Zanima mekada se uvode u dohranu, dobila sam prekrasne, svježe i na koji način pripremljene?
Hvala....
Zanima mekada se uvode u dohranu, dobila sam prekrasne, svježe i na koji način pripremljene?
Hvala....
Prije 12. godine?!?!?!
Hvala, hvala...totalno sam neupućena...
inače je na netu dosta teško bilo naći zakaj je to tako, ali ja sam prije naišla na ovo tu na Rodi i sejvala, pa evo:
kovke
07.02.2006., 18:10
U časopisu za mame i tate Lisa Moje dijete izdano dana 27.10.2003. br. 11 pod naslovom Opasnost od gljiva, djeca ne smiju bar do 7 godine probati gljive-naravno misli se na bilo kakve jestive. i to ne samo smanjenjem imuniteta i pogoršanjem ekoloških uvjeta već i stoga što
"otrovne tvari kao štp su mauskarin, muskaridin, bufotein, aktivne tvari s toksičnim svojstvima (npr. kolin) , teški metali i još mnoge druge, kad dospiju u dječji organizam mogu izazvati teže poremećaje u radu jetre i bubrega. to često dovodi ili do trajnog invaliditeta ili smrti.... dijete se može otrovati ne samo svježim, nego i sušenim i ukiseljenim gljivama." :shock:
naravno da i šampinjoni spadaju pod gljive, uvijek se začudim kad mi neko kaže, ma ja ne dajem gljive, jede samo šampinjone...
Posljednje uređivanje od marijanada : 03.11.2011. at 15:52
Pa da, i ja sve klince znam i tamane šampinjone sa pizze...mislim, to su isto gljive, zato nisam znala ove podatke...
imali smo već ovakve teme.
i, ukoliko me sjećanje ne vara, nikad nismo jednoznačno utvrdili da djeca ne bi trebala jesti gljive do 12 ili 7 godine.
gljive su teže probavljiva hrana i zato nisu prikladne za malu djecu. al im niš neće bit ako pojedu šampinjone na pizzi.
al do 12-te?
čini mi se da je, osim što su teže probavljive, stvar i u tome da ako pojedu otrovnu gljivu, onda su, obzirom da su djeca, u težoj poziciji nego odrasli.
i, kakve otrovne tvari u gljivama? onda to nisu jestive gljive ako sadržavaju otrovne tvari.
baš bi bilo dobro jednom zauvijek razriješiti taj mit o gljivama i djeci.
a neda mi se koristiti pretražnik![]()
Jao već jesmo i radi se o hitinu a ne o nekim otrovnim tvarima; ali svejedno se nismo usuglasili.
niti ćemo :aparatić: