Results 1 to 10 of 10

Thread: Kolač od sira, ala cheesecake?

Hybrid View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post
    Ripcord's Avatar

Default Kolač od sira, ala cheesecake?

Ima tko kakav recept za kolačastu verziju cheesecakea? Znači isto da ide sir (tipa abc, ne svježi), ali i limun, ne vanilija, rum ili tako nešto?

I po mogućnosti da priprema traje malo kraće nego kod torte, ili bar da ne mora odstajati 12 sati kao moja verzija torte
    Last edited by Ripcord; 09.11.2011 at 14:54.

MIJA 32's Avatar

Peterlin's Avatar

Ja radim ovo (moji to doma zovu Siramisu) i krajnje je jednostavno. Napisat ću ovdje "ofrlje" recept jer sastojci za kremu variraju ovisno o tome što nađem u dućanu. Moglo bi poslužiti kao reklama za Lidl jer je većina sastojaka od tamo:

Biskvit (može žuti, a može i crni, takav volimo):

4 jaja - odvojiti, istući snijeg sa zrncem soli i ostaviti sa strane
    8 žlica šećera istući sa žutanjcima i 2-3 žlice tople vode, da se šećer lakše rastopi
    2 žlice ulja
    8 žlica brašna
    pola praška za pecivo

Sve pomiješati po pravilima za biskvitno tijesto, mikserom na najvećoj brzini, osim brašna (na najmanjoj brzini), na kraju dodati snijeg i peći u zagrijanoj pećnici (180oC) cca dvadesetak minuta. Pustiti da se ohladi na sobnu temperaturu.

Nadjev:
    0,25 l vrhnja za šlag, biljnog ili bilo kakvog
    po želji 2-3 žlice šećera u prahu (uglavnom ne stavljam, ovisi koliko su slatki ostali sastojci)
    minimalno 125 g abc sira ili skute ili mascarpone sira - što god se nađe, dobro je (ja znam staviti i duplo više, ne smeta - tada se može manje jogurta i šlaga staviti)
    0,5 l krem jogurta stracciatella (ili 3 mala pakiranja, kako se nađe)
    1 vrećica instant želatine

Zamutiti šlag, dodati sir (eventualno šećer), jogurt i želatinu i zaliti na biskvit. Poravnati i pustiti da se stegne. Kraj balade. DObar tek!

Peterlin's Avatar

Ja radim ovo (moji to doma zovu Siramisu) i krajnje je jednostavno. Napisat ću ovdje "ofrlje" recept jer sastojci za kremu variraju ovisno o tome što nađem u dućanu. Moglo bi poslužiti kao reklama za Lidl jer je većina sastojaka od tamo:<br><br>Biskvit (može žuti, a može i crni, takav volimo):<br><br>4 jaja - odvojiti, istući snijeg sa zrncem soli i ostaviti sa strane<br>8 žlica šećera istući sa žutanjcima i 2-3 žlice tople vode, da se šećer lakše rastopi<br>2 žlice ulja<br>8 žlica brašna<br>pola praška za pecivo&nbsp;<br><br>Sve pomiješati po pravilima za biskvitno tijesto, mikserom na najvećoj brzini, osim brašna (na najmanjoj brzini), na kraju dodati snijeg i peći u zagrijanoj pećnici (180oC) cca dvadesetak minuta. Pustiti da se ohladi na sobnu temperaturu.<br><br>Nadjev:<br>0,25 l vrhnja za šlag, biljnog ili bilo kakvog<br>po želji 2-3 žlice šećera u prahu (uglavnom ne stavljam, ovisi koliko su slatki ostali sastojci)<br>minimalno 125 g abc sira ili skute ili mascarpone sira - što god se nađe, dobro je (ja znam staviti i duplo više, ne smeta - tada se može manje jogurta i šlaga staviti)<br>0,5 l krem jogurta stracciatella (ili 3 mala pakiranja, kako se nađe)<br>1 vrećica instant želatine<br><br>Zamutiti šlag, dodati sir (eventualno šećer), jogurt i želatinu i zaliti na biskvit. Poravnati i pustiti da se stegne. Kraj balade. DObar tek!

Stegne dosta brzo, za sat-dva.

Peterlin's Avatar

Uff, ne znam kaj se dogodilo, išla sam dopisivati koliko brzo stegne, a pomiješalo mi je lončiće...

Sad moram ponovno:
    Biskvit (može žuti, a može i crni, takav volimo, za standardni pravokutni pleh 32 cm dugačak):
    4 jaja - odvojiti, istući snijeg sa zrncem soli i ostaviti sa strane
    8 žlica šećera istući sa žutanjcima i 2-3 žlice tople vode, da se šećer lakše rastopi
    2 žlice ulja
    8 žlica brašna
    pola praška za pecivo
    Sve pomiješati po pravilima za biskvitno tijesto, mikserom na najvećoj brzini, osim brašna (na najmanjoj brzini), na kraju dodati snijeg i peći u zagrijanoj pećnici (180oC) cca dvadesetak minuta.
    Pustiti da se ohladi na sobnu temperaturu.

Nadjev:
    minimalno 0,25 l vrhnja za šlag, biljnog ili bilo kakvog
    po želji 2-3 žlice šećera u prahu (uglavnom ne stavljam, ovisi koliko su slatki ostali sastojci)
    minimalno 125 g abc sira ili skute ili mascarpone sira - što god se nađe, dobro je (ja znam staviti i duplo više, ne smeta - tada se može manje jogurta i šlaga staviti)
    0,5 l krem jogurta stracciatella (ili 3 mala pakiranja, kako se nađe)
    1 vrećica instant želatine
    Zamutiti šlag, dodati sir (eventualno šećer), jogurt i želatinu i zaliti na biskvit. Poravnati i pustiti da se stegne. Kraj balade. Dobar tek!

Stegne dosta brzo, za sat-dva. Ne radim to često jer instant želatina nije nešto čime bi se čovjek hranio, ali baš smo danas dovršili pleh od (mislim) prekjučer.

Za lijenčine - umjesto biskvita frknuti dolje ravne piškote, natopljene po želji. Varijacije na temu - za one koji ne vole kiselo, jogurt zamijeniti pudingom od vanilije i dodati čokoladne kapljice.

pikula's Avatar

pita od limuna
    prhko tijesto ispeći u kalupu za pitu ili integralne kekse (tipa digestiv) povezati putrom i kratko zapeći u pećnici
    izmiksati abc sir 500gr sa šalicom štaub šećera, u dvije žlice limunovog soka razmutiti pola tvrdokuhanog žumanca (za boju), dodati i limunovu koricu i umješati sve u sir
    smjesu uliti u pečeno tijesto i staviti u frižider
    otopiti bijelu čokoladu i iscrtati rešetku na ohlađenom kolaču
    servirati na sobnoj temperaturi

flopica's Avatar

imam sutra goste i danas pečem ovaj od Peterlin, javim dojmove

flopica's Avatar

kolač je odličan!

Peterlin's Avatar

Quote Originally Posted by flopica View Post
    kolač je odličan!

Drago mi je!

Svea's Avatar

200 g mljevenih keksa McVittis-Digestive
    150 g maslaca
    2 žlice šećera (može i smeđeg)

Sve promiješati i utisnuti u kalup i peći na 200°C 5 minuta!

Smanjiti temperaturu na 170°C, na tople kekse staviti žutu kremu:

-500 g svježeg sira ili philadelphia krem sira
    -4 cijela jaja
    -3 žlice šećera
    -sok od cijelog limuna - zajedno izmiksati, uliti po keksima i peći na 170°C 20 minuta

Na kraju izmiksati 2 kisela vrhnja, 3 žlice šećera i 1 vanilin šećer i preliti preko tople torte. Sve zajedno staviti u toplu pećnicu (ali ugašenu ) još 5 minuta.

Radi je dan ranije da omekša i uživaj!!! To ti je po receptu iz slastičarne "Torte i to" u Kaptol centru...

-----
    ovaj recept mi je poslala frendica prije par godina.
    Od onda je MM peče i svi jako jako hvale.

Nisam preveliki ljubitelj cheese cake-a, ali ovaj rado pojedem.

Jel stvarno recept iz torta i to - ne znam :D

Ako probate, javite kak vam se sviđa.