Pokazuje rezultate 1 do 47 od 47

Tema: majke dojilje:kada ste uvele 2., 3. obrok dohrane?

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno majke dojilje:kada ste uvele 2., 3. obrok dohrane?

il pak cetvrti?
    iskljucivo sam dojila 6mj., pa sokici, kasice od voca, povrca, pa zitarice s tim itd. sa 7mj. uvela sam drugi obrok i tek sad (jucer) uvodim treci.no nije bas htio.
    dojim 6-7 puta dnevno, noc prespava.
    malo mi se cini mrsav (ali ne gubi na kilazi), iako dosta pojede i pokusavam da su kasice kaloricnije. no, dobro, i mm i ja smo vitki. mm je cak 'zgoljo' cijeli zivot.

bebeto avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Mi smo uveli treci obrok sa 11 mjeseci i to voce, najcesce banana koju sada jede onako iz "kore". Ukupno imamo 2 vocna obroka, jedan "slani" tj.juhica,meso ,povrce ili riba i 3 podoja tijekom dana, 2 po noci. Moj Mihael jednostavno voli jesti, koliko god mu dam jos nikad nije odbio. Iako po kilazi i nije toliko tezak (12 mj.,10 kg, 75 cm dug) ima ga.

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

1. obrok (voćni) 5,5 mjeseci
    2. obrok (povrtni) 7,5 mjeseci
    3. obrok negdje oko 12 mjeseci (bilo mi je krivo što sam tako rano uvela prva dva obroka pa sam s trećim čekala i čekala )

ne mogu ti reći broj podoja jer nikad ih nismo brojali i uvijek ih je bilo jaaako puno i tokom dana i tokom noći. sada s 2,5 godine, kada ima 5 "normalnih" obroka dnevno, doji barem 3 puta tokom dana, tako da je s godinu dana to bilo puuuuno puuuno više.

meso smo uveli tek nakon 14 mjeseci.
    sol, začine, šećer, čokoladu, kruh,peciva i slično tek nakon 18 mjeseci.

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

mi smo još uvijek na maximum 8 žličica :shock: da se zabrinem ili???

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ma to što smo mi uveli prvi obrok s 5,5 mjeseci ne znači da je ona jela cijelu zdjelicu kašice s 5,5 mjeseci, nego da smo joj prvu žličicu dali s 5,5 mjeseci..

nemoj brinuti, vidiš da sam ja smatrala da je užasno prerano uvoditi drugi obrok sa 7,5 mjeseci, s drugim djetetom će to sigurno biti kasnije

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ni ja se ne bi brinula oko uvodjenja 3. obroka i jos bi dugi cekala ali, kao sto sam napisala cini mi se malcice mrsav. doduse dojenje nam u poslijednjih par tjedana nije bilo tako efikasno ali to smo vise-manje rijesili (pomocu foruma , vidi: poteskoce u dojenju - nece dovrsiti jednu dojku a hoce na drugu). no on mi je mali mrsaviji vec dva mj.
    ali sveki, koja mi je bila najveca i prakticki jedina podrska iskljucivom dojenju 6mj., sugerira treci obrok. i njoj se luka cini malcice mrsav.
    jucer je super prihvatio sva tri obroka. a dojenje isto standardno, 6-7 puta.

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ako ti se čini da bi dijete jelo, zašto čekati..?
    Jako je važno kako izgledaju ti obroci tj. koliko su kalorični i zasitni. Ako mu ujutro davaš voće daj mu ga sa žitaricama, ako mu za ručak kuhaš npr. piletinu, krumpir i blitvu, to pojačaj sa pulentom, grizom ili rižom. A uveče mu možeš dati nekakve žitarice na mlijeku.
    Meni se glupo držat nekakvih tablica i pravila kad, što, kako i koliko davat bebi (mislim na obroke, ne na namirnice), jer nisu sva djeca ista.
    Moja cura je u dobi od 8 mjeseci je jela vočnu kašicu sa žitaricama 190g, za ručak -gore navedeno- u zdjelici od 600ml koja je bila skoro do vrha puna, tako da se i dan danas pitam gdje joj je to stalo. A s 9 mjeseci smo uveli i žitarice i mlijeko za večeru. Dojila sam je na zahtjev i čini mi se dosta često. Pored svega toga ona nikad nije bila debela, jedino bi sat-dva nakon obroka imala ogromnu trbušinu, pa smo se zezali da izgleda kao izgladnjelo dijete iz Afrike.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

isto tako i moj luka!
    u sve obroke dodajem mu zitarice: rizu, kukuruz ili millet (ne znam kako se to kaze na hrv.). osim ako u povrtni obrok ne stavim krumpir, onda ne. u povrtni obrok kapnem i malo maslinovog ulja.
    sve to obozava i puno pojede svaki put. isto se pitam gdje mu to sve stane. sve radim na vodi jer mi izdajanje nije jaca strana. no i ako (toliko) dojim to nije ni potrebno.
    drzim se tablica sto se tice uvodjenja namirnica, cak ih malo pomicem jer vecina pretpostavlja uvodjenje dohrane sa 4 ili 5 mj. ali nisam nasla tablicu koja govori o broju obroka osim one reklamne (kršitelj koda)ove koja mi je besmislena i kao da uopce ne pretpostavlja dojenje nakon uvodjenja dohrane.
    zato i pitam mame koje doje. nemam ih trenutno u okolini.
    al sve si mislim: ak je sad vitak kakav ce biti kad prohoda i protrci? no, dobro, sve u svoje vrijeme.

Točkica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Prvi obrok sa 6.mjeseci a drugi vrlo brzo, nakon mjesec dana cca. Treći smo uveli sa nepunih 8 mjeseci.
    Sada ima 4 kruta obroka i cicu.

Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Prvi obrok - s nepunih 6 mjeseci
    drugi nije htjela do 8 mjeseci, i tako, od 11.-tog mjeseca papa po cijeli dan nešto.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Drugi obrok-dali ujutro ili predvečer?

la11 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

naš jelovnik
    6-7h cica
    9-10 voće,žit.
    12 cica
    14-15 povrće
    i onda još jedno dva puta do spavanja cica

naravno to je od prilike,nekada i više cica,ovisi kako je raspoložena

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

a kod nas:

9.30 -cica

13.30-ručak(jedan dan voće,drugi povrće)

17.30-cica+ (kršitelj koda)+ 2 keksića

oko 22.00 cica + rižolino

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

prvi obrok sa 6 mjeseci, drugi sa 7, treci jos nije u planu, imamo 7 mjeseci i 10 dana. prvi obrok je rucak oko 1, drugi je kasno popodne oko 6.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Beba 7 mjeseci

Dohrana pocela sa navrsenih 6 mjeseci, prvo sa povrcem. Drugi obrok, voce sam uvela nakon 25 dana od povrca.

8:00 mlijeko
    11:00 povrce
    12:30 - 13:00 mlijeko
    15:00 voce (od prije 2 dana)
    17:00 mlijeko
    20:00 mlijeko
    20:30 spava kao beba

sis avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Prvi obrok dohrane s 5 mjeseci i 20 dana, drugi sa 6,5. Mislim da ćemo s trećim pričekati još (sad imamo dkoro 7,5 mjeseci). To izgleda otprilike ovako:
    6.00 mama
    10.00 voće/povrće
    13.30 mama
    16.00 mama
    19.00 mama
    20.30 rižine pahuljice/pulenta + mama

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

beba od 8 mjeseci i dva tjedna:
    7.30 cica za dorucak
    9.30 jos malo cice za bolje raspolozenje
    10.00 vocna kasica za marendu (sirovo ili kuhano voce sa rizinim ili kukuruznim pahuljicama)
    13.30 rucak (uglavnom povrce, a nedavno uveli i meso)
    15.30 malo cice za bolji popodnevni san
    17.30 voce ili ostatak od rucka (to smo uveli pred tjedan dana pa jos nismo bas uhodani taj obrok ponekad zamjeni cica)
    19.30 - rizolino ili neka slicna kasica na rizinom mlijeku
    20.30 - ponudim cicu ponekad hoce ponekad ne

5.00 - probudi se pa joj dam cicu, ali ne cica zapravo nego je to samo izlika da nam se uvuce u krevet

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Zbog cega inzistirate na toliko zitarica u kombinaciji s vocem? Ja maloj dajem vocku (kruska jabuka ili banana) samu, ne dodajem zitarice, pa ne znam u cemu grijesim?

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

pa, zitarice su uz voce i povrce jedna od osnovnih namirnica...u uravnotezenoj prehrani bi trebale biti zastupljene otprilike oko 50%, ako ne i vise...
    u nekim kulturama se upravo njima zapocinje dohrana beba... kod nas je uvrijezeno voce... i to je ok, kulturoloske razlike... a zitarice se i kod nas uvode odmah nakon voca i povrca... pa se onda kombinira...
    zitarice sadrze mnostvo tvari korisnih za razvoj bebe i kaloricne su...
    pa je onda kombinacija voce/povrce+zitarice idealna i logicna, ne?
    baza piramide prehrane + cika, af kors

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ma jasno je meni to - ja sam pocela dohranu sa smedjom rizom (a ne vocem npr.) i stavljam joj rizu ili rizine pahuljice u povrce, pa mi se cini da je to (za sad) dovoljno, kad uvedemo treci obrok, to ce biti neke zitarice na mlijeku (mojem) ili vodi...

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ono gore sa 50% nisam mislila na prehranu bebe... bebi je cika jos uvijek glavna hrana...
    zato sam i otvorila topic da vidim otprilike koliko obroka dojilice daju svojim bebacima u kojoj dobi... i vise-manje smo tu negdje... a najbolje nam kaze nasa beba sto i koliko hoce...moj jos uvijek papa tri obroka+medjuobroci (vocke ili kruh-obozava ga zvakati a ja nisam bas sretna zbog soli u njemu)... i jos uvijek dosta ciki (barem 6 puta dnevno)...

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj pace prvotno napisa
    Ma jasno je meni to - ja sam pocela dohranu sa smedjom rizom (a ne vocem npr.) i stavljam joj rizu ili rizine pahuljice u povrce, pa mi se cini da je to (za sad) dovoljno, kad uvedemo treci obrok, to ce biti neke zitarice na mlijeku (mojem) ili vodi...
    meni ovo zvuci isto super...

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj pace prvotno napisa
    Zbog cega inzistirate na toliko zitarica u kombinaciji s vocem?
    Osim majčinog mlijeka, žitarice čine osnovu prehrane. U kombinaciji sa voćem (zbog vitamina C) dolazi do bolje absorpcije željeza iz žitarca.

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

ja bih ovo malo podigla jer bi trebali uvest 3 obrok, a nekako mi se ne da pa ajde vi sad što ste ovdje pisale, bebaći su sad stariji par mjeseci, kako sad papate i šta otprilike
    mi negdje oko podne imamo voće+žitarice i oko 17:00 povrće i(li) meseko između je cika

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

oko 9 cica

oko 13.00 ručak(jedan dan voće,drugi povrće-jednom bez-drugi put sa mesom)

oko 17.00 ili voće ili frutolino ili keksolino +cica

oko 21-21.30 žitarice ili riža+palenta +cica

Između obroka jaaaako puno pije,vode ili čaja!!

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

- 3 obroka zitno-vocna/zitno-povrtna...dodajem unutra i jogurt,zumanjak,uvijek neku masnocu (maslinovo ulje,malo maslaca),jednom svjezi kravlji sir (u hr,ovdje ne mogu naci dobar)... pije velikom vecinom vodu...
    -medjuobroci - kruh,keksi, voce i obozava croissante sto mi nije bas drago (ali sad znam zasto sam LUDILA za njima u trudnoci)...

-i puno, puno ciki... (min 6 puta dnevno)...

Goga25 avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Moja nećakinja ima 8.mj i na adaptiranom je, ali svejedno bi se malo ugurala.

Ima 10 kg i bucka je. Od 6. mj joj je uvedena dohrana i trenutno to izgleda ovako:
    1. mlijeko
    2. voćna kašica
    3. povrtna kašica (+meso)
    4. mlijeko
    5. mlijeko

Moja sestra nebi htjela dijete bez potrebe trpati s raznim linima, ali ju zanima da li, kada i što treba uvesti kao treći oblik dohrane.

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

evo razmišljala sam se ponuditi 3. obrok navečer i dala bih mu palentu ili griz ili tako nešto slično, samo ne znam s čim :?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Kovke s onim mlijekom koje inače pije napravi palentu ili griz!

Meni Luka potuno odbio bočicu i sve više i cicu pa mu moram davati na žlicu,tada su mi lino stvari najpraktičnije navečer.

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

inače je na večer pio 1 bočicu adapt. i onda u zadnj 3 dana dosta mu je cika ali je papao ručak kasno, pa bih zato uvela 3. obrok da nema formule, a izdojiti mogu kad su mi prepunjene iz obje jedva 50ml, a navečer zero, zip, nada iliti po naški veliko ništa
    a voće dajem samo ujutro (čitaj podne), a ručak(povrće,+meso) je bio oko 17, ali u tih par dana se protegnuo do 19

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Meni je sve ovo neobično. Moja djevočica ima deset mjeseci i ja stvarno ne znam koliko ima nesisnih obroka, mada ni za ove ne znam. Nekako spontano, kad pokazuje na kruh za sjemenkama, ja joj nacufkam malo toga pa pojede recimo šestinu jedne fete. Nekakav ručkić jedemo zajedno, otprilike isto /ja ljuto volim lagano povrće i/ili mahunarke i slično/, malo njoj, malo meni. Zapravo, nekako sam se prilagodila njoj, pa ujutro jedemo voće, poslije kakvu palentu, kuskus, povrće, pa njoj kruha sa sezam, a meni još i sira i pomidora. Mislim da bi, suma sumarum, bila riječ o desetak ili dvanaestak podoja i pet do sedam obročića. Kad jede njen tata, ona mu često radi društvo i liže breskvu koju je on uzeo, primjerice. Eto, svi smo različiti.

lininamama

Početno

Koliko pojedu vase bebe?
    Lina ima 10 mjeseci i ima dva obroka,
    u 12h voce i u 18h povrce,
    oba puta pojede po citavu staklenku od 190g.
    Dali je to puno? Nikad joj ne dajem na silu,ona kad nece vise prestane.
    I sada ne doji puno,mozda 5-6 puta najvise i navece kad spava 2-3 puta.
    Ponekad,kad nema problema sa stolicom pomesam joj kasice sa nekim zitaricama.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Žitarice su zasigurno DOBRE za kakanje, nikako obrnuto!

lininamama

Početno

Da znam,ali kod Line je obrnuto :/
    i od rizinih pahuljica i od 4 korn ima problema sa stolicom,
    dosada nijednom nisam probala da joj dam palentu,
    mozda od toga nece imati tvrdu stolicu.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Da, da, probaj palenticu, integralni griz, zob, ječam, pšenične klice... Oni izvrsno čiste crijeva. Moja curička ima tri dana manje nego tvoja i svaki dan jede nešto od toga. I ja bih ti možda preporučila da umjesto dva jaka obroka probate jesti recimo četiri manja, laganija.

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

znam da je OT, i negdje sam čitala na forumu o tome, ali ne mogu se sjetiti: zašto nakad kakica biti suha? Evo danas je kakao 3 x i zadnja 2 je bila suha, mrvi se. Dosta pije vode, ne znam gdje da potražim :?

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Zdravo, svima.
    Ja bas i nisam nesto azurna u pisanju ali ja vas stalno citam, posebno kad imam neki problemcic i uvijek pronadjem nesto sto bi mi pomglo. Trenutno imam malu konfuziju u glavi sto se tice dohrane. Moj bebac je do 6. mjeseca iskljucivo dojio, pa smo onda poceli sa vocem (jabuka, banana, krusku nisam davala jer svi mi kazu kako je ona teska za stomak odraslom a kamoli bebi), i evo sad smo poceli sa povrcem jer za par dana puni 7 mjeseci. Ono sto me buni jeste to da sve vi govorite o jednom ili dva obroka dnevno nemlijecne hrane, dakle kasica, a ja nikako ne znam da li to podrazumijeva da tada uopste beba ne doji. Jer ja sam do sada isla ovako: obzirom da moj bebac po danu svaka dva sata odspava po pola sata ili sat maksimalno, a na svaka tri sata doji, ja sam do sada njemu poslije podne, sat poslije podoja davala vocnu kasicu ali nisam dodavala zitarice. Navece u pola devet je posljednji podoj onda se budi jos 2-3 puta po noci da doji. Ustvari mene brine to da ako mu poslije podne ne dam da doji da ce se mlijeko postepeno smanjivati, a to ne bi nikako voljela. Ma zapravo ja nikako ne mogu da se organizujem. I jos me interesuje cime vi zamijenite mlijeko u kasici, jer ja sam u Bebinoj kuharici citala kako se svim vocnim kasicama, a i nekim od povrca, dodaje mllijeko. Ja sam kontala da nema potrebe da ja u njih stavljam svoje mlijeko kad ga beba dobije na drugi nacin pa sam kasicama dodavala vodu u kojoj se kuha voce.
    Nadam se da vas nisam ugusila, pa ako moze neki savjet.

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

u kašice dodajem vodu, a na samom početku dohrane sam i ja 1 sat poslije podoja dala obrok i opet 1 sat nakon obroka ciku. ali sad već pojede dosta pa sam 2 obroka cice zamijenila skroz sa krutom hranom, ali cica-obroka još uvijek ima dosta...
    nadam se da sam ti pomogla-

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ja voće ne kuham, jer koja mu je onda svrha. Voće koristim isključivo (kršitelj koda)ovo jer nemam gdje kupiti voće bez pesticida.
    Ja mome N. (uskoro 7 mjeseci) dam kašicu, voćnu s žitaricama ili povrtnu, a nakon toga podoj i spavanje.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

hvala ti puno.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Arijana, ja sam na tv-u slusala da do osmog mjeseca ide prvo dojenje pa kasica koliko hoce a poslije prvo kasica pa mlijeka koliko hoce. Mozda to nije ispravno ali ja se eto toga nekako pridrzavam A koje zitarice stavljas, jel moze rizolino

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

A sto se tice kuhanja ma samo ako pravim kombinaciju mkva jabuka onda to zajedno skuham pa u mikseru napravim kasicu

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ma svejedno je hoće li biti mlijeko prije ili poslije kad su u pitanju male količine dohrane, tj. isprobavanje okusa. Bitno je da dijete nije sito jer onda neće biti zainteresirano za dohranu, a i da nije pregladno jer mu onda nije do isprobavanja novih okusa.
    Zasad smo probali rižine pahuljice (od (kršitelj koda)) i kukuruznu krupicu (pulenta).

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Lely,
    - nema smisla kuhati voće jer se tako uništi sav C-vitamin;
    - umjesto rižolina koji ima kojekakve dodatke možeš dodavati pšenične klice, integralni groz, kuhanu rižu, palentu, ...
    - nama SVAKI nemliječni obrok završi sa cica-desertom...

V&NMama avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ja bi svojoj bebi po 1. put večeras prije spavanja (oko 20.30 h) ponudila neku mliječnu kašicu. Za tjedan dana imat će punih 8 mjeseci. S dohranom smo počeli sa navršenih 6 (do tad smo samo siku papali), a od tad ima samo jedan obrok dohrane, obično u vrijeme kad i mi ručamo. E sad, mene zanima hoće li taj večernji obrok jako utjecat na dojenje ??? (pretpostavljam da će se noću početi manje buditi radi gladi)..što bi me i veselilo jer bi se mogla malo više odmorit .

Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno

poštovanje! Ja sam zabrinuti otac, koji ima jedno pitanje i molim odgovor! Naime imamo sina koji ima godinu i 2 mjeseca i i 2 tjedna. bio je dojen godinu i nekoliko dana. poslije je dobivao 2 tjedna dana noćnu flašicu hrane. da li je u redu da više ne dobija noćnu flašicu hrane?kad se probudi supruga mu da samo čaj. pozdrav zabrinuti tata

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

po meni je u redu jer ga se na takav način polako odvikava od noćnog hranjenja. ako dijete nije u velikoj drami nema razloga za panikom. pa on je već velik. iako je ta odluka na svakom roditelju ponaosob. bitno je kako se dijete osjeća. on sad već i tijekom dana zasigurno dobiva dovoljno hrane, a ove noće 'igre' su više želja za druženjem/maženjem nego stvarna potreba za hranom/pićem

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •