Kruh bez kvasca

Thread: Kruh bez kvasca

  1. oka's Avatar

    oka said:

    Default Kruh bez kvasca

    Tražim neki fini recept!
    Probala sam sa sodom u pekaču, ali ne sipada nikako. ALi fora je da niti mlijeko ne smijemo koristiti,
    postoji li uopće mogučnost izrade takvog kruha?
     
  2. oka's Avatar

    oka said:

    Default

    Pretpostavljam da nije lako pitanje, ako bar netko zna gdje bih mogla pronaći odgovor bila bih zahvalna.
    Last edited by oka; 11.11.2011 at 14:21.
     
  3. Peterlin's Avatar

    Peterlin said:

    Default

    Imaš ovaj, vrlo je jednostavan, pod uvjetom da dolazi u obzir pivo (ono isto ima udio kvasca, pa ne znam da li to smiješ koristiti). Pekla sam to, dobro ispada:

    http://gastrouzitak.blog.hr/2008/07/...a-svijetu.html
     
  4. gita75 said:

    Default

    Last edited by gita75; 11.11.2011 at 14:31.
     
  5. oka's Avatar

    oka said:

    Default

    Ma niti pivski niti pekarski, uh. A možda bar kakve pogačice ili sl?
     
  6. oka's Avatar

    oka said:

    Default

    Hvala Gita!
    Znači riječ beskvasni je prava riječ za takav kruh, sad sam pod tim nazivom i još nešto pronašla.
    Baš me zanima, još da neke stvari ukomponiram u pekač i nitko sretniji od mene.
    Last edited by oka; 11.11.2011 at 14:38.
     
  7. eris's Avatar

    eris said:

    Default

    Oka, probaj ovako: u određenu količinu brašna(npr. 1kg) staviti kašičicu soli, kašičicu sode bikarbone i umijesiti srednje tvrdo tijesto jogurtom, u koga ste nasuli malo vode(npr. 2dcl jogurta i 2-dcl vode). Tijesto dobro umijesiti rukom, ili čim već. Samo ga preklopiti, ne treba ga dodatno izrađivati, ostaviti pola sata da odstoji, opet ga preklopiti, formirati loptu, staviti u pobrašnjen(ne treba mastiti) okrugli pleh, spljoštiti rukom, na jedno 3 cm debljine i staviti u zagrijanu pećnicu. Smanjiti nakon 5 minuta na oko 180 i peći nekih pola sata. Izvaditi iz pleha, da se ne povrati, umotati u pamučnu salvetu, i ostaviti bar 10 minuta da hladne. Vruće je fenomalno, brzo se spravlja i vrlo je sito.
    Ovako moja svekrva pravi, i ja počesto(od nje naučila) Mi to zovemo pogačom. Fora je u pečenju, tijesto se ne smije gnjaviti, znači ne bude fino glatko kada ga stavljaš peći, nego nekako, krndžavo, neravne površine odozgo, nema ulja na plegu, i mora iz pleha odmah u krpu. I to je to.
     
  8. BP's Avatar

    BP said:

    Default

    meni su odlicne one pogacice bez kvasca, recept je tu sa rode, u koje ne ide kvasac ni mllijeko, sa puno sjemenki

    http://forum.roda.hr/threads/16133-P...z-kvasca/page2
     
  9. Davor's Avatar

    Davor said:

    Default

    Pratim vas.
    Oka, smijete li kefir?
     
  10. Peterlin's Avatar

    Peterlin said:

    Default

    Da li ona rečenica da ne smijete mlijeko znači da ne smijete samo nefermentirano mlijeko ili ne smijete nikakve mliječne proizvode? Naime, ovo drugo znatno ograničava mogućnosti.
     
  11. sss said:

    Default

    Ako ipak smijete jogurt, evo recept sličan onom što spominje Eris
    http://www.coolinarika.com/recept/najdivnija-pogaca/
    Jaaako jednostavno, radila sam i male pogačice, kao peciva. Ne treba ništa čekati, umijesiš, ispečeš i gotovo.
     
  12. oka's Avatar

    oka said:

    Default

    Evo me, da, izbacujemo sve mliječne proizvode na 4 mjeseca znači kefir nam otpada, pekarski kvas, pivski kvasac...i znam da smo ograničeni, ali ne pada nam teško.

    Ali ipak potrebna mi je nekakva alternativa pa ću morati nešto smisliti. Danas sam se opskrbila sa različitim vrstama brašna tako da imam sa čime raditi.
    Ovaj beskvasni kruh sa Rodinog portala je dobar jer je vrlo jednostavan i brzo gotov. To smo danas probali.
    Sutra ćemo ove pogačice od BP, ali sa vodom, a preko sutra planiram probati ovaj ovdje za kojeg treba puno strpljenja http://www.coolinarika.com/recept/be...i-jecmeni-hleb
    Ali i dalje nastavljam potragu za dobrim receptima
     
  13. oka's Avatar

    oka said:

    Default

    Greška, izbacujemo na tri mjeseca
     
  14. Peterlin's Avatar

    Peterlin said:

    Default

    Bez brašna i mlijeka - evo recept za kruh (ali taj nisam isprobala):

    http://www.coolinarika.com/recept/765357/
     
  15. oka's Avatar

    oka said:

    Default

    Samo da primjetim, Peterlin otišla si ti i korak dalje, sad smo već na kruhu bez brašna
     
  16. Peterlin's Avatar

    Peterlin said:

    Default

    E, to se zove napredak!

    Taj bez brašna bio bi za mene (da se ne debljam)... Moja djeca bi ga u svojim vrtićkim danima nazvala "kruh bez ničega".
     
  17. jelena.O's Avatar

    jelena.O said:

    Default

    e taj bi bio za mene!!!!!!!!!!!!
     
  18. eris's Avatar

    eris said:

    Default

    Umjesto kiselog mlijeka možeš koristiti mineralnu vodu.