Pokazuje rezultate 1 do 14 od 14

Tema: Odgoj ili zlostavljanje?

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno Odgoj ili zlostavljanje?

Drage forumašice!!
    Ja se rijetko javim, ali uvijek u svim događanjima na forumu.
    Ovaj put se javljam jer bih rado čula vaše mišljenje, a ni savjet mi ne bi smetao
    Uglavnom, radim u jednom čudnom privatnom vrtiću u jednom selu, koji i po mentalitetu i općenito u svakom pogledu jako zaostaje.
    U svom vrlo kratkom radnom iskustvu susrećem se sa djecom koja redovito dobivaju batine od svojih roditelja. Primjerice, danas mi mali dolazi sa ogrebotinom na nosu i kaže da ga je to mama udarila jer je bio zločest!? :shock: A ima samo pet godina!
    U ovoj okolini su batine normalno odgojno sredstvo. Meni to nije normalno! :/
    Ravnateljica vrtića je u svom filmu, u skladu sa okolinom, pa sam prepuštena sama sebi. :? Mislim da trebam reagirati i pozvati te roditelje.
    Posebno molim da mi se jave kolegice. Kako vi to rješavate?

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Nisam ti kolegica ali kuma mi je odgajateljica predškolske djece pa u vrtiću ne smije podignut ton na djecu.Svako dijete promatra i ne dopuštaju bilo kakve vidljive ozljede na djetetu.Ni ona ni njene kolege!
    Ukoliko vide bilo kakve ozljede na djetetu reagiraju.Kako ne znam jer ona ne želi u detalje.Ali samo kaže da je sigurna da roditelji to neće ponovit.Žalosno je da neki ljudi još u današnje vrijeme misle da je batina izašla iz raja.Mislim da je na tebi da odlučiš što ćeš napraviti u vezi toga.Ali moraš biti spremna i na probleme koji te čekaju ukoliko se odlučiš pozvat te roditelje na "jezikovu juhu"!
    Ne bih ti bila u koži,pogotovo što moraš gledat kako roditelji svoje frustracije istresaju na djeci.Držim ti fige!

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Hvala ti puno! 8)
    Da, nije lako suočiti roditelja sa neodobravanjem neke njegove odgojne metode, jer vjerojatno misli da je upravo ta najbolja. Ali bez obzira na to, ovakva situacija traži reakciju.
    Mislim kad bi prešla preko toga, i sama bi podržala taj postupak.
    A što je još tužnije, majka je obrazovana i na prvi pogled djeluje jako osviješteno u pogledu odgoja djece. A dijete je izuzetno osjetljivo i inteligentno, ima poteškoće u govoru, točnije mucanje, a naginje i laganoj hiperaktivnosti. Mislim, batine su dolijevanje ulja na vatru.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a staviti negdje letke "ne po guzi"?!

Vishnja avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj zea prvotno napisa
    Da, nije lako suočiti roditelja sa neodobravanjem neke njegove odgojne metode, jer vjerojatno misli da je upravo ta najbolja. Ali bez obzira na to, ovakva situacija traži reakciju.
    Mislim kad bi prešla preko toga, i sama bi podržala taj postupak.
    A što je još tužnije, majka je obrazovana i na prvi pogled djeluje jako osviješteno u pogledu odgoja djece. A dijete je izuzetno osjetljivo i inteligentno, ima poteškoće u govoru, točnije mucanje, a naginje i laganoj hiperaktivnosti. Mislim, batine su dolijevanje ulja na vatru.
    Potpisujem ovo! Upravo i ja imam slican slucaj u bliskoj okolini. Naime, prijateljica mi je obrazovana, volim je i rado provodim vreme sa njom i njenim sincicem (7 godina), ali u poslednje vreme , mogu slobodno reci, bas zlostavlja svoje dete. Vec sam joj nekoliko puta skrenula raznju na to da batine i uvrede nece pomoci da se mali resi hiperaktivnosti, inata, prisilnih radnji, nervoze. Ona i dalje smatra da ce "batinama isterati to iz njega". U poslednje vreme vidim da izbegava tu temu (ranije se ponosno hvalila svojim odgojnim metodama), a i ja nju , jer stvarno ne mogu to da podnesem. Inace, maleni je divan, bistar i , kada je npr. kod nas, poslusan i dobar, divno se igra sa mojom decom...
    Sta preduzeti? Za prijateljstvo manje-vise, mada mi je zao, jer se sa prijateljicom inace dobro slazem i lepo nam je zajedno, ali zbog tog deteta ce mi srce puci. Za sada kritikujem do u beskraj, ne znam sta je sledeci korak i da li (na zalost) uopste mogu nesto promeniti?I kako je moguce da odrasla osoba prema svima iz svoje okoline bude ljubazna, predusretljiva, duhovita, na poslu odlicna i humana (deciji je lekar), a prema svom detetu pretvara se u monstruma?

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Draga Zea, kao djelatnica u odgojnoj ustanovi DUŽNA si prijaviti svako zlostavljanje djece bez obzira o kome se radilo. Znam da to nije lako ali tvoj je posao zaštita djeteta, i sama znaš da su takve ustanove "odgovorne" za filtriranje nasilja u obitelji. Procedura je slijedeća: 1. Upozoriš roditelje da si primjetila da je dijete došlo u vrtić s ozljedama (kako nebi ispalo da ih je zaradilo u vrtiću) i ljubazno ih pitaš da li ga možda starija braća gnjave
    2. Ako se prića ponovi upozoriš ih da se dijete požalilo da ga doma tuku i da ćeš nažalost o tome morati obavijestiti nadležni centar za socijalni rad
    3. Ako se zlostavljanje ponovi obavijestiš pedagoga i psihologa o situaciji koji moraju pozvati roditelje na razgovor
    4. Kao zadnju mjeru izvjestiš ravnatelja ustanove o poduzetim mjerama koje nisu nažalost urodile plodom te kako je tvoja dužnost o tome informirati nadležni centar za socijalni rad što i učiniš.

Nadam se da sam ti pomogla. Ako imaš još koju nedoumicu slobodno pitaj

Sretno i dovedi ih u red

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Puno ste mi pomogle! Mislim da ću imati puno posla, što je zabrinjavajuće.
    Smišljam strategiju i krećem u akciju, definitivno!
    Osobno me najviše pogađaju situacije kad je dijete u strahu od roditelja. Primjerice danas mi jedan mali plače jer mu se izvukla špagica na trenirci, jer je nova i da će ga tata istući ako takav dođe kući.
    Bas mi je to tesko palo.
    A ovaj mali od pet godina kojeg sam u prvom postu spomenula ima ogrebotinu na nosiću, i da ga je mama "šibom zericu udarila".
    Nekad mi se čini da su ovi roditelji iz 16.stoljeća!

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

zea, mislim da bi bilo bolje napraviti roditeljski sastanak ili radionicu za roditelje na kojem bi roditeljima objasnila da kaznjavanje djece nije primjerena odgojna metoda i da je kaznjivo.
    Ako navalis na nekog roditelja ili se on/ona bude osjecao ugrozenim mozes si napraviti veliki problem. Tvoja je duznost ukazati na negativno ponasanje roditelja, ali preodgajati roditelje je tezak, mukotrpan i ponekad bezuspjesan posao. Iz tvog posta vidim da je to sredina u kojoj je to prihvatljiva metoda odgoja. Bojim se da ces se boriti protiv vjetrenjaca, pogotovo ako ne budes imala podrsku radne sredine i ravnateljice. Trebat ces puno takta i dobru taktiku da se izboris za to sto zelis.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Strašno me zanima kako je ova situacija ispala. Zea jesi li na kraju što poduzela i kako je okolina odreagirala? :?

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Nije li udaranje odrasle osobe kažnjivo djelo, barem u smislu prekršajne prijave? Udaranje djeteta je zasigurno isto tako.

šnjavi

Početno

ljudi moji, ovo je grozno. čitam i srce mi se slama. znam za jednu priču iz zagorja gdje mama i tata toliko zlostavljaju curicu iz prvog razreda da dijete povraća a onda ju tjeraju da to jede. a prema van je fina i "draga" prema svima. ja bih ju prijavila ali mi cura koja mi je to ispričala ne želi dati ime i adresu jer se ne želi miješati.

potražite u nar. nov. - zakon o nasilju u obitelji jasno govori što je nasilje prema djeci i da je kažnjivo - dakle svako fizičko, verbalno ili emotivno narušavanje djetetovog integriteta.

ja sam za to da se tome lagano stane na kraj. pa ako si dovoljno glup onda lijepo imaj posla sa socijalnim radom!!!

a neki dan sam saznala da je nećakinju mm teta udarila u vrtiću tako da mala ima napadaje jer ne želi ići. daj, dijete od 2 god.

osim toga osobno poznajem tetu iz vrtića koja se hvali kako tuče svoju djecu (što se na djeci i vidi), a kad doma dovede nekog frajera za na dulje onda ih i taj dotični mlati sve u 16. strašno (to sam čula, ali ona to nikada nije prijavila jer joj to ne smeta iz razloga, je l' te...)
    strašne su ove priče

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Šnjavi, ovo bi zaista trebali što hitnije prijaviti policiji. Ne znam ti ništa drugo reći nego da hitno nešto poduzmeš. Ako nisi sigurna što, nazovi Hrabri telefon. Tvoja poznanica koja se ne želi miješati u onaj slučaj zaslužeuje od mene najozbiljniju osudu.

mala laia avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Ne mogu vjerovati :shock:
    mama i tata toliko zlostavljaju curicu iz prvog razreda da dijete povraća a onda ju tjeraju da to jede
    Ovo je pregrozno! A za tvoju kolegicu- svaka osuda i takvo "nemiješanje" je sudjelovanje u zločinu!!!

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

prestrašno
    šta je najgore,među mojim prijateljicama ima onih koje misle da nema ništa loše u batinama,a ja ih ne mogu,koliko god se trudila uvjerit u suprotno...ne mogu vjerovat da neko zadrži taj uzorak ponašanja od svojih starih roditelja i ima ga namjeru primjenit na svome djetetu...inače,to su cure od 24 godine i obrazovane, s pristupom informacijama...ali "ispranog" mozga
    nažalost,i moj rođeni brat, misli da beba neće naučit ne dirat utičnicu (i tome slično), ako ne dobije po rukici...

Žalosno je jer SVAKO ZA SEBE MISLI DA ON ZNA DI JE GRANICA...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •