Moj brat je imao 20 godina kad je pričuvao mojeg sina dok ja skočim u dućan i srušio teglu s cvijećem u jednosobnom stanu tako da se nisi imao kud maknuti od zemlje. On se malo loptao. Moj brat, ne sin. Dakle nije uvijek stvar u godinama. Neki neće biti idealne tete čuvalice dok ne dobiju svoje dijete. Moj brat inače uspješno prelazi cestu već godinama i čita od šeste godine zadovoljavajuće.
I potpis na vertex- štedljive i lijepenice
A što je s Obiteljskim zakonom koji kaže da roditelj ne smije dijete predškolske dobi ostaviti bez nadzora odrasle osobe?
Ovo se i ja pitam nakon ovećeg broja postova o samostalnosti/nesamostalnosti djece. Djetetu od 9, pa i više godina ne bih nikada povjerila brigu o malom djetetu, jer ono ne može odgovarati za tu situaciju i ne smije mu se nametati takva odgovornost.
Na roditeljske sastanke idem bez djece, jer to nije njima namijenjeno i ne razgovara se na njima prilagođen način. Neke informacije koje roditelji tamo dobivaju, rasprave o problemima u razredu i sl. djeca doista ne moraju čuti. Kada idem na roditeljski organiziram se s mužem, mamom ili sestrom. Dok su djeca bila premala da ih ostavim kod kuće nisam išla na roditeljski ako ne bih mogla organizirati čuvanje. Sada, kad imaju 11 i 10 godina, ostavim ih same ta dva sata. Ali, jednom sam bila s kćeri na informacijama za sina. Ona je bila predškolka, a on u prvom razredu. Bilo je važno da dođem baš taj dan, a bila sam sama s djecom. Nije mi baš bilo ugodno, jer je maloj bilo dosadno i stalno je zanovijetala da idemo. Ali sam riješila problem i nitko mi nije prigovarao zbog djeteta. Mislim da je najbolje ne ići na roditeljske informacije s djecom, a iznimke uvijek mogu postojati. Valjda je uvijek moguć nekakav dogovor, zar ne?
Kao nastavnik koji radi u srednjoj školi prenosim svoje mišljenje i iskustvo: na info mi vrlo često dođu mame s malom dječicom, čak i bebama. Nimalo mi ne smeta jer pretpostavljam da dijete ima kome ostaviti, ostavila bi ga na čuvanju; ako i ima a ne želi i to mi je ok jer su djeca uglavnom dobra, ne zanovijetaju niti te info toliko dugo traju da bi se nešto razglabalo na dugačko i široko. U situacijama kad postoji konkretniji i ozbiljniji problem radi kojeg je nužan roditeljev dolazak, dogovaram to s roditeljima ovisno o tome kad mogu doći, snaći se za čuvanje djece....Kompromis je uvijek moguć, pa neće ni meni ni roditeljima pasti dlaka s glave da se prilagodimo i nađemo na pola puta, zar ne?
Apsolutno se slazem sa napisanim.
Pogotovo zato sto bih na informacije ili roditeljski sastanak trebala ici upravo sa djetetom u vezi kojeg su informacije/roditeljski sastanak.
Kao sto vec rekoh, ponekad funkcionira to da bude u salonu skole, zajedno sa skolskom pomocnicom.
Ponekad ostane kuci sa tatom - uglavnom je tako za roditeljske sastanke, jer traju duze.
Ponekad ju ostavim kod frendice (ako frendicin muz ide na informacije/sastanak, djeca su nam u istom razredu).
Ako bas nikako ne moze, onda se nas dvije zapisemo za termin jedna iza druge, i onda: pricuvam njenu djecu u parkicu kod skole dok je ona na informacijama; kad zavrsi ona, udjem ja, a ona mi pripazi E.