Pokazuje rezultate 1 do 50 od 50

Tema: CR - opca ili spinalna?

riba26 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno CR - opca ili spinalna?

Meni je receno da moram na carski ovaj put iz vise razloga... gin. mi je rekao da mogu pod opcom ili na spinalnu (preporucuje mi spinalnu) - citam razlicita iskustva na forumu ali nikako da se odlucim sta bi. Iako dosta kazu da je spinalna bolja opcija, strasi me to da imam bolove na to mjesto u ledjima kao posljedica, glavobolje nakon nisu bas uzbudljive, lezanje 24 sata nakon (kako sa bebom onda??), a najvise se psihicki ne mogu pomiriti s tim da cu biti budna i 'znati' da me rezu i da sam 'otvorena' a da sam totalno pri svijesti.... brrrrr, uzas! Sta bi vi preporucili - pod opcom ili pod spinalnom?

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Imala sam spinalnu 2x i nisam to doživjela traumatično kako ti opisuješ, nego skroz normalno. Poslije nisam imala ni bolova u leđima ni glavobolje, nikakvih posljedica.

Na prvom carskom je politika na SD bila da se 24h ide u intenzivnu, pa nisam bila s bebom, što je puno humanije i bolje, jer s obzirom da moraš 24h mirovati, da imaš kateter i infuziju, ne možeš bebu niti pomaknuti, a kamoli je podići iz krevetića ili namjestiti na dojenje. Danas se sve to očekuje na SD jer su uveli da je beba odmah s tobom, i to pokazuje svu jad i bijedu našeg zdravstva. Kao, sestre će ti sve pomagati, a od njih niti 5% potrebne pomoći. Uglavnom, prođe i tih 24h, nekako preživite...

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Spinalna i SD i CR i rooming in - potpis na deadi - to stvarno pokazuje apsurd plemenite ideje skršene u logističkoj provedbi da se pitaš ko tu koga i kako to uopće tako prolazi, a na papiru izgleda divno i sjajno i bajno. Nakon tog isustva, bez imalo grižnje savjesti bacam sve UNICEF-ove uplatnice u smeće.

Spinalna ili opća, liječnici će ti preporučiti spinalnu. Iako, ovisi o tebi - ja sam, konkretno, spinalnu teže podnijela od općih (ali moje su opće uglavnom bile kratke, za IVF i punkcije, najdulja je bila za laparaskopiju, isto tih nekih pola sata). Kod spinalne me zakačila glavobolja, ali krvna zakrpa (jedna injekcija u leđa, najjednostavnije mi je to tako opisati) je to riješila.

To rezanje itd. - nije neki bed, dobro, ja sam "medicinski tip", čak sam i mislila malo ćirit u reflektoru da vidim kako to izgleda.

Realno, mislim da će ti bit najbolje prepustit se sustavu bolnice di ideš, trezeveno informirana, jer inoako imaš premalo parametara da bi ga mogla upravljat.

Evo ti odličan opis CR-a na SD-u, da znaš kako to ide.

http://forum.roda.hr/threads/21937-t...uh-srpanj-2007

Inače, sama iskustva s dr-ovima na CR-u na SD-u - porodničari - meni su genijalna. Da sam opet trudna, opet bi zbog toga odabrala SD jer su tamo svi doktori kužeri svog zanata. Težak dio (ja sam to tako dožvijela, of kors da ima žena kojima je lakše) počinje s rooming inom kad te ostave u sobi i prave se ludi jer to je rooming in i ti si to odobarala - a od pomoći te upute na ove do tebe koje su netom rodile. Dobro, mene je zakačila još i upala bubrega zbog katetera, upala prsiju, problemi s glavoboljom. Ali, to mi je bilo prvi put da sam u bolnici, a fizički mislim da bi mi bilo bolje doma di bi mi mogao ko pomoć i razumijem ove koje su potpisivale izlazak na vl. odgovornost (necarice), a prije sam mislila pa što im je.

ardnas avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Puno veći rizik ti je opća anestezija, ona se preporuča kada je dobra za majku iz raznoraznih medicinskih razloga.
    Spinalna ti je po meni bolja, nisi ti skroz svjesna, omame oni tebe sa nekim medikamentom, sve čuješ ali ne vidiš sve, i brzo prođe, al bebu odmah vidiš.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ja sam imala opću anesteziju jer je CR bio hitni i nije bilo vremena za spinalnu, i meni je opća anestezija brrrr - taj osjećaj da znaš da gubiš svijest i kontrolu, strava. To mi je bila treća opća anestezija u životu.
    Tako da bih ja uvijek birala spinalnu.

riba26 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Ja sam u Sibeniku, gdje jos nije dozvoljeno niti da otac bude sa majkom dok radja. Beba se gleda samo kroz staklo.. mislim uzas... Sada renoviraju odjel pa mozda se neke stvari promjenu...

Ja sam prvi porod imala normalno, drugi pod opcom jer sam bila 8,5 mj trudna i pala sa 2 kata i slomila stidnu kost i cijelo spolovilo tako da mi je oporavak bio STRASAN (nisam se mogla dignuti i napravit par koraka sama skoro 7 dana).. ja, u biti, uopce ne znam kakav je normalan oporavak nakon opce... ali kad gledam sve 'na papiru', opca izgleda puno bolje - probudis se i imas bebu - bez straha za bolove u ledja, bez obaveznog lezanje zbog mogucnosti curenje te mozdane tekucine nakon spinalnog, bez glavobolje, bez 'psihickog opterecivanja' znajuci to kako te rezu i diraju unutrasnosti (ali ako je istina da ti daju neke lijekove da nisu skroz tu onda je to dobro... pitala sam za to na drugi post i cure su rekle da to ne dobijes??).... ali veeeeliki minus za opcu je taj rizik sto nikad ne znas sta moze bit, a i to sto odmah ne vidis bebu

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Riba, mislim da trebaš skratit cijelu priču i poslušat savjet operatera u bolnici u kojoj ćeš rađati - ako nema nikakvih specijalnih indikacija za opću, i ako su se ispraksirali sa spinalnom, dat će ti spinalnu. Slušaj njih, oni znaju što oni znaju bolje napravit. A CR si ne možeš napravit sama, pa ovo sve skupa nema puno smisla, osim ako ne misliš dolazit rađat u ZG, ST itd.

Boxica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

na drugom porodu (SD) sam dobila spinalnu...dobivala sam infuziju i nešto su mi još uštrcali unutra tako da sam bila sva zdroksana...e sad neznam jeli to neka praksa ili su to dali samo meni zbog specifične situacije (jedna beba mrtva, druga puno premala za 30 tt i znalo se da neće preživjeti)...
    treći porod (Petrova) sam imala opću zbog hitnog CR i nisam doživjela ovo što priča Mima - osjećaj da gubiš svijest...pričala sam sa anesteziologom i samo sam se ugasila

tebi bi bilo najbolje da pričaš sa dr. u bolnici i sa njim odlučiš što bi ti bilo najbolje...koliko znam doktori uvijek rađe preferiraju spinalnu jer kao nema prisilinog "uspavljivanja" organizma kako što je to slučaj kod opće
    inaće frendica je imala CR 2008 na SD i probudila se pred kraj operacije, mislila je da će umrijeti od bolova...

riba26 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Ina, meni je doktor dao opciju za opcu ili spinalnu - nije rekao 'ides ti na spinalnu'... rekao je da je na meni da odlucim sta cu. Ne znam puno zene uopce u ovo podrucije (znam 2 zene) koje su na spinalno, a one koje znam su rodile prije 2 godine i onda je to bila 'nova' stvar, tako da sam dobila dojam da to nije neka isprakticirana praksa ovdje. Ovo nije Zagreb niti Split, nego mali Sibenik, i nazalost su moja prva 2 poroda bila apsolutno grozna pa pokusavam izbjegavat i treci takav porod kad vec djelomicno mogu.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ne možeš ti to sama odlučit, na temelju toga što će ti žene ovde napisat, ali možeš ovdje na ovom topicu, iz svih ovih naših iskustava, pripremit pitanja za tvog ginića, stila:

- koja je njegova preporuka, što on misli da je za tebe bolje napraviti u šibenskoj bolnici - zna bolnicu, zna tebe;

Psiho priča - o tome mi je teško govoriti - neko se boji knock outa opće, neko se boji osjećaja ajme režu me, a ja svjestan. Ali, većina psih. zdravih ljudi preživi i jedno i drugo. Ti sama znaš koliko te plaši opcija a, koliko opcija b itd.

Dakle, čitajući ove komentare, pripremi specifična pitanja za tog doktora, koji ima pred sobom tebe, a sve se odvija u šibenskoj bolnici - koja je njegova preporuka. I onda se nešto dogovorite. Iako, opcija je, of kors, krenut na spinalnu, ako bude problema - ne mogu ubost itd - na opću.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj riba26 prvotno napisa Vidi poruku
    Ina, meni je doktor dao opciju za opcu ili spinalnu - nije rekao 'ides ti na spinalnu'... rekao je da je na meni da odlucim sta cu. Ne znam puno zene uopce u ovo podrucije (znam 2 zene) koje su na spinalno, a one koje znam su rodile prije 2 godine i onda je to bila 'nova' stvar, tako da sam dobila dojam da to nije neka isprakticirana praksa ovdje. Ovo nije Zagreb niti Split, nego mali Sibenik, i nazalost su moja prva 2 poroda bila apsolutno grozna pa pokusavam izbjegavat i treci takav porod kad vec djelomicno mogu.
    u malom Šibeniku su veliki anesteziolozi koji izvrsno rade regionalnu anesteziju koja se ne koristi samo za SC i nipošto nije nova stvar
    učili su od kolega iz Splita i Zagreba

riba26 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Citiraj princess puffy prvotno napisa Vidi poruku
    u malom Šibeniku su veliki anesteziolozi koji izvrsno rade regionalnu anesteziju koja se ne koristi samo za SC i nipošto nije nova stvar
    carski rez obavljen putem spinalne je prilicno nova stvar ovdje (barem sam ja tako razumijela).

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Riba, moraš zaplivat na izvor - a to ti je tvoj dr iz šibenske bolnice. O svemu ti je najbolje s njime. Sretno!

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

carski rez obavljen putem spinalne je prilicno nova stvar ovdje (barem sam ja tako razumijela).
    ne, nije

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

riba26, ovo ti je vrlo profesionalna i točna informacija. Dana od profesionalca.

ppuffy

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Ima i SD velikih anesteziologa (iliti anesteziologinja - mene je 5x ubadala i čudila se kad sam nakon 4x dobila tahikardiju. A tek komentar kad je dr. zarezao: zavičite ako vas zaboli, možda anestezija nije primila!).

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Meni su anesteziolozi (2 muška) na SD-u bili super, ali vjerojatno se kod svega može dogodit zez. Uboli iz prve, iako su mislili da će bit problema zbog moje kičme i "kukovlja" jer malo je to sve neravno. Opet, "zginula" od glavobolje, za koju ipak imam dojam da je češća nego se prezentira - ako sam dobro zapamtila, oni kažu da se javlja samo kod 2% žena.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

I na mom prvom carskom je bio dr. Žalac (baš prikladno) i sve je bio super, a na drugom carskom je stvarno bilo malo neugodno. Ali OK, sve u svemu.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Moju priju su u ST-u boli jedno ne znam koliko puta, nije njoj to bilo bed, davnih godina, biće pred jedno 6-7, isto tako par puta, ipak su se odlučili krenut s općom. Kod mene su očekivali kao probleme zbog kičme i kuka (zdjelica je izokrenuta u jednu stranu), ali rekli su probat će i uspili iz prve.

Ono što ne očekuješ u toj spinalnoj je trešnja gornjeg dijela tijela, ono, meni je trup doslovno plesao - i u tom smislu mi je bio super ovaj opis gore što je žena linkala - jer opisuje sve te detalje. Isto tako, mislim da me iznenadilo to da osjećaš dodire po trbuhu, ali ne i bol. Ovo vezano za trešnju trupa, ne znam jel' tako svima, rekli su mi da je normalno, žena je napisala da je i njoj tako bilo i OK.

Sve u svemu, meni je to ostalo u lijepom sjećanju, zbog tog trenutka kad vidiš dijete i čuješ mu plač, to je onako...baš moment šampanj-šampanj, vatromet sreće (i olakšanja), a i imala sam ful povjerenje u sve te tamo dr-ove.

riba26 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

ppuffy - ako nije tako nova stvar onda mi mozes reci odkad se obavlja CR putem spinalne u Sibenik? jeli imas neke konkretne podatke kao na primjer koliko su CR izvedene prosli 5 godina u Sibenik pod spinalnom? Ja ne sumnjam u osoblje - moj gin je apsolutno fenomenlan, a i drugi gin takodjer koji me operirao na prijasni porod nakon katastrofe. Ja sam odrasla u gradu gdje je zivjelo preko 5 milijuna ljudi, gdje uopce nisam cula za zenu koja je imala carski pod opcom jer je tamo spinalna 'normalna' za skoro sve CR. Ovdje gdje sam sad zivi 40.000 ljudi i skoro sve zene koje ja znam koje su rodile putem CR su bile pod opcom.... na osnovu toga i info sto sam dobila od zene koje jesu ovdje rodile putem spinalne sam zakljucila da je to 'novija' praksa za ovu bolnicu. bas cu pitat gina sljedeci put na pregled.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Pa dogovori se sa ppuffy, možda ti ona i bude na CR.

riba26 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Citiraj Deaedi prvotno napisa Vidi poruku
    Pa dogovori se sa ppuffy, možda ti ona i bude na CR.
    ako je ona u ovom gradu onda to ne zvuci lose

iako mi je prosli porod bio pod opcom, meni je bilo 'super' (ako se to moze tako reci) sto se tice operacije kao operacije... iako sam bila sva slomljena, usla sam u salu i anesteziolog me nasmijavao, atmosfera je bila stvarno ugodna, stavili mi masku, pocela odbrojavat (barem mislim da je bilo tako?!) i onda zaspala i probudila se sa bebacom... volila bi da je tako jednostavno i ovaj put... kad citam onaj link gore o spinalnoj na SD i kako je mogla gledat na reflektore sta se dogadja i da je osjetila plodnu vodu kako ide po ruci, ma slabo mi dodje jer se ja inace bojim otvorene rane i krv i takve stvari.. a sta da vam kazem.... morat cu jednostavno skupiti hrabrosti i odradit to sa spinalnom kako treba

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ako je ona u ovom gradu onda to ne zvuci lose

iako mi je prosli porod bio pod opcom, meni je bilo 'super' (ako se to moze tako reci) sto se tice operacije kao operacije... iako sam bila sva slomljena, usla sam u salu i anesteziolog me nasmijavao, atmosfera je bila stvarno ugodna, stavili mi masku, pocela odbrojavat (barem mislim da je bilo tako?!) i onda zaspala i probudila se sa bebacom... volila bi da je tako jednostavno i ovaj put... kad citam onaj link gore o spinalnoj na SD i kako je mogla gledat na reflektore sta se dogadja i da je osjetila plodnu vodu kako ide po ruci, ma slabo mi dodje jer se ja inace bojim otvorene rane i krv i takve stvari.. a sta da vam kazem.... morat cu jednostavno skupiti hrabrosti i odradit to sa spinalnom kako treba
    Ma, daj, evo, meni nije pljusnula voda po ruci, bila sam spremna na to da će izvlačenje bebe bit dosta mrdanja i na tu trešnju. Nemoj gledat gore u reflektor, sve to skupa kratko traje i preživi se. Ja sam htjela ćirit, ali na kraju nisam... jer mislim da bi me previše prepalo. Može se i ne ćirit.

Osoblje foruma laumi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

dva puta sam rodila na CR pod spinalnom (prvi put pod općom jer sam se bojala uzeti spinalnu) i jako mi je drago da sam se ohrabrila na to.

nije uopće tako strašno kako se sad tebi čini, riba26.

anestezija je oba puta primila od prve, dr. me samo jednom bocnula. poslije nisam imala glavobolje, čak sam mogla pomalo i dojiti na intenzivnoj.

osobno se puno više bojim opće anestezije.

i sretno ti bilo, kako god odlučila!

Berlin avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

I ja sam imala CR sa spinalnom i prošlo je bez ikakvih posljedica.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

zbog majke i djeteta bolja je spinalna anestezija

o razlozima sam više puta pisala

Osoblje foruma laumi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

princess, pliz, hoćeš staviti link na to što si pisala? znam otprilike koji su razlozi i rado bih pročitala malo detaljnije.

Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Citiraj Deaedi prvotno napisa Vidi poruku
    Ima i SD velikih anesteziologa (iliti anesteziologinja - mene je 5x ubadala i čudila se kad sam nakon 4x dobila tahikardiju. A tek komentar kad je dr. zarezao: zavičite ako vas zaboli, možda anestezija nije primila!).
    Kolegica iz sobe mi je rekla da je njoj anesteziologinja govorila: ''Kako je tu mračno.. pa ja ništa ne vidim... kako ću ja sad to ubosti... joooj...pa kako ću sad to...'' Nešto u tom stilu, baš ohrabrujuće za ženu.
    Nasuprot tome, anesteziolog je odličan. Ne znam kako se zove, možda je dr. Žalac, kako kažete, čovjeku svaka čast.

Inače, ja sam ''probala'' obje vrste anestezije. Da biram treći put, izabrala bih spinalnu. Nije mi bilo strašno što sam budna. A ovoj ženi koja je tehnički opisala CR na Sv. Duhu (link gore) bi trebalo dati medalju. Toliko je točno i detaljno opisano da me uopće nije bilo strah kad sam završila na hitnom i neočekivanom carskom s blizancima u 31. tjednu, jer sam znala svu proceduru koja me čeka, do najmanje sitnice. Svaka bi trudnica to trebala pročitati, za svaki slučaj. Mene je jako umirilo.

Datum pristupanja
    Jul 2011
    41

Početno

prvi put sam imala opću, drugi put spinalnu i drugi je put bilo puno bolje, vidiš bebu odmah, lakše se "budiš" iz anestezije, nisam imala nikakvih bolova u leđima i nisam čula da bi to netko imao, neke cure zna zaboljeti glava, ništ strašno.
    Definitivno sam za spinalnu.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj tinaM prvotno napisa Vidi poruku
    prvi put sam imala opću, drugi put spinalnu i drugi je put bilo puno bolje, vidiš bebu odmah, lakše se "budiš" iz anestezije, nisam imala nikakvih bolova u leđima i nisam čula da bi to netko imao, neke cure zna zaboljeti glava, ništ strašno.
    Definitivno sam za spinalnu.
    Potpis na svaku riječ.
    Dodajem: bitno je nakon CR sa spinalnom ležati na popuno ravnom krevetu, nikako ne stavljati jastuk pod glavu. I glavobolje nema.

riba26 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Citiraj ljiljan@ prvotno napisa Vidi poruku
    Potpis na svaku riječ.
    Dodajem: bitno je nakon CR sa spinalnom ležati na popuno ravnom krevetu, nikako ne stavljati jastuk pod glavu. I glavobolje nema.
    ali kako onda sa bebom kad je rooming-in u pitanju???

Freja avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Paničar, bježim od bilo kakve krvi i otvorenih rana, ali carski pod spinalnom na SD-u, iako sam se jako bojala, prošao je odlično. Čudan je osjećaj, čuješ sve što se događa, ali čuješ i bebu, možeš ju odmah poljubiti, pitati koliko je teška i duga, popričati s pedijatrom dok tebe šivaju Ne bih to nikad zamijenila za opću, unatoč strahu (naravno, kad postoji mogućnost odabira). Žene s općom danima su se mučile s kašljem, a vjeruj mi, kašljati s prerezanim trbuhom nije baš zabavno (nije se lako ni smijati, ali to barem čovjek može kontrolirati). Bez glavobolja i bolova u leđima, iako sam i inače tome sklona.

Drugi puta sam imala carski pod epiduralnom, ali mislim da to ne rade rutinski, kod mene je slučajno tako ispalo. To je zapravo bolje, jer je sve isto, osim što nema obaveznog ležanja od 24 sata nego se smiješ ustati čim to tebi odgovara.

Anesteziolozi su oba puta bili vrhunski. Prvi puta mi je anesteziologica skoro sve vrijeme mazila ruku i ohrabrivala me, govorila mi što se događa, da sve ide po planu itd. Uglavnom, kad je već morao oba puta carski, mislim da nije moglo ispasti bolje nego što je. (Bolje bi bilo samo da ih nije trebalo, no nisam bila te sreće.)

riba26 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

tina i Freja, puuuuno hvala! bas me to ohrabrilo (pogotovo jer se i ja bojim krvi i rane kao Freja), a i zaboravila sam na ono kasljanje nakon carskog.. to nikako nije bilo lijepo.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

E to ne znam...ja sam bebu dobila treći dan. Nije još bilo rooming-ina...
    Mislim da sam nakon 24 sata već bila potpuno spremna za bebu. Prije toga ne!

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

riba, imas zvono kraj kreveta pa zvoni sestrama da ti pomoglu i ne daj se smesti.

Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Dijete ni ne dobiješ dok ne možeš/ne smiješ ustati, tj. dok si na intenzivnoj. Nakon carskog rooming-in počinje dolaskom na odjel babinjača, obično kad grupa rodilja predviđena za otpust taj dan napusti sobe i isprazni krevete, znači cca oko 14h. Ili ranije, ako ima praznih kreveta. Bar sam ja tako to polovila.
    Znači, rodiš - ležiš do sljedećeg dana - ideš u sobu i dobiješ bebu (tad možeš zvoniti sestrama za pomoć oko bebe).

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

neki dan je na rodinom fejsu bio ovaj video o carskom http://www.youtube.com/watch?v=m5RIc...layer_embedded

ako niste gledale, pogledajte
    stvarno je krasan

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

frendica je rodila prije tjedan dana na SD carskim pod spinalnom i jako je zadovoljna. na njenu zamolbu odveli su ju na babinjace odmah nakon carskog i doveli joj bebu na skin-to-skin. cak je i muz bio prisutan tih prvih sat vremena (cimerice su pristale da udje u sobu).

nakon toga je beba lezala pokraj nje u kreveticu i kad je trebalo dojiti, zvonila je sestrama i dosle su joj pomoci namjestiti bebu. samo prvu noc su joj odnijeli bebu na nekoliko sati, inace su bili stalno zajedno. nije bilo glavobolje. sve skupa joj je bilo lijepo iskustvo i jako je bila zadovoljna rooming in-om.

Osoblje foruma Danci_Krmed avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

wow felix lijepo je ovo čitati!

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

i mene zanima gdje si to pisala.

mene je na drugom porodu zadesio hitni carski rez i nisam nikakvog pojma imala niti sam se uopće pripremala, totalno neznanje o bilo čemu. znala sam samo da postoje te dvije anestezije i kakve su, ali nisam znala kako izgleda taj postupak po spinalnom, koliko traje, jel osjećaš nešto, kakva je tvoja svijest za to vrijeme jel si miran ili ti srce luđački kuca u strahu, što ako to traje sat vremena, a meni minut bude trajao ko dan. i onda sam se dvoumila između te dvije anestezije onako sva u šoku i strahu. anesteziologica mi je objasnila i jednu i drugu i prvo sam se odlučila na spinalnu no onda me strah sve više i više počeo preplavljivati pa sam pomislila ma ježi ga nek me uspavaju ne mogu ja to sve tako iznenada pod tim reflektorima, bolje mi je da zaspem i da se probudim kad sve bude gotovo. onaj trenutak totalne bespomoćnosti kada se prepuštaš drugima u ruke. onda sam pomislila, a što ako se ne probudim, ali mi je odjednom bilo svejedno i iduće sekunde se više ničeg ne sjećam.
    ako jednog dana ponovno budem rađala i ako bude carski, mislim da ću tada odabrati spinalnu jer ja se moram prvo pripremiti na sve što slijedi, moram znati što me čeka i onda je sve ok.

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

izabrala sam spinalnu
    bolja je za dijete
    tako mi je potvrdila i anestez.
    i još na glas komentirala "konačno netko pametan" (zbog biranja spinalne)
    malo sam je gledala onak...i čudila se tom komentaru..
    mislila sam da u današnje vrijeme većina bira spinalnu jer je bolja za bebušku
    ...
    nisam umrla na stolu, nit me je bilo trta rezanja, iako sam osjetila ljuljanje tijela..a prije rezanja sam još osjećala i nekakve trnce u nogama pa sam to i rekla na što su mi rekli da probam dignut noge - nisam mogla, pa su krenuli operirat..
    ...literarno sam "umrla" poslije poroda...al to ej već druga priča..

spinalna

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Riba 26, nemoj misliti da ti promatraš što ti rade. Dobiješ paravan u ravnini prsa i gledaš u zelenu tkaninu. Ja nisam osjetila ništa. Tek na kraju osjetih kao da mi netko lagano povlači želudac prema dolje (ali nije neugodan osjećaj) i već se u slijedećem trenutku začuo plač. Vidjela sam malu ljubičastu guzu, leđa i crnu glavicu na kolicima. Za par minuta donijeli su mi ga pokazati omotanog u pelenu. Derao se na sav glas i gledao pravo u mene. Oči u oči - on i ja! Pomislila sam tada kako su sve prave ljubavi na prvi pogled...
    U prvom carskom svoje blizance nisam uopće vidjela više od dva dana i to mi je bila srahota...

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Meni je receno da moram na carski ovaj put iz vise razloga... gin. mi je rekao da mogu pod opcom ili na spinalnu (preporucuje mi spinalnu) - citam razlicita iskustva na forumu ali nikako da se odlucim sta bi. Iako dosta kazu da je spinalna bolja opcija, strasi me to da imam bolove na to mjesto u ledjima kao posljedica, glavobolje nakon nisu bas uzbudljive, lezanje 24 sata nakon (kako sa bebom onda??), a najvise se psihicki ne mogu pomiriti s tim da cu biti budna i 'znati' da me rezu i da sam 'otvorena' a da sam totalno pri svijesti.... brrrrr, uzas! Sta bi vi preporucili - pod opcom ili pod spinalnom?
    u splitu nema ležanja 24 sata jer koristi neke posebne igle, tako mi je objasnio anesteziolog prije operacije.
    debelo preporučam spinalnu (to je bila moja opcija a isto do zadnje nisam znala šta bi i nisam se sekunde pokajala) - oporavak je kudikamo brži, ubod u kičmu je peace of cake (čak i meni, koju je bodao 4x dok nije uboo na pravo mjesto jer sam nosila 2 ogromne curice i nisam uspjela odmah skupiti leđa ko mačka zbog droba).
    što se tiče straha da ćeš biti budna, vjeruj mi, oni jaaaako brzo izvade bebicu, čuješ prvi plač, daju ti je da je cmokneš i kad je vidiš i poljubiš, poslije si u sedmom nebu, ja nisam niti osjetila niti se sjećam šivanja, nakon što sam ih cmoknila moje misli su bile samo uz njih.

u splitu nakon spinalne ideš samo 5-7 sati u šok sobu, tamo ti donesu bebe (moje su bile na meni i dojile - tj. jedna dojila jedna spavala preko sise lol) skoro sat vremena, a bile bi i duže da se nisu obe pokakile po meni lol
    a dok sam ja uživala sa mojim curama na prsima dogurali su curu koja je bila na cr općom nakon mene u krevet do, ona je samo jaukala booooooooooli meeeeeeeee ubijteeeee me (?) i nije mogla niti pogledat malog kad su joj ga donijeli.
    a ja ko cvrčak sa osmjehom oko ušiju i bebama na sebi do nje.
    oporavak je bio brži nama sa spinalnom nego njima sa općom.

tako da ja preporučam spinalnu.
    od cijele spinalne meni je najneugodnije bilo stavljanje katetera, fuj.

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

i da, nikakvih glavobolja ni boli u leđima nisam imala.
    ali, sestre na odjelu carica u splitskoj bolnici su takve da ti ogade svu divotu poroda.
    i onoga tko je stavio rooming in nakon carskog sa blizancima bi streljala, pogotovo kad si sa sestrama koje neće niti da ti dodaju bebu a ti si prikovan na infuzije i kateter 3 dana. bebe plaču a ti ih ne možeš ni dotaknit..
    al to je druga priča, sam porod mi je bio savršen.
    a poljubac u obrašćiće nikad neću zaboravit ahhhhhhhhhh

i da, nije zanemarivo - svi apgari beba sa spinalnom su bili 10 a općom 7 kad sam bila u rodilištu

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj Pinky prvotno napisa Vidi poruku
    i da, nikakvih glavobolja ni boli u leđima nisam imala.
    ali, sestre na odjelu carica u splitskoj bolnici su takve da ti ogade svu divotu poroda.
    i onoga tko je stavio rooming in nakon carskog sa blizancima bi streljala, pogotovo kad si sa sestrama koje neće niti da ti dodaju bebu a ti si prikovan na infuzije i kateter 3 dana. bebe plaču a ti ih ne možeš ni dotaknit..
    al to je druga priča, sam porod mi je bio savršen.
    a poljubac u obrašćiće nikad neću zaboravit ahhhhhhhhhh

i da, nije zanemarivo - svi apgari beba sa spinalnom su bili 10 a općom 7 kad sam bila u rodilištu

potpisujem i prethodni i ovaj post od moje pinky samo šta je bebaX1 , a o sestrama na odjelu carica neeeeeeeeeeeeeeeeee želim govoriti, M. će mi godinu dana skoro, ja se od njih nisam još oporavila
    Posljednje uređivanje od Blekonja : 27.11.2011. at 23:05

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Ja sam isto imala prvo cr pod opcom (neplanirano, trebala je biti spinalna) a drugi cr pod spinalnom.
    Definitivno preporucam spinalnu, bolje je za bebu a i vidis je odmah. Kao sto su pisale i druge, onaj prvi dio dok ne izvade bebu traje kratko a nakon sto vidis bebu i das joj pusu i znas da je s njom sve ok ostatak operacije prodje kao tren. S time da sam imala "prijenos uzivo" operacije jer su bila neka dva stazista pa je doktor cijelo vrijeme govorio nesto u stilu "sad rezem ovo, sad otvaram ono, pazim ovo, micem ono..."

Zdravstveno mi je oporavak od cr pod opcom prosao jednako kao i pod spinalnom, tu nisam imala nikakvih problema. Jedino me na prvom cr ubijalo kasljanje zbog pregrijanog suhog zraka i to sto mi nisu dali piti vode satima, na drugom cr (SD, spinalna) sam pazila da pijem jako puno vode a i zrak je bio puno bolji (nisu toliko grijali) pa nisam morala kasljati.

Takodjer, na SD-u sam dosla odmah u onu posebnu sobu na babinjacama i bebu su mi donijeli ni dva sata nakon poroda, i nije mi bilo pretesko, sestre su bile ljubazne i bez problema dodavale bebe, pomagale i sl, te odnijele kad vise nismo mogle (ja sam trazila sve tri noci da odnesu bebu jer sam navecer bila preumorna, neke su imale bebu uz sebe od drugog dana i po noci).

TOMISLAVA avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Evo ja sam friska sa carskog sa spinalnom i ja sam morala strogo mirovati 24 sata nakon. Cak su me na odjel vozili u krevetu. Bebe su bile 10/10. Nije me toliko bolio rez, vec kontrakcije maternice dok se vraca u prvobitni polozaj. Ali ja sam imala drugih problema, strasna glavobolja tri dana nakon, bolovi u ledjima, kad sam se prvi put digla nisam mogla disat mislila sam da cu se ugusit, dobila temperaturu, proljev, nisam mogla nista jest od mucnine i kao secer na kraju dobila svrab koji je jos uvjek prisutan. Infuzije sam primila litru dok sam bila na intenzivnoj a kateter nisam imala. Bebe sam vidila tek treci dan navecer i to mi je bilo prestrasno.

Osoblje foruma Danci_Krmed avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

tomislava :hug: kako ste sada? ste svi doma?

svrbež će trajati, to je od anestezije.

riba26 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Citiraj sillyme prvotno napisa Vidi poruku
    Ja sam isto imala prvo cr pod opcom (neplanirano, trebala je biti spinalna) a drugi cr pod spinalnom.
    Definitivno preporucam spinalnu, bolje je za bebu a i vidis je odmah. Kao sto su pisale i druge, onaj prvi dio dok ne izvade bebu traje kratko a nakon sto vidis bebu i das joj pusu i znas da je s njom sve ok ostatak operacije prodje kao tren. S time da sam imala "prijenos uzivo" operacije jer su bila neka dva stazista pa je doktor cijelo vrijeme govorio nesto u stilu "sad rezem ovo, sad otvaram ono, pazim ovo, micem ono..."

Zdravstveno mi je oporavak od cr pod opcom prosao jednako kao i pod spinalnom, tu nisam imala nikakvih problema. Jedino me na prvom cr ubijalo kasljanje zbog pregrijanog suhog zraka i to sto mi nisu dali piti vode satima, na drugom cr (SD, spinalna) sam pazila da pijem jako puno vode a i zrak je bio puno bolji (nisu toliko grijali) pa nisam morala kasljati.

Takodjer, na SD-u sam dosla odmah u onu posebnu sobu na babinjacama i bebu su mi donijeli ni dva sata nakon poroda, i nije mi bilo pretesko, sestre su bile ljubazne i bez problema dodavale bebe, pomagale i sl, te odnijele kad vise nismo mogle (ja sam trazila sve tri noci da odnesu bebu jer sam navecer bila preumorna, neke su imale bebu uz sebe od drugog dana i po noci).
    kako sa bebom kad moras lezati 24 sata??? to ne razumijem... mi ovdje imamo rooming-in pa nije mi jasno kako cu sa bebac??!!

mene je ubilo sinoc to sto sam gledala kako daju spinalnu i kako obavljaju carski na youtube... ne preporucujem to ikome

riba26 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Citiraj TOMISLAVA prvotno napisa Vidi poruku
    Evo ja sam friska sa carskog sa spinalnom i ja sam morala strogo mirovati 24 sata nakon. Cak su me na odjel vozili u krevetu. Bebe su bile 10/10. Nije me toliko bolio rez, vec kontrakcije maternice dok se vraca u prvobitni polozaj. Ali ja sam imala drugih problema, strasna glavobolja tri dana nakon, bolovi u ledjima, kad sam se prvi put digla nisam mogla disat mislila sam da cu se ugusit, dobila temperaturu, proljev, nisam mogla nista jest od mucnine i kao secer na kraju dobila svrab koji je jos uvjek prisutan. Infuzije sam primila litru dok sam bila na intenzivnoj a kateter nisam imala. Bebe sam vidila tek treci dan navecer i to mi je bilo prestrasno.
    Joj, Tomislava Takve price mene guraju na opcu.... ufff... nadam se da si bolje!!!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •