Smatram da je važno i imam potrebu podijeliti sa ostalim roditeljima.
Oktobra ove godine, AAP (American Academy of Pediatrics), odnosno njihova radna grupa za SIDS, izdali su nove smjernice za sigurno spavanje dojenčadi.
Izmjene u odnosu na prethodni su preporuka za isključivo (ili barem parcijalno) dojenje, preporuka za redovno vakcinisanje i preporuka da se iz upotrebe izbace tzv. "crib bumpers" kod nas poznatiji pod nazivom "ogradica za krevetić".
Radi se o mekanim platnenim "jastučićima" koji se zavežu za ogradicu krevetića. Svrha im je (pored toga što su šareni i lijepo izgledaju) da navodno spriječe bebu da pri (p)okretanju u krevetu povrijedi glavu od njegove tvrde stranice ili provuče nogu/ruku između rešetkica.
Dok potvrde o stvarnom uspjehu u sprečavanju povreda nema, potencijalni rizici postoje, te se, stoga, preporučuje ne koristiti ih.
AAP press releaseBumper pads should not be used in cribs. There is no evidence that bumper pads prevent injuries, and
there is a potential risk of suffocation, strangulation or entrapment.
SIDS and Other Sleep-Related Infant Deaths: Expansion of Recommendations for a Safe Infant Sleeping Environment - abstract
TECHNICAL REPORT - SIDS and Other Sleep-Related Infant Deaths:Expansion of Recommendations for a Safe Infant Sleeping Environment - full text
Namjerno sam izostavila dodatno pojašnjenje o dojenju - svi znamo koliko je važno, i o redovnoj vakcinaciji - svi znamo koliko prašine podiže ta tema. Izdvojila sam ogradice jer je to nešto što je potencijalno opasno, a lako i jednostavno se može korigovati.
Postoji još preporuka za "safe sleeping environment" koje možete pročitati u gore navedenim člancima.
Možete se slagati potpuno ili djelomično ili se ne slagati uopšte. Ponašati se u skladu sa preporukama, poštovati ih djelomično ili ih smatrati potpuno blesavim i nepotrebnim, izbor je vaš.
Bitno je da bude informisan izbor.
Svako će na kraju odlučiti i učiniti ono što smatra najboljim za svoju djecu.

Odgovori s citatom

)