Pokazuje rezultate 1 do 50 od 183

Tema: 4.r. sadnja graha - tips&tricks

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    alga avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj Angie75 prvotno napisa Vidi poruku
    I probaj nabaviti neki od kumice na placu, ovi iz supermarkete su neki stari kineski, neće da proklija ni za lijek
    Ovo smo i mi ustanovili

Naši su prije nekoliko godina imali eksperiment sa grahom upravo da dokažu da biljke mogu rasti i bez svjetla i dokumentirali su opažanja. Jedan grah je posađen u tegli na prozoru, drugi u tegli u ormaru. Izrasle su obje biljke, s time da je ova u ormaru bila nešto malo višlja od druge i potpuno bijela – jer se kloroplasti aktiviraju fotosintezom, ali je imala i listove i sve kao i druga biljka. Znači biljka ne treba svjetlo za rast i razvoj.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj alga prvotno napisa Vidi poruku
    Ovo smo i mi ustanovili

Naši su prije nekoliko godina imali eksperiment sa grahom upravo da dokažu da biljke mogu rasti i bez svjetla i dokumentirali su opažanja. Jedan grah je posađen u tegli na prozoru, drugi u tegli u ormaru. Izrasle su obje biljke, s time da je ova u ormaru bila nešto malo višlja od druge i potpuno bijela – jer se kloroplasti aktiviraju fotosintezom, ali je imala i listove i sve kao i druga biljka. Znači biljka ne treba svjetlo za rast i razvoj.
    Joj reci mi da se šališ...

Pa nije valjda stvarno bio zaključak da biljke mogu rasti i bez svetla?

Božeoprosti, pa to je kao kada bi eksperimentator ostavio čoveka bez hrane nekih dvadesetak dana, video da je još živ, samo se ne kreće, ima drugačiju boju i nešto je koščatiji, pa u zaključku napisao da ljudi eto, MOGU da žive i bez hrane .

Mislim, biljka može da preživi bez svetla određen period, nesumnjivo, ali poenta tog eksperimenta bi trebalo da bude da biljke bez svetla izgledaju loše, izduženo, neprirodno i bolesno.
    Tako su je moja starija i zapisala u svesku kada su radili taj eksperiment kod njihove učiteljice.

Osim toga, neka semena, obično ona krupna kao pasulj, klijaju i u mraku. Neka druga, obično ona vrlo sitna, kao kod zvončića, zevalica itd, klijaju strogo samo na svetlu. Nekim semenima je svejedno, neka zahtevaju strogo svetlo ili strogo mrak. Pasulj se i uzima za eksp. jer je krupan a nije izbirljiv po zahtevima.
    Da zaključim, iz bogatog iskustva, kineski pasulj iz marketa ne klija nikako jer obično ima sto godina .

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •