Ma kako ne? Pa samterice su triput toplije od traperica...Ili je to moja autosugestija? Meni uglavnom jesu, a i mojoj indoktriniranoj djeci.
Jučer nakon vrtića smo išli u park, jer popodne nisu bili vani (Primijetila sam da se jednoj teti ne da ići van, no to je OT) i sam mi je rekao da mu je hladno
Nisam ga ništa pitala niti sam ga navodila na to.
Imao je tanke štrample sa odrezanim stopalima, čarapice, tanju trenirku i tenisice.
Kada smo došli doma, pitam ga gdje ti je bilo hladno, pokaži mi, on je rekao za nogice.
I da, samterice su definitivno toplije od traperica, a i traperice mi baš nisu hlače za vrtić, oni se tamo valjaju po podu, pužu, trče...nekako mi traperice nisu baš udobne za provesti u njima aktivno cijeli dan. No to je opet OF-sorry.
Ha ha ja od jučer pipkam samterice i razmišljam jesu li stvarno značajno toplije od traperica. I moram reći da neke od LEinih samterica vjerojatno stvarno i jesu - jer su nekako pune i mekane. Ja pak posjedujem samo vrlo tanke samterice, one sa tankim rebrima, i to stvarno nisu baš tople hlače.
Ovo gore je istina. Moj frend koji sad tu živi a inače je iz NY se još uvijek šeta u kratkim rukavima (sjeverni jadran). A po najvećoj zimi nosi običnu majicu sa kapuljačom. Kaže njegova žena da se oni tamo šetaju od kuće do kuće u japankama (kad je snijeg - naravno očišćen onuda kuda hodaju).... I nikom niš, zdravi kao drijen... :D
Ne mislim da će se od zime razboljeti, ali kao što je netko gore napisao, osjećaj hladnoće nije ugodan. Evo danas nakon vrtića smo dosta hodali i on je par puta rekao da mu je hladno i baš sam vidjela da mu nije ugodno.
U toj situaciji bih najviše voljela da sam ga mogla nekako utopliti, a ne ga "navikavati" na hladnoću.
Isto kao što po ljeti pokušavam da mu nije vruće.
Izgleda da je bas zima kod vas na kontinentu. Mi smo danas setali u kratkim rukavima na suncu.
Inace, slazem se da se naviknes napreveliko utopljavanje, i budes osjetljiviji. Mene puno puta starije zene opominju da djetetu stavim kapu, da joj ne dopustim skinuti jaknu, u kaficu se cude kad za dijete hocu ledeni sok... Mislim da je zdravija nego da je previse cuvam
Pa je, hladno je, hladno i vlažno i magla je skoro cijeli dan. Ona vrsta hladnoće koja ulazi u kosti - mene puno manje smeta kad je temperatura puno niža ali je suho vrijeme. (najgore moguće vrijeme za osjetljive na dišne puteve)
mi nismo imali taj problem jer je kod njih u vrticu uvijek malo prohladno pa mu je u stramplama ili dugim gacama i na to trapericama bilo ok i vani i unutra
ali imamo problem s odlascima na trening gdje se skida u kimono pa mi je prekomplicirano da skida i hlace i jos strample i opet to ponovo oblaci nakon 45 min.
pa mu sad za trening obucem na gacice one najobicnije kratke hlace za ljeto, imamo par takvih cisto mekanih (moze se i obuc na obicne gace jos jedne bokserice, al moj nema bokserica pa sam mu ove stavila), a na noge sokne i na to stucne (imamo ih od kad je bio beba za one platnene pelene, al nikad nisam shvatila vezu izmedu to dvoje)
tako da mu nije hladno, a lako se skine i obuce (ne znam jel bi sa tri godine znao sam obuc, al tvoj ne mora skidat za unutra, nego samo povuc prema dole kao dokoljenke)
koji rip-off sa cijenama...evo tih istih na e-bayu:
http://www.ebay.co.uk/itm/BABY-TODDL...item746c5e0f26
Mi smo za sad još uvijek u štramplama (3 godine). Njemu ne smeta, ja kupujem samo pamučne, pa vidjet ćemo za na dalje.
Zašto mi se čini da se svi nekako ravnaju prema sebi
Ja ne mogu zamisliti da dijete sad pustim napolje samo u hlačama i soknama. Jednostavno se smrznem na tu pomisao. I MM nosi duge gaće na ovim hladnoćama, pa valjda trebaju i djetetu.
Ja ne nosim ni strample niti hulahopke ispod hlaca jer me to smeta i iz tog razloga (skoro) nikada ne oblacim stramplice mom trogodisnjaku. Izezatak je sanjkanje- onda mu obucemo stramplice i nepromocive hlace na obicne hlace ili pak skijaske hlace na stramplice.
Sve ostalo vrijeme nosi podstavljene hlace. U vrticu je ionako pretoplo cak i za to. Ako je -20, ne izlazimo iz kuce![]()
Moj (4,5 god) ima i štrample i duge gaće. Duge gaće su mu draže jer ga ne svrbe.
Ne tjeram ga da ih obuče, sam bira, ako ne želi obući ponesem ili stavim u vrtićku torbu da može obući ako mu bude hladno.
Ja sam negdje čula ali ne mogu reći da je 100% točno da muški i žene nisu po tom pitanju isti, tj. da muškarci bolje podnose hladnoću od žena (vidim i po svom MM-u), te da dječake ne treba puno utopljavati i općenito od malena previše navikavati na utopljavanje. Moj I. se rodio u studenom i nikada, pa ni tad kad je bio beba nije nosio štrample. Tada sam mu odijevala soknice, hlačice i skafander, sada čarapice i samtane ili hlače podstavljene pamukom (u okaidiju smo kupili i za nagodinu za slučaj da ih ne bude).