Pokazuje rezultate 1 do 21 od 21

Tema: Ugovor na određeno - naknada za nezaposlene

klaudija avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno Ugovor na određeno - naknada za nezaposlene

Možete li mi pomoći i objasniti neke stvari?

Prije malo više od tri godine sam zaposlena na određeno, u međuvremenu sam bila na dopustu za njegu i porodiljnom, tako da se ugovor raskida tek 01.02. kada mi prestaje porodiljni. Ukoliko do data ne nađem posao prijavit ću se na burzu.

Imam li pravo na naknadu s obzirom da je raskid ugovora o radu na određeno?

prima avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

imaš. kad je razlog prestanka radnog odnosa istek ugovora o radu, imaš pravo na naknadu. za ovaj staž koji si napisala, 150 dana naknade

http://www.hzz.hr/default.aspx?id=4075

klaudija avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Hvala ti!! Tako sam si i sama protumačila sa njihove stranice, ali nigdje se konkretno ne spominje ugovor na određeno (ili sam previdjela) pa sam ipak htjela provjerit.

Nadam se da ću u međuvremenu ipak naći posao, ali eto, za svaki slučaj da znam.

Hvala još jednom

prima avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

al' se spominje ugovor nije prestao tvojom krivnjom .
    a to ti je tvoj slučaj, 100% imaš pravo na naknadu, nažalost svaki dan gledam baš takve primjere na poslu.
    nađi ti posao , nema vajde na hzz-o

klaudija avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Ma tražim aktivno i intenzivno, šaljem molbe, ali nigdje povratne informacije, da bar dobijem koju odbijenicu pa da se prestanem nadat.

Ova naknada mi je utjeha, ako ne nađem posao, barem ćemo imati jedan dio za platit stanarinu. Iako bih najradije izbjegla HZZO, nadam se da i hoću.

Kolika bi mi uopće bila naknada, ako mi je prosjek primanja 2000 kn (naknada za njegu)?

prima avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

naknada se utvrđuje od prosjeka zadnje 3 plaće ( a ne od naknada i porodiljnog), tako ti poslodavac na plaći treba napisati 3 zadnje pune plaće.
    ako si na komplikacije otišla npr. 29.03.2009., piše ti plaću za 12/08, 01/09 i 02/09 - od toga se izračunava naknada.
    ima sigurno na onom linku točni postoci, da sad ne kopam, u početku je veća, tipa 70 % plaće bez doprinosa iz plaće ( =brutto plaća - 20%), kasnije manja...

astral avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

da ne otvaram novu temu, imam i ja jedno pitanje.

trenutno sam na komplikacijama a inače radim u trgovini na ugovor na određeno.

u prošloj trudnoći su mi vratili radnu knjižicu dva mjeseca poslije poroda tako da pretpostavljam da će i sada iako mi sada ugovor ističe taman oko termina poroda.

mene zanima kad mi vrate knjižicu, ja sam nezaposlena i primat ću 1660 kn naknade, jeli tako? da li bi mi se onda isplatilo da me netko ( brat ) prijavi i da li bi tada mogla imati veću naknadu?

znam da sam napisala zbrda zdola, ali nadam se da će netko skužit moje pitanje
    Posljednje uređivanje od astral : 18.12.2011. at 16:00 Razlog: loša preglednost

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Meni je otkazan ugovor o radu na određeno za vrijeme porodiljnog i naknada mi je pala s 2500 na 1660. Može te netko prijaviti ali onda on mora platiti doprinose pa treba izračunati kaj ti se isplati. Inače, iako si nezaposlena imaš pravo na staž do godine dana starosti djeteta. Meni je nakon otkaza do kraja porodiljnog radna knjižica bila na mirovinskom i upisan mi je staž.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

I nakon toga sam na zavodu za zapošljavanje počela primati naknadu prema zadnje tri plaće koje su mi isplaćene prije bolovanja i porodiljnog.

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj astral prvotno napisa Vidi poruku
    da ne otvaram novu temu, imam i ja jedno pitanje.

trenutno sam na komplikacijama a inače radim u trgovini na ugovor na određeno.

u prošloj trudnoći su mi vratili radnu knjižicu dva mjeseca poslije poroda tako da pretpostavljam da će i sada iako mi sada ugovor ističe taman oko termina poroda.

mene zanima kad mi vrate knjižicu, ja sam nezaposlena i primat ću 1660 kn naknade, jeli tako? da li bi mi se onda isplatilo da me netko ( brat ) prijavi i da li bi tada mogla imati veću naknadu?

znam da sam napisala zbrda zdola, ali nadam se da će netko skužit moje pitanje
    Astral,

ako otvoriš rodiljni dopust kao još uvijek zaposlena osoba, te ako imaš ispunjen uvjet od min 12 neprekidnog mjeseci staža odnosno 18 mjeseci s prekidima u zadnje 2 godine, onda će ti naknada za rodiljni dopust biti izračunata s osnove isplaćenih plaća.
    U roku od 30 dana od isteka ugovora o radu, moraš prijaviti svoj novi status (nezapsoelne osobe) na HZZO i promjeniti osnovicu osiguranja. Ujedno u istom roku se trebaš prijaviti na burzu. S osnove toge, sljedeći dopust (roditeljski dopust) od 6 mj. djetetovog života do 1. godine otvorit ćeš kao nezaposelna osoba i ostvarit ćeš naknadu u visini od 1663 kune.

astral avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

mamma san, hvala na odgovoru (možda nisam dobro postavila pitanje) ali to znam...nego me zanima da li mogu kad mi istekne ugovor ponovno se zaposlit i otvoriti roditeljski dopust 8kod drugog poslodavca) i kako bi mi se onda računala naknada?
    možda sam sad bila jasnija

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Zanima me sljedeće. MM je već 7 godina u jednoj te istoj firmi na određeno. Zanima me ima li on pravo na naknadu s burze? I u kojem iznosu.

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Ima pravo na naknadu s burze. Visinu naknade provjeri na njihovim stranicama.
    Provjeri, ali mislim da ako preuzme preostali roditeljski treceg djeteta dok mu jos ugovor vrijedi, ima ga pravo nastaviti koristiti i kad mu ugovor istekne. Nakon isteka roditeljskog imao bi pravo na naknadu s burze.
    Mislim da na burzi ima pravo na cca 6 mj naknade. Vidite sta vam se vise isplati. Ovako kupujete vrijeme ako bude trajnije nezaposlen. Sretno!

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

MarijaP hvala ti što si me podsjetila na roditeljski dopust, na to sam sasvim zaboravila.
    Dakle, njemu izlazi ugovor s 30.11. i najvjerojatnije je da mu ga neće produžiti.
    Po onome kaj smo mi proučavali, navodno ima 270 dana pravo an korištenje burze. Zašto je bolje prvo iskoristiti roditeljski dopust pa onda ići na burzu?
    Naime, zbog visine naknade s burze, nekako mi je trenutno povoljnije korisiti tu naknadu. Ne kužim se u to ništa.
    Dalje...zanima me kada prijavljujem promjene na HZMO za dječji doplatak? Da li nosi samo potvrdu da je nezaposlen ili?? Mi sad trenutno koristimo pravo na DD za 2011. Za 2012. s prosjekom naših plaća ne ib imali to pravo, ali s obzirom da će najvjerojatnije biti na burzi da li nam se to pravo nastavlja?

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

p.s. nadam se da ipkak neće biti trajnije nezaposlen....

Boxica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Citiraj ana.m prvotno napisa Vidi poruku
    MarijaP hvala ti što si me podsjetila na roditeljski dopust, na to sam sasvim zaboravila.
    Dakle, njemu izlazi ugovor s 30.11. i najvjerojatnije je da mu ga neće produžiti.
    Po onome kaj smo mi proučavali, navodno ima 270 dana pravo an korištenje burze. Zašto je bolje prvo iskoristiti roditeljski dopust pa onda ići na burzu?
    ...
    time jednostavno dobijate na vremenu...
    ima pravo otvoriti RD dok je zaposlen pa kada to istekne ide na burzu i dobija naknadu
    ako ode na burzu i u međuvremenu ne nađe novi posao (dok mu istekne naknada) ne može više otvoriti PD jer će biti nezaposlen (roditelji moraju biti u isto-pravnom položaju ako se RD prenosi sa jednog na drugog roditelja tj. oboje moraju biti zaposleni)
    Posljednje uređivanje od Boxica : 24.10.2012. at 16:44

Datum pristupanja
    Oct 2012

Početno

Pozdrav svima... Nova sam na ovom forumu i prvi put opcenito na bilo kojem forumu pa se unaprid ispricavam ako nesto budem krivo radila ili ponavljala temu ili sl.
    Trebam pomoc, tj savjet ili bilo sta slicno. Ugl situacija mi je sljedeca: studentica sam na ekonomiji, trenutno sam upisala zadnju godinu ali sam se morala prbaciti s redovnog na izvanredno studiranje. Usla sam u 7 mjesec trudnoce. I sad bi se trebala ici prijaviti na HZZO i otvoriti radnu knjizicu i obaviti taj cili protokol. Moje pitanje: imam li pravo na naknadu za porodiljni i koliko iznosi s obzirom da sam izvanredni student? Sto je s ostalim jednokratnim naknadama, od HZZO i grada? Je li to i dalje ostaje? Stvarno bi bila zahvalna na bilo kojoj pomoci jer sam zbunjena vise od svih ovih zakona i izmjena zakona a niko ne zna tocno sto mi odgovorit, a one jako ljubazne tete na zavodu da ni ne spominjem... Tnx

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Naknada ti je 1663 kn prvih godinu dana. Javis se na hzzo nakon poroda sa rodnim listom i svojom i djetetovom zdravstvenom.
    Tamo usput trazis i jednokratnu naknadu od drzave. Cca 2300 kn.
    Ako si u Zg, imas pravo na naknadu. Mislim da sad daju na rate. Uvjet je da su oba roditelja prijavljena u Zg i bar jedan minimalno 5 god.
    Imas pravo i na godinu dana staza. Javis se na mirovinsko za to. U Tvrtkovu.
    Na mirovinsko ides i po djecji doplatak ako imate pravo. Nazovi za adresu.
    Ne zaboravi provjeriti da li imas izregulirano zdravstveno osiguranje obzirom da si mijenjala status na faxu.

Cestitam na bebici i sretno!

Datum pristupanja
    Oct 2012

Početno

Hvala puno... Neki su mi rekli za tih 1663 kn ali niko nije bia siguran s obzirom na status. Je li triba nesto posebno za mirovinsko otvarat ili to sve ide u radnu knjizicu ili kako li vec? Stvarno mi je sve teska nepoznanica.. Radila sam do sada 4 godine, manje vise sezonski, ali sve priko studentskog ugovora. Tako da prakticki kao da nisam ni radila.. U splitu sam, tj u kastilima, ali isto imamo pravo na te jednokratne isplate... Hvala jos jednom... U pon krecemo u akciju s birokracijom

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Nazovi mirovinsko za popis potrebnih dokumenata za staz. Sve vezano za svoj status rodilje rjesavas nakon sto se beba rodi.
    Sad samo provjeri da li si prijavljena na hzzo, tj. da li imas regulirano zdravstveno osiguranje.

Datum pristupanja
    Oct 2012

Početno

To na muza imam, zdrastveno sam na njemu a dopunsko prrko faksa.. Ima li koja shema sa bedplatnim dopunskim ako sam na birou ili ga placam onih 80ak kn misecno...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •