pored davora zivog?
Otkud znam, možda ste suđericu potrpali na auto, pritegli onim elastičnim trakama i otpremili u Dubrovnikivarica prvotno napisa
![]()
Koliko se sjećam, ni dubrovačka voda nije posebno tvrda.
Meni se to desilo samo u nedostatku soli.ivarica prvotno napisa
Sol obavezno utrpaj u onu rupu na dnu. Ako kupiš tablete 2 u 1, 3 u 1...po meni ne treba posebno sjajilo jo stavljati.pužić prvotno napisa
Krivo. Sjajilo i sol se ne daju zamijeniti nikakvim tabletama. Radi se o marketingu...
dakle sjajilo+sol+tableta (ili gel)?koli proizvođač-ajde za početak bi sa počastila naj...
Što to Davore govoriš?!
Pa ja evo već skoro godinu dana perem samo s DM-ovim tabletama 3u1, bez imalo sjajila i soli u mašini. I u otprilike 75% pranja stavim samo pola tablete. Perem na najdužem programu, na temperaturi od 70°C
I suđe je dobro oprano.
Mutno i flekavo mi ostane jedino kad stavim cijelu tabletu, a ona se ne otopi.
E, a da staviš kap sjajila, blesičilo bi se k'o s reklame :D
Frka je da na svim novim strojevima postoji "eko" program, a na njemu se tablete teško otapaju. Usporedbom cijene struje, vode, tablete i ponovnog pranja, eko program je najskuplji od svih.
i šta sad-treba uz tablete sol i sjajilo ili ne? :? dovoljno sam i sama zbunjena i još trudna, a sad i vi zbunjujete![]()
E to s eko programom sam skužila, nema šanse da se tableta otopi (pogotovo ako je cijela; ot. Davore, dobar ti je onaj savjet o prepolavljanju!)
a netko je na jednom topicu napisao da je sjajilo vrlo slično po sastavu deterdžentu za suđe. Pa nekako mislim, ako se to skroz ne ispere u mašini, radije malo manje sjajno (mada sam ja i ovako skroz zadovoljna), nego bleščeče i potencijalno otrovno.
pužić, mislim da ćeš nakraju morati sama eksperimentirati dok ne budeš zadovoljna.![]()
Sol služi omekšavanju vode tako što obnavlja ionski izmjenjivač koji uklanja kamenac. Takva voda bolje pere, a na kraju ostavlja manje kamenca. Može se izostaviti ako je česmovača dovoljno mekana, ali u većini slučajeva ne.
Tablete smo apsolvirali, slabo se tope na eko programu. Zapravo je eko program prilična bedastoća jer negira osnovnu prednost pranja u suđerici: visoku temperaturu pranja.
Sjajilo je sastavom najsličnije deterđentu za ručno pranje suđa, to stoji. Ali isto tako ga na suđu ostane manje nego nakon ručnog pranja suđa. Uostalom, tko se još sjeća reklama za ručne deterđente nakon kojih se suđe ne mora brisati? Danas su svi deterđenti takvi, a efekt se svodi na zadržavanje tenzida na površini suđa zbog kojih se voda ne organizira u kapljice. Korištenjem sjajila je suđe u konačnici ipak nešto čišće.
Tableta koja bi zamijenila sol i sjajilo? Marketing.
Ja sam za početak se počastila sa Somat 7 u 1 i prala bez soli i sjajila s njima, a onda prešla na DM sjajilo, calgon sol i DM "obične tablete" ili DM prašak.pužić prvotno napisa
hvala, dakle eksperimentirati dok ne nađem formulu koja me zadovoljava![]()
Moja prijateljica je isto ovako prala i kad joj se suđerica pokvarila,majstor je rekao da je to zbog NE STAVLJANJA SOLI!Dakle,koje god tablete da uzmeš,OBAVEZNO ide sol.i sjajilo.Asimon prvotno napisa
Bosch.Zdenka2 prvotno napisa
Baš nešto razmišljam o životu i pade mi na pamet pitanje: je li eko program znači ekonomičan program ili ekološki program?
Zapravo ekonomičan, ali kad sve zbrojiš - zapravo i nije. Utrošak energije je manji, to je OK, ali se suđe samo nabrzinu promrlja s malo mlačne vode i napola rastopljenim tabletama. Kad uzmeš da jedna tableta košta više od sve vode i energije za pranje, shvatit ćeš koliko je to ekonomično.
Proizvođačima je važno imati taj program kako bi se mogli reklamirati s energetskim A razredom.
Davore ja imam bosch AAA kada smo je kupovali prodavač nam je rekao da se treće A odnosi na to, da suđe nakon pranja nema kapljica od vode na sebi, tj da ima odlično sušenje suđa..
ali moje suđe je uvijek puno kapljica nakon pranja![]()
u čemu je problem :?
Ekonomičan program na 50 stupnjeva, jel da?
Meni to radi kao zmaj, suđe se isključivo pere na 50 stupnjeva, jedino nekad na 40, ako su samo čaše. Nema kapljica, sve suho, sve otopljeno, milina.
Tablete DM, njihova sol i sjajilo (pod obavezno), mašina AEG Favorit AAA.
Dali se moze kupiti posebno negdje košara za mašinu :/ trebami ona gornja josh jedna jer u vecini slučajeva imam vishe čaša i šalica nego tanjura![]()
jeli to netko kupovao?*
da li ga onda ja stavljam previše ili premalo :/Davor prvotno napisa
Ja sam svježi vlasnik suđerice i moram priznati da sam na ovom topiću puno naučila ali i dalje :? na pojedino suđe. Trenutno se pitam smiju li zepter lonci u suđericu i na koliko stupnjića. U dilemi sam poradi termostatskih poklopaca i plastičnih ručkica, a baš nisam pri lovi da nešto uništim i kupujem novo.
Ništa im se neće desiti,samo ti njih peri.A sa poklopca skini taj termostat i sve ok.Barem ja tako radim i ništa im nije.TeaK prvotno napisa
Hvala, hvala idem odmah uvaljati sve u nju jer tako je dobro kad ništa više ne pereš na ruke, a još je sve puno bolje oprano.
Prvo mala uvertira u temu:
U zidu ostave mi je bio "ugrađen" hladnjak. Vrata su bila u kuhinji, a ostatak hladnjaka u ostavi. Kupili smo novi (veći) i na mjesto hladnjaka stavili perilicu.
Ja sam bila s klincem kod mame, a MM i tata su fino sredili rupu od hladnjaka i zazidali perilicu tako da vrata fino otvaram u kuhinji, a ona se nalazi u ostavi.
Aaaali, kad sam došla kući ostala sam :shock: . One cijevi što idu iz perilice su prekratke i ne mogu do dovoda i odvoda vode ali njih dvojicu to nije spriječilo da zazidaju perilicu i nadaju se da će se to već nekako riješiti. Ja već skoro mjesec dana perem na ruke i već mi je svega dosta. Molim vas ako netko zna, mogu li se te original cijevi od perilice nekako "nadoštukati" i tako produljiti?
Naravno da se cijevi mogu zamijeniti, izmjeriš kolike ti trebaju i kupiš...
I nama.MIJA 32 prvotno napisa
to je vrlo jednostavno za produžiti.LIMA prvotno napisa
Prva opcija je da se kupe originalne duže cijevi za dovod i odvod.
Ako je udaljenost prevelika originalne cijevi se mogu spajati i tako im se povećati dužina.
Cijev od dovoda može se napraviti duga koliko treba, ako kupiš armirane gume za polijevanje vrta koja se po presjeku natakne na spoj od 3/4" i za sigurnost stegne "bragama". Investicija od oko 50 kn.
A ni vodoinstalater to spajanje ne bi trebao previše naplatiti.
HVALA!!Nadam se da ću se uskoro riješiti ovih hrpetina suđa što me svaku večer dočekaju!
Moja prijateljica je kupila Bosch-ovu perilicu pred tri godine i već joj se dvaput pokvarila.fritulica1 prvotno napisa
Trebam li napominjati koliko su koštali rezervni dijelovi i popravak...
Moj serviser kaže da su najbolje perilice iz grupacije Elektrolux, Zanussi, AEG, kvalitetne su, pristupačne, a popravci nisu niti česti niti skupi.
Ne sumnjam da su Miele i Bosch dobre, ali ipak moramo gledati omjer kvalitete i cijene...
jedno pitanje..jel se kome dogodili da mu nakon završetka programa pranja ostane voda na dnu perilice? evo mene je neki dan i zvala danas servis gorenje,bili,pogledali-pojma ne maju zašto ne ide voda :? danas probala opet uključiti i opet voda ostaje !!perilica je svega 3 mj stara! pomoć !!!
![]()
ja sam prestala koristiti sjajilo jer su mi case uvijek grozno izgledale nakon pranja
imam Bosch perilicu
koristila sam Calgonit sol, sjajilo i tablete 4u1
sad koristim isto samo bez sjajila i case mi super (jesam li mozda stavljala previse sjajila :?)
vidim da hvalite dm proizvode pa cu probati njih kad potrosim zalihe Calgonita
AEG je skuplja marka od Boscha (ili u najboljem slučaju tu negdje), Electrolux jeftiniji, Zanussi još jeftinijipiplica prvotno napisa
popravci su lutrija, na svaku izjavu tipa "x se ne kvare" javit ce se hrpa ljudi kojima se bas ta pokvarila...
ja imam Bosch već 4 godine, radi super, tiha, nije se kvarila - što ne znači da nekom drugom neće
Mene živcira onda ona lampica za sjajilo što svjetli. Valjda to neće ugroziti zdravlje perilice.haribo prvotno napisa
nadam se da necefilipova mama prvotno napisa
![]()
meni se ovo dogodilo kad sam stavila prati (bez prethodnog ispiranja) tanjure i pladanj s ostacima torte od kokosadonna prvotno napisa
sve se začepilo :shock: ne znam gdje mi je pamet bila, valjda me dotukao rođendan od po 10 4-godišnjaka i njihovih roditelja
![]()
prvo sam čašom pokupila glavninu vode, pa spužvicom pokupila ostatak, pa povadila filtere i dobro ih isprala i još spužvicom pokupila vodu i ostatke kokosaiz rupe u koju idu filteri
onda sam uključila program za ispiranje (vratila sam filtere, naravno) pa je opet ostalo vode :/ pa sam još jednom ponovila cijeli postupak i od onda radi OK
više ne jedem kolače s kokosom![]()
Ne sjećam se kada sam zadnji puta stavljala sol. Vidim da je ima dovoljno, jer ako je dodajem onda mi se sve prelijeva. Sjajilo isto ne stavljam svaki puta. Kada ga stavim, stavim ga onako kako ti je Davor objasnio. Puno ljepše i sjajnije bude posuđe. A smijeh me ulovio s onim komentarima o vodi koja se zadržava. Ako namijestiš posuđe ili poklopce tako da ne stoje na koso, da s njih istječe voda, hvala Bogu da će ostati voda. Ona ne isparava, već tijekom pranja istječe u odvod, a para samo na kraju osuši. Imam Zanussi perilicu i čisto sam s njom zadovoljna. Jedino sam razočarana s posuđem u kojem kuham juhu, to moram prethodno isprati i proći spužvicom, jer se ne opere najbolje. MM kaže da je to možda i do deterdženata, jer mi je kolegica koja živi u Austriji komentirala da je i njoj tako, a kada je ovo ljeto bila u Americi, da toga tamo nema.ivarica prvotno napisa
ni ja se ne sijećam kad sam zadnji put stavljala sol, sjajilo možda prije 1-2 mj., ne znam. kad ona signalizira što fali, ja stavim. imamo Gorenje, 3 godine, 60 cm, radi kao urica, nikad problema...koristim sve iz DM-a od prvog dana i super smo zadovoljnji.
jel ima još netko da mu se otvori onaj mali kompartmenčićza prašak, a ostane grudica praška :? zašto nam se to događa? zaštoooo? u zadnje vrijeme stalno. tužna sam. i muž mi vrijeđa suđericu
da ne pere dobro.
i ne pere, ne mogu reć', al je volim. pa mi teško.
idem spat, lupam![]()
Ovako: šogi je majstor i radi svakodnevno popravke suđerica, vešerica, sušilica...da dalje ne nabrajam. Kad smo kupovali suđericu, preporučio nam je Indesit - no name firma, ali se ne kvari često (u usporedbi s drugima), u startu jeftinija, a i dijelovi su jeftiniji.
Sol stavljati isključivo krupnu morsku, nikako onu "specijalnu" za suđericu, jer je presitna i često zaštopa ventile, a uz to je i skuplja (opet marketing, zar ne?a u vešericu umjesto calgona i sl. stvari staviti žličicu sode bikarbone). Nadodavati sol i sjajilo kad lampice zasvijetle, nema potrebe češće, a ako ne staviš sjajilo - nema veze, ništa se ne dešava osim što imaš light show i fleke na čašama (suđerici ne šteti).
Ja koristim obične tablete iz DM-a (nikakve 529ilikolikoveć u 1), DM-ovo sjajilo i krupnu morsku sol iz Getroa (malo manje od 2 kg ide u spremnik) i 1x mjesečno sredstvo za čišćenje perilice (isto DM-ovo). Do sad je funkcioniralo bez zamjerke, samo je trebalo prvih nekoliko pranja da podesim doziranje sjajila kako treba.![]()
Ne daj da vrijeđa Spaseniju!thalia prvotno napisa
Ona je i srce i duša moje kujne! Bez nje bi dan izgledao kao nepregledno i stalno pranje suđa...
Elem, i meni se to dešava sa tableticama, ostane zaglavljena poprijeko u onoj kutijici, sve vrijeme pranja. Pa je tako zateknem nerastopljenu na dnu mašine ili još uvijek u kutijici. Onda moram suđe isprati još jednom :mad:
Elem. Ja riješila problem. :D Ako ćeš biti u blizini kad otvara kutijicu za deterdžent, dovoljno je da je na kratko otvoriš nakon što ona sama otvori kutiju, i "pomogneš" tabletici da izađe van. Drugo, jednostavnije rješenje (al se meni ne da prljat ruke) je da prepoloviš tabletu prije nego je staviš u kutijicu. Ako koristiš deterdžent u prahu, ne znam ti pomoći. Pusa![]()
Istina. I naša Mara neće baš svaku rastopiti, a ja onda lijepo puknem tabletu na pola i u pretinac natočim šaku vode.
Problem je što se tablete rasuše i onda im treba duže vremena za namakanje.
bili iz servisa i odnjeli je :? pitam ja njih pošto je perilica stara svega 3 mjeseca kako već kvar a šta bi tek bilo za dvije-tri godine..kažu oni meni hladno "NOVA " :? :?donna prvotno napisa
baš me zanima koliko dugo ostaje na servisu,joj baš sam![]()
donna suosjećam s tobombili iz servisa i odnjeli je![]()
![]()
Ne sekiraj se i našoj "nevisti" kako kaže moj mužić, ponekad ostane grudica praška. Ja mislim da je to kada ga stavimo malo više, nego što treba. A jednostavno staviš na drugo pranje. Prethodno izvadim onaj prašak što se ugrudvao i pali.thalia prvotno napisa
držte fige, Milka pere na višoj temperaturi i ostaju flekovi samo na čašama na kojima uvijek ostaju.
praška jutros nije bilo, vidjet ćemo sjutri![]()
Kao prvo pzdrav svima...![]()
Ja sam od prije par dana vlasnica Elektrolux perilice i več nakon prvog pranja sam bila očarana i perilicom i prekrasno opranim suđem!![]()
No pojavio se jedan problem; naime primjetili smo da voda u čaši opranoj u perilici ima gorak okus i da se lagano pjeni, dok ne isperem čašu. :shock:
Mene sad zanima da li je problem u perilici, jer stavili smo u nju sve kak' piše da treba, dakle sol (baš za perilice), tabletu iz DM-a (njihova marka, tableta vulgaris ne 3u1 ili slično) i sjajilo također DM-ovo, a dozer za sjajilo na najmanju vrijednost. I nakon svakog pranja, pjene se čaše i gorka je voda, a mene je strah da će nas naša perilica sve potrovati.
Ima li kakve pomoći, mogu li kada se konačno potroši sjajilo prati bez njega?
Ili moram zvati servis? :?
mislim da je to od sjajila