-
Kolač od sira, ala cheesecake?
Ima tko kakav recept za kolačastu verziju cheesecakea? Znači isto da ide sir (tipa abc, ne svježi), ali i limun, ne vanilija, rum ili tako nešto?
I po mogućnosti da priprema traje malo kraće nego kod torte, ili bar da ne mora odstajati 12 sati kao moja verzija torte
Last edited by Ripcord; 09.11.2011 at 14:54.
-
-
Ja radim ovo (moji to doma zovu Siramisu) i krajnje je jednostavno. Napisat ću ovdje "ofrlje" recept jer sastojci za kremu variraju ovisno o tome što nađem u dućanu. Moglo bi poslužiti kao reklama za Lidl jer je većina sastojaka od tamo:
Biskvit (može žuti, a može i crni, takav volimo):
4 jaja - odvojiti, istući snijeg sa zrncem soli i ostaviti sa strane
8 žlica šećera istući sa žutanjcima i 2-3 žlice tople vode, da se šećer lakše rastopi
2 žlice ulja
8 žlica brašna
pola praška za pecivo
Sve pomiješati po pravilima za biskvitno tijesto, mikserom na najvećoj brzini, osim brašna (na najmanjoj brzini), na kraju dodati snijeg i peći u zagrijanoj pećnici (180oC) cca dvadesetak minuta. Pustiti da se ohladi na sobnu temperaturu.
Nadjev:
0,25 l vrhnja za šlag, biljnog ili bilo kakvog
po želji 2-3 žlice šećera u prahu (uglavnom ne stavljam, ovisi koliko su slatki ostali sastojci)
minimalno 125 g abc sira ili skute ili mascarpone sira - što god se nađe, dobro je (ja znam staviti i duplo više, ne smeta - tada se može manje jogurta i šlaga staviti)
0,5 l krem jogurta stracciatella (ili 3 mala pakiranja, kako se nađe)
1 vrećica instant želatine
Zamutiti šlag, dodati sir (eventualno šećer), jogurt i želatinu i zaliti na biskvit. Poravnati i pustiti da se stegne. Kraj balade. DObar tek!
-
Ja radim ovo (moji to doma zovu Siramisu) i krajnje je jednostavno. Napisat ću ovdje "ofrlje" recept jer sastojci za kremu variraju ovisno o tome što nađem u dućanu. Moglo bi poslužiti kao reklama za Lidl jer je većina sastojaka od tamo:<br><br>Biskvit (može žuti, a može i crni, takav volimo):<br><br>4 jaja - odvojiti, istući snijeg sa zrncem soli i ostaviti sa strane<br>8 žlica šećera istući sa žutanjcima i 2-3 žlice tople vode, da se šećer lakše rastopi<br>2 žlice ulja<br>8 žlica brašna<br>pola praška za pecivo <br><br>Sve pomiješati po pravilima za biskvitno tijesto, mikserom na najvećoj brzini, osim brašna (na najmanjoj brzini), na kraju dodati snijeg i peći u zagrijanoj pećnici (180oC) cca dvadesetak minuta. Pustiti da se ohladi na sobnu temperaturu.<br><br>Nadjev:<br>0,25 l vrhnja za šlag, biljnog ili bilo kakvog<br>po želji 2-3 žlice šećera u prahu (uglavnom ne stavljam, ovisi koliko su slatki ostali sastojci)<br>minimalno 125 g abc sira ili skute ili mascarpone sira - što god se nađe, dobro je (ja znam staviti i duplo više, ne smeta - tada se može manje jogurta i šlaga staviti)<br>0,5 l krem jogurta stracciatella (ili 3 mala pakiranja, kako se nađe)<br>1 vrećica instant želatine<br><br>Zamutiti šlag, dodati sir (eventualno šećer), jogurt i želatinu i zaliti na biskvit. Poravnati i pustiti da se stegne. Kraj balade. DObar tek!
Stegne dosta brzo, za sat-dva.
-
Uff, ne znam kaj se dogodilo, išla sam dopisivati koliko brzo stegne, a pomiješalo mi je lončiće...
Sad moram ponovno:
Biskvit (može žuti, a može i crni, takav volimo, za standardni pravokutni pleh 32 cm dugačak):
4 jaja - odvojiti, istući snijeg sa zrncem soli i ostaviti sa strane
8 žlica šećera istući sa žutanjcima i 2-3 žlice tople vode, da se šećer lakše rastopi
2 žlice ulja
8 žlica brašna
pola praška za pecivo
Sve pomiješati po pravilima za biskvitno tijesto, mikserom na najvećoj brzini, osim brašna (na najmanjoj brzini), na kraju dodati snijeg i peći u zagrijanoj pećnici (180oC) cca dvadesetak minuta.
Pustiti da se ohladi na sobnu temperaturu.
Nadjev:
minimalno 0,25 l vrhnja za šlag, biljnog ili bilo kakvog
po želji 2-3 žlice šećera u prahu (uglavnom ne stavljam, ovisi koliko su slatki ostali sastojci)
minimalno 125 g abc sira ili skute ili mascarpone sira - što god se nađe, dobro je (ja znam staviti i duplo više, ne smeta - tada se može manje jogurta i šlaga staviti)
0,5 l krem jogurta stracciatella (ili 3 mala pakiranja, kako se nađe)
1 vrećica instant želatine
Zamutiti šlag, dodati sir (eventualno šećer), jogurt i želatinu i zaliti na biskvit. Poravnati i pustiti da se stegne. Kraj balade. Dobar tek!
Stegne dosta brzo, za sat-dva. Ne radim to često jer instant želatina nije nešto čime bi se čovjek hranio, ali baš smo danas dovršili pleh od (mislim) prekjučer.
Za lijenčine - umjesto biskvita frknuti dolje ravne piškote, natopljene po želji. Varijacije na temu - za one koji ne vole kiselo, jogurt zamijeniti pudingom od vanilije i dodati čokoladne kapljice.
-
pita od limuna
prhko tijesto ispeći u kalupu za pitu ili integralne kekse (tipa digestiv) povezati putrom i kratko zapeći u pećnici
izmiksati abc sir 500gr sa šalicom štaub šećera, u dvije žlice limunovog soka razmutiti pola tvrdokuhanog žumanca (za boju), dodati i limunovu koricu i umješati sve u sir
smjesu uliti u pečeno tijesto i staviti u frižider
otopiti bijelu čokoladu i iscrtati rešetku na ohlađenom kolaču
servirati na sobnoj temperaturi
-
imam sutra goste i danas pečem ovaj od Peterlin, javim dojmove
-
-

Originally Posted by
flopica
kolač je odličan!

Drago mi je!
-
200 g mljevenih keksa McVittis-Digestive
150 g maslaca
2 žlice šećera (može i smeđeg)
Sve promiješati i utisnuti u kalup i peći na 200°C 5 minuta!
Smanjiti temperaturu na 170°C, na tople kekse staviti žutu kremu:
-500 g svježeg sira ili philadelphia krem sira
-4 cijela jaja
-3 žlice šećera
-sok od cijelog limuna - zajedno izmiksati, uliti po keksima i peći na 170°C 20 minuta
Na kraju izmiksati 2 kisela vrhnja, 3 žlice šećera i 1 vanilin šećer i preliti preko tople torte. Sve zajedno staviti u toplu pećnicu (ali ugašenu ) još 5 minuta.
Radi je dan ranije da omekša i uživaj!!!
To ti je po receptu iz slastičarne "Torte i to" u Kaptol centru...
-----
ovaj recept mi je poslala frendica prije par godina.
Od onda je MM peče i svi jako jako hvale.
Nisam preveliki ljubitelj cheese cake-a, ali ovaj rado pojedem.
Jel stvarno recept iz torta i to - ne znam :D
Ako probate, javite kak vam se sviđa.