Stranica 1 od 5 123 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 219

Tema: ALARM!!Od 1.9. bol. i por. naknade isplaćuju nam poslodavci?

Gemini avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno ALARM!!Od 1.9. bol. i por. naknade isplaćuju nam poslodavci?

Drage moje jutros sam bila na HZZO i predala doznake za bolovanje, i trebala odmah otvoriti porodiljni od 1.9., ali službenica kaže:

Nažalost ovo vam ne mogu primiti, jer smo jutros dobili naputak da od 1.9. sve naknade za bolovanje-komplikacije u trudnoći, kao i porodiljne naknade obračunavaju i isplaćuju poslodavci, pa im to HZZO naknadno refundira!!!!!!! :shock: :shock: :shock:

Poslodavci, naravno znaju da im HZZo neće to odmah refundirati, nego uz duuuugo čekanje, tako da, izgleda, da će nas naši poslodavci morati kreditirati!!!! :shock: :shock:
    Ne moram vam reći da je ovo automatski smanjenje broja budućih trudnica, također će se žene još teže zapošljavati i...i... sve ostalo što ide uz to.

Baš me zanima je li ovo 100%, ili će se do 1.9. već uspjeti dići dovoljno prašine da se HZZO predomisli!!!

Početno

a sta je s onima kome je istekao ugovor o radu dok je na porodiljskom?

Hello_Kitty avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

nije mi jasno!!? ja sam bila jucer i predala doznake za komplikacije u trudnoci i nitko mi nista slicno nije rekao, samo mi je rekla da ocekujem novce krajem mjeseca a sljedece doznake da donesem do 5.u mjesecu..kaj se je nesto promijenilo za jedan dan ili ja to nisam shvatila :?

Gemini avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Vrlo zanimljivo pitanje.... Baš me zanima koliko su donošenjem ovog naputka ušli duboko u problematiku???

Gemini avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Meni su rekli da je naputak stigao jutros!!!
    Sve je ok za doznake za kolovoz, ali od 1.9. su izmjene, a ja sam usput donijela otvaranje porodiljnog od 1.9....inače vjerojatno ni meni ne bi rekla...
    I vratila mi je papire, samo je uzela doznake za kolovoz!!

Hello_Kitty avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

katastrofa..moji na poslu me i tako mrze sto ce tek sada biti..ahh

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

al to nebi trebalo proći nekakvu zakonsku proceduru prije....mislim horor.

Gemini avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

O tome će se očito tek čuti, samo sam ja jutros bila "sretni dobitnik" da baš to odmah saznam!!!

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

da i sada će se pogotovo zadržavati trudnice na poslu, posebno u manjim firmama...

Mayaa avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ajme meni majko :shock:

i žalost božja kad više vjerujemo čak i hzzo-u nego vlastitoj firmi

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

evo iz NN 85/2006: od 26.7.2006

Članak 31.

Pravo na naknadu plaće pripada osiguraniku u svezi s korištenjem zdravstvene zaštite, odnosno drugih okolnosti ako je:

5. određen da njeguje oboljelo dijete ili supružnika uz uvjete propisane ovim Zakonom,
    6. privremeno nesposobna za rad zbog bolesti i komplikacija u svezi s trudnoćom i porođajem,
    7. privremeno spriječen za rad zbog korištenja obveznog rodiljnog dopusta,
    8. privremeno spriječen za rad zbog korištenja rodiljnog dopusta do jedne godine života djeteta, posvojiteljskog dopusta, prava na rad s polovicom punog radnog vremena do jedne, odnosno tri godine života djeteta iz članka 59. stavka 1. Zakona o radu te prava na rad s polovicom punog radnog vremena do tri godine života djeteta iz članka 59. stavka 3. Zakona o radu, uz uvjete propisane ovim Zakonom,
    9. privremeno spriječena za rad zbog korištenja dopusta zbog trudnoće ili dojenja djeteta u slučaju iz članka 57. Zakona o radu,
    10. odsutna s rada zbog korištenja prava na stanku za dojenje djeteta iz članka 60. Zakona o radu,
    11. privremeno spriječen za rad zbog korištenja rodiljnoga dopusta do navršene treće godine djetetova života za blizance, treće i svako sljedeće dijete,
    12. privremeno spriječen za rad zbog korištenja rodiljnog dopusta iz članka 58. stavka 9. Zakona o radu,

i

Članak 46.

Naknada plaće ne može biti niža od 70% osnovice za naknadu, ako ovim Zakonom nije drukčije propisano, s time da kao mjesečni iznos za puno radno vrijeme ne može biti manja od 25% od proračunske osnovice.
    Naknada plaće iznosi 100% od osnovice za naknadu:
    1. za vrijeme bolovanja zbog rane, ozljede ili bolesti koja je neposredna posljedica sudjelovanja u Domovinskom ratu,
    2. za vrijeme bolovanja zbog bolesti i komplikacija u svezi s trudnoćom i porođajem,
    3. za vrijeme korištenja obveznoga rodiljnog dopusta,

disciplina avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

pa ovo je strašno!!! gore ne može!! sad sam naj.... u firmi!

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

najbitnije nisam postala:

Članak 33.

Naknada plaće za vrijeme bolovanja iz članka 31. točke 3. do 7. ovoga Zakona isplaćuje se osiguraniku na teret sredstava Zavoda od prvog dana korištenja prava.
    Naknadu plaće iz članka 31. točke 8. do 13. ovoga Zakona Zavod isplaćuje osiguraniku na teret sredstava državnog proračuna.[/u][/b]

Mayaa avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ajde pa se nadamo da je ta na šalteru došla pijana radit danas :/

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

joj da mi je bilo izmirit tlak kad sam pročitala post...

Gemini avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj Mayaa prvotno napisa
    ajde pa se nadamo da je ta na šalteru došla pijana radit danas :/
    Bože daj da je ova bila malo luckasta od vrućine, ali sve se bojim da bi to moglo biti istina

Rekla je od sad će vam vaše knjigovođe u firmi obračunavati i isplaćivati, i oni će vam ovjeravati doznake... :?

Kad sam to rekla knjigovođi, ona kaže, a čuj baš te briga tebi je isto ko će isplaćivati, tako je navodno bilo i davno prije kad je ona bila trudna. Ma ne mislim ja da ću ja imati problema, ali to sve skupa je problem!!

lidac2004

Početno

kaj zna neko iz pouzdanih izvora da li je to tako ili nije?
    i da li u to ulaze samo oni koji idu na porodiljni ili komplikacije od 1.9. ili i oni koji su otisli prije?

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Da, naknadu za trudničko bolovanje treba isplaćivati poslodavac, ali ne i rodiljni dopust, koliko sam ja skužila.

Ovo je kopirano iz novog Zakona o zdravstvenom...:

Članak 31.

Pravo na naknadu plaće pripada osiguraniku u svezi s korištenjem zdravstvene zaštite, odnosno drugih okolnosti ako je:

1. privremeno nesposoban za rad zbog bolesti ili ozljede, odnosno radi liječenja ili medicinskih ispitivanja smješten u zdravstvenu ustanovu,

2. privremeno nesposoban za rad zbog određenog liječenja ili medicinskog ispitivanja koje se ne može obaviti u mjestu prebivališta, odnosno boravišta,

3. izoliran kao kliconoša ili zbog pojave zaraze u njegovoj okolini, odnosno privremeno nesposoban za rad zbog transplantacije živog tkiva i organa u korist druge osigurane osobe Zavoda,

4. određen za pratitelja osigurane osobe upućene na liječenje ili liječnički pregled ugovornom subjektu Zavoda izvan mjesta prebivališta, odnosno boravišta osigurane osobe koja se upućuje,

5. određen da njeguje oboljelo dijete ili supružnika uz uvjete propisane ovim Zakonom,

6. privremeno nesposobna za rad zbog bolesti i komplikacija u svezi s trudnoćom i porođajem,

7. privremeno spriječen za rad zbog korištenja obveznog rodiljnog dopusta,

8. privremeno spriječen za rad zbog korištenja rodiljnog dopusta do jedne godine života djeteta, posvojiteljskog dopusta, prava na rad s polovicom punog radnog vremena do jedne, odnosno tri godine života djeteta iz članka 59. stavka 1. Zakona o radu te prava na rad s polovicom punog radnog vremena do tri godine života djeteta iz članka 59. stavka 3. Zakona o radu, uz uvjete propisane ovim Zakonom,

9. privremeno spriječena za rad zbog korištenja dopusta zbog trudnoće ili dojenja djeteta u slučaju iz članka 57. Zakona o radu,

10. odsutna s rada zbog korištenja prava na stanku za dojenje djeteta iz članka 60. Zakona o radu,

11. privremeno spriječen za rad zbog korištenja rodiljnoga dopusta do navršene treće godine djetetova života za blizance, treće i svako sljedeće dijete,

12. privremeno spriječen za rad zbog korištenja rodiljnog dopusta iz članka 58. stavka 9. Zakona o radu,

13. privremeno nesposoban za rad zbog rane, ozljede ili bolesti koja je neposredna posljedica sudjelovanja u Domovinskom ratu.

Članak 32.

Naknadu plaće u svezi s korištenjem zdravstvene zaštite iz članka 31. točke 1. i 2. ovoga Zakona isplaćuje osiguraniku iz svojih sredstava:

1. pravna ili fizička osoba za prvih 42 dana bolovanja kao i za vrijeme dok se osiguranik nalazi na radu u inozemstvu na koji ga je uputila pravna ili fizička osoba ili je sam zaposlen u inozemstvu,

2. pravna osoba za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, odnosno pravna ili fizička osoba, za osiguranika – invalida rada za prvih 7 dana bolovanja.

Članak 33.

Naknada plaće za vrijeme bolovanja iz članka 31. točke 3. do 7. ovoga Zakona isplaćuje se osiguraniku na teret sredstava Zavoda od prvog dana korištenja prava.

Naknadu plaće iz članka 31. točke 8. do 13. ovoga Zakona Zavod isplaćuje osiguraniku na teret sredstava državnog proračuna.

Naknadu plaće za vrijeme bolovanja iz članka 32. točke 1. i 2. ovog Zakona od 43. dana, odnosno 8. dana bolovanja, te točke 4., 5. i 6. članka 31. ovoga Zakona od prvog dana bolovanja obračunava i isplaćuje pravna, odnosno fizička osoba – poslodavac, s time da je Zavod obvezan vratiti isplaćenu naknadu u roku od 45 dana od dana primitka zahtjeva za povrat.Provedbene propise o načinu ostvarivanja prava na naknadu plaće donijet će Zavod.

Gemini avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Evo Minnie nam ubi i zadnju nadu :/

frka20 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ja ne znam jesam li baš sve to pokopčala,al meni se nameće sad pitanje kaj će se dogoditi sa onim ženama koje su primjerice na zavodu za zapošljavanje??? Ja imam sreću pa sam zaposlena,al usprkos tomu svemu iskreno se nadam da je ta službenica luda.
    A pitam se samo kaj je sa onim firmama koje su recimo u blokadi???

Ma ludnica!

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

to je onda "samo" za bolovanje (komplikacije), a ne i za porodiljni....
    e aa ide li onda max 4250kn ili normalna plača...i šta je s prosjecima od 6 mjeseci??... :?

Gemini avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Službenica je meni jutros jednoznačno rekla da se to odnosi i na porodiljni i na bolovanje...jer ona meni upravo otvaranje porodiljnog od 1.9. nije htjela primiti, meni je bolovanje gotovo s 31.8.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Naknadu plaće za vrijeme bolovanja iz članka 32. točke 1. i 2. ovog Zakona od 43. dana, odnosno 8. dana bolovanja, te točke 4., 5. i 6. članka 31. ovoga Zakona od prvog dana bolovanja obračunava i isplaćuje pravna, odnosno fizička osoba – poslodavac, s time da je Zavod obvezan vratiti isplaćenu naknadu u roku od 45 dana od dana primitka zahtjeva za povrat.Provedbene propise o načinu ostvarivanja prava na naknadu plaće donijet će Zavod.

zar ovo nije isti članak???
    odnosi li se donja samo na dulje od 45 dana??

egemama avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nista mi se ovo ne svida :/ ...sutra nosim doznake za bolovanje za 7mj pa cu bas pitati.

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

to mi se uopće ne sviđa jer sam poslodavka koja ima jednu potencijalnu trudnicu. a fakat se veselim njenoj sreći i budućoj trudnoći. a sad mi je malo stala knedla u grlu.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

evo ja zvala knjigovođu i sutra ću dobiti povratne informacije....

pa ću javiti.

lidac2004

Početno

carny, egemama, javite sta su vam rekli.
    meni to nista nije jasno.....

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

:shock: :shock: :shock:
    Upomoć,šokirana i frapirana, kružim po topiću tražeći slamku spasa!!!!!!
    Na vjerujem u ovo šta čitam , Gemini reci da nije istina!!!! Pliiiiz.
    Ističe mi ugovor krajem mjeseca, a porodiljni trebam otvorit 22.8. možete mislit kako će me poslodavac doživit kad dođem sa zamolbom da mi on isplaćuje naknadu a HZZO će mu refundirat, bit će razgovor tipa, bilo nam je ugodno družiti se s vama, sretno na porodu i doviđenja!
    Ako otvorim porodiljni prije prekida ugovora jel imam prava na tu porodiljnu naknadu?!?
    Nada još uvijek postoji.....

Mayaa avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ma imaš, samo ko će ulovit poslodavca za glavu i za rep koliko im se ovime opcija otvara za lov u mutnome

te će kasnit sa isplatom, a di je tek ono šta iznos naknade nikad nije isti. moj varira oko 300 kuna i nisam sigurna koliko ću se imat energije naganjat s njima jesu li mi zaista sve isplatili :/

i stvarno, šta s onima koji su u blokadi :?

pale avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Katastrofa
    Mene je frka reči uopće da sam trudna, jer će poslodavac poluditi. A kad skuži da će mi on plaćati bolovanje, a joj mala firma nema se. Ma ja ne znam kako da mu kažem da ne mogu više raditi fizički posao, a kamoli da mi plaća bolovanje. :shock:

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

kako doskočiti lažljivim trudnicama na bolovanju i odgovornost za njihovo stanje prebaciti na poslodavce, a pritom se ne zamjeriti toj osjetljivoj skupini?
    eto kako

zašto se tema ovog topica nije pojavila u javnosti, već laprdaju danima o dvije liste lijekova, a tko zna koliko je još ovakvih zamudraka u zakonu.

znate li da će žaba ukoliko ju bacite u kipuću vodu iskočiti, a da će, ako ju stavite u hladnu vodu koju zagrijavate, biti živa skuhana.
    ovaj narod je sad već jedna velika al dente skuhana žabetina!

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

zašto se tema ovog topica nije pojavila u javnosti, već laprdaju danima o dvije liste lijekova, a tko zna koliko je još ovakvih zamudraka u zakonu.
    da, upravo to sam se i ja pitala

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

prekrasno, prekrasno, sad bumo svi podobivali otkaze :shock:

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

jucer sam bila kod knjigovodje i ona sasvim nesto drugo prica,uopce nije niti spominjala ovaj novi zakon,pa to me je sada sokiralo ja sam na bolovanju od 1,07 i jos nisam dobila nikakav novac, ocekujem ga oko 27.08 .Neka mi netko objasni sta je s nama kojima je ugovor na određeno kao meni i stice 31,08 sta cu ja onda ko ce meni ista isplacivat,a po starom zakonu su mi rekli da imam pravo primat naknadu za bolovanje sve do 42 dana prije nego sta trebam rodit.Ma ovo je totalni kretenizam ,oprostite na izrazu, ali ljuta sam ko pas.

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Upravo sam zvala HZZO u Jukićevoj gdje sam nosila doznake za bolovanje i porodiljni (tel.014882106) i službenica mi jw rekla da porodiljne naknade neidu preko poslodavca. Zaboravila sam pitati za bolovanje pa ako vas zanima nazovite (žena je bila ljubazna).
    Pretpostavljam da će bolovanja ipak ići preko poslodavca (ako koja bude zvala neka pita da li samo prvih 45 dana ili cijelo vrijeme bolovanja)

pale avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

I onda kažu treba rađati, a to što ćeš izgubiti posao zato što si uopće trudna nikom ništa.
    Moj posao jednostavno ne dozvoljava rad do 45 dana prije termina, ja ću morati prije na bolovanje, nemaju me gdje premjestiti, ma pojest će me zato što me plaćaju

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Znam bar 5 firmi koje neredovito isplaćuju neto plaće djelatnicima, ovo je najgore kaj su mogli napraviti trudnicama i rodiljama jer onda kad im novci najviše trebaju, čekat ce mjesecima..I kako da se onda odluče na trudnoću ako nemaju bar nekaj ušteđevine za porodiljni!! Kod nas se zakon dobro ne provodi, i većina poslodavaca ostaje nekažnjeno za uskraćivanje prava djelatnicima, pa to svi znaju..

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Evo, ja uputila prosvjednu notu na UPRAVU ZA SOCIJALNU SKRB
    Pomoćniku ministra: Dragutin Keserica

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

8) paula

lidac2004

Početno

Citiraj pale prvotno napisa
    I onda kažu treba rađati, a to što ćeš izgubiti posao zato što si uopće trudna nikom ništa.
    bas tako, i onda ce se opet cuditi kako nam je slab natalitet

ako sam dobro shvatila- porodiljini ce normalno isplacivati HZZO a komplikacije ce isplacivati poslodavac?

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ako sam dobro shvatila- porodiljini ce normalno isplacivati HZZO a komplikacije ce isplacivati poslodavac?
    da, a HZZO će onda naknadno vraćati poslodavcu novac za komplikacije (u roku 45 dana od predanog zahtjeva).

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

dakle, istina je da će se od 3.8. (danas) primjenjivati zakon, zbog kojeg će se naknade za kompikacije u trudnoći, a izgleda i porodiljne naknade ispačivati sa strane poslodavca, a oni će tek nakon 45 dana dobivati povrat novca od strane Zavoda.

u hzzo u splitu su također rekli da su dobili naputak da ne primaju nove doznake,i nisu imali sastanak da vide odnosi li se to i na stare slučejeve, i kakav je protokol kod refundiranja novca poslodavcu, kako ide prijava i obračun :/ ...

ono što sam saznala je da je takav zakon već bio i da su samo velike firme (ovlaštene) isplačivale naknade po ovom sistemu, a manje do 3-4 zaposlena preko Zavod, doduše to je BILO prije. Tada su kasnile naknade za komplikacije dok ih Zavod ne refundira poslodacvu. pa bi se čekalo po 2-3 mjeseca

disciplina avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

ja sam sad zvala HZZO pa mi je sluzbenica rekla da jos nema sluzbenu informaciju o porodiljnom i da nazovem iduci tjedan kad ce mi znat vise o tome reci

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Da, samo tu postoji problem koji se zove: HZZO ne isplati bolovanje za 45 dana!!! Znam zato jer je moj tata 2 godine bio na bolovanju, a poslodavac mu nije htio davat bolovanje, već mu je davao kad je njemu HZZO dao novce,a to je bilo za 6 mjeseci, a ne 45 dana! Šta ako poslodavci naprave isto???

Amelie32 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Cure vidim da će naši trbusi i male bebe morati na prosvjedna okupljanja, sve mi miriše na fight.

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ovo je grozno, tako je bilo prije 10-tak godina i nije bilo dobro. Zato su promjenili zakon. Ne kužim zašto se sad vraćamo na staro (dokaznao neučinkovito!!!!????

Ustvari kužim, država će opet imati koristi od toga. Novac držati 45 dana duže. Probajte si izračunati.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Ja ipak mislim da će se samo bolovanje isplačivati preko poslodavca jer HZZO ima preko sebe porodiljni a koliko sam skužila iz zakona on spominje samo komplikacije oko čuvanja trudnoće i porođaja (ovo se odnosi na majke koje su izgubile bebu pa neće koristiti porodiljni već bolovanje :/ ). Isto je i s naknadama za produženi porodiljni zbog posebne brige za djecu s poteškoćama.
    Svejedno, već i činjenica da vam bolovanje kreditira poslodavac je koma.

Pokušajte mail-ovima zatrpati odgovorne u Ministarstvu zdravstva pa možda nešto i promijene.

http://www.mzss.hr/index.cgi?menu_id=97

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Znam iz prve ruke da se naknada za bolovanje HZZO refundira i sa 3 mjeseca zakašnjenja!! Pa kad se samo sjetim cura kaj delaju kod privatnika u trgovini - kad ih se hoće riješiti sam joj podvali da je nekaj ukrala i začas je na cesti, a trudnoću gledaju kao prepreku obavljanja posla!! Grozno..

Mayaa avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

kako stojimo s medijima, jeste li našle ovu vijest po novinama ?

možda bi im trebalo šapnut

Stranica 1 od 5 123 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •