preporucio mi je majstor koji treba prpremiti prostor za novu kuhinju da dodam jos osiguraca za kuhinju (i cijeli stan)
kako uopce izracunati koliko mi osiguraca treba? (kad smo uselili cijeli staj je bio na 2 osiguraca pa sm omi dodali jos tri i sad funkcioniramo sa 5 ali tip tvrdi da nam treba jos a ja nemam ideju koliko i kako u biti organizirati kuhinjske aparate i ostatak opreme tipa kompjuteri, server, tv, projektor i ne znam sto sve ne)
Kod mene ih je 17. Imam novu ploču na kojoj su ti osigurači ali u obliku prekidača, raznih boja.
Nama je to radio ovlašteni električar, jer inače naš distributer el energije"Elektroprimorje" neće priznati priključak i neće uključiti brojilo. Mislim da je pametno to prepustiti stručnjaku jer struja nije igračka.
Naravno, pitao nas je što će biti gdje u kuhinji, pa TV, komp, grijalice, gdje ću ukopčavati usisavač, gdje stolne lampe...i po tome je određivao snagu osigurača.
u isti čas smo pisali
Posljednje uređivanje od Beti3 : 24.10.2011. at 22:34
ovako bi to bilo u hr (nisam sigurna za nizozemske propise).
za električnu instalaciju u stanovima koriste se u pravilu osigurači od 10A (ampera) za rasvjetu i 16A za utičnice i priključke.
u kuhinji treba: 1 kom 10A za rasvjetu, 1 kom 16A za opće utičnice (npr. utičnice iznad radne plohe i ona ispod sklopke za paliti svjetlo pored vrata), 1 kom štednjak električni, 1 kom perilica suđa, 1 kom perilica rublja, 1 kom pećnica (ako je električna).
u ostatku stana: 1 kom 10A za rasvjetu u kupaoni, 1 kom 10A za rasvjetu u dvije ili tri sobe skupa, 1 kom 16A za sve utičnice u 1. sobi, 1 kom 16A za sve utičnice u 2. sobi,...1 kom. 16 A za sušilicu rublja, 1 kom 16A za server , komunikacijski ormar i sl, 1 kom 16A za svaki bojler posebno.
ne mogu se sjetiti što bi još trebalo dodati za prosječan stan , osim da u hrvatskoj u kućnim instalacijama obavezno je postaviti i strujne diferencijalne sklopke /tzv. fidovke, pa bi to trebalo pitati nizozemskog električara kako oni rješavaju. (osigurači u pravilu štite uređaje , a fidovke ljude.)