Kada klinci mogu početi jesti med, ne prilagođeni med, već običan? U biti sam htjela raditi medenjake, pa me zanima da li ih maleni od 20 mjeseci smije jesti?
Kada klinci mogu početi jesti med, ne prilagođeni med, već običan? U biti sam htjela raditi medenjake, pa me zanima da li ih maleni od 20 mjeseci smije jesti?
U jaslicama ga ne daju, zbog opasnosti od alergija (ako se dobro sjećam, spominjali i botulizam i štajaznam kakve još moguće komplikacije). Rekli su nam od treće godine.
Inače, ja to nisam znala pa sam davala djeci med negdje od navršene druge godine. Sad bih ipak pričekala treći rođendan... sigurno je sigurno. Možda ima veze i odakle je med, nek kaže netko tko ima više iskustva.
Puno hvala
Peterlin, ti sigurno imaš recept za medenjake bez meda? (inače, pratim tvoje postove i obožavam ih, pogotovo one na odsjeku s receptima!)
Pa... nemam, ali evo nešto sam našla. Čini se jednostavno (jer se zakuha sirup od šećera i vode). Možeš dodati vanilin šećer, cimet i klinčić.
Evo linka: http://www.kuharica.hr/recepti/kolac..._bez_meda.html
Ako se med izbjegava zbog opasnosti od botulizma, uzročnik je bakterija pa ako se med termički obradi - odnosno stavi se u kolače i ispeče - ne bi trebalo biti opasnosti.
Što se tiče mogućnosti alergije mislim da opasnost nije velika - http://www.pcelicamedina.com/portal/vijesti1_1/?id=36
Naravno, termičkom obradom med gubi ljekovita svojstva pa nije puno boli od šećernog sirupa, osim po ukusu.Svega 0,08 % ljudi je alergično na med. Posmatrano je preko 40.000 ljudi koji su liječeni medom i niti jedan nije bio alergičan na med. Ustanovljeno je da do alergije prema medu dolazi usljed jednokratnog uzimanja veće količine meda, preko 5g po kg tjelesne težine.
Postoji li razlika u riziku ako je med kupovni ili domaci? Naime, baka mi je nudila domaci med, bez secera, bez ikakvih dodataka, da dam Svenu. On sad ima 4 godine, jeo je med s 3, kupovni, i sve je bilo ok.
(naravno, baka je rekla da dam i Dorianu a meni se nije dalo objasnjavat zasto bebe ne smiju med)
ako u obitelji ima sklonosti alergijama, pogotovo peludnim što kasnije. Za ostale klince min 3 godine, jer iako je dosta rijedak bakterije zaslužne za botulizam se ne može skužiti u hrani kušanjem ili vidom, a trovanje ima često tešku kliničku sliku pa naravno pedijatri ne preporučuju med kod sasvim malenih. http://hr.wikipedia.org/wiki/Botulizam
Općenito pedijatri ne preporučuju ni gljive ni morske plodove do čak 7 godine iz istog razloga, jer su trovanja tom hranom jako teška, koliko god rijetka bila.
Ništa od ovih podataka nisam znala s prvim sinom, tako da je od navršene prve godine sve do negdje početka škole svaki dan pojeo po žličicu meda (danas to radi samo u jesensko-zimskom razdoblju). Nikad mu ništa nije bilo i ima imunitet malog zmaja. Samo želim reći da ne mora imat nikakve posljedice ni ako djetetu (naravno, ako ne spada u onaj mali postotak alergičara) prije treće godine date med.
I da, davala sam mu uvijek domaći, nikad kupovni.
Ja bih svakako djetetu od 4 godine dana dala med. Jedino ako ti baka nije baš pedantna osoba
Nisam baš ekspert ali koliko sam čula rizik od botulizma se povećava ako proizvođač ne drži sanitarnih propisa, odnosno nedovoljno dobro čisti posude u koje sprema med. To se može dogoditi i kod domaćeg i kupovnog meda
Nisam sigurna na koji bi se način trebalo dezinficirati staklenke i treba li provoditi još neke mjere opreza pri proizvodnji, trebala bi pitati baku kako ona radi.
INače evo i teksta s portala http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=202&Show=1990 - ovo možda pobija moj post gore
Inače se botulizam može prenijeti i preko druge hrane, ne samo meda, izgleda da je u medu češći jer se med u pravilu ne sterilizira niti termički obrađuje.Botulinske spore su otporne na visoke temperature. Iako se toksin može uništiti termičkom obradom, kuhajući je desetak minuta ili zagrijavajući na 80 do 100°C, 30 minuta prije nego što ćete jesti - samo visoke temperature do kojih dolazi u ekspres loncu mogu uništiti bakterijske spore u hrani. Sva hrana sa niskom dozom kiselina mora biti konzervirana u visokotlačnom stroju za konzerviranje, na 115.6°C kako bi se uništile bakterijske spore.
http://www.ndhan.gov/data/translatio...Qs-bosnian.pdf
Botulizam uzrokovan hranom se često dobija od domaće (kućne) konzervirane hrane sa niskim sadržajem kiseline, kao što su špargle, boranija, cvekla i
kokuruz. Ipak, botulizam nastaje iz više neuobičajenih izvora, kao što je na pr. isjeckani bijeli
luk u ulju, ljuta paprika (feferoni), paradajz, nepropisno rukovani pečeni krompiri umotani u
aluminijumsku foliju i domaća konzervirana ili fermentirana riba. Ljudi koji prave domaću
konzerviranu hranu moraju da slijede stroge sanitarne postupke da bi smanjili zagađivanje hrane.
Ulja sa bijelim lukom ili travama koja se dodaju moraju biti ohladjena. Krompiri koji su pečeni u
aluminijskoj foliji treba da se čuvaju u vrelom stanju dok na budu posluženi ili da se drže u
frižideru. Jer otrov botulizma se razara na visokim temperaturama pa zato ljudi koji jedu domaću
konzerviranu hranu treba da puste da ta hrana odstoji u ključaloj vodi oko 10 minuta prije jela
kako bi bili sigurni.
http://www.tehnologijahrane.com/mikrobiologijahrane/bakterije-izazivaci-trovanja-hranom
ovdje nešto o sprječavanju zaraze putem hrane
jedino mi nije jasno može li na neki način bakterija dospjeti u med prije nego se stavi u staklenku
moja curička ima 20 mj i povremeno joj stavim med u mlijeko (nekad domaći, nekad kupljeni).. tako od godine dana.. ne znam ali nekako nemam previše strahova od alergija i trovanja, opčenito! valjda zato što je hvala Bogu zdravo djete i na niti jednu hranu nije imala reakciju.
mislim da čovijek tu mora sam izvagati i odlućiti kako će djetetu i kada ponuditi pojedinu hranu
Nedavno sam o tome razmišljala i ima na rodi dosta tema o medu i granica koja se spominje za botulizam je 1g, tako da ne znam kako sad ovdje spominjete 3g. Dakle zbog botulizma se med nebi trebao davati do 1g života zbog nezrelosti djetetovog probavnog trakta koji onda te spore ne može probaviti ili riješiti (to ja ovako laički), a opasnost od alergije je druga priča.
Ja sam svom djetetu dala med (domaci) malo poslije prvog rodjendana. Od onda ga jede i sve je ok.
Točno. Nigdje na internetu (osim ovdje na forumu, ne na portalu) nisam pronasla drugačiju informaciju osim granice od 1 g zbog opasnosti od botulizma. Alergija isto moze biti razlog odgađanja uvođenja meda u prehranu, ali tu je med namirnica kao i svaka druga na koju netko može biti alergičan.
Med se može davati pred prvi rođendan ukoliko do tada nije bilo alergija i ako ih u porodici nema. Med mora da ima potvrdu o ispravnosti i za početak se daje ISKLJUČIVO bagremov.
Ovo je iz knjige dječjeg nutricioniste u kojoj se navode brojne prednosti za organizam (praktično je dar od Boga), nije moje proizvoljno tumačenje. Mi ga koristimo od 11. mjeseca, uredno. Dakle, već tri godine.
I inače, preporučujem da svaka kuća ima bar nešto od stručne literature o ishrani djece, jer na forumima i internetu su informacije vrlo oprečne. Postoje ljudi koji su se za to školovali. Ja otkad sam iščitala sve prednosti meda u dječjoj ishrani i mi odrasli smo počeli redovno da ga koristimo.
I ja sam se sokirala, kakva granica od 3g??
Nama je pedijatrica rekla da do 1g ne smije samo med i bjelanjak od jaja, a nakon 1g da moze jesti sve.
I uopce se ne bojim nicega sto se tice hrane..
Službena granica po tablicama je 1g.
Zbog opasnosti od botulizma, preporuča se pričekati i duže, neki kažu do 2 a neki i do 3 godine.
Mislim da sam ja počela davati malo prije 2 godine.
To je nešto o čemu sami odlučujemo - botulizam je rijedak, ali ako se dogodi kod male djece je velika smrtnost i teško se liječi.
O alergiji se ja ne bih previše brinula osim ako je dijete sklonije alergijama, budući da je alergija na med prilično rijetka, odnosno med se ne spominje kao alergen.
Što se tiče medenjaka, prema tome što sam izguglala ovom prilikom, ja bih dala već nakon navršene godine dana (probati ako se već peče, ne da mislim da bi trebalo uvesti u dohranu na dnevnoj bazi), budući da će se medenjaci peći na oko 200 C / 20 min, a za sprečavanje zaraze se gore preporučala termička obrada na 100 C / 10 min ili više.
Ja stavljam med u čaj malenom od navršene godine dana, a pojede i koji medenjak.
Kod nas,bome,deca jedu med i u jaslicama....
Maloj ga kod kuce nisam davala,ali eto,jela ga je od nepune 2 godine.
U vrtićima ga skoro nikada ne jedu ni stariji na žalost.
Ja dosta čitam i pazim na prehranu klinaca, važem različita mišljenja, mislim da od svih stavri koje djeca jedu ima ouno gorih i puno su veće šanse da se zaraze raznim glupostima, pogledajte samo histeriju oko e.colli nedavo, navodno iz krastavaca ili kojesvega...
Moja je malena zaluđena medom odavno, negdje od godinu, pošto ga mi trošimo u ogromnim količinama, barem teglu tjedno ona jednostavno nije mogla ne probati.
To je moje mišljanje i naravno moji su zdravi potpuno, bez ikakvih alergija,ali da znam da postoje genetske predispozicije za nju jaaaaako bi pazila.