Pokazuje rezultate 1 do 15 od 15

Tema: ne može kakati, ne pomaže ni portalak

Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno ne može kakati, ne pomaže ni portalak

Naša petogodišnja Ema je zapravo i prije imala problema sa zatvorom ali sada smo već ozbiljno zabrinuti jer joj već mjesec dana dajemo portalak, a prolaze dani da se ona uopće ne pokaka, ili ponekad jedva nešto tvrdo..
    Naravno, portalak joj dajemo u dogovoru sa pedijatricom...spremamo se otići gastroenterologu...
    Ima li netko sličnih iskustava ili možda savjet?

artep avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Probaj sa sirupom od smokve i šljive,nama je pomogao

lunahor avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ignorirati pred njom. Svakodnwvno davanje acidisalusa ili acidofilusa od lifetime i nama se rijesilo.

lunahor avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I naravno topli donat! Zagrijan da ishlape mjehurici, svako juto deci toplog donata !

Audrey avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pretpostavljam da ste prije Portalaka prošli sve prirodne stimulatore tj. hranu koja podstiče probavu, a izbacili ono što zatvara. Ako niste svakako probajte suhe smokve i suhe šljive (može i kompot) a preporučam i kiseli kupus.

Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

lunahor, misliš da je to dijelom psihološke prirode? Mislim da se ona boji grčeva pa zadržava, ali ipak...
    koliko je to kod vas trajalo i gdje nabaviti acidofilus od lifetime?

Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

je ,prošli smo i još prolazimo sa prirodnim stimulatorima a izbjegavamo sve što zatvara...

suncokret avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

i kod nas sa curkom je bila slična priča, trajalo je neka 3 mjeseca ( i kod jednog brata, ali kod njega je trajalo oko tjedan dana).
    moja curka jednostavno nije htjela kakati ( bojala se ) i zbog toga je dolazilo do tvrde stolice, što dulje zadržava kakanje stolica je tvrđa, kakanje bolno i eto zatvorenog kruga.
    bitno je da kaka donekle redovito, male je lakše nagovoriti/prisiliti (ja sam svoju znala primiti s leđa ispod koljena i nasloniti na sebe da joj je teže zadržavati- neki put bi ju uspjela s nečim zapričati, neki put ne bi uspjelo, neki put bi se bunila , ali bi kakala), važno je da ne prođe previše dana bez kakanja, da im kakanje ne bude bolno i kad skuže da kakanje ne boli stvari se obično srede same od sebe.

suncokret avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

i da promatraj ju malo, čini li ti se da namjerno ne kaka ili baš ne može?
    kod moje se jasno vidjelo kad joj se kakalo, pa sam ju tada vodila i pokušavala nagovoriti da kaka.
    znala je i sjesti na wc i kao nešto proba, ali u stvari se trudi da ne kaka.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

imali smo problem s tim, vise od godinu dana
    znali smo cijeli vikend presjediti doma uvjeravajuci, moleci, pokusavajuci jer dijete boli a ne usudi se kakati

vjerojatno ste isprobali sve narodske 'lijekove' (smokve, sljive, donat, jogurti, maslinovo ulje - piti po dec-dva, puno puno vode; izbjegavati sto zatvara), mi smo ih prakticirali i uz portalak i svejedno smo nekoliko puta zavrsili s cepicem, nekad je bolje pribjeci i tome i to na vrijeme nego da se svi skupa izmucite

redovno podsjecajte na kakanje, odlazite na wc i odsjedite neko vrijeme, nadjite neku 'pozu' u kojoj djetetu mozete olaksati
    puno razgovarajte i objasnjavajte sto se i zasto dogadja (ako odgadjas, boljet ce; stisni guzu i tiskaj)

nase iskustvo je takvo da se mozda u pocetku i radi o zatvoru ali kasnije je to strah od boli i onaj zacarani krug sto ste ga ranije i spomenuli

i jos jedna stvar - cesto ne kakju u vrticu, podsjetite onda na kakanje cim dodjete doma

sretno

lunahor avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

lunahor, misliš da je to dijelom psihološke prirode? Mislim da se ona boji grčeva pa zadržava, ali ipak...
    koliko je to kod vas trajalo i gdje nabaviti acidofilus od lifetime?
    mislim da je.
    isli smo i gastrologu sve je ok, osim testa koji nisam dala da joj rade a to je nesto sto su trebali gurati joj u debelo crijevo da vide jel kao ona moze uopce... to nisam dozvolila, jer je ona imala faze i normalnog kakanja , a povremeno zadrzavanja stolice pa tvrde stolice, brabonjci, i sl. portalak nije pomagao. on bi jos pogorsao. onda bi islo tekuce u gace, po malo uzas,.
    uglavnom ignoriranje je pomagalo, ne radjenje drame iz toga, ne prican je o tome pred njom. presvuci ju i ides dalje. ne ju tjerati i podsjecati na wc. nista. samo omeksavati (najbolje toplim donatom koji sigurno smije , provjereno s gastr ) redovno. i krenut ce.

Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

hvala puno svima na odgovorima

suncokret avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Citiraj lunahor prvotno napisa Vidi poruku
    mislim da je.
    isli smo i gastrologu sve je ok, osim testa koji nisam dala da joj rade a to je nesto sto su trebali gurati joj u debelo crijevo da vide jel kao ona moze uopce... to nisam dozvolila, jer je ona imala faze i normalnog kakanja , a povremeno zadrzavanja stolice pa tvrde stolice, brabonjci, i sl. portalak nije pomagao. on bi jos pogorsao. onda bi islo tekuce u gace, po malo uzas,.
    uglavnom ignoriranje je pomagalo, ne radjenje drame iz toga, ne prican je o tome pred njom. presvuci ju i ides dalje. ne ju tjerati i podsjecati na wc. nista. samo omeksavati (najbolje toplim donatom koji sigurno smije , provjereno s gastr ) redovno. i krenut ce.
    ovo kad ide tekuće u gaćice se obično dešava kad dijete dugo zadržava stolicu, pa se toga toliko nakupi da se tekući sadržaj prelijeva preko stvrdnutog dijela koji se nalazi na početku crijeva.
    i ne bi se složila da je dobro uvijek ignorirati, to ovisi o situaciji: ignorirati se može par dana, ali ako dijete ne kaka po više dana treba reagirati i ne dozvoliti da se nakuplja stolica jer se stvrdnjava i što je još važnije širi i time kakanje može postati vrlo bolno i čak i nemoguće.
    treba promatrati dijete, paziti kad je zadnj put kakalo, pustiti koliko god je moguće da se stvar riješi sama od sebe, ali ako ne ide treba reagirati i ne dozvoliti da kakanje bude bolno, jer je to opet vraćanje na početak priče.
    ima na cybermedu to lijepo objašnjeno ( dr. richter), samo treba pronaći, ima već par godina da sam o tome tamo čitala (a možda ima i kakva novija tema).

lunahor avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pa nisam mislila da se ignorira problem nego da se pred djetwtom ne radi drama iz toga i da se pred djetetom ignorira u smislu da ono ne skuzi nerviranje roditelja i dramu oko toga. Problem se ne ignorira vec se omeksava stolica .

suncokret avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Citiraj lunahor prvotno napisa Vidi poruku
    Pa nisam mislila da se ignorira problem nego da se pred djetwtom ne radi drama iz toga i da se pred djetetom ignorira u smislu da ono ne skuzi nerviranje roditelja i dramu oko toga. Problem se ne ignorira vec se omeksava stolica .
    slažem se apsolutno, samo bi dodala da nije uvijek dovoljno omekšavanje stolice, ponekad jednostavno treba naći neki način da dijete kaka.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •