Pokazuje rezultate 1 do 19 od 19

Tema: Nove preporuke o sigurnom spavanju dojenčadi - AAP, oktobar 2011.

vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno Nove preporuke o sigurnom spavanju dojenčadi - AAP, oktobar 2011.

Smatram da je važno i imam potrebu podijeliti sa ostalim roditeljima.

Oktobra ove godine, AAP (American Academy of Pediatrics), odnosno njihova radna grupa za SIDS, izdali su nove smjernice za sigurno spavanje dojenčadi.
    Izmjene u odnosu na prethodni su preporuka za isključivo (ili barem parcijalno) dojenje, preporuka za redovno vakcinisanje i preporuka da se iz upotrebe izbace tzv. "crib bumpers" kod nas poznatiji pod nazivom "ogradica za krevetić".

Radi se o mekanim platnenim "jastučićima" koji se zavežu za ogradicu krevetića. Svrha im je (pored toga što su šareni i lijepo izgledaju) da navodno spriječe bebu da pri (p)okretanju u krevetu povrijedi glavu od njegove tvrde stranice ili provuče nogu/ruku između rešetkica.
    Dok potvrde o stvarnom uspjehu u sprečavanju povreda nema, potencijalni rizici postoje, te se, stoga, preporučuje ne koristiti ih.
    Bumper pads should not be used in cribs. There is no evidence that bumper pads prevent injuries, and
    there is a potential risk of suffocation, strangulation or entrapment.
    AAP press release

SIDS and Other Sleep-Related Infant Deaths: Expansion of Recommendations for a Safe Infant Sleeping Environment - abstract

TECHNICAL REPORT - SIDS and Other Sleep-Related Infant Deaths:Expansion of Recommendations for a Safe Infant Sleeping Environment - full text

Namjerno sam izostavila dodatno pojašnjenje o dojenju - svi znamo koliko je važno, i o redovnoj vakcinaciji - svi znamo koliko prašine podiže ta tema. Izdvojila sam ogradice jer je to nešto što je potencijalno opasno, a lako i jednostavno se može korigovati.
    Postoji još preporuka za "safe sleeping environment" koje možete pročitati u gore navedenim člancima.
    Možete se slagati potpuno ili djelomično ili se ne slagati uopšte. Ponašati se u skladu sa preporukama, poštovati ih djelomično ili ih smatrati potpuno blesavim i nepotrebnim, izbor je vaš.
    Bitno je da bude informisan izbor.
    Svako će na kraju odlučiti i učiniti ono što smatra najboljim za svoju djecu.

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Pa nije da se ne slazem ali je onda i pokrivac u istom rangu, mozda i opasniji. A ipak je hladno i dijete treba pokrit zar ne?

vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Pokrivači su zabranjeni odavno. Umjesto pokrivača preporučuje se vreća za spavanje.
    Evo svih preporuka, taksativno:

• Always place your baby on his or her back for every sleep time.
    • Always use a firm sleep surface. Car seats and other sitting devices are not recommended for routine sleep.
    • The baby should sleep in the same room as the parents, but not in the same bed (room-sharing without bed-sharing).
    • Keep soft objects or loose bedding out of the crib. This includes pillows, blankets, and bumper pads.
    • Wedges and positioners should not be used.
    • Pregnant woman should receive regular prenatal care.
    • Don’t smoke during pregnancy or after birth.
    • Breastfeeding is recommended.
    • Offer a pacifier at nap time and bedtime.
    • Avoid covering the infant’s head or overheating.
    • Do not use home monitors or commercial devices marketed to reduce the risk of SIDS.
    • Infants should receive all recommended vaccinations.
    • Supervised, awake tummy time is recommended daily to facilitate development and minimize the occurrence of positional plagiocephaly (flat heads).

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

neki savjeti imaju smisla ali neki su bome totalne debilane
    - dakle, kada dijete spava, da bi bilo sigurno i da se smanji mogućnost SIDSa treba mu dati - dudu
    - baby alarme ne koristiti ni u ludilu, ako dijete popodne spava u spavaćoj sobi (jer jedino tamo smije) možete:
    a) biti uz njega cijelo vrijeme kako biste čuli kad se probudi itd.
    b) baviti se svojim poslom u nekoj drugoj sobi. pa šta i da se probudi? ne može mu se niš dogodit kad ste slijedili sve upute američkih pedijatara

klara avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

U sve to treba dodati malo zdravog razuma i onda je ok.
    (doduše nije mi jasno zašto se preporučuje duda)

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Znaci ni co-sleeping se ne preporuca? E toga se bome ne odricem... A baby monitor...pa mislim, svatko s imalo mozga ce ga udaljit od bebe, nece ga stavit u krevetic ili bebi nadohvat ruke. Moj je nekoliko metara dalje, maltene na drugom kraju sobe i savrseno dobro cujem kad se maleni meskolji.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ne misle oni na baby alarm nego na monitore koji alarmiraju ako dijete prestane disati ili se micati, a moram priznati da baš i ne razumijem zašto.

klara avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj koksy prvotno napisa Vidi poruku
    Znaci ni co-sleeping se ne preporuca? E toga se bome ne odricem... ...
    Da sam ja liječnik ne bih preporučila spavanje s bebom kao sigurno - pa da me netko tuži jer je u snu ozlijedio bebu. To je ipak na našu odgovornost, kao šetnja uz more negdje gdje nema ograde. (inače mi spavamo zajedno svi četvero)

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

klara, slazem se, gledano s medicinskog aspekta ni ja nebi preporucila co-sleeping ali isto tako znam koje sve prednosti takvo spavanje nudi. (kao i ti )

A duda...ja mislim, ali to je samo moja pretpostavka, da se preporuca ako beba ima u snu potrebu za sisanjem neceg ili ako se tako zeli umiriti, da ima dudu pa da ne hvata oko sebe plahte, pokrivace il nesto trece pa trpa u usta.

klara avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj koksy prvotno napisa Vidi poruku
    ...
    A duda...ja mislim, ali to je samo moja pretpostavka, da se preporuca ako beba ima u snu potrebu za sisanjem neceg ili ako se tako zeli umiriti, da ima dudu pa da ne hvata oko sebe plahte, pokrivace il nesto trece pa trpa u usta.
    Ima smisla.

(koksy imamo slične avatare )

zasad skulirana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

...avoid covering infants head...pa cime ako su par crta povise zabranili pokrivace?

Ma Ameri...pa oni moraju da izbjegnu tuzbe pisati svakojake blesave preporuke i upozorenja....

Moram priznat da meni spavanje u istom krevetu funkcionira samo kad nema MM doma, cim nas je troje u krevetu ja nemogu spavat od straha da ju on ne zgnjeci a i ja budem cijela ukocena i nepomicna pa se ujutro budim sva utrnuta...

Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Ni meni nije jasno zašto ne koristiti monitore. Mi smo koristili 2 komada, za blizance, prvih godinu dana. Da ih nismo imali mislim da ne bih uopće spavala, poludila bih. Naime, jedan sin mi je prestao disati prvi dan po povratku iz rodilišta (i to dok sam ga dojila, ne dok je spavao), sama sam mu dala umjetno disanje i prodisao je. Nakon toga sam bila u takvom šoku da nisam ni uz Babysense monitor pod njim mogla mirno spavati, samo sam gledala blinka li zelena lampica na njihovim krevetićima. Nakon par dana sam otišla spavati u boravak, a muž je ostao s njima i donosio mi ih kako bi se budili, jednostavno se nisam mogla opustiti. Prošlo me nakon nekog vremena, ali stvarno ne znam što bih bez monitora. Nisam ih nikad ostavila spavati bez monitora, a ako bi zaspali u kolicima, bila sam blizu i gledala u njih svako malo (iako bi bila pametno da i ja zadrijemam, ali jednostavno nisam mogla).
    A oni rade stvarno pouzdano. U godini dana nije ni jednom alarmirao bez veze, oglasio se par puta kad bi klinci otpuzali na rub krevetića, a bili su toliko lagani da je na početku to aparatu bilo bitno. Baterije traju oko 7 mjeseci, a prije nego se potroše lampica upozorava na to nekoliko dana ranije. Stvarno mi se čine pouzdani i ne shvaćam zašto ih ne koristiti. Možda žele reći da se ne oslanjamo samo na njih, već treba slijediti i sve ostale preporuke. Ili ima i nekih manje kvalitetnih, koji ne daju dovoljnu sigurnost.

riba26 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Evo danas mi mama poslala ovaj novi link o co-sleeping... jos jedna smrt

http://www.npr.org/tablet/#story/?ur...-their-parents

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj riba26 prvotno napisa Vidi poruku

Nista mi ne otvara

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj riba26 prvotno napisa Vidi poruku

koja debilana
    uopće ne piše koji je uzrok smrti. dijete bi vjerojatno isto tako završilo da je spavalo samo u krevetu. pa nisu ga roditelji ni zgnjačili, ni zadavili ni ništa. ne kužim poveznicu s co-sleepingom?!?!?!

koksy, meni je otvorilo ovako http://www.npr.org/blogs/13.7/2011/1...-their-parents
    Posljednje uređivanje od puntica : 11.11.2011. at 18:21

riba26 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Iako je mene uvijek bilo strah tog gusenje sa prvo i drugo dijete dok su spavali s menom po noci, ipak taj clanak nesto pozitivno istakne:

In the sense of mother-infant skin-to-skin contact, or very close proximity through the night, co-sleeping is both our evolutionary heritage and a common practice today in families across the globe. Certainly, this reason alone is not sufficient to adopt the bed-sharing form of co-sleeping; evolutionary precedent and global custom say nothing about a behavior's safety or efficacy. They do, however, hint that bed-sharing is likely to have significant advantages.
    For example, breast-feeding, proven to be beneficial in ways both physiological and emotional for babies, is greatly facilitated by a mother's easy access to her baby through the night. This point is among those made by anthropologist James McKenna, who has studied co-sleeping for decades.
    In a peer-reviewed article co-authored with Thomas McDade, McKenna describes research that includes videotape analysis of mother-infant pairs in his sleep lab. Because babies' brains at birth are neurologically immature, episodes of mutual arousal between mom and baby through the night can help regularize the infant's respiration. Some studies suggest that the risk of SIDS (Sudden Infant Death Syndrome) may be reduced by bed-sharing, though the debate on that point is ongoing.

Rivendell avatar
    Datum pristupanja
    May 2011

Početno

Meni mali neće spavati po danu osim ako ne spava na prsima. Po noći ga stavljam na leđa, ali po danu čim ga krenem staviti na leđa se budi. Da ga ne stavljam na prsa ne bi oka sklopio cijeli dan. Inače mu je krevet u dnevnom boravku i stalno je zapravo blizu mene. Što je to toliko opasno

astarta avatar
    Datum pristupanja
    May 2011

Početno

Zanimljivo štivo! Hvala, vještičice! Sad bar kuzim odakle im te preporuke.
    Preporucam procitati full report, pa onda komentirati...ja odo stavit dijete u vrecu i spavat da bar ne budem pre-ukomirana kad vec spavamo skupa. Strah me ista komentirati iz praznovjerja...javim se kad bebica navrsi bar 4 mjeseca

lady.x avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Ja sam ogradicu sklonila kad je mali ustao na noge er sam videla da moze da posluzi kao stepenik koji ce pomoci da ispadne iz kreveca. Par dana nakon sto sam sklonila on je uspeo da ispadne cak i bez iste Sreca pa je proslo dobro

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •