Pokazuje rezultate 1 do 31 od 31

Tema: kad nastupa dulji san?

lorra81 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno kad nastupa dulji san?

Prije mjesec i pol sam rodila drugo dijete, prvo ima tri i pol godine. Obzirom da dojim bebača svaka dva sata ne mogu si priuštiti dulji san od sat i pol, stoga sam kronično neispavana. Dečkić je rođen sa 4400 gr. i rapidnom brzinom dobiva na težini. Sad već teži skoro pa 6 kg. Njegova potreba za mlijekom je neprekidna, jako je halapljiv i ne spava noću dulje od dva sata. Sa curom mi nije tako bilo, ona je mogla već sa mjesec dana sastaviti 4 sata bez dojenja. Htjela sam vas pitati kad otprilike dijete počinje produljivati nočni san, kad razmaci za dojelnje postaju dulji? Ne znam koliko ću još ovako moć jer sam zadnja dva mjeseca trudnoće skoro pa stalno bdjela obzirom da sam trudna bila po najvećoj ljetnoj vrućini i nisam imala kvalitetan san. Trbuh mi je bukvalno bio do zuba a osim što je malac bio velik bila sam i puna plodne vode. Zamjenili smo dan za noć jer bebač noću uopće nema potrebu za duljim snom, stalno se trza i "stenje", sam sebe prene iz sna i proteže se svako malo pa se tako i razbudi. Silom prilika bili smo primorani ostati dulje u bolnici pa je usvojio njihov tempo budnosti i sna. Sav je istrzan i željan je konstantno ljudske bliskosti i topline. Očito je da često traži dojku zbog bliskosti a ne isključivo zbog gladi. Ali ja nisam više sigurna da ću moć još dugo ovako. Starija curica ide u vrtić i nju treba spremiti, nahraniti u jutro. Treba otići u dućan, skuhati ručak, oprati veš, opeglati, otići po malu u vrtić...... Suprug radi u tri smjene i nije mi u stanju ništa posebno pomoći osim povremano izvesti djecu u park. Tad bi ja kao trebala odspavati tih dva sata ali kada vidim u kakvom mi je neredu kuća odmah se primim posla ne mogu se opustiti u takvom "svinjcu". Ali sve bi bilo lakše da imam barem četiri sata kvalitetnog sna po mogućnosti noću. Stoga da skratim (valjda sam imala potrebu pojadati se nekome ko razumije, pa zato napisah ovoliki post), kad bebe počinju spavati dulje, može li se na to utjecati i smije li se u ovoj dobi od mjesec i pol? Prijateljica mi je savjetovala da noću uvedem nadohranu jer od nje dulje spavaju ali ja to ne želim, jer sam svjesna da kad jednom primi bočicu teško će se dat opet na dojku. U bolnici su ga hranili na bočicu čiji je otvor toliko velik da bi mlijeko samo prošlo kroz usta u tili čas, tad sam se bojala da će odbijati dojku ali eto uspjeli smo nekako prebaciti se posve na dojenje. Pomoglo je to što je dosta halapljiv, velik i jak inaće bi se mučili puno više, ovako je prišlo gotovo bezbolno. Pomoć sa satrane nemam. A teško je u ovo urbano vrijeme tražiti od susjeda, prijatelja, poznanika da uskoće jer su svi u žurbi i prezaposleni. Eto drage moje znam da većina vas bije ovakve bitke ali vjerujem da ima rješenja, barem da ublažim ovu iscrpljenost pa makar i za nijansu jer bojim se da ću pregorit ako se na vrijeme ne ugasim barem na kratko!!!!!

Cocolina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

moja malac je u početku s nekih mjesec dana ili manje paralelno imao cicanje i dohranu.
    cicao je skoro do svoje 3.g. prestali smo 2 mj. prije 3.ročkasa.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ovisi o bebama
    ovo mi je treća, ima 19 mjeseci i budi se svakih sat, dva, tri... kako kada
    prvo je imalo raspored od 3+2+2 sata spavanja
    drugo isto tako, ali je dudao palac pa je znao preskočiti dojenje

nije utješno, ali što se prije prilagodiš to će tebi biti lakše
    Posljednje uređivanje od Vrijeska : 07.11.2011. at 14:03

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

stavi ga kod sebe u krevet i spavaj

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

meni su oboje počeli spavati po 6 sati poslije 2 mjeseca.

lorra81 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

Pokušala sam ga staviti pored sebe kad spava, ali mi se znalo desiti da od umora klonem i nagnem se težinski na njega, srećom prenem se iz sna valjda onaj dio podsvjesti ne dozvoljava da se mićem dok spavam imajući na umu da je pored mene, strah me da ga ne poklopim rukom ili tijelom. Istina mirniji je kad je uz nas, mene. Mlijeka ima dosta tako da sam sigurna da nije gladan i da to nije razlog ne spavanja, očito mi nema druge no čekati prirodan tijek produljenja sna. I ta duda, čim ispadne iz usta budi se. Još u bolnici je naučen na nju pa nije da pucam od sreće zbog tog, ali što bi sad?! Nabavila sam sling maramu za dnevne potrebe pa bumo vidili kako to funkcionira. Moći ću ga dulje budnim po danu držati pa možda po noći bude iscrpljeniji i dulje odspava.

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

sto radis kad ti bebo danju spava? iskreno se nadam da ne peres sudje

moj savjet bi ti bio - dok on tako "brzinski" spava nocu, dok ti je cura u vrticu - spavaj danju s njim. svaki put.

sto je kuca u neredu, nek je. odrzavat minimum (raskrcivanja sudja, podova, stolova i ostalog...) usputno, sasvim je dovoljno. uostalom, nece to trajati vjecno. dogovori se sama sa sobom: ok, bit ce neurednije iducih nekoliko mjeseci. sad je prioritet da ja ostanem zdrava i funkcionalna i treba se poslozit da se to omoguci. evo, do proljeca ce se stvari vec drasticno promijeniti!

sretno

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i jos nesto - sling, marama i sve nosiljke su dusu dale za spavanje. beba, naravno tako da ne bih bas racunala da ces ga drzat budnijim u slingu

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Nazalost, ne postoji tocan odgovor na tvoje pitanje. Moj sin je od prvog dana spavao super ponoci. U 9 bi zaspao i do 4-5 ujutro se nije budio. Sad se s 3,5 mj budi cesce. Ne znam ni sama tocno koliko jer je samnom u krevetu pa ga samo prikljucim na sisu i spavamo dalje, ali otprilike 4-5 puta se probudi. Do pola 7, onda je budenje i ustajanje jer obavezno tad kaka. Stan mi je sad vec donekle ok jer malca mogu staviti na pod (jasno ne na goli tepih) ili me iz kolica gleda, dosad je stalno bio kaos, pospremala sam koliko sam mogla a da ne lupam previse navecer kad sam obojicu stavila na spavanje. Sto nisam stigla pospremio bi muz kad bi dosao vikendom s terena. Vesa za peglanje imam jedno veeeliko brdo, samo cupam pa popeglam sta mi treba za taj dan. Nervira me ta hrpa ali bitnija su mi djeca i ja sama. Kad mogu legnem popodne s malenim u krevet pa tako odmorimo, on cica pa drijema pa opet cica... nekad ni ne spavam al barem odmorim.
    Nemoj dijete pokusavati drzati budnim da se izmori, to ti nece nikako pomoc, samo ce biti nervozniji i on i ti.

Ako te tjesi tj. ako ti je proslo kroz glavu da bi mozda bolje spavao da nije samo na cici, vjeruj mi nije tako. Moj stariji je bio na adaptiranom i budio se puuuno vise a onda ga nisam mogla smirit cicom nego samo nosanjem. Ovog jos nijednom nisam usred noci morala nosit.
    Posto imas dvoje vjerujem da vec znas da klinci stalno imaju neke faze i da se kod njih ritam stalno mjenja. Vjerujem da ces se i ti ubrzo naspavati. Poslusaj cure i spavaj kad god mozes, odredi prioritete. Znas da si sama sebi bitnija od pospremanja jel tako?

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj litala prvotno napisa Vidi poruku
    sto radis kad ti bebo danju spava? iskreno se nadam da ne peres sudje

moj savjet bi ti bio - dok on tako "brzinski" spava nocu, dok ti je cura u vrticu - spavaj danju s njim. svaki put.

sto je kuca u neredu, nek je. odrzavat minimum (raskrcivanja sudja, podova, stolova i ostalog...) usputno, sasvim je dovoljno. uostalom, nece to trajati vjecno. dogovori se sama sa sobom: ok, bit ce neurednije iducih nekoliko mjeseci. sad je prioritet da ja ostanem zdrava i funkcionalna i treba se poslozit da se to omoguci. evo, do proljeca ce se stvari vec drasticno promijeniti!

sretno
    potcrtavam

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Evo moj je sa 16 mjeseci produzio san na tri sata... Naravno da nije lako i da se moramo jadati... Ja se tu izjadam pa mi bude lakse
    Spasava zajednicko spavanje...
    Na poslu sam ponekad kao zombi.. Al funkcioniram...
    Imam osjecaj da moj malac nikad nije u dubokom snu, da mu sad dodem iznad glave i zovnem ga imenom mislim da bi odmah digao glavu

Tvoja bebica je uistinu jos mala.... Popravit ce se to spavanje... Ili ce tebi postati lakse nosit se s tim.

Ja da sam par mj poslije poroda imala viska love najradije bi platila nekom da ponekad odradi kucanske poslove umjesto mene, jer to se moze prebaciti na drugog. Al dojenje, mazenje, spavanje, budenje- ne moze

trampolina avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Pa, moj 4godišnjak se više ne budi svakih 30 minuta, sad je na "samo" 2-3 noćne šetnje. Uz obavezno ustajanje između 5.30 i 6.

I da, bio je na adaptiranom i nema govora o tome da bi duže spavao.

Moj savjet: prihvati ga takvog, prilagodi se, i znaj da to razdoblje samo treba izdržati, neće vječno ovako. I naravno, pazi na sebe, mislim da ti stvarno kuća ne bi trebala biti ispred tvog zdravlja.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

može li se na to utjecati i smije li se u ovoj dobi od mjesec i pol?
    Ja iskreno ne bih, usprkos svemu što si navela, obzirom da iz posta shvaćam da želiš dojiti.
    Dijete je još zbilja malo i u najgorem slučaju, da baš ne mogu izdržati, pričekala bih još nekoliko mjeseci da ojača, da ne bi sad već počeo odbijati dojku.
    Osim toga ne znaš ni da li će zaista duže spavati - mnoga djeca na ad spavaju duže, ali nije pravilo (kako npr kaže trampolina). I sama kažeš da on često traži cicu više za utjehu nego od gladi. A ne znaš ni hoće li mu ad izazvati probleme s probavom.

Potpisala bih andiko, ako već ne spavate zajedno pokušaj malog staviti kraj sebe i dojiti tako da se ne razbudite i ne ustajete iz kreveta - kod nas je to funkcioniralo odlično, premda smo također imali faze od sto noćnih podoja, srećom bi čim bi primila cicu opet zaspala. I ja tako zbilja nisam bila umorna i mogla sam idući dan funkcionirati. Premda ni to vjerojatno nije kod svake bebe isto.

I ostale cure su ti dale dobre savjete, svedi sve poslove na minimum idućih par mjeseci, a i tm bi možda mogao nešto tu i tamo obaviti što ne stigneš, usprkos poslu u tri smjene, nije valjda da nema pol sata slobodnog tu i tamo da ti opere suđe ili stavi veš u mašinu. U krajnjem slučaju nije loše ni da ih odvede u šetnju u park a ti da malo odspavaš.

lorra81 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

Hvala vam naljepša na savjetima, u principu sve se da logikom zdravog razuma posložit. Nisam opsjednuta čistočom dapaće, radije provedem vrijeme sa djecom nego spremajući al ove babine su me dokrajčile. Svaki dan ili svaki drugi netko dolazi vidjeti bebu, rijetko koji prođe bez gostiju. To je valjda takva tradicija da se po isteku 40 dana svi odluće obići pridošlicu. Da nema tih gostiju ne bi se toliko zamarala kućom, al' eto moj balkanski mentalni sklop je još u primitivnoj fazi, spremam da susjed i rodbina ne bi slučajno šta zamjerili. Znam, glupo je. Ali evo uskoro će se izredati rodbina, susjedi, poznanici, poznanici poznanika.......Neću uvodit nadohranu, barem ne dok imam mlijeka svog a trudit ću se imati ga što dulje. Neće dovijeka ovako bit, naći ćemo neki ritam koji paše i meni i klincima, supruga više uključit, i trudit ću se spavat kad malac spava. Obzirom da sam ostala bez porodiljne naknade uskoro ću morati organizirati vrijeme nekog posla za obavljat, barem honorarno. Po struci sam dipl. novinar i moj posao je takav da nemam radno vrijeme a samim tim niti neki ustaljeni ritam, stoga idemo prvo korak po korak. Odmorit tijelo za početak pa ostalo polako uskladit sa primarnim potrebama i obvezama. U svakom slučaju mudro zborite, zdravlja je najbitnije sve ostalo se da po putu rješavati.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

drži se proći će to
    a ako baš imaš goste, sredi na brzinu dnevni boravak a u ostatak stana nikog ne puštaj

lorra81 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

Evo samo da kažem, Noel je prešao 5 mj. i još uvijek doji svaka 3 sata. Po noći obvezno imamo tri dojenje................kad se sjetim da sam kukala kad je imao samo 1,5 mj prosto ne mogu vjerovati jer sad već pomalo dolazimo do onaog dijela kad režim, eksplodiram izrazito brzo i posve nenadano promjenim raspoloženje nekoliko puta dnevno. Ako ovo moje dijete uskoro ne nauči spavati barem 4 sata u komadu primjenit ću neke nove alternativne metode ...... Bit će da sam se urekla!!!!

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj lorra81 prvotno napisa Vidi poruku
    Evo samo da kažem, Noel je prešao 5 mj. i još uvijek doji svaka 3 sata. Po noći obvezno imamo tri dojenje................kad se sjetim da sam kukala kad je imao samo 1,5 mj prosto ne mogu vjerovati jer sad već pomalo dolazimo do onaog dijela kad režim, eksplodiram izrazito brzo i posve nenadano promjenim raspoloženje nekoliko puta dnevno. Ako ovo moje dijete uskoro ne nauči spavati barem 4 sata u komadu primjenit ću neke nove alternativne metode ...... Bit će da sam se urekla!!!!
    Ja cu ti samo rec da te razumijem ali isto tako i da budes sretna da se budi svaka 3 sata. Moj vec mjesec dana vuce urinoinfekt i budio se do neku noc 100 puta, spavao meni na rukama jer ga nisam drukcije mogla utjesit. Sad kad se to napokon smirilo procurio mu nos pa ga to smeta i opet se budi svako malo, pa se ljuti sto ne moze sisat zbog nosa, pa se ljuti kad mu uljevam fiziolosku... Ne mogu ti ni opisat koliko sam iscrpljena. Kad se budi svaka 3 sata meni je to super noc!

Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

DA ne otvaram novu temu moja beba stara 11 dana doji svaka 2 sata ali ga ja moram i presvlaćiti preko noći bar 3 puta nevolim da je upišan pa se onda razbudimo i ja i on koliko vi često noću presvlaćite vašu djecu? ja sam isto malo neispavana pošto danju nespavam a noću slabo pošto ili sisa ili je upišan.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Imaš platnene ili jednokratne pelene?
    Jednokratne ne moraš presvlačiti po 6 i više sati.
    Platnene po želji. Ali, pripremi sve navečer za onoliko presvlačenja koliko misliš, sve obavi u polumraku, bez riječi i bez suvišnih pokreta.

Brzo ga zamotaj i privuci na dojku, s vremenom to neće trajati više od minute-dve. Sve ćeš pospremiti ujutro.

I tako male bebe, do negdje dva i pol mjeseca puno čvršće spavaju ako su zamotane, kao mali kruščić.
    Evo ti jedan link kako
    http://www.youtube.com/watch?v=vMBn-hdA3e8

Još jedan savjet: spavaj danju. Ako nemaš starije dijete kojem se moraš posvetiti, spavaj. Svaki put kad beba spava, spavaj i ti. To će ti sačuvati snagu, vjeruj iskusnoj...

Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

koristim tetra pelene ali nemogu vodu prirediti navečer ohladit čemi se .Ja ga svaki put malo prebrišem vodom ili da to preskoćim preko noći. možda ga to razbudi ?
    i još nešto često me popiški dok mu skinem pelenu koda baš čeka da je gol da to obavi

Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

ja ga nestignem tak brzo previt. Dok ga skinem treba mi jer se on ukoći pa moram čekati da mal opusti nogicu . I skupi noge dok mu stavljam pelene nevoli se presvlačiti.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

A termosice? One sa slavinom, olakšaju život. I ubrzaju.Ovakva
    http://www.rist.hr/shop/kat_195/term...02/detail.html

Nađu se i jeftinije, ali ovo ti je slika nabrzinu. Staviš vodu točne temperature i samo pritisneš na krpicu. I ja sam koristila tetre i svaku večer sam pripremila tri presvlake (uglavnom nije trebalo toliko, ali neka ih)-švedska pelena i tri tetre složene točno tako da bebu samo spustim i zamotam.

Za spavanje mu obuci široku tuticu-hlačice koja se kopča na ramenima, tako da benkicu ne diraš. Na stolu za povijanje napravi mjesto za bebu a kraj toga složene čiste pelene. Otkopčaš tuticu, povučeš preko nožica (nije bitno stisne ili ih ispruži), odmotaj pelene, namoči krpicu, neka termosica bude blizu, prebriši nabrzinu, po danu ćete prati detaljno, ako jako plače stavi mu na trbuščić drugu složenu pelenu. Njih male jako smeta osjećaj gole kože i bit će mu ljepše ako je trbuščić pokriven.
    Podigni ga, preseli na čiste pelene i brzo zamotaj. Najbolje je noću ništa ne pričati, samo pokazivati nježnost. Izvježbat ćeš se. Uskoro će ti ta početna nespretnost i sporost biti smiješna.

A možda je bolje da ga ne presvlačiš tako često. Njemu manje smeta mokra pelena nego razbuđivanje. Glavno da je toplo u sobi i da je zamotan. Javi kako ide...
    Posljednje uređivanje od Beti3 : 07.10.2012. at 19:53

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Citiraj anavi84 prvotno napisa Vidi poruku
    DA ne otvaram novu temu moja beba stara 11 dana doji svaka 2 sata ali ga ja moram i presvlaćiti preko noći bar 3 puta nevolim da je upišan pa se onda razbudimo i ja i on koliko vi često noću presvlaćite vašu djecu? ja sam isto malo neispavana pošto danju nespavam a noću slabo pošto ili sisa ili je upišan.
    Nisam ih po noći nikad premotavala osim ako bi se pokakali (a to je bilo samo u prva 2 mjeseca života) ili ako bi pelena promočila.

Ne znam imaš li još djece, ali po danu svakako spavaj - kad spava beba, spavaj i ti.
    Posljednje uređivanje od martinaP : 08.10.2012. at 08:04

Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

to mi je prvo dijete pa nemam još prakse. svaki savjet mi dobro dodje. on spava u onim jednodjelnim odjelcima znaći to bi trebala promjeniti

t.r.a.c. avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

ma ne smeta djetetu odjeća, kakva god bila. kad ga skineš, stavi mu toplu tetru na trbuh. onda otkopčaj pelenu ali je ne skidaj odma, pričekaj da se popiški prvo, dečki to vole radit kad im se oslobodi pritisak na mjehur. onda mu stavi drugu pelenu, umotaj ga u dekicu i stavi na dojku.

ovaj savjet o presvlačenju jednokratne pelene na 6 sati je vrlo zdrav... mislim ono :/
    pogotovo kod tak malih beba.

normalno je da se djeca češće bude, ipak još nemaju taj ritam spavanja. no i to će se izregulirati, treba malo izdržat u početku ta nespavanja. a onda se organizam već i navikne na to.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj t.r.a.c. prvotno napisa Vidi poruku

ovaj savjet o presvlačenju jednokratne pelene na 6 sati je vrlo zdrav... mislim ono :/
    pogotovo kod tak malih beba.
    Što ti znači ova primjedba?
    Nećeš bebu buditi, a ni sebe, da bi ju presvlačila. Pelena će upiti i na bebinom tijelu će biti suho. Zato se jednokratne rjeđe presvlače. Noću. A anavi je i pitala za noćno presvlačenje.
    Bebi je jednako da li je u jednokratnim, platnenim, u tatinoj majici ili gola ispod pokrivača. Sve dok joj je toplo. Mami nije jednako. A fleksibilnost je dobra osobina.

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

hahaha, ja sam se samo dosla cuditi da ima zena koje se zale da im se bebe bude svaka 3 sata

3 sata je praznik, nedelja, eee! ova moja je bolje spavala kao novorodence nego sad. ok nocas je povracala svakih 2 sata, ali i kad je zdrava budi se sigurno izmedu 5 i 30 puta po noci. ja pretpostavljam da stvari krecu nabolje oko 2 godine.

anavi, bebe uvijek pisaju kad im se skine pelena, pogotovo kad su tako male, procitaj malo o bespelenastvu, imas cijeli podforum. ja sam, dok su bili mali, pustala da spavaju goli, ispod njih sam stavila vunenu nepormocivu podlogu i na nju tetru. kad se upisaju skinem tetru i stavim novu.

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

meni je isto uzas ostaviti bebu upisanu preko noci. a i preko dana

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

I ja kažem da je buđenje svakih tri sata tulum, ludilo, zakon! Moja se zadnjih noći budi jedno stoosamdeset puta, bradavice ne osjećam više..odlučila sam je stati dojiti zbog ovoga. Neće ona mene zaje..

mamasch avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Došla sam samo poželjeti hrabrim mamama još malo strpljenja i snage, vjerujem da će se sve posložiti kako treba i da ćete uskoro bolje i više spavati.
    U konkretnoj podršci mogu se priključiti samo na dio o dnevnom spavanju i odmoru, nered će pričekati dok vi odmarate, to nemojte nizašto propuštati.
    Što se tiče hranjenja i presvlačenja, u ovom slučaju nisam mjerodavna. Kod nas u upotrebi bile AD i jednokratne pelene.

Datum pristupanja
    Aug 2012

Početno

Ja isto ne budim moju bebu od mjesec i 20dana da bi joj presvukla pelenu. Pokušala sam 2-3 puta, ači to je bio show program, cijeli sljedeći dan bi bila nervozna i plačljiva jer sam ju probudila i poremetila joj ritam
    Moja se pokaka uvijek kod zadnjeg dojenja pred spavanje oko 21h pa je presvučem i natrackam obilno Mustela kremom, nakon toga kada se probudi oko 3h ujutro je odmah idem presvuči prije hranjenja i obavezno mokrom krpicom operem, ako se pokaka tokom dojenja onda je još jednom presvučem, opet natrackam Mustela kremom, i ujutro oko 7h joj isto odmah skidam pelenu prije hranjenja i tada je operem dolje sa čistom vodom.
    Tokom dana ju znam isto oprati još jednom nakon obilnog kakanja.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •