Pokazuje rezultate 1 do 11 od 11

Tema: Tvrda stolica kod 4.godišnjakinje

Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno Tvrda stolica kod 4.godišnjakinje

Poštovani roditelji,

molim za savjet/pomoć u rješavanju problema.....djevojčica starosti 4 god. ima unatrag godinu dana problem sa tvrdom stolicom. Pokušavamo sa svačime, voli papati sa žlicom (juhe-posebno juhu od rajlice, variva) ali i čokolino, griz, čokoladne kuglice sa mlijekom,peciva sa čokoladom što doktorica tvrdi da ne bi smjela jer da to stvara zatvor. Prije godinu dana bili čak jednom na klistiru na dječjoj kirurgiji, i sad prije tjedan dana ponovno na klistiru jer djevojčica više nije niti mogla sjediti jer je tvrdila da je boli guza......sad neki tvrde da je to od straha jer je stolica uvijek tvrda i boli kod kakanja, pa djevojčica zadržava stolicu......... sad od kad smo bili na klistiru u subotu (sad već znači 6 dana skoro pa da nije kakala, osim malo nečeg vidljivo na gaćicama).... dajem sirup od šljive i smokve, na tašte sad cijeli tjedan jednu ampulu prolifea.

Djevojčica ne želi jesti voćne jogurte ni meso (osim eventualno one vindijine dinosaure -jer su eto dinosauri , i ćuftica)....doktorica tvrdi da moram promijeniti djevojčičinu prehranu-značu uvesti suhe šljive, smokve, voćne jogurte-prisiliti je da jede, i izbaciti sve kaj ima čokoladu-čokolino i peciva sa čokoladom....e to je veliki problem ......ukoliko bude mj. dana i dalje taj problem, šalje nas dr gastroenterologu......

Prihvaćam savjete, ne znam da li je to kod djevojčice stvarno od straha od tvrde stolice ili može biti da je stvarno problem gastroenterološki ?

Stvarno sam očajna, žao mi moje malene, to ju užasno muči i nezadovoljna je...naravno, nakon klistira u subotu bila je poletna ko leptirica

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Slična tema, možda nađeš savjet

http://forum.roda.hr/threads/68903-n...34#post1987934

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

sve sto to dajes su formula za probleme sa probavom

papanje zlicom je unos raskuhane hrane a trebas vlakna (sirovo voce i povrce)

mi se svercamo za voce tako sto sami kod kuce radimo sokove od svjezeg voca jer ih nece

vocni jogurti imaju secer, cokoloino, mlijeko (laktoza) i sve sto opisujes je more industrijskog jednostanvog secera a secer pospjesuje izlucivanje tekucine i opet dolazis na tvrdu stolicu

tvrda stolica moze biti uzrokovana i candidom

da li su ti napravili analizu stolice?

narandze i kruske otvaraju, vocni jogurti i opcenito industrijski jogurti su koma. kao prvo ne fermenetiraju dovoljno prije pakiranja (treba bar 24 sata) i u njim ostaje laktoza

peciva (sav kruh) je skrob, ista je stvar krumpir i riza i to sve skupa uopce nije zdravo

obrok bi ti trebao sadrzavati povrce i nesto malo proteina a idealno bi bilo da je povrce sirovo ili sto manje termicki obradjeno (brokule ili karfiol pa prokuhano tek toliko da mrvicu omeksa)

umjesto krumpira mozes koristiti bundeve, savrsene su za crijeva. tikvice su isto odlicne

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Jel ona uz sve to pije cisto mlijeko?
    Naime moj sinko kada je bio manji i imao identicne probleme kao i tvoja curica problem je bio u mlijeku koje je on tada pio u vecim kolicinama.
    Kada smo izbacili mlijeko iz prehrane sve se sredilo.
    Povratak na normalu bio je dosta tezak bas zbog straha od bolova cak i kada je stolica omeksala, ali uspjeli smo.

Sada ima 9 godina i dan danas nesmije piti cisto mlijeko, sa ostalim mlijecnim proizvodima nema problema.
    Posljednje uređivanje od Marsupilami : 23.10.2011. at 10:26

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Moja mala, 4.5 godine oduvek ima problema sa kakanjem. U najboljem periodu kaka svaki drugi, treći dan.
    Ono što je važno za redovnu stolicu je:
    obroci uvek u isto vreme
    puuuuuuuuno nezaslađene tečnosti (vode pre svega, ceđeni sokovi)
    puno kretanja, njoj najviše pomaže plivanje ili neko valjanje po igraonici (valjda joj izmasira stomak)

Mleko joj ne dajem uopšte, pije jogurt. Obroci su uglavnom na kašiku, izbegavamo peciva, za doručak i večeru joj kuvam žitarice koje mešam sa voćem. U običan jogurt izgnječim bananu, naseckam krušku za npr. večeru. Pazim da pojede bar dve voćke dnevno. Sveže povrće nam malo teže ide, hoće uglavnom samo paradajz i kupus. Ali onda pazim da ostalo povrće ne prekuvam. Meso joj dajem 2-3 puta nedeljno, češće jedemo ribu.

Moguće je da ona zadržava stolicu jer se plaši boli.
    Nama je doktorka dala sirup Lactulose Mip koji ne utiče na peristaltiku creva već samo povećava volumen stolice toliko da dete na kraju mora da se pokaka. To smo joj davali prošle zime u jednom periodu (cca 20 dana) jer je bilo došlo do toga da kaki svakih 7-10 dana. Kada se to sredilo prestali smo sa sirupom, ali strogo pazimo na ishranu.

Isto tako treba malo pratiti dete. Nama su npr. svi govorili da banane zatvaraju i da joj ne dajemo. Ali ona obožava banane i traži ih skoro svakodnevno. A onda sam negde pročitala da su banane pune probiotika i od tad joj dajem, i ne vidim da joj smetaju. Dok joj npr. čokoladu strogo doziram ma koliko tražila

Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Što god da radili, uz sve savjete gore, obavezno treba piti puno vode, a ovo što kažeš da će biti problem (čokolada i peciva)... ne smije biti problem, to je zbog zdravlja, prereži, ukini, nema. Naviknut će se. Puno roditelja provodi raznorazne dijete, zbog alergija, intolerancija i sl, a djeca se jednostavno naviknu, jer se moraju pridržavati toga. Izbaci bijelli kruh, tj. ono pjenasto i papirnato što nam prodaju pod bijeli kruh.
    Ono što je gore Stray-cat pisala za šećere i drugo, sve je ok, osim što se ne slažem u vezi laktoze. Laktoza djeluje laksativno, znači vama pozitivno. Povlači za sobom vodu, ali ne u mjehur, nego u crijeva, znači omekšava stolicu. Laktoza u prahu se može dati čak i bebama kod problema sa stolicom. Može se kupiti u ljekarni, otopi se u vodi i popije.
    Toplo ti savjetujem da daš sve od sebe i prilagodiš prehranu, jer ako krenete na gastroenterološke pretrage... puno živciranja, djetetu ne baš ugodnih pretraga, vremena, vrtnje u krug.... obično na kraju ne saznate ništa.

Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

Hvala vam svima na savjetima.......jučer u biti shvatila problem moje djevojčice...deifinitivno strah od tiskanja radi tvrde stolice.....počela mi govoriti: mama odi van iz sobe, i vidim ja nju da se priprema tiskati...dotrčim ja sa kahlicom i brzo ju svučem, ona vrišti da joj se ne kaka, da neće na tutiku...... ja joj objašnjavam da mora kakač van i da stisne i da je nebude bubala guza...stisnula je tako 2 x ......ali njoj je to još uvijek noćna mora...meni je žao kakve su to suze, ali sam svjesna da ju moram prisiliti da tiska.....što se tiče prehrane, prihvaćam sve savjete, budemo pokušali, zna da ne bude lako neke svari promijeniti....

big milky mum avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

ne znam dal ću ti pomoći ali nedavno sam razgovarala sa kolegicom koja je imala sa svojom curicom isto strašne probleme jer malečka nije mogla kakati,
    uglavnom imala je jako tvrde stolice, zadržavala ju je... bili su kod enterogastrologa, psihologa, pila je portalac i ništa nije pomagalo! Da bi na kraju otišla s njom k bioenergetičarki i ona joj s jednim tretmanom riješila problem! Sad več mjesec dana nema problema i normalno kaka!

Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

Citiraj big milky mum prvotno napisa Vidi poruku
    ne znam dal ću ti pomoći ali nedavno sam razgovarala sa kolegicom koja je imala sa svojom curicom isto strašne probleme jer malečka nije mogla kakati,
    uglavnom imala je jako tvrde stolice, zadržavala ju je... bili su kod enterogastrologa, psihologa, pila je portalac i ništa nije pomagalo! Da bi na kraju otišla s njom k bioenergetičarki i ona joj s jednim tretmanom riješila problem! Sad več mjesec dana nema problema i normalno kaka!
    Big milky mum,

vidim da si iz vž županije...i ja sam isto, pa ako može kakav info da li se radi o bionenergetičarki iz vž županije...ako možeš malo kolegicu ispitat....hvala unaprijed

big milky mum avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

je iz Varaždina je, bili su jednom kod nje, dala mi je broj tel pa ako te zanima reci

Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

big milky mum,

bila bih zahvalna na brojčeku telefona.....moram reći da sam happy, happy........davala svojoj djevojčici laktozu u ono što je papala, sama od sebe počela papati dosta mandarina, sok od šljiva sa mineralnom vodom i kakaći idu van bez problema ....ali još uvijek postoji problem a to je strah od tiskanja, tj. kad djevojčicu posjednem na kahlicu počne vrištati da ona neće, da joj se ne kaka, plakanje itd......odem iz sobe, za par minuta me zove: mama, pokakala sam se..naravno u gaćice......i nema šanse da dok je u vrtiću ili negdje kod nekoga da ona kaka.......to me pitale i tete iz vrtića da primijetile da mala nikad u vrtiču nije kakala....

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •