekad kupljeni).. tako od godine dana.. ne znam ali nekako nemam previše strahova od alergija i trovanja, opčenito! valjda zato što je hvala Bogu zdravo djete i na niti jednu hranu nije imala reakciju.
    mislim da čovijek tu mora sam izvagati i odlućiti kako će djetetu i kada ponuditi pojedinu hranu

  12. #12
    mitovski's Avatar
    Join Date
    Jul 2009
    Posts
    4,121

    Default

    Nedavno sam o tome razmišljala i ima na rodi dosta tema o medu i granica koja se spominje za botulizam je 1g, tako da ne znam kako sad ovdje spominjete 3g. Dakle zbog botulizma se med nebi trebao davati do 1g života zbog nezrelosti djetetovog probavnog trakta koji onda te spore ne može probaviti ili riješiti (to ja ovako laički), a opasnost od alergije je druga priča.

  13. #13
    lady.x's Avatar
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Beograd
    Posts
    813

    Default

    Quote Originally Posted by mitovski View Post
    Nedavno sam o tome razmišljala i ima na rodi dosta tema o medu i granica koja se spominje za botulizam je 1g, tako da ne znam kako sad ovdje spominjete 3g. Dakle zbog botulizma se med nebi trebao davati do 1g života zbog nezrelosti djetetovog probavnog trakta koji onda te spore ne može probaviti ili riješiti (to ja ovako laički), a opasnost od alergije je druga priča.
    Ovako i ja mislim.
    Ja sam svuda nalazila granicu 1g. Zato sam se ovde bas zacudila da je duze.
    Alergije na med su jako retke i vecina ljudi koji imaju alergije na polen nemaju na med.

  14. #14
    Pups's Avatar
    Join Date
    Jun 2007
    Posts
    279

    Default

    Quote Originally Posted by mitovski View Post
    Nedavno sam o tome razmišljala i ima na rodi dosta tema o medu i granica koja se spominje za botulizam je 1g, tako da ne znam kako sad ovdje spominjete 3g. Dakle zbog botulizma se med nebi trebao davati do 1g života zbog nezrelosti djetetovog probavnog trakta koji onda te spore ne može probaviti ili riješiti (to ja ovako laički), a opasnost od alergije je druga priča.
    Točno. Nigdje na internetu (osim ovdje na forumu, ne na portalu) nisam pronasla drugačiju informaciju osim granice od 1 g zbog opasnosti od botulizma. Alergija isto moze biti razlog odgađanja uvođenja meda u prehranu, ali tu je med namirnica kao i svaka druga na koju netko može biti alergičan.

  15. #15

    Join Date
    Feb 2011
    Posts
    209

    Default

    I inače, preporučujem da svaka kuća ima bar nešto od stručne literature o ishrani djece, jer na forumima i internetu su informacije vrlo oprečne. Postoje ljudi koji su se za to školovali. Ja otkad sam iščitala sve prednosti meda u dječjoj ishrani i mi odrasli smo počeli redovno da ga koristimo.

  16. #16

    Join Date
    Jun 2010
    Posts
    190

    Default

    I ja sam se sokirala, kakva granica od 3g??

    Nama je pedijatrica rekla da do 1g ne smije samo med i bjelanjak od jaja, a nakon 1g da moze jesti sve.
    I uopce se ne bojim nicega sto se tice hrane..

  17. #17
    pomikaki's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    8,507

    Default

    Quote Originally Posted by SaraRi View Post
    I ja sam se sokirala, kakva granica od 3g??

    Nama je pedijatrica rekla da do 1g ne smije samo med i bjelanjak od jaja, a nakon 1g da moze jesti sve.
    I uopce se ne bojim nicega sto se tice hrane..
    Službena granica po tablicama je 1g.

    Zbog opasnosti od botulizma, preporuča se pričekati i duže, neki kažu do 2 a neki i do 3 godine.
    Mislim da sam ja počela davati malo prije 2 godine.

    To je nešto o čemu sami odlučujemo - botulizam je rijedak, ali ako se dogodi kod male djece je velika smrtnost i teško se liječi.

    O alergiji se ja ne bih previše brinula osim ako je dijete sklonije alergijama, budući da je alergija na med prilično rijetka, odnosno med se ne spominje kao alergen.

    Što se tiče medenjaka, prema tome što sam izguglala ovom prilikom, ja bih dala već nakon navršene godine dana (probati ako se već peče, ne da mislim da bi trebalo uvesti u dohranu na dnevnoj bazi ), budući da će se medenjaci peći na oko 200 C / 20 min, a za sprečavanje zaraze se gore preporučala termička obrada na 100 C / 10 min ili više.

  18. #18
    mimi 25's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    ....na moru....
    Posts
    1,103

    Default

    Ja sam svom djetetu dala med (domaci) malo poslije prvog rodjendana. Od onda ga jede i sve je ok.

  19. #19

    Join Date
    Feb 2011
    Posts
    209

    Default

    Med se može davati pred prvi rođendan ukoliko do tada nije bilo alergija i ako ih u porodici nema. Med mora da ima potvrdu o ispravnosti i za početak se daje ISKLJUČIVO bagremov.
    Ovo je iz knjige dječjeg nutricioniste u kojoj se navode brojne prednosti za organizam (praktično je dar od Boga), nije moje proizvoljno tumačenje. Mi ga koristimo od 11. mjeseca, uredno. Dakle, već tri godine.

  20. #20
    jelenkić's Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Ludbreg
    Posts
    355

    Default

    Ja stavljam med u čaj malenom od navršene godine dana, a pojede i koji medenjak.

  21. #21
    KayaR's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Beograd
    Posts
    1,433

    Default

    Kod nas,bome,deca jedu med i u jaslicama....
    Maloj ga kod kuce nisam davala,ali eto,jela ga je od nepune 2 godine.

  22. #22
    superx's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    zagreb
    Posts
    1,395

    Default

    U vrtićima ga skoro nikada ne jedu ni stariji na žalost.
    Ja dosta čitam i pazim na prehranu klinaca, važem različita mišljenja, mislim da od svih stavri koje djeca jedu ima ouno gorih i puno su veće šanse da se zaraze raznim glupostima, pogledajte samo histeriju oko e.colli nedavo, navodno iz krastavaca ili kojesvega...
    Moja je malena zaluđena medom odavno, negdje od godinu, pošto ga mi trošimo u ogromnim količinama, barem teglu tjedno ona jednostavno nije mogla ne probati.
    To je moje mišljanje i naravno moji su zdravi potpuno, bez ikakvih alergija,ali da znam da postoje genetske predispozicije za nju jaaaaako bi pazila.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •