-
kolesterol
Da li netko ima kakav konkretan recept protiv kolesterola?
Naime, moj djed, 78 god bi ga sevolio rješiti, a da nije neznam kako komplicirano...
Planira promijeniti prehranu, naravno, ali ima li kakav napitak na biljnoj bazi da se stvarmalo ubrza?
Thanks
-
Ne znam za nikakav napitak, ali jabuke su odlične protiv kolesterola, nek' ih jede što više.
-
-
češnjak
čaj od lišća masline
-
Čaj od koprive, čaj od mente, a može i zajedno. Mislim da postoje već gotove čajne mješavine (ima na većini tržnica kod travara) pa pitaj.
-
Bundeva je odlična za smanjenje kolesterola, a bome i za brojne druge probleme vezane uz dob (giht, artritis, općenito reumatske smetnje, bubrege, žuč, jetru itd.). Sad je sezona. Mi obožavamo ovu juhu koja je malo zahtjevnija za napraviti, ali zato je super.
ČAROBNA JUHA OD BUNDEVE
Sastojci:
Najbolje za ovu vrstu juhe i umaka su maslene buče (butter pumpkin – narančaste kore, kruškastog oblika, relativno tvrdog kompaktnog mesa).
Dobra zamjena je i “turkinja” ili “bugarka” – plosnata buča svijetlo sive kore.
Termička obrada bundeve:
Razrezati bundevu na komade (po duljini i širini - na četvrtine, pa još prerežem poprečno, da se prije ispeče) i očistiti od koštica. Staviti u pleh list pek-papira (da bude lakše čistiti - NE koristiti aluminijsku foliju!). Bundevu peći 20-30 minuta na 220-240 stupnjeva cca barem pola sata. Temperatura ovisi o pećnici, a duljina pečenja o veličini bundeve.
Kad je bundeva pečena, meso mora biti relativno mekano. Može se provjeriti ubadanjem čačkalice. Treba je očistiti od nagorenih vrhova i kore (žlicom iskopati samo pečeno meso koje nalikuje na gusti pire, eventulano tvrde dijelove baciti). Pire se po potrebi može dodatno obraditi (štapni mikser ili multipraktik) da bude jednoličan.
Povrtni temeljac:
Sastojci: grincajg, glavica luka, češanj češnjaka, žličica morske soli, litra vode
To sve skuhati u ekspres loncu cca 20 minuta. Procijediti.
Napomena: ne smije biti previše celera, ima prejak okus koji može potpuno prekriti fini okus bundeve! Grančica je dovoljna, korijen sačuvati za druge namjene!
Kad je pripremljen povrtni temeljac i pire od bundeve,daljnja obrada je više nego jednostavna:
Daljnja priprema - ostale sirovine:
Još jedna manja/srednja glavica luka - najbolje tamnoljubičastog
Žlica ulja (sojino ili kukuruzne klice)
1 dl sojinog vrhnja za kuhanje (Alpro Soja - ima u Mercatoru)
Sol i papar po želji.
Glavicu luka narezuckati na kockice i prepržiti na žlici ulja. Kad postane staklast, dodati pire od bundeve i povrtni temeljac.
Sve prokuhati nekih 5 minuta (provjeravati gustoću, ako je pregusto, dodati još juhe) da se sastojci izjednače i skinuti s vatre. Dodati po potrebi soli i papra, umiješati sojino vrhnje i to je sve!
Alternativa - povrće iz temeljca može se također usitniti mikserom i dodati u juhu - to bi bilo ispravno po makrobiotičkim načelima, ali ja više volim pravi okus bundeve...
Tko voli tradicionalnu kuhinju, može prepržiti na praznoj tavi (rostfrei obavezno, NE teflon) ili u pećnici kockice integralnog kruha.
Nadam se da nisam ništa ispustila... Dobar tek!
-
Draga Peterlin puno ti hvala na trudu, trebalo je ovo sve natipkati
...
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma