Results 1 to 44 of 44

Thread: superfini kolač od jabuka

  1. #1
    mayato's Avatar
    Join Date
    Mar 2011
    Posts
    1,033

    Default superfini kolač od jabuka

    Tražila sam po pretražniku, ali nisam našla pa evo da podijelim s vama, radim ga već 2. put ovaj tjedan, plane u času, a svi traže još:
    - 3 jaja
    - 2 šalice šećera ( ja stavim 1,5 )
    - 6 žlica glatkog brašna
    - 1 šalica mljevenih oraha
    - 1 šalica griza
    - 1 šalica ulja
    - 1 vrećica praška za pecivo
    - 2 šalice naribanih jabuka ( ja stavim više, oko 4 )
    ( u originalnom receptu ne ide cimet, ali ja stavim malo da mi da aromu, oko 1 žličice )

    PRELJEV:
    - 100 g čokolade
    - 1 dcl mlijeka
    - 1 žlica šećera

    Posebno istući bjelanjke pa dodati žutanjke i još malo tući. Dodati sve ostale sastojke i promiješati kuhačom. Staviti u namašćen i pobrašnjen lim i peći u pećnici prethodno zagrijanoj na 200C oko 20min.
    Čokoladu rastopiti na laganoj vatri, dodati mlijeko išećer pa miješati dok ne zavri. Preliti po kolaču i pustiti da se upije oko 30 min.

    Nama je supppper!!!

  2. #2
    genius's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    ravnica
    Posts
    685

    Default

    ovo je kod nas čest nedjeljni kolač(samo za nas).......mljac,,ali imam nešto malo drugačiji recept..........

  3. #3
    Lucas's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    village...long village
    Posts
    1,638

    Default

    volim takve jednostavne kolače..... isprobat ću ga ovaj vikend

  4. #4
    luce2006's Avatar
    Join Date
    Oct 2005
    Posts
    758

    Default

    pratim...cini se jednostavno i fino.

  5. #5
    mayato's Avatar
    Join Date
    Mar 2011
    Posts
    1,033

    Default

    ma super je jednostavno, brzo gotovo, nema puno suđa za prati...

  6. #6
    klara's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    Kraljevica
    Posts
    2,362

    Default

    Ja radim jos jednostavnije - ali obavezno s puno jabuke, onda bude mekano, a to se Suncici svidja.

  7. #7
    ani4's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,633

    Default

    Moja mama ima slican recept, sve se skupa pomjesa i izlije u protvan. Ali meni to niiikad ne uspije. Ne znam zasto, ne vidim sta imas fulati...

  8. #8
    bodo's Avatar
    Join Date
    Jul 2009
    Posts
    869

    Default

    Meni je isto prefin,al mm ne voli kolač ako nije kremast pa ga nažalost rijetko radim

  9. #9
    pikula's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    doma
    Posts
    6,546

    Default

    možeš jabuke pretvoriti u kremu i staviti na biskvit
    oguli jabuke i izmiksaj ih sa limunovim sokom u blenderu (dosta limunovog soka da ne potamne, ja ih odmah ubacujem u limunov sok dok gulim)
    zakuhaj pola litre te kaše i umuti škrob sa par žlica mlijeka i šećerom i umješaj u vruću kašu - skuhaj kao puding
    kad se ohladi umiksaj pola putra i premaži preko biskvita
    najbolje je kad malo odstoji
    Last edited by pikula; 05.11.2011 at 15:27.

  10. #10
    mayato's Avatar
    Join Date
    Mar 2011
    Posts
    1,033

    Default

    Quote Originally Posted by klara View Post
    Ja radim jos jednostavnije - ali obavezno s puno jabuke, onda bude mekano, a to se Suncici svidja.
    Ma da, više jabuka i ja stavim, onda je mekanije i sočnije...a tek cimet...mmmmm

  11. #11
    Berlin's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    uz more
    Posts
    784

    Default

    I ja ga radim. Odličan je, samo stavim pola šalice ulje.

  12. #12
    Lucas's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    village...long village
    Posts
    1,638

    Default

    .....ja isto baš ne volim kolače bez kreme ali ovaj mi je preeeeeeeeeeeefin

    isto sam stavila malo više jabuka tako da se topi u ustima kako je mekan

    jedino što nisam imala vremena čekati da se preljev skroz upije - morala sam ga odmah probati

    super je!!!!!

  13. #13
    mayato's Avatar
    Join Date
    Mar 2011
    Posts
    1,033

    Default

    Quote Originally Posted by Lucas View Post
    .....ja isto baš ne volim kolače bez kreme ali ovaj mi je preeeeeeeeeeeefin

    isto sam stavila malo više jabuka tako da se topi u ustima kako je mekan

    jedino što nisam imala vremena čekati da se preljev skroz upije - morala sam ga odmah probati

    super je!!!!!


  14. #14
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,303

    Default

    u kak velku protvu ide ova količina i kak veliko to ispadne?

  15. #15
    mayato's Avatar
    Join Date
    Mar 2011
    Posts
    1,033

    Default

    Ja stavim u običnu pravokutnu protvu, a napuhne ti se do malo više od pola protve, znači ne jako, ne bude ono, torstruko velik

  16. #16
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,303

    Default

    to je ona najveća protva koja bez pomagala stane u pečnicu?

  17. #17
    mayato's Avatar
    Join Date
    Mar 2011
    Posts
    1,033

    Default

    Quote Originally Posted by jelena.O View Post
    to je ona najveća protva koja bez pomagala stane u pečnicu?
    to je ona protva koja stane na rešetke, ne upikne se u stranice pećnice već leži na rešetki i ima još mjesta sa strane u pećnici, kapiš???

  18. #18
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,303

    Default

    ti imaš onu prastaru plavu protvu od emajla?takvih ima masu veličina,ali te ne mislim zamarat.

  19. #19
    mayato's Avatar
    Join Date
    Mar 2011
    Posts
    1,033

    Default

    Quote Originally Posted by jelena.O View Post
    ti imaš onu prastaru plavu protvu od emajla?takvih ima masu veličina,ali te ne mislim zamarat.
    Jelo, ne znam je li prastara, znam da plava nije, a mjere su joj evo - 30 cm dužina i 18 cm širina, ok?
    Last edited by mayato; 06.11.2011 at 16:39.

  20. #20
    kikic's Avatar
    Join Date
    May 2004
    Location
    na moru
    Posts
    1,163

    Default

    Quote Originally Posted by ani4 View Post
    Moja mama ima slican recept, sve se skupa pomjesa i izlije u protvan. Ali meni to niiikad ne uspije. Ne znam zasto, ne vidim sta imas fulati...
    Ovako i ja, rekoh, ful jednostavno, napravit ću ga za čas, ono uz kavu. Kad se ispekao bio visine 5 mm, totalni fjasko... Ne kužim?! Radila po receptu i sve....

  21. #21
    mayato's Avatar
    Join Date
    Mar 2011
    Posts
    1,033

    Default

    Quote Originally Posted by kikic View Post
    Ovako i ja, rekoh, ful jednostavno, napravit ću ga za čas, ono uz kavu. Kad se ispekao bio visine 5 mm, totalni fjasko... Ne kužim?! Radila po receptu i sve....
    Obavezno ide prašak za pecivo, i bjelanjci se istuku posebno...ne znam, kažete da je "sličan" recept, možda da probate moj pa vidite...

  22. #22
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,303

    Default

    Quote Originally Posted by kikic View Post
    Ovako i ja, rekoh, ful jednostavno, napravit ću ga za čas, ono uz kavu. Kad se ispekao bio visine 5 mm, totalni fjasko... Ne kužim?! Radila po receptu i sve....
    možda ti je ipak bio prevelik protvan, ali ako je ispalo jestivo onda samo napred

  23. #23
    klara's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    Kraljevica
    Posts
    2,362

    Default

    Quote Originally Posted by kikic View Post
    Ovako i ja, rekoh, ful jednostavno, napravit ću ga za čas, ono uz kavu. Kad se ispekao bio visine 5 mm, totalni fjasko... Ne kužim?! Radila po receptu i sve....
    Ima još jedan trik - kolači s praškom za pecivo se ne smiju puno mješati (kad se doda brašno). Prije to nisam znala, nego bih tijesto temeljito promiješala mikserom i čudila se što se nije diglo.
    Možda je zato kolač ispao tanak?

  24. #24
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by kikic View Post
    Ovako i ja, rekoh, ful jednostavno, napravit ću ga za čas, ono uz kavu. Kad se ispekao bio visine 5 mm, totalni fjasko... Ne kužim?! Radila po receptu i sve....
    Čuj, ima više razloga zašto biskvit ispadne takav, kao palačinka... Evo nekoliko malih savjeta, pa to probaj pripasati. Isplati se, ovo je fini kolač (radimo ga mi i s drugim voćem, ne samo s jabukama).

    Daklem, ovo ti je francuski biskvit (koji se radi od snijega, moja svekrva je majstor za to ali to je za spretne ruke). Moraš raditi brzo i bez puno filozofije, a brašno prethodno treba prosijati s praškom za pecivo da uđe zrak. Griz i brašno dobro je umiješati zadnje i to RUČNO, jer inače sjedne i bude ko palačinka.

    Osim toga, pećnica mora biti optimalno zagrijana - ni previše, ni premalo. Na mojoj pećnici to znači 200 oC, ali na staroj peći bilo je dosta i 170 oC, tak da tu treba imati iskustva.

    Ja bih preporučila ovakav postupak miješanja biskvita (njemački način, kad krećeš od žutanjaka - tako je uobičajeno u našim krajevima):

    - sastojke izvaditi iz frižidera/špajze debelo ranije, da budu na sobnoj temperaturi (vrijedi i za zdjele u kojima miješaš i pleh u kojem ćeš peći - to nije naročito važno ako živiš u dobro grijanom stanu, ali ako ti je špajza jako hladna, a kuhinja topla, ipak treba paziti na to i danas)
    - uključiti pećnicu da se grije
    - pripremiti pleh (namastiti i posipati oštrim brašnom, grizom ili krušnim mrvicama)
    - brašno prosijati s praškom za pecivo
    - odvojiti žutanjke i bjelanjke, istući snijeg u posebnoj posudi s trunčicom soli i ostaviti da čeka dok ne završiš ostale sastojke
    - žutanjcima dodati šećer i recimo 1-2 žlice vrlo tople vode da se šećer ljepše rastopi, pa to miješati barem 3 minute mikserom na najvećoj brzini
    - dodati ulje, orahe, griz i ribanu jabuku + začine po želji
    - RUČNO umiješati brašno s praškom za pecivo
    - tek na kraju RUČNO umiješati snijeg

    Izliti smjesu u pleh, prodrmati ga da se izravna, pa onda ODMAH, ISTOG TRENUTKA u pećnicu. Istu NE otvarati prvih 10 minuta, a što manje i kasnije, da promjena temperature ne spusti kolač.

    Nakon 10-15 minuta smanjiti temperaturu pečenja na 150 oC i peći dok se rubovi ne odvoje od pleha.

    Game over! Preljev možeš staviti ili ne moraš - ja ne stavljam...
    Last edited by Peterlin; 09.11.2011 at 07:56.

  25. #25
    luce2006's Avatar
    Join Date
    Oct 2005
    Posts
    758

    Default

    Napravila sam kolac sinoc, bio je gotov oko 18h. Evo jutros je ostalo samo par komadica, cekaju djecu
    Odlican, ukusan i jednostavan.
    Ne moze se nista pogrijesiti sve dokle se slusa uputa o dodavanju ostalih sastojaka u snijeg od bjelanjaka rucno i to treba promijesati njezno i ne dugo, kako snijeg ne bi spao, a opet temeljito da se svi sastojci izmijesaju.

    Quote Originally Posted by Peterlin View Post
    Izliti smjesu u pleh, prodrmati ga da se izravna, pa onda ODMAH, ISTOG TRENUTKA u pećnicu. Istu NE otvarati prvih 10 minuta, a što manje i kasnije, da promjena temperature ne spusti kolač.
    Od jedne kuharice sam dobila savjet da, kad se radi obicni biskvit - jaja, brasno, ulje, prasak za pecivo, secer - treba mijesati smjesu uvijek u istom smjeru i pustiti je da malo odstoji u tepsiji nakon sta se izlije. Onda kad se vide mjehurici na povrsini, onda je spremno za pecenje i bolje naraste jer je prasak za pecivo poceo djelovati. Meni je ovo bio odlican savjet, ali nije primjenjiv za ovakve vrste biskvita kao u ovom receptu.

    Ostala pravila za biskvit su - uvijek u dobro zagrijanu pecnicu, na pravu temperaturu (koja nije ista za sve pecnice, uhvati se oko za to vremenom) i ne otvarati prvih 10min, a kasnije sta rjedje. Gotovo kad se rubovi biskvita odlijepe od tepsije, iako i tu treba uhvatiti ruku jer ponekad zelim da mi biskvit ne ispadne previse osusen.
    Last edited by luce2006; 09.11.2011 at 11:43.

  26. #26
    Audrey's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    2,023

    Default

    To je nešto ala Studentski kolač, ja to radim bez brašna, samo griz, a jaja se cijela zamiješaju sa šećerom. Moj recept ide otprilike (mjera mi je čaša za jogurt, a za moju tepsiju ide jedan i pol puta tih količina):
    2 jaja
    čaša šećera (može manje)
    čaša griza
    pola čaše ulja
    pola čaše mlijeka
    100 g mljevenih oraha (može više)
    1/2 vrećice praška za pecivo
    3 ribane jabuke

    Sve se miješa u istoj zdjeli, prvo idu jaja i šećer. Izlije se u nauljenu i pobrašnjenu tepsiju. Peče se 30-45 minuta na srednjoj vatri, moja pećnica ima svoju volju i ja ga vadim van kad primijetim da su se rubovi odvojili od tepsije i potamnili.

    Preljev: čokolada, malo mlijeka i malo maslaca, ide na vrući kolač.

    A kojiput eksperimentiram pa stavim i lješnjake s orasima, pa med umijesto dijela šećera... Uvijek ispadne fin i sočan, ono, kolač for dummies.

  27. #27

    Join Date
    Aug 2008
    Posts
    1,193

    Default

    [QUOTE=Peterlin;Izliti smjesu u pleh, prodrmati ga da se izravna, pa onda ODMAH, ISTOG TRENUTKA u pećnicu. Istu NE otvarati prvih 10 minuta, a što manje i kasnije, da promjena temperature ne spusti kolač.

    Nakon 10-15 minuta smanjiti temperaturu pečenja na 150 oC i peći dok se rubovi ne odvoje od pleha.

    QUOTE]
    Kod mene se javi problem kad izvadim biskvit iz pećnice, on se onda totalno spusti. Kako to izbjeći ?

  28. #28
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by CAPPY View Post
    Kod mene se javi problem kad izvadim biskvit iz pećnice, on se onda totalno spusti. Kako to izbjeći ?
    Probaj ovako - umjesto da izvadiš pleh iz pećnice, kad isključiš - otvori pećnicu (uglavi drvenu kuhaču, tako da bude otvorena za otprilike 1 cm) tako da se hladi polako prvih 10 min.

    Nemoj pleh s pečenim biskvitnim kolačem stavljati npr. ravno na hladni pod nego stavi na gornju plohu peći gdje je još relativno toplo.

    S druge strane, probaj produljiti vrijeme pečenja za 2-3 minute. Kolač hoće "sjesti" ako nije pečen do kraja.

    Trenutno mi ništa drugo ne pada na pamet.
    Last edited by Peterlin; 09.11.2011 at 14:39.

  29. #29

    Join Date
    Aug 2008
    Posts
    1,193

    Default

    Quote Originally Posted by Peterlin View Post
    Probaj ovako - umjesto da izvadiš pleh iz pećnice, kad isključiš - otvori pećnicu (uglavi drvenu kuhaču, tako da bude otvorena za otprilike 1 cm) tako da se hladi polako prvih 10 min.

    Nemoj pleh s pečenim biskvitnim kolačem stavljati npr. ravno na hladni pod nego stavi na gornju plohu peći gdje je još relativno toplo.

    S druge strane, probaj produljiti vrijeme pečenja za 2-3 minute. Kolač hoće "sjesti" ako nije pečen do kraja.

    Trenutno mi ništa drugo ne pada na pamet.
    Hvala, probat ću tako.

  30. #30
    mayato's Avatar
    Join Date
    Mar 2011
    Posts
    1,033

    Default

    Quote Originally Posted by luce2006 View Post
    Napravila sam kolac sinoc, bio je gotov oko 18h. Evo jutros je ostalo samo par komadica, cekaju djecu
    Odlican, ukusan i jednostavan.
    Ne moze se nista pogrijesiti sve dokle se slusa uputa o dodavanju ostalih sastojaka u snijeg od bjelanjaka rucno i to treba promijesati njezno i ne dugo, kako snijeg ne bi spao, a opet temeljito da se svi sastojci izmijesaju.
    .
    Da, zato sam i napisala da se NE miksa mikserom već drvenom kuhačom, baš mi je drago da vam se sviđa

  31. #31
    kikic's Avatar
    Join Date
    May 2004
    Location
    na moru
    Posts
    1,163

    Default

    Cure hvala na savjetima, napravit ću ponovo s vašim uputama, ali mislim da je stvar u onim bjelanjcima u koje se dodaju drugi sastojci, jer u mom receptu se cijela jaja miksaju sa šećerom.

  32. #32

    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Osijek
    Posts
    580

    Default

    Napravila sinoć, odličan, odličan. Doduše ja sam stavila sjeckane orahe i baš je fora.

  33. #33
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,303

    Default

    Quote Originally Posted by kikic View Post
    Cure hvala na savjetima, napravit ću ponovo s vašim uputama, ali mislim da je stvar u onim bjelanjcima u koje se dodaju drugi sastojci, jer u mom receptu se cijela jaja miksaju sa šećerom.
    ni to ne bi trebalbiti problem ,toje moja mama zmislila kad smo bili klinci i nazvala kolač od jednog jaja, i uvijek stavila jaje više da se digne

    ja sam to znala radit i bez jaja
    Last edited by jelena.O; 10.11.2011 at 09:17.

  34. #34
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by kikic View Post
    Cure hvala na savjetima, napravit ću ponovo s vašim uputama, ali mislim da je stvar u onim bjelanjcima u koje se dodaju drugi sastojci, jer u mom receptu se cijela jaja miksaju sa šećerom.
    Možeš raditi i s cijelim jajima, ali onda ih ostavi bar 2-3 sata na sobnoj temperaturi (ili temperaturi kuhinje, he he he). Dodaj po žlicu vode na svako jaje i miksaj dugo, da se napravi "žuti šlag", pa onda umiješaj ostale sastojke ručno ili kratko mikserom (najmanja brzina). Ja radim sa cijelim jajima jedan jako fini biskvit u koji ide čak osam jaja i redovito ispadne dobro, ali ostavim jaja izvan frižidera preko noći, da se dobro ugriju, inače ništ od snijega.

    Pećnica treba biti zagrijana, ali ne pretopla, da se kolač ne digne prebrzo jer će se onda vjerojatno spustiti i u sredini će se napraviti ulegnuće (ne pitaj kako znam, iz iskustva...) .

    S druge strane, ako odvojiš jaja to je sigurniji uspjeh, bez obzira na redoslijed. Samo ne smiješ "premiksati" snijeg kad je već sve pomiješano, da ostanu mjehurići. Zato mayato preporučuje ručno miješanje, kuhačom.

    Sretno!

  35. #35
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Gle ovo - ide i bez odvajanja jaja (ako tko se boji ili nema rutinu u brzini miješanja, slobodno nek odvoji bjelanjke za snijeg i umiješa ga naknadno, ručno): http://forum.roda.hr/threads/38733-J...light=jozefina

  36. #36

    Join Date
    Jul 2009
    Posts
    1,048

    Default

    jucer sve umutila za tri minute
    pojeli za 10 minuta

    PS kako su nam jabuke slatke stavila tek pola salice secera
    a dodatno stavila pola salice mlijeka (nadoknada tekucine jer dodjem samo pola salice ulja)

  37. #37
    ivica_k's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Posts
    1,835

    Default

    sviđa nam se, hvala za recept!

  38. #38

    Join Date
    Feb 2005
    Posts
    712

    Default

    fino, stavila sam pola ulje, pola mlijeko
    mislim da bi išlo i sa manje šećera

  39. #39
    anima's Avatar
    Join Date
    Sep 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    2,363

    Default

    napravila, malo mi je pretežak
    drugi put bez glazure
    manje šećera
    manje ulja
    više jabuka

  40. #40
    eris's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    Doboj
    Posts
    859

    Default

    napravila,
    super je ispao, isto pravim sljedeći put bez glazure, samo ću posuti orasima, ili možda puding od vanilije. Ulja sam stavila manje. Nekako mi čokolada na glazuri ukrala izvorni okus kolača. Sočan i preporučujem ga za svaki dan, i za dječicu!
    Last edited by eris; 14.11.2011 at 13:14.

  41. #41
    orlica's Avatar
    Join Date
    Nov 2011
    Location
    Mali Lošinj
    Posts
    227

    Default

    Hm, mislim da imam sve sastojke....mogla bi danas isprobati recept!

  42. #42
    astral's Avatar
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    sunčani otok
    Posts
    984

    Default

    mmmmmmm.........i ja ću danas probat

  43. #43
    astral's Avatar
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    sunčani otok
    Posts
    984

    Default

    ipak sam na kraju napravila one palačinkice sa jabukom...mmmmm...još tople sa malo namazane nutelle...njam...predobro

  44. #44
    monax's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    N.Zagreb
    Posts
    1,344

    Default

    Pitanjce, koje šali ste koristile?

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •