Results 1 to 10 of 10

Thread: Kolač od sira, ala cheesecake?

Hybrid View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post
  1. #1
    Ripcord's Avatar
    Join Date
    Nov 2010
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,160

    Default Kolač od sira, ala cheesecake?

    Ima tko kakav recept za kolačastu verziju cheesecakea? Znači isto da ide sir (tipa abc, ne svježi), ali i limun, ne vanilija, rum ili tako nešto?

    I po mogućnosti da priprema traje malo kraće nego kod torte, ili bar da ne mora odstajati 12 sati kao moja verzija torte
    Last edited by Ripcord; 09.11.2011 at 14:54.

  2. #2
    MIJA 32's Avatar
    Join Date
    Mar 2004
    Location
    ZAGREB
    Posts
    3,516

  3. #3
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    32,944

    Default

    Ja radim ovo (moji to doma zovu Siramisu) i krajnje je jednostavno. Napisat ću ovdje "ofrlje" recept jer sastojci za kremu variraju ovisno o tome što nađem u dućanu. Moglo bi poslužiti kao reklama za Lidl jer je većina sastojaka od tamo:

    Biskvit (može žuti, a može i crni, takav volimo):

    4 jaja - odvojiti, istući snijeg sa zrncem soli i ostaviti sa strane
    8 žlica šećera istući sa žutanjcima i 2-3 žlice tople vode, da se šećer lakše rastopi
    2 žlice ulja
    8 žlica brašna
    pola praška za pecivo

    Sve pomiješati po pravilima za biskvitno tijesto, mikserom na najvećoj brzini, osim brašna (na najmanjoj brzini), na kraju dodati snijeg i peći u zagrijanoj pećnici (180oC) cca dvadesetak minuta. Pustiti da se ohladi na sobnu temperaturu.

    Nadjev:
    0,25 l vrhnja za šlag, biljnog ili bilo kakvog
    po želji 2-3 žlice šećera u prahu (uglavnom ne stavljam, ovisi koliko su slatki ostali sastojci)
    minimalno 125 g abc sira ili skute ili mascarpone sira - što god se nađe, dobro je (ja znam staviti i duplo više, ne smeta - tada se može manje jogurta i šlaga staviti)
    0,5 l krem jogurta stracciatella (ili 3 mala pakiranja, kako se nađe)
    1 vrećica instant želatine

    Zamutiti šlag, dodati sir (eventualno šećer), jogurt i želatinu i zaliti na biskvit. Poravnati i pustiti da se stegne. Kraj balade. DObar tek!

  4. #4
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    32,944

    Default

    Ja radim ovo (moji to doma zovu Siramisu) i krajnje je jednostavno. Napisat ću ovdje "ofrlje" recept jer sastojci za kremu variraju ovisno o tome što nađem u dućanu. Moglo bi poslužiti kao reklama za Lidl jer je većina sastojaka od tamo:<br><br>Biskvit (može žuti, a može i crni, takav volimo):<br><br>4 jaja - odvojiti, istući snijeg sa zrncem soli i ostaviti sa strane<br>8 žlica šećera istući sa žutanjcima i 2-3 žlice tople vode, da se šećer lakše rastopi<br>2 žlice ulja<br>8 žlica brašna<br>pola praška za pecivo&nbsp;<br><br>Sve pomiješati po pravilima za biskvitno tijesto, mikserom na najvećoj brzini, osim brašna (na najmanjoj brzini), na kraju dodati snijeg i peći u zagrijanoj pećnici (180oC) cca dvadesetak minuta. Pustiti da se ohladi na sobnu temperaturu.<br><br>Nadjev:<br>0,25 l vrhnja za šlag, biljnog ili bilo kakvog<br>po želji 2-3 žlice šećera u prahu (uglavnom ne stavljam, ovisi koliko su slatki ostali sastojci)<br>minimalno 125 g abc sira ili skute ili mascarpone sira - što god se nađe, dobro je (ja znam staviti i duplo više, ne smeta - tada se može manje jogurta i šlaga staviti)<br>0,5 l krem jogurta stracciatella (ili 3 mala pakiranja, kako se nađe)<br>1 vrećica instant želatine<br><br>Zamutiti šlag, dodati sir (eventualno šećer), jogurt i želatinu i zaliti na biskvit. Poravnati i pustiti da se stegne. Kraj balade. DObar tek!

    Stegne dosta brzo, za sat-dva.

  5. #5
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    32,944

    Default

    Uff, ne znam kaj se dogodilo, išla sam dopisivati koliko brzo stegne, a pomiješalo mi je lončiće...

    Sad moram ponovno:
    Biskvit (može žuti, a može i crni, takav volimo, za standardni pravokutni pleh 32 cm dugačak):
    4 jaja - odvojiti, istući snijeg sa zrncem soli i ostaviti sa strane
    8 žlica šećera istući sa žutanjcima i 2-3 žlice tople vode, da se šećer lakše rastopi
    2 žlice ulja
    8 žlica brašna
    pola praška za pecivo
    Sve pomiješati po pravilima za biskvitno tijesto, mikserom na najvećoj brzini, osim brašna (na najmanjoj brzini), na kraju dodati snijeg i peći u zagrijanoj pećnici (180oC) cca dvadesetak minuta.
    Pustiti da se ohladi na sobnu temperaturu.

    Nadjev:
    minimalno 0,25 l vrhnja za šlag, biljnog ili bilo kakvog
    po želji 2-3 žlice šećera u prahu (uglavnom ne stavljam, ovisi koliko su slatki ostali sastojci)
    minimalno 125 g abc sira ili skute ili mascarpone sira - što god se nađe, dobro je (ja znam staviti i duplo više, ne smeta - tada se može manje jogurta i šlaga staviti)
    0,5 l krem jogurta stracciatella (ili 3 mala pakiranja, kako se nađe)
    1 vrećica instant želatine
    Zamutiti šlag, dodati sir (eventualno šećer), jogurt i želatinu i zaliti na biskvit. Poravnati i pustiti da se stegne. Kraj balade. Dobar tek!

    Stegne dosta brzo, za sat-dva. Ne radim to često jer instant želatina nije nešto čime bi se čovjek hranio, ali baš smo danas dovršili pleh od (mislim) prekjučer.

    Za lijenčine - umjesto biskvita frknuti dolje ravne piškote, natopljene po želji. Varijacije na temu - za one koji ne vole kiselo, jogurt zamijeniti pudingom od vanilije i dodati čokoladne kapljice.

  6. #6
    pikula's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    doma
    Posts
    6,546

    Default

    pita od limuna
    prhko tijesto ispeći u kalupu za pitu ili integralne kekse (tipa digestiv) povezati putrom i kratko zapeći u pećnici
    izmiksati abc sir 500gr sa šalicom štaub šećera, u dvije žlice limunovog soka razmutiti pola tvrdokuhanog žumanca (za boju), dodati i limunovu koricu i umješati sve u sir
    smjesu uliti u pečeno tijesto i staviti u frižider
    otopiti bijelu čokoladu i iscrtati rešetku na ohlađenom kolaču
    servirati na sobnoj temperaturi

  7. #7
    flopica's Avatar
    Join Date
    Nov 2010
    Posts
    6,478

    Default

    imam sutra goste i danas pečem ovaj od Peterlin, javim dojmove

  8. #8
    flopica's Avatar
    Join Date
    Nov 2010
    Posts
    6,478

    Default

    kolač je odličan!

  9. #9
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    32,944

    Default

    Quote Originally Posted by flopica View Post
    kolač je odličan!

    Drago mi je!

  10. #10
    Svea's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Posts
    526

    Default

    200 g mljevenih keksa McVittis-Digestive
    150 g maslaca
    2 žlice šećera (može i smeđeg)


    Sve promiješati i utisnuti u kalup i peći na 200°C 5 minuta!


    Smanjiti temperaturu na 170°C, na tople kekse staviti žutu kremu:


    -500 g svježeg sira ili philadelphia krem sira
    -4 cijela jaja
    -3 žlice šećera
    -sok od cijelog limuna - zajedno izmiksati, uliti po keksima i peći na 170°C 20 minuta


    Na kraju izmiksati 2 kisela vrhnja, 3 žlice šećera i 1 vanilin šećer i preliti preko tople torte. Sve zajedno staviti u toplu pećnicu (ali ugašenu ) još 5 minuta.


    Radi je dan ranije da omekša i uživaj!!! To ti je po receptu iz slastičarne "Torte i to" u Kaptol centru...

    -----
    ovaj recept mi je poslala frendica prije par godina.
    Od onda je MM peče i svi jako jako hvale.

    Nisam preveliki ljubitelj cheese cake-a, ali ovaj rado pojedem.

    Jel stvarno recept iz torta i to - ne znam :D

    Ako probate, javite kak vam se sviđa.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •