Results 1 to 22 of 22

Thread: P: bojanje/lakiranje namještaja

kudri's Avatar

Default P: bojanje/lakiranje namještaja

dakle, imamo ko0modicu za tv boje drva (ikea) i nije prekrivena nikakvim premazom, već je onako vulgaris...ja bi sad da je to bijele boje...

jeste to radili, imate ideju tko bi to mogao napraviti? ili se više isplati kupiti novu?

hvala

mirjana's Avatar

bilježim se na temu

mi imamo ikeinu drvanu komodu za presvlačenje koju bi ja rado obojala u bijelo
    Last edited by mirjana; 26.10.2011 at 12:41.

mirjana's Avatar

htjela sam dodati (ali sam umjesto toga samo poslala) da sam to planirala napraviti sama, definitivno mi se ne isplati plaćati da je netko oboja

davorkica's Avatar

Ako je bas drvo onda je jednostavno, brus papirom dobro pošmirglati (je li se tako kaze ), obrisati, naravno, da ne ostanu mrvice i krenit sa bojanjem, jedna ruka, druga ruka i eventualno treca.
    Ja sam nedavno obojala ormaric u hodniku bijelom bojom (na bazi vode). Potrosila sam ravno 70 kuna za boju, 2 kista i brus papir.
    E sad nek se javi netko s vise iskustva

kudri's Avatar

mislila sam sama, ali nikada to ne izgleda profi...farbali smo dječji kinderbet i koliko god se mm trudio, vidi se da je home made...jel zna netko nekog da to radi? neznam ni šta bi googlala - bojanje namještaja?

Peterlin's Avatar

Profi bojenje namještaja ne ide kistom (da ne velim peMzlom) nego pištoljem. Bilo ih je nedavno u Lidlu, ako se dobro sjećam, ali ako to želiš sama raditi, moraš naći neki pištolj koji se priključuje na usisavač. Mislim da s uljnim bojama za drvo to nikako nije dovoljno, tako možeš raspršivati samo boje za zidove na bazi vode (nije ni to bogznakaj, jer mora biti relativno rijetko).

Evo linka kako bi to otprilike išlo, ali za to moraš imati pravi kompresor i svu ostalu opremu: http://www.youtube.com/watch?v=jed2qpksOr4

mirjana's Avatar

ja planiram kupiti onaj spužvasti valjak, ne mislim ići s kistom

tina55's Avatar

mi smo imali kvalitetan stol i stolice, ali u tamno smeđoj boji koja nam se nije uklapala u kuhinju pa smo dali autolakireru to prebojati u bijelo, ispalo je odlično, kao isti takav set koji je u kiki koštao preko 5000 kn u bijeloj boji
    mislim da nas je bojanje koštalo oko 300 kn, ali bilo je to davno i dobili smo mali popust
    mislim da za to bojanje u drugu boju namještaj ipak mora bit pravo drvo

Peterlin's Avatar

Quote Originally Posted by mirjana View Post
    ja planiram kupiti onaj spužvasti valjak, ne mislim ići s kistom
    Ma to ti je sve isto, ako ne špricaš, kist ti treba za utore i rubove (ili onaj mali trokutasti jastučić). Mi za probu farbali neku pregradu u vikendici, ali isto je izgledalo amaterski. Tja, možda ja nemam vještu ruku. I kod špricanja treba znati kako se to radi, da se boja ne cijedi i da ne ostane prozirno.

tina55's Avatar

meni je autolakirer rekao da ne možeš kistom ni valjkom dobiti tako dobro pofarbano kao špricanjem kako god bojao

ako na drvu nema nikakvog premaza, prvo ide temeljna boja pa onda lak boja, jedna ili dvije ruke. Temeljna boja služi da zatvori pore drva i da se ne mora bojati 10 puta, jer drvo dosta upija boju.
    lak boja može biti sjajna ili mat.
    ako želite da se vide godovi drva kroz boju onda preskočite temeljnu boju i kupite samo neku lazuru ili neku boju na bazi vode. tako obojano može se naknadno lakirati nekim prozirnim lakom (lakše se čisti ako je lakirano).
    bojanje s kistom izgleda bolje ako se boja malo razrijedi razređivačem jer se onda bolje razlijeva, međutim, moguće je da ćete onda trebati jednom više bojati.

di_zg's Avatar

evo mene s friškim iskustvom. Kupili smo u ikei komodu - ormarić za cipele koji nam je pasao po dimenziji ali ne i po boji jer je onako više bjelkasti. MM je novi ormarić ošmirglao i kistom i sadolinom prefarbao u željenu boju. Sadolin je navodno super stvar za drvo i samo se s njim u našoj kući boje sve površine. I nega uvijek nanosi kistom, na tanko pa u više slojeva ovisno o nijansi koju želi dobiti.

nadam se da sam vam barem malo pomogla.

trampolina's Avatar

u zadnje vrijeme sam pofarbala stol, stolice i vrata (skupa sa štokovima).
    što veća površina-to lošije ispada kistom, pa ako ste perfekcionisti ne bih preporučila.
    s manjim površinama tipa stolice sam skroz zadovoljna.

kudri's Avatar

znači, ako želim da izgelda profi - autolaker! super probat ću pronaći nekog, ne bi se nikako sama u to upuštala
    ili da prodamop komodu...hmmm

Mrs Happy's Avatar

Podizem topic.

Trazim profesionalca (ne autolakirera ) nego nekoga tko bas farba drvo (maleni je osjetljiv na formaldehid koji izmedju ostyaloga ide u lakove za aute, pa moramo paziti.

Mrs Happy's Avatar

Ne trazim vise, stolar mi rekao da ce on pofarbati.

mašnica's Avatar

Molim savjet...imam ovakav ormar koji je smeđi, nije baš ni jako star cca 5god.prefarbala bih ga u bijelu boju, dok plavi dio prednji ne bih mijenjala.stranu.

Stolci su bukva drvo, njih bih htjela osvježiti, boja da ostane kakva je.

Dječji radni stol iverica...njega bi u bijelo, uščuvan je skroz.

Fotke detalji:

Ormar:
    https://ibb.co/nM4RfCG
    Stolac:
    https://ibb.co/g4mtxLZ

Molim savjet kakve boje uzeti, na bazi vode?

Prvo pošmirglam, obrišem, očistim od mrvica i onda koliko slojeva...jel mi svejedno koju boju uzmem?

Uzmite u obzir da sam trudna pa ne bih baš te pare udisala, ako nema nekih ok farbi s kojima mogu baratati prepustit cu nekom drugom da to odradi.

Hvala!

Cathy's Avatar

Mašnica, možda za ormar bolje uzeti bijelu samoljepivu foliju, ima u Bauhausu. Mi smo tako ormar u dječjoj sobi oblijepili. Još ako ti netko skine vrata bez problema možeš sama. Obavezno kupi i špatlu za istiskivanje mjehurića zraka. Stoje kraj folija i nisu skupe.

Lili75's Avatar

Slazem se s Cathy, puno prakticnije a dobro izgleda.

mašnica's Avatar

Vidiš nije ni to loša ideja... ormar nije preveliki, a što ću iznutra je isto smeđi...hmm...

Lili75's Avatar

Pa jel ti vazno kakve je boje iznutra?? meni nebitno.

Mi smo tako prebacili iz bukve u bijeli u podstanarskom.stanu koji rentamo.
    Last edited by Lili75; 01.08.2021 at 09:39.

Cathy's Avatar

Quote Originally Posted by mašnica View Post
    Vidiš nije ni to loša ideja... ormar nije preveliki, a što ću iznutra je isto smeđi...hmm...
    Ako misliš farbati i iz nutra, kupi novi ormar.