-
Teta cuvalica i slicno...
Drage mame i tate,
Evo ja sam nova na ovom forumu jer me zanima kakvo je vase misljene o tetama koje cuvaju vasu djecu na podrucju Zagreba.
Ja trenutno zivim u Londonu i ovdje ima jedan super sistem koji se zove Childminding - sto znaci da teta cuvalica (Childminder) je obicna majka koja u svom domu cuva vasu djecu (po zakonu tu mora proci jedan test i manji tecaj da bi se to odobrilo zakonski).
Po osobi je dozvoljeno maximum od 8 djece od kojih samo jedno smije biti mlade od godinu dana + dvoje djece izmedu 1-3 + troje djece izmedu 4-8.
Koliko sam trazila po nasim stranicama i forumima, vidim da kod nas ima opcija vrtica (privatni ili drzavni) od kojih mi se cini da je to vise ko igranje lutrije gdje se nadas pogotku (dobar i jeftin), ili ti teta cuvalica koja vam dolazi u dom (nanny). Ili kao moja prijateljica koja je samo preko veze uspijela naci mjesto s casnim sestrama gdje je omjer jedne casne na 40 djece!
Moj je sin imao predivno iskustvo kod takve jedne zene (tj to je bio tim: zena, muz i njena majka). Sto je najvaznije moj sin i dan danas iako je vec u skoli o njima prica kao o svojoj produzenoj obitelji
. Oni su snjim isli na razne izlete, slavili rodendane, halloween (maskare) a i slavili smo i novu godinu svi skupa
Ja i muz sada planiramo se preseliti u Hrvatsku i otvoriti tako nesto (maximum 8 djece na nas dvoje) gdje bi htjeli djeliti to iskustvo i nuditi drugoj djeci tako nesto (ja sam medcinska sestra po struci). Iako nismo odgajatelji, zelimo da djeca uzivaju ko u svome domu.
Imali bi stan opremljen za djecu u jednom od najljepsih kvartova (zelengaj) sa predivnim parkom preko puta ceste. Htjeli bi si kupiti i mini bus da nam omogucuje izlete s djecom.
Nadam se da sam uspijela objasniti svoju zamisao, i stvarno bi mi dobro dosli savijet roditelja, jer na kraju krajeva ako otvorimo tako nesto vazno mi je sto roditlji misle i zele. I da li bi to bilo nesto sto bi uzeli u opciju za svoje djete? Bilo koji savijet je dobro dosao 
Isto tako nisam mogla naci nista kako tako nesto zakonski dati registrirati / odobriti, te koji se broj djece smije cuvati privatno u svom domu jer to nije niti igraonica niti vrtic.
Sva pomoc je dobrodosla!!!!
-
Administrator foruma
mislim da u Hrvatskoj nema zakonskog okvira za tako nešto
-
Nisam sigurna za zakonski okvir ali znam da toga ima i kod nas, možda na crno, možda na sivo...ne znam. Ali jedna moja prijateljica je dala dijete kod gospođe koja ih čuva u svom stanu (bude ih 5-6), i ta gospođa navodno je registrirana za nešto (za što, ne znam) a kad smo mi tražili dadilju isto nam se na oglas javila jedna gospođa koja u svom domu čuva po više djece...
-
Postojao je (mislim da još uvijek postoji) program za povećanje zapošljavanja upravo na ovaj način, a brojna pučka otvorena učilišta i danas imaju program za edukaciju dadilja, koje kasnije imaju papir i čuvaju djecu kod kuće (sa svojom ili samo tuđu).
Ne znam točno kako je to regulirano (jer nisam više zainteresirana, djeca su mi starija
) ali ne bi bilo zgorega raspitati se u Ministarstvu rada i soc.skrbi. Znam da nisu uspjeli organizirati zapošljavanje žena s burze jer za otvaranje takvog posla trebala je znatna lova, pa je možda daddycool u pravu da nije dorečen zakonski okvir, ali ipak, programi za osposobljavanje kvalificiranih dadilja s upisom u radnu knjižicu i dalje postoje: http://www.moja-edukacija.com/tecaj/1067/dadilja/
-
Osoblje foruma
meni je ovo predivna ideja.
-
meni se isto sviđa ideja, nešto između privatnog vrtića i igraonice. Super zvuči-obiteljska atmosfera, mogli bi se max posvetiti djetetu jer ih je manji br, flexibilniji ste i pokretniji automatski jer je manji br djece.Tako je počeo bračni par kod kojih moja šefica ide u vrtić (priv. vrtić)..zajedno su počeli, čak su djecu kupili u jutro po domovima jer ih je bilo malo na početku, sad ima dvije tete u dvije mješovite grupe po cca 10 u grupi.
-
situacija je kod nas još uvijek jako, jako drugačija nego u UK gdje postoje brojni oblici brige za djecu.
o programu edukacije dadilja: http://danas.net.hr/novac/page/2011/...06.html?pos=n1
-
jako mi se svida ideja
i za dijete, a i sama se bavim mislju o organiziranju neceg slicnog.
sto se tice zakonske regulative, znam nekoliko slicnih projekata u zg, funkcioniraju na razlicite nacine, ljudi se svakako snalaze. tako da je komplicirano, ali i moguce.
moj sin ide u vrtic na zelengaju koji je na slican nacin organiziran, makar ne na obiteljskoj bazi, ali tu negdje. javi mi se na privatnu poruku za vise o tome(moras imati vise od 1 posta da bi imala tu opciju)
-
Puno vam hvala na odgovorima i na podrsci.
Mi bi zeljeli na neki nacin ipak to sve legalno otvoriti, jer na kraju krajeva ipak se radi tu o djeci. Tecaj za dadilje je dobra opcija jer bi zeljela da roditelji imaju sto vise povjerenja u nas.
Puzic, jel mi mozes saznati gdje je taj vrtic pa da mozda i od njih saznam vise kako je to najbolje ostvariti?
Peterlin i Ms.Ivy hvala vam na link 
Isto tako bi gledali u opcije za prvasice koji mozda trebaju nekoga da ih odvede i pokupi iz skole... no to sve ovisi o broju djece, ne bi htjela pretrpati grupu...
-
Meda, javim ti privatno cim mi se dozvoli....
-
ajme meni...tek sam sada vidjela sve moje tipkovne greskice...sorry
-
Administrator foruma
-
Meni je ovo isto super ideja. Mi smo u 6 mjeseci iskusili i privatni i gradski vrtić, i u jednom i u drugom mi je najveći problem broj djece (između 15 i 20). I naravno što smo puno bolesni, pa često razmišljam o alternativi za jaslice - teti čuvalici. Osim što bi nam to financijski bilo teško, druga stvar koja mi se ne sviđa je da mi dijete čuva gospođa koja je u penziji, koja je možda čuvala svoje unuke (pa čak ni mlađa žena koja usput čuva i svoju djecu)... na oglasima se rijetko ili nikad nađe netko tko je educiran za odgojitelja..(osim studentica koje bi čuvale povremeno, ali ne i 10 sati na dan). I tu mi se još ne bi sviđalo da je dijete cijeli dan samo s jednom odraslom osobom.
Tako da bi mi mala grupa bila super, i ova vaša ideja mi je super. Pitanje je samo, koliko bi to koštalo? "Jeftiniji" privatni vrtići su 1200-1300 kn, i još dobiju cca 1000 kn subvencije od grada (bilo do svibnja, sad roditelji plaćaju po dohodnovnom cenzusu, ostatak grad). Trebaju imaju 20-oro djece da uopće uspiju pokriti troškove. I u njih češće idu djeca koja nisu dobila redovni vrtić, nego djeca "bogatih roditelja". Teta čuvalica za cijeli dan je barem 3000 kn. Kakva bi vama bila ekonomska računica, tj. koliko bi takva usluga koštala roditelje?
-
Draga Bubilo Bubich, to je i meni bio problem ovdje u engleskoj, grupe dosta velike, tete premlade za moj pojam (vecinu nema svoju djecu i to rade jer im je to posao a ne zato jer vole rad s djecom....cast izuzecima!). Tako da mi je opcija childminding bila super za njega.
Za sada gledam na neku okvirnu cjenu od kojih 2000 kuna, znaci izmedu jednog prosjecnog vrtica i privatne tete cuvalice.
Razlika bi bila da bi dala mogucnost da se uzmu samo odredeni dani ili sati ako to roditeljima odgovara (za naravno manju / prilagodenu cjenu), isto tako ako u slucaju da smo bolesni ili neki drugi hitni slucaj gdje nismo u mogucnosti raditi, znaci gdje roditelji moraju ostati s djecom ili naci alternativu - taj dan nam se ne bi placao.
Daddycool -clanak je bio stvarno zanimljiv i zvuci mi da hrvatska definitivno lagano krece u taj smjer
-
Priv vrtic o kojem sam pisala gdje ide moja sefica je u Osijeku i poceli su slicno kao vi prije cca 10god.od tad su se zakoni primijenili vjerujem pa je mozda najbolje da se obtatite pismeno nekoj instituciji koja je nadlezna za takve stvari.Ideja o prvasicima mi se osobito svida je se vec sad grozim pomisli kako cemo za tri g kad ona krene u skolu a baka servis nemamo...
-
Administrator foruma
DubyR, molim te da daljnju diskusiju na ovu temu vodiš manje u svjetlu svojih namjera za bavljenjem ovim poslom. Naime samopromocija na ovom forumu nije dozvoljena pa bi u protivnom morao brisati temu koja je očigledno mnogima zanimljiva.
-
Stvarno mi je zao,nisam imala namjere se oglasavati.Jednostavo mamo toliko ideja na tu temu da bi se moglo u neizvijesnost pisati,a i cisto me zanimalo misljenje ljudi. No slazem se daddycool....
Mene trenutno najvise zanima legalna strana, tako da bi bila zahvalna ako mi neko moze dati koji savijet.
-
mozda da pitas na forumu odgajatelja?
ja se nisam bas nesto pretjerano raspitivala, ali ovako otprilike znam da kod nas postoji mogucnost ili privatni vrtic, ili igraonica. ne znam kako bi ti kao medicinska sestra otvorila privatni vrtic i/ili radila u njemu, jer za prvo je potrebno da budes odgajatelj ili bilo sto drugo VSS, a za rad u vrticu moras biti odgajatelj.
za igraonicu pak imas ogranicenje sto se tice vremena boravka djeteta u igraonici, ne moze biti da dijete redovito pohada program igraonice 8h dnevno cijeli tjedan
-
isto tako, jako je strogo odredeno sve sto se tice prostora (znaci propisano je tocno koliko djece na koliko kvadrata - manja djeca vise kvadrata trebaju), ali ako planiras manji broj djece sigurno neces s time imati problema ako je kuca velika, plus prehrana. mislim da je iskljuceno da ti njima kuhas u svom prostoru, znaci ili kuharica ili dostava
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma