prskalice..... jel to ona plastika sto rotira gore i dolje i prska vodu?
zasto bi se to moralo mijenjati? zbog kamenca? pa od kud kamenac ako imamo sol?![]()
prskalice..... jel to ona plastika sto rotira gore i dolje i prska vodu?
zasto bi se to moralo mijenjati? zbog kamenca? pa od kud kamenac ako imamo sol?![]()
Bio majstor (200kn bez računa....)
Nije ništa popravljao. Malo je proroštao (nije bio dobro zatvoren spremnik za sol; donji filter koji smo vadili prije dva-tri dana zbog čišćenja isto tako nije bio dobro namješten), malo promiješao sol u spremniku, prskalice rade, stroj normalno grije ....
Uglavnom, večeras je oprala normalno ...
Je li razlog to što spremnici nisu bili dobro zatvoreni (mi smo ih otvarali jer nije dobro prala....) ili neki drugi ne znam ...
Uglavnom, kaže majstor, jedino što još može biti da su neke bočne komore začepljene. Popravak u servisu, cijena cca 1000kn....
Ujedno, kaže da je vijek trajanja perilica oko 8 godina .... Što vi mislite o tome?
Plastični dijelovi stvarno prežive otprilike toliko dugo, a raspoređeni su tako da se odjednom suočiš sa cijelom serijom kvarova i nakon što potrošiš proizvoljnu količinu novaca na servise - kupiš novu i bolju suđericu. Dakle, ako te je dobro služila 8 godina ili duže, kupi novu čim se prvi put pokvari. Modernu bijelu tehniku ima smisla popravljati jednako kao što je smisleno krpati puknute balone na gljivi za čarape.
moja je iz 1998. elektrolux, neka koja je i tad bila na snizenju jer je stigao novi model. bila na popravku jednom jer nam je pala gornja kosara. naime otisli su svi oni kotacici i culo se samo jednom buuuuuum. u servisu smo promjenili kosaru mislim cca 200 kn. tako da ne znam da li se ta info odnosi na novije modele. i da moja perilica je mehanicka, dakle ima jedan krug i dva gumba. digitalni displej mi je jos uvijek u kuci nepoznat.
Te bocne komore koje vrijeska spominje sam ja prije toga nazvala labirintom - jerbo nisma znala da se zovu bocne komore. To su plasticni dijelovi, tesko dostupni, u kojima se nakupi nekakva sporkica i onda se sudje ne pere dobro. Sredstva za ciscenje masine tu ne pomazu. Pomaze jedino skidanje i pranje rucno ili vec nekako. Ili zamjena. Znaci, ciscenje ili zamjena toga (kladim se da je cijena tog dijela zapravo mizerna) se isplati samo u vlastitoj reziji.
Sto se tice trajanja bijele tehnike, hm, vijek trajanja elektronickih elemenata je u principu 5 godina u prosjeku. Mehanicki od dobrih materijala mogu trajati vjecno. Stvar je u tome da u perilici nema bas nesto puno digitalnih dijelova, posebno u onoj staroj 8 godina. Hocu reci, mogla bi trajati jos koju godinu, ali kao sto Davro kaze treba dobro procijeniti isplati li se popravljati ili ne. Ako ti popravljaju drugi - uglavnom je odgovor ne.
i moja je mehanička - 2 gumba i kotačić za biranje 4 programa ...
gledala sam cijene novih - prosjek je 5000kn ... Moram priznati da sam mislila da su jeftiije ... ili su baš u Tehnomaxu izložene samo takve ...
vidjet ću što će se događati sljedećih dana ....
Savjetovao mi je da nakon što ispadne tableta, otvorim vrata, provjerim je li upala na dno perilice ili negdje u rupu kod vrata te da ulijem 2dcl bijelog octa.... Čaše su bile prekrasne!
To s tabletom ti je nešto sigurnije ako ju pukneš na pola prije umetanja u dozator.
Provjeri prije kupnje situaciju u Metrou i još ponegdje, jer 5000 nije baš sasvim normalna cijena za prosječnu suđericu.
Vrijeska, mi smo svoju kupili u Konikomu negdje u 11 mj. Končar bila je 3 500 kn, ima 7 programa, i ja sam za sada zadovoljna. To im je kao neki novi model bio došao. Naša je potpuno integrirana, ali ne smeta, jer kad odaberem program, odmah me obavijesti koliko će pranje trajati, a nakon što završi s pranjem, obavijesti zvučnim signalom 5 puta da je gotova, i ako nisi skužio, nakon par minuta opet svira. Cijena je stvarno ok s obzirom koliko se kreću cijene perilica.
perilica dobro pere ...
očito nismo dobro zatvorili filter i spremnik za sol ... no, opet, otvarali smo ih jer nije dobro prala, a filter nije bio prljav ...
a tko će ga znati ....
glavno da pere ...
hvala na pomoći!
Molim pomoć. Prvi put sam u perilicu stavila sol prije nekih mjesec i pol dana, i onaj indikator za sol je pokazivao da je ima, međutim vrlo brzo je to prestao pokazivati, i ja danas hoću ponovo nasuti sol, kad otvorim onaj poklopac a unutra puno soli i vode??? Filter je čist, ne kužim u čemu je fora, jesam krivo zatvorila, a opet gledam, ne bih rekla, što sad? Inače perilica pere ok, ne presjajno, ali ono, opere. Zanima me jel smijem uključiti perilicu sa otvorenim tim čepom da vidim što će biti, ne znam što da radim a očito nešto trebam? Pomagajte!!!
Meni indikator svjetli samo kad nema soli!perilica elektrolux
mogla sam i prije pitati, ali kako će moja nova zanussi perilica suđa još malo pričekati montažu....može info kako ste zadovoljni sa zanussi perilicama.........ili kojim drugim aparatima
jesam fulala ili je firma OK?
Imam i ja jedno pitanje!Koliko perilica mora biti udaljena od izvora toplote?Moja bi bila udaljena svega nekoliko cm.Postoji li neka izolacija koja bi se mogla staviti između šporeta na loženje i mašine?
Ajde majstori,meni je hitno!Imate li kakvu pametu ideju?
za te pare bi stvarno trebala kupiti cuda
pogle malo cijene da imas osjecaj http://www.beslist.nl/products/huish...atwasmachines/
pogledaj po hr za online kupovinu. to je kod nas puno povoljnije i znam da je sestra u hr tako kupovala usisavac.
http://www.jeftinije.hr/kucanski-apa...erilice-posuda
http://www.usporedi.hr/katalog/bijela-tehnika
ima toga hrpa, samo prekopaj
I ja sam postala vlasnicom perilice, upravo ju montiraju.
Ovakva je: http://www.konikom.hr/p3358/perilica...duct_info.html
Čitam uputstva i nije baš bog zna kako objašnjen dio o pranju polovice kapaciteta; piše za pranje samo gornje ili donje košare pritisnite gumb 1/2. A kak mašina kuži koju polovicu treba prati?![]()
Koristite li antibakterijsko ispiranje?
Elinor, vidim da si i ti kasno dobila ovu blagotvornu mašinuJa je čekam cijeli svoj život i tek sam je dobila prije tjedan dana-i to mi sveki kupila
I ne da sam se preporodila, nego po cijele dane samo pjevušim od sreće!
Marka je Candy i od ove moje ima i boljih i lošijih, ali najbitnije je da služi svrsi![]()
I ja čekam preporod!Stigla je kasno ali bolje ikad nego nikad.
Evo pere po prvi puta,..jedva čekam da vidim ishod.![]()
kak vam se čini ova suđerica kaj je sad u konzumu na akciji
beko DFN 1403
kapacitet 12 kompleta, 4 programa pranja
3 temp.pranja 50C/60C/70C
elektronski indikator soli
nivo buke 49dBA
energetska klasa A
1799,99kn
mislim, to je za mene sve špansko selo, al cijena mi se čini ok a i daju na 6 rata pa mi je to jedinstvena prilika da ju ugrabim jer nemogu više biti bez perilice....
Ima minimum komandi i pere na 70°C. Prije kupovine dobro provjeri dimenzije - za svaki slučaj.
Imaj u vidu da se gornji poklopac može jednostavno ukloniti i onda ti cijela stane pod kuhinjski pult (pod uvjetom da ostale dimenzije pašu).
ja imam Beko 5610 suđericu, doduše moja ima 6 programa , ali ja najčešće perem na 2 od njih, jedan na 40 stupnjeva i drugi na 60 stupnjeva ( taj najčešće ).Meni je osobno savršena,stara 4.5 godine,niti jedan kvar ni primjedba do sada.Moja najdraža prijateljica u kući![]()
Davore - to je ok da pere na 70C il?
dimenzije nisu bitne trenutno jer imam mjesta
frodo - ja se iskreno nadam da će i meni moja postati best friend....
inače kaj god sam imala marke Beko, bilo je ok,al za suđerice sam totalni tudum....
I mi imamo Beko suđericu (ne bih ti znala napamet sve generalije), al' ima različite programe pranja, na različitim temperaturama, uglavnom, došla sam ju jako pohvaliti...![]()
Da, 70°C je super i super je što ima minimum komandi.
OK, sad kutak za štrebere. Zašto mislim da je super da pere na 70, iako se energetski razred A postiže isključivo na nižoj temperaturi? Kod ocjene energetskog razreda promatra se samo koliko je energije potrošeno u ciklusu, a ne koliko je uspješno oprano. Ovo je malo u kontradikciji s upotrebom zdravog mozga, jer je vlasniku suđerice puno važnije koliko dobro pere, a to se uspješnije postiže na višim temperaturama. Osobito kad koristiš ekološka sredstva za pranje. Na eko tabletama iz DM-a baš piše da se koriste na toplijim programima - toliko o razredu A.
Sredstvo za pranje predstavlja daleko najveći trošak kod pranja. Dakle, pranje na nižim temperaturama radi kojeg treba prati opet je najskuplje pranje. I ekološki najlošije.
I mi smo nedavno kupili Beko suđericu nakon što je 7 god. stara Candy otkazala poslušnost.
Naša je nešto drugačija nego ta u Konzuma, ima display, 8 programa (od kojih ja koristim uglavnom 2), prikaz trajanja programa, odgodu pranja koju ja ne koristim i još neke điđe koje nisu nešto neophodne.
Uglavnom, u ovih 2 tj. što se družimo sam prilično zadovoljna, a i 5 god. garancije nije za baciti.
Sad, ne znam kolika je garancija u Konzuma jer mi smo svoju kupili u Elipsa, ali mi se čini da je dobro provjeriti i taj detalj.
e,da Bodulica, tu si skroz u pravu .... i to nije za bacit
evo me opet....
kupili suđericu, sve divno krasno...osim.....
dogodilo mi se,evo sad već drugi put da mi suđerica opere, sve ok, i nakon nekog vremena, dole gdje je filter i "špricalica" se digne voda..... čista....
kad završi pranje i vadim suđe van ,nema ništa, to se pojavi (vrati?) kasnije....
filteri su čisti, cijev (koliko vidim) nije prefrknuta.... sad, jedino, možda je negdje iza, na dijelu gdje nevidim prefrknula,al zar se nebi onda voda stalno vraćala?..... i curila van?
jel se to kome događalo?
Davore
pa to da se nakon pranja vrati voda u dno suđerice? kad je ona u fazi mirovanja.... zakaj?
To moze znaciti da ti voda ne otice u cijev u zidu, pogotovo ako se vraca nakon nekog vremena.
šta ja,kao ja, mogu napraviti? savjet? ili bolje ništa?
da zovnem majstora,ipak, da nebi bilo tuširanja kuhinje![]()
Kad se nama to dogodilo, odštopavali smo cijev. Postoji čelična sajla koju gurnes u cijev i proroštaš.
Jel ti i sudoper ide na taj odvod?
Ako da, napuni vode pun sudoper i digni čep, pa ćeš lakše procijeniti jel tu problem. Ako otiče sporo, vraća mjehuriće i ne radi onaj srk zvuk, oda trebas odstopavanje. Možeš probati odčepiti kemijskim odčepljivačima cijevi, tipa Mr.Muscolo, al nama je jedino sajla radila.
I smrdi, grozno smrdi to sto izvuces iz cijevi.
Postoji velika vjerojatnost da ti je odvod zajednički s odvodom sudopera i to bi objasnilo povrat vode. Usobito ako se nalazi u kupaonici pa se zaštopao s kosom.
Uglavnom je prilično nevjerojatno da se odljev zaštopa ako je samo suđerica na njemu.
Eh sad, postoji nekoliko mogućnosti izvedbe i ako je slučajno spoj odvoda suđerice prije sifona, onda prvo očisti sifon. Nije za ekipu sa slabim želucom. Prije nego tome pristupiš nastoj podmjestiti lavor ispod.
Ako je zaštopano iza sifona onda igra sajla ili nešto slično.
Nastoj to dobro očistiti, jer svaki otpor služi daljem gomilanju materijala i sigurnom začepljenju.
Kako ste zadovoljni s candy perilicama?
Mi ju imamo već 5g, uzeli tada najbolju njihovu....
Pere super, ali sude nikad nije potpuno suho, uvijek moram malo obrisat krpom ili ostavit jedno vrijeme u masini (pogotovo ako koristim nizu temp - tađa je sude skroz mokro)....
marta i Davor hvala vam na odgovorima!!!
krećemo u "istragu"![]()
candy i sory u moju kuću više ne ulaze. Ni candy nakovanj ni sory ericsson.
Što se tiče mokrog suđa stvar ti je više u razlici među generacijama strojeva nego u firmi. Svi noviji strojevi imaju intenzivno grijanje suđa na kraju programa tako da se voda većinom ispari. Vjerojatno čak i novi candy to ima (ako je nekim čudom ispravan). Ukratko, svaka nova suđerica će ti bolje osušiti, ali prije kupovine prvo pričekaj da ti stara crkne - nije ekološki kupovati novu dok stara radi.
Sto znaci novija? Prijateljica ima neku elektrolux, 8g staru, sude joj je suho skrooz...
Pa to ti je tako. Prvo nekakvu inovaciju primijene na najrazvikanijim strojevima, zatim na onim manje razvikanim i na kraju na lošim. Moja 6 godina stara Quadro to ima.
da li u pretincu za sol treba biti voda? u mojoj staroj je uvijek bilo vode, sad smo uzeli novu i skroz je suho u pretincu![]()
Vidi u uputi od suđerice. Do sada nisam vidio takvu, ali me ne bi posebno zaprepastilo da sad nagrnu upravo takve.
Ako se ne buni indikator manjka soli onda je sve OK.
tražila sam u uputama, nigdje ne piše da treba ili ne treba biti voda, samo ono da se prvi put treba napuniti, pa nadopuniti kad indikator svijetli itd. indikator ne svijetli, mašina pere odlično, ali mi je ipak malo sumnjivo tako 'na suho'. iako prije prvog pranja ni nije moglo unutra biti vode, zar ne? ali sad nakon par pranja, nemam pojma
Da li ste prvi put prije sipanja soli ulili u onaj spremnik litru vode ili ste samo usuli sol "na suho"?
Nisam uspjela taj podatak iščitati iz tvog posta, a ako jesi to napravila onda stvarno ne znam u čemu je problem
U uputstvima moje suđerice piše da se najprije u onaj spremnik ulije litra vode, a tek onda se doda soli koliko stane do vrha. Pri tome nema veze ako se nešto vode izlije vani.
evo i nas u klub, ponosni vlasnici Beko suđerice od 45 cm.
1,5 kg soli iz Lidla sam stavila prvi put kao i litru vode, jer tako piše. mislim da poslije ne treba dodavati vodu, da je to samo za prvi put.
isprobala sam već somat tablete, finish i sada najobičniji prašak iz DM ali sve mi se čini da mi se čaše ne peru dobro zbog sjajila. na njima mi ostaje onakav bijeli "curak" od vode,![]()
osim kaj sam smanjila sjajilo, imate li kakvu drugu ideju? mada meni u uputama piše da u tu kućicu ide sredstvo za ispiranje, ja sam stavila sjajilo...to je to, jel tak? sjajilo=sredstvo za ispiranje?![]()