Results 1 to 30 of 30

Thread: O negativna krvna grupa

Default O negativna krvna grupa

Drage moje trudnice i mame!! :D :D :D

Ušla sam u 28.tjedan i moram opet na odjel transfuzije krvi jer sam O neg krvna grupa na vađenje krvi.
    Trudnice koje su pozitivne krvne grupe to ne moraju. Znači li to da ću primiti neku inekciju prije ili poslije porođaja u rodilištu. Ima li netko iskustva sa neg. krvnom grupom i što ako je i MM ista grupa kao i ja? :? :?

Pozdrav,

6,841

Pa ako je i muž Rh-, onda ne bi trebalo biti problema. Problem je ako je mama Rh-, a tata Rh+. Mislim da moja gin sve trudnice šalje 2 puta u trudnoći na vađenje krvi na transfuziju, ali nisam sigurna.

Darijae's Avatar

Ako ti je i muž negativna grupa onda nema veze a ako je pozitivan ....ja sam 3 puta vadila krv u trudnoći ali meni je Luka pozitivan tj moja krvna grupa tako da nisam iza poroda trebala primit inekciju ako beba povuće muževu krvnu grupu onda trebaš primit inekciju da u drugoj trudnoći nebi bilo problema

Ja sam AB - a MM A+ . Dva puta sam vadila krv i nije bilo antitijela. Poslije poroda sam dobila tu zastitnu inekciju jer Marko ima A+ kao i njegov tata.
    Rijetki su slucajevi da se u prvoj trudnoci pojave antitijela , ali zato svaka naredna je sve rizicnija. Cak i namjerni abortus ili pobacaj se tretira kao trudnoca i onda isto moras primiti zastitu. Bar je meni tako objasnila moja doktorica.

pipi1's Avatar

Quote Originally Posted by Darijae
    Ako ti je i muž negativna grupa onda nema veze a ako je pozitivan ....ja sam 3 puta vadila krv u trudnoći ali meni je Luka pozitivan tj moja krvna grupa tako da nisam iza poroda trebala primit inekciju ako beba povuće muževu krvnu grupu onda trebaš primit inekciju da u drugoj trudnoći nebi bilo problema
    Ako je mama RH+ nije bitno koji je RH faktor dijete,sve je ok

ako je mama RH minus a dijete RH plus onda mama dobiva injekciju

ako je mama RH minus i dijete RH minus onda je opet sve ok

Darijae's Avatar

Malo sam krivo napisala Luka je bio negativan....

pipi1's Avatar

Quote Originally Posted by Darijae
    Malo sam krivo napisala Luka je bio negativan....
    Bitno je da si ti Rh +,onda je sve ok i nije bitno koji je Rh beba

Quote Originally Posted by pipi1
    Ako je mama RH+ nije bitno koji je RH faktor dijete,sve je ok

ako je mama RH minus a dijete RH plus onda mama dobiva injekciju

ako je mama RH minus i dijete RH minus onda je opet sve ok
    Tako je.

Darijae's Avatar

Ma sve sam krivo napisala ehh šta luka napravi od mene i ja i on smo negativna a MM pozitivna

pipi ti je sve napisala - injekciju ćeš dobiti samo ako ti beba bude pozitivna!
    i ja i MM smo negativni pa ja nisam ni išla na kontrolna vađenja krvi - samo ono prvo određivanje. beba je na kraju (naravno) isto ispala negativnma pa nikakva injekcija nije bila potrebna
    jel ti muž pozitivna ili negativna krvna grupa?

Rianea

Injekciju moras dobi i poslje jakog krvarenja, spontanog ili amnioncenteze, naravno i poslje poroda.
    Ja sam -, a suprug +, ovo mi je treca trudnoca i nikad nisam imala problema s tim.

klia's Avatar

I sama sam O-, muz je AB+, Matej je bio A+ tako da su mi nakon poroda dali injekciju protiv stvaranja anttitijela i sada, u novoj trudnoci, krvni testovi pokazuju da je sve OK. Jedini problem nase situacije bio je pojacana novorodjenacka zutica zbog nekompatibilnosti moje i djetetove krvne grupe, a citala sam nedavno da ta vrsta zutice nije bas banalna ako se ne sredi na vrijeme.

Quote Originally Posted by miha
    i ja i MM smo negativni pa ja nisam ni išla na kontrolna vađenja krvi - samo ono prvo određivanje. beba je na kraju (naravno) isto ispala negativnma pa nikakva injekcija nije bila potrebna
    Isto kao i ja negativna,onda ne bi trebalo bit problema!
    Moja princeza i stiže 30.04.06.

Poslid's Avatar

Off topic, ali ja ima jedan vrlo zbunjujući slučaj. Ja sam krvna grupa 0+ i MM isto 0+, a Rahela je 0- :shock: (i MM je otac )

Sad me tjeraš da idem istraživati (ponovo se obrazovati ), a nemam vremena.

Davno je to bilo kad smo učili o aglutinogenima... sjećam se samo da osobe s + faktorom imaju taj neki posebno aglutinogen u eritrocitima, a osobe s - ga nemaju.
    Možda bi bilo onda čudnija kombinacija da ste vas dvoje -, a Rahela + (jer ne znam odakle bi se njoj stvorio), nego ova koju spominješ...

Možda će netko znati bolje objasniti prije nego idem prekopavati.

Poslid's Avatar

Ma objasnili su mi (naravno da sam pitala )
    Navodno smo ja i MM (laički) "poluplusevi" odnosno imamo i + i -, a po tome smo mi +, ali ona je pokupila minuse od jednog i od drugog i tako je ona -.

Quote Originally Posted by miha

Zašto naravno, pa rezus faktor nema veze sa krvnom grupom,meni je cijela obitelj Rh+ ,osim sina i mene jedini -, a moji roditelji su mi sigurno oboje pravi roditelji.

Poslid koliko se sjećam dijete nemože biti 0- ako su oba roditelja 0+.
    Kod nas je isto oboje 0+ i djeca nam imaju istu krvnu grupu.

U petrovoj su svim mamama koje su - davali inekciju.

marta's Avatar

Quote Originally Posted by Poslid
    Off topic, ali ja ima jedan vrlo zbunjujući slučaj. Ja sam krvna grupa 0+ i MM isto 0+, a Rahela je 0- :shock: (i MM je otac )
    Poslid, to uopce nije nista cudno. Paula skroz si u krivu, ljudi imaju 2 gena (ili alela, nemam pojma sto tocno) koji odredjuju rezus faktor. Ako su oba + onda je osoba pozitivna, odnosno na eritrocitima ima taj nekakav protein. Ako je samo jedan +, opet je osoba pozitivna.
    Osoba je negativna samo i iskljucivo ako je homozigotna, odnosno oba gena/alela kazu MINUS. Zato i ima manje Rh negativnih ljudi.

Znaci Poslid, Rahela je Rh negativna jer je i od tebe i od muza naslijedila gen koji kaze "-". I ja sam negativna, a moji roditelji su pozitivni. Ipak te nisu oteli vanzemaljci

A nama na KBC Rebro rekli da dijete može biti - samo ako je netko drugi tata :?

marta's Avatar

http://www.childbirthsolutions.com/a...esus/index.php

pise da cak 6 gena odredjuje rezus faktor (logicno, ima oko 15% Rh negativnih ljudi).

Quote Originally Posted by Paula
    Ne mogu vjerovati da takve stvari govore lječnici, pa zamisli da neka žena ima malo "čudnijeg" muža i on to čuje. :shock:

A kako objašnjavate da sam ja 0 +, a moji (mama, tata, sestre i braća) svi B + ?

A tvrde moji roditelji da sam sigurno njihova, dapače da me ne bi mogli falit (po izgledu) čija sam..

6,841

Svaka osoba ima 2 gena koja određuju krvnu grupu. Općenito, A i B su "jednako jaki" (slikovito rečeno), a 0 je "slabija". B grupa može značiti BB ili B0. Ako su i mama i tata B0, kad skombiniraš "svaki sa svakim" imaš 4 kombinacije: BB, B0, 0B i 00. Prve 3 će se manifestirati kao B grupa, a četvrta je 0. Teoretski, 25% šanse je za grupu 0.

Quote Originally Posted by Mondu
    Quote Originally Posted by Paula
    Ne mogu vjerovati da takve stvari govore lječnici, pa zamisli da neka žena ima malo "čudnijeg" muža i on to čuje. :shock:
    Sjecam se ovoga, kad smo u srednjoj skoli jos na mikrobiologiji odredjivali RH faktor i govorilo se bas o tome.
    Ja sam znala da sam 0 neg , a i potvrdila sam sama sebi u skoli kad sam gledala...
    I onda je profesor govorio o tome kako ako su roditelji oba plus, da dijete ne moze biti minus, a kod mene je bas takva situacija : I kad sam mu to rekla, rekao je da to nije moguce osim ...(tu je nastupila tishina ) Bas bi volila cuti kakvog strucnjaka na tu temu

klara's Avatar

Meni je jasna krvna grupa, ali imaju li ljudi po 1 ili 2 gena za RH faktor?

Evo nasla sam odgovor na pitanje da li nas je napravio postar
    --------------------------------------------------------------------------------
    (sa portala pliva zdravlje)

Ovo nije baš pitanje u vezi zdravlja ali se tiče djeteta pa me zanima sljedeće. Zanima me da li je moguće da dijete rođeno od roditelja istog rezus faktora, samo ima različit faktor. Na primjer otac ima 0+, a majka A+, a dijete ima 0-.

Moguće je naravno. Naime iako oba roditelja imaju + rhezus faktor dijete može imati - . Naime pošto je + faktor dominantan a - faktor recesivan i Vi i Vaš suprug očito ste nosili i taj recesivni gen koje se kod Vašeg djeteta poklopio i ispoljio.

10.06.2002. Pliva zdravlje

josie's Avatar

to je ista priča koa i plave i smeđe oči.

6,841

Za sve imamo po 2 gena, jedan od majke a drugi od oca.

marta's Avatar

Quote Originally Posted by klara
    Meni je jasna krvna grupa, ali imaju li ljudi po 1 ili 2 gena za RH faktor?
    par postova iznad sam stavila jedan link na kojem kaze da rh faktor odredjuje 6 gena.