Pokazuje rezultate 1 do 14 od 14

Tema: Jel moguce da treba dohrana?

lady.x avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno Jel moguce da treba dohrana?

Dakle, ovako:
    veliki sam pobornik dojenja i bila sam cvrsta u misljenju da kad se neki pocetni problemi prevazidju mleka ima dokle god zena zeli da doji. Imala sam dosta problema ranije i uspesno sam ih prevazisla, tako da mislim da se svaki problem u dojenju moze resiti. Sada ne znam jel to slucaj.
    Moj bebac ima 9 meseci. Bio je veoma napredna i krupna beba, cak je sa 4 meseca upadao u 99percentila po tezini (sto mi se i nije bas dopadalo). Onda je pred 6 meseci imao 9.8kg i od tada jako slabo napreduje. Npr, u narednih 40 dana dobio 130g. Ovo se poklopilo i sa tim sto je poceo intenzivno da se krece, pa su krofnice spale. Ali iako je bio nadprosecno veliki, ispada da ovim tempom nece ni utrostruciti tezinu sa porodjaja.
    Sto se dojenja tice, od kada sam dobila menstruaciju (kad je imao 6 meseci) doslovno svakog meseca se desava isti ciklus: U periodu pred M i tokom iste jako malo mleka. Ne osecam uopste let down (inace osecam uvek), mali je nervozan i sisao bi svaki cas. Posle podoja stisnem i ide tanak mlaz, ali on je izgleda navikao na let down koji je bio jak jer tada samo guta i mrzi ga da vuce. Kad prodje M, mleko bukvalno grune i bebac zadovoljan...sve tako do sledeceg ciklusa.
    I sad ne znam sta da radim, da li da uvodim uopste dohranu samo tih dana. Sa jedne strane mi je bezveze da ga sad ucim na flasicu i sad posle toliko pobedjenih problema sa dojenjem uvodim ad. A sa druge ne znam gresim li sta. Juce sam recimo kad se desilo da kenjka i nervozan posle podoja dala jogurt za vanrednu uzinu. Odmah se smirio i zadovoljan.

lady.x avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Samo da napomenem - mene te brojke i tezina ne brinu mnogo, jer logicno je bilo da mali bumbar uspori To sam cisto dala kao info. Vise mi je problem to sto ja po njegovom ponasanju i grudima vidim da se nesto desava tokom ciklusa.

mitovski avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Šta misliš pod dohranu? Misliš na AD? Dohranu si pretpostavljam uvela s najkasnije 6mj? Ovako što se samog dojenja tiče to će ti savjet dati cure koje su savjetnice. Što se tiče utrostručavanja težine, s time se nemoj zamarati. Moja J. ima 18,5mj i 9,8kg i nije još utrostručila težinu a papa puno, zdrava je i jako živa. Normalno da je tvoj bebac usporio dobivati na težini, jer da je nastavio tim tempom koliki bi bio. Meni se ni ovih 130g u 40 dana ne čini alarmantno, ali evo bolje da ti se jave savjetnice koje su kompetentnije, ja sam te samo došla umiriti.

lady.x avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Da, da, mislim na AD. Izvinjavam se, kod nas se cesto taj termin za obe stvari koristi
    Ne znam jel moze da se promeni naslov teme...
    Posljednje uređivanje od lady.x : 01.11.2011. at 10:09

mitovski avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Pisale smo u isto vrijeme. Mislim da nemaš potrebe za uvođenjem AD-a, to će uvesti pomutnju u dojenje, kažem eventualno vidjeti jeli nešto ne štima kod dojenja, spomenula si let down, ali nemam dovoljno znanja da ti mogu dati savjet. E da , ja sam mjesečnicu dobila 40 dana nakon poroda i svaki mjesec tih 5 dana J. je štrajkala i nije htjela cicat, kad bi to prošlo sve bi bilo ok, a meni su trebali mjeseci da pohvatam da je to u dane mjesečnice . To je izgledalo ovako, cicala bi u 9 ujutro i do 21 navečer nije htjela niti čuti za cicu, urlala bi iz petnih žila kad bi ju vidjela samo. Ne trebam ti ni pričati koliko sam se ja nervirala, ali evo preživjele smo.

lady.x avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Kod nas nije problem tipa strajka - ona prica da ukus smeta, pa odbija... On hoce da sisa i cesto trazi, ali kako ne ide nervira se. Verovatno i do toga sto sad nije mala bebica da lezi i sisa pola sata da bi pojeo dovoljno.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

U toj dobi kad već jede i drugu hranu ništa mu neće biti ako par dana mesečno posisa manje mleka. Ja ne bih uvodila AD. Kad misliš da nije dovoljno sisao ti mu dodaj neki obrok/užinu. Kao što si već i radila.
    Moja je, ceo svoj dojilački staž (50 meseci) mnogo više tražila u periodu pms-a i menstruacije. Valjda joj se sviđao ukus.

mayica01 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

trebala bi savjet..bebac mi ima za par dana ima 4mj..do sad smo uspjesno dojili..dobivao je na tezini kako treba..ali zadnja 3tj..je nemoguc po noci..prije spavanja mu dam cice i zaspi ko top ali nakon sat vremena se budi u placu..ponekad ga uspijem samo uspavat a nekad mu dam opet cice da zaspe..onda se opet budi za 2sata..ne prođe noc a da on odspava 3-4sata u komadu..ja sam vec koma..iscrpljena skroz..zavrsila kod dr. zbog iscrpljenosti..ne znam u cemu grijesim ili jednostavno premalo mlijeka pred spavanje potegne.. dal da mu dam AD pred spavanje ili sta? jer ovako vise ne mogu funkcionirat.. a preko dana je super..cica svaka 3-4h i dobar je ..al noc

alef avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

mayica01, moj ima 5 mjeseci i od rodjenja nikad nije sastavio 4 sata sna, ni po danu ni po noci. Budjenje svakih 1,5 do 2,5 meni se cini sasvim normalno za dojenu djecu, jer je mlijeko lako probavljivo i bebi brzo bude gladan...

mayica01 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

pedijatrica mi je rekla da ga pustim neka place..da mu nece nista bit..a to mi ne pada napamet..i moje prijateljice imaju djecu koju doje pa im vec od 2mj spavaju po 5-6sati u komadu,zato sam mislila da mu mozda treba AD..ocito je on takav..al ne razumijem kako po danu izdrzi 4h a po noci nema sanse..

pepi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj mayica01 prvotno napisa Vidi poruku
    pedijatrica mi je rekla da ga pustim neka place..da mu nece nista bit..a to mi ne pada napamet..i moje prijateljice imaju djecu koju doje pa im vec od 2mj spavaju po 5-6sati u komadu,zato sam mislila da mu mozda treba AD..ocito je on takav..al ne razumijem kako po danu izdrzi 4h a po noci nema sanse..
    Ako te tješi, moj ima 26 mjeseci pa još uvijek po noći ne mogu spavati više od 4 sata u komadu.

Znam da si umorna, ali proći će i to.

Nisu sva djeca jednaka, neka te ne obeshrabruju priče tvojih prijateljica.Neki su spavači, a neki ne.Moja najstarija kćer od rođenja ne spava puno, takva je i danas s 10 godina, dok je ova druga potpuna njena suprotnost.

Drži se!

vidra avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

dobrodošla u klub nespavača. imaš čak i cijeli topic o tome, ne mogu više ne spavat
    moja cura je prvi put spojila 3 sata sna s 10 mjeseci.
    malome je sad 9 mj i budi se i dalje svako sat i po otkad se rodio.
    i sisa.
    a ogroman je.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj mayica01 prvotno napisa Vidi poruku
    Pa ja ne verujem da se budi od gladi. Ali kad se već probudi onda ga verovatno samo dojenje može umiriti.
    Sad je veći pa verovatno proživljava u snu ono što se dešavalo u toku dana. A i veliki broj dece prvih par meseci spava dobro a posle počinju noćna buđenja.

Moja se budila noću dve godine, navikneš se nekako. Stavi bebu da spava sa tobom, ne puštaj ga da plače, podoji ga u polusnu. Kad je dete pored tebe osetićeš kad počne da se meškolji, ne čekaj da se skroz rasplače već odmah daj da sisa. I nastavi da spavaš.

lady.x avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

To sa spavanjem se nama desava od 5 mesci i traje jos uvek. I sigurna sam da nije zbog gladi. Meni ta budjenja nisu nikada ni bila parametar vec ono sto vaga kaze.

A sto se mog problema tice - M prosla, plus mali bio par dana smrcav i navukao mleka bas ... Sad tek vidim da posle nekog vremena ponovo lepo guta tokom podoja, toga tokom M nema n od traga - samo bez veze vuce, sve mi se cini na prazno. Glupo mi je da sad uvodim tih dana ad, pa cu mu samo pojacavati dohranu.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •